Beleggen in maïs: hoe kan je dat het beste doen?

Wil je beleggen in maïs? In dit artikel bespreken we hoe je kunt investeren in maïs. Ook gaan we in op de factoren die de prijs van maïs beïnvloeden en geven we je enkele beleggingstips.

Waar kan je beleggen in maïs?

Bij de volgende brokers kan je beleggen in maïs aandelen & ETF’s:

BrokerInformatieReviewAanmelden
eToro logo aandelenDirect beleggen in maïs. Ook maïs aandelen kopen zonder commissies. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. 82% van de reatail beleggers verliest geld met CFD's.
DEGIRO-review-logo€ 2,50 per transactie & geen kosten voor ETF's in de kernselectie
BUX-logo€ 0 maïs aandelen + je ontvangt een gratis aandeel
Capital.com logoSpread op CFD aandelen & geen commissies op aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Hoe kan je beleggen in maïs?

Er zijn verschillende manieren waarop je in maïs kunt beleggen. Je kan direct handelen in de prijs van maïs, of je kunt ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die zich met de grondstof bezighouden. Hieronder bespreken we de verschillende manieren waarop je kunt beleggen in maïs.

Manier 1: actief beleggen in het prijsverloop van maïs

Het zou erg onpraktisch zijn om een grote hoeveelheid maïs thuis te laten bezorgen en om deze vervolgens via bijvoorbeeld Marktplaats te verkopen. Gelukkig hebben de slimme koppen van deze wereld een betere manier bedacht waarmee het mogelijk is om in maïs te beleggen: door middel van derivaten.

Derivaten maken het mogelijk om actief te speculeren op het prijsverloop van maïs. Je kunt hiervoor gebruikmaken van bijvoorbeeld:

Met een contract op de grondstof kan je speculeren op zowel prijsstijgingen als prijsdalingen. Wil je het actief verhandelen in maïs ook zonder risico proberen? Open dan een gratis demo!

Manier 2: beleggen in maïs aandelen

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in maïs door aandelen te kopen in een bedrijf dat zich bezighoudt met deze grondstof. Een goed voorbeeld van een vergelijkbaar bedrijf is Kellogg’s. Kellogg is een Amerikaans bedrijf dat vooral bekend staat om de productie van diverse ontbijtgranen. De prijs van maïs speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol.

Je kunt investeren in verschillende maïs aandelen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Archer-Daniels-Midland Company (ADM)
  • Bunge Limited (BG)

Wel is het belangrijk om te onthouden dat het hierbij altijd om indirecte beleggingen gaat. De prijs van een aandeel wordt door diverse factoren beïnvloed. Onderzoek daarom goed hoe het bedrijf ervoor staat en wat de toekomstplannen zijn. Op die manier voorkom je dat je geld weggooit! Lees hier meer over hoe je aandelen koopt.

Manier 3: beleggen in ETF’s

Het is ook mogelijk om in maïs te beleggen door een participatie in een speciaal fonds op te kopen. Het Teucrium Corn Fund is een goed voorbeeld van een fonds dat zich bezighoudt met maïs. Dit fonds koopt futures op in deze grondstof.

Wil je in details lezen hoe ETF’s werken? Klik dan hier!

beleggen in mais

Waarom is beleggen in maïs interessant?

Er zijn verschillende redenen waarom investeren in maïs interessant kan zijn. In dit artikel bespreken we verschillende redenen.

1. Wereldwijde groei

Wereldwijd groeien de economieën nog steeds sterk. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk de economie van China. Met meer dan een miljard hongerige buiken die gevuld moeten worden, is maïs een grondstof waarnaar de vraag alleen maar zal toenemen.

Bovendien neemt de welvaart wereldwijd toe waardoor de consumptie van vlees zal stijgen. Maïs wordt ook vaak als voeding gebruikt voor vee.

2. Bescherming tegen inflatie

In economisch slechte tijden, zie je vaak dan Centrale Banken geld bijdrukken. Dit zorgt voor inflatie. Hierdoor wordt het geld op je bankrekening minder waard. Door te beleggen in een grondstof als maïs kan je je beschermen tegen inflatie. De prijs van maïs stijgt namelijk mee met de wereldwijde inflatie.

3. Diversificatie

Door ook te beleggen in een grondstof als maïs, verlaag je het risico van je portfolio. Wanneer je alleen in aandelen belegt, dan heb je een grotere kans dat al je beleggingen op een gegeven moment minder waard worden. Meer spreiding zorgt voor een stabiele groei van je vermogen.

4. Gebruik als brandstof

Maïs wordt gebruikt voor het opwekken van biobrandstoffen zoals ethanol. In Zuid-Amerika wordt ethanol veel gebruikt voor auto’s. Maar ook in de Europese Unie zie je dat de vraag naar biobrandstoffen toeneemt. Dit kan een belegging in maïs interessant maken.

5. Het past binnen de trend

Beleggen in maïs past binnen de globale trend. Door de opkomst van nieuwe markten zoals China, India en Brazilië neemt de vraag naar zowel voedsel als energie toe. De vraag voor een grondstof als maïs kan hierdoor flink toenemen.

Tegelijkertijd past maïs ook in een wereld waar klimaatverandering steeds meer aandacht krijgt. Mensen zijn op zoek naar biobrandstoffen en maïs kan daarvoor gebruikt worden. Ook neemt de kans op misoogsten in de toekomst toe door stijgende temperaturen. Dit maakt het extra aantrekkelijk om te investeren in maïs.

Wat zijn de risico’s van investeren in maïs?

Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee. Wanneer je in maïs gaat investeren, dan is dit natuurlijk niet anders. Laten we daarom kort de risico’s van beleggen in maïs bespreken.

1. Misoogsten

Misoogsten of zelfs geruchten over misoogsten kunnen de waarde van maïs laten stijgen. Droge tijden zorgen voor grote tekorten. Wanneer het weer echter meezit, kan er juist een overvloed aan maïs op de markt komen. Dit kan de prijs van de grondstof doen dalen. Houd de aanbodkant daarom goed in de gaten wanneer je in maïs wilt beleggen.

2. Politieke omstandigheden

Ook politieke omstandigheden beïnvloeden de prijs van maïs. Nadat Rusland delen van Oekraïne veroverde, was het voor Rusland niet meer mogelijk om maïs te exporteren vanwege sancties. Dit soort omstandigheden kunnen de prijs van maïs sterk beïnvloeden.

Wanneer je gaat beleggen in maïs, is het daarom belangrijk om de macro-economische omstandigheden goed in de gaten te houden. Maïs kan een erg volatiele grondstof zijn, waarbij de prijs van de grondstof in een week soms wel 15% kan dalen of stijgen. Hier kan je als actieve handelaar natuurlijk een mooi slaatje uitslaan.

investeren in mais

Welke maïs aandelen kan je kopen?

In dit deel van het artikel bespreken we enkele bedrijven waarbij de grondstof maïs een grote rol speelt. Wanneer je indirect wilt beleggen in de grondstof, dan kan je het kopen van deze aandelen overwegen.

Ingredion aandelen kopen

Ingredion is een leidend bedrijf in de verkoop van zoetstoffen gebaseerd op maïs. Amerikanen zijn dol op zoete en ongezonde producten en Ingredion weet daar mooi op in te spelen. Het bedrijf onderzoekt mogelijkheden om verder uit te bereiden naar Zuid-Amerika en Azië. Wanneer het ze lukt om ook daar veel producten af te zetten, dan kan de winstgevendheid van het bedrijf zomaar verder toenemen.

Green Plains aandelen kopen

Green Plains is een Amerikaans bedrijf dat maïs omzet in ethanol. Deze ethanol wordt vervolgens gebruikt voor het produceren van azijn dat weer te vinden is in je favoriete Heinz ketchup. Deze producten zullen waarschijnlijk in trek blijven, waardoor een investering in Green Plains goed kan uitpakken.

Archer Daniels Midland

Archer Daniels Midland is een bedrijf dat direct actief is in de maïs business. Het bedrijf vermaalt 72 miljoen schepels maïs per maand. Daarmee produceren ze onder andere grote hoeveelheden ethanol. Met bijna 2 miljard gallons aan ethanol productie per jaar zijn ze een erg grote speler. Met een belegging in Archer Daniels Midland neem je dus een grote maïs positie in.

Waarvoor wordt maïs gebruikt?

Wie denkt dat maïs alleen gebruikt wordt als voedingsmiddel, komt bedrogen uit. De grondstof wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van ethanol. In Zuid-Amerika rijden veel auto’s nog op deze brandstof. Ook is maïs een belangrijk bestandsmiddel in diverse verven, tandpasta, cosmetica en zelfs explosieven!

Wat is de actuele koers van maïs?

Wil je weten wat de actuele koers is van de grondstof maïs? Hieronder zie je direct voor welke prijs je met CFD’s in maïs kunt handelen:

Waarom in maïs handelen?

Maïs is een belangrijke grondstof met een belangrijke rol in de voedselproductie. Dit product wordt overal ter wereld gebruikt en dient doorgaans als bron van voedingsstoffen. Grondstoffen zijn over het algemeen erg makkelijk te begrijpen: waar aandelen of valuta’s voor veel mensen ingewikkeld overkomen, komt het handelen in een grondstof als maïs gevoelsmatig heel plezierig over.

Wat ook mooi is aan de grondstof is dat het spel van vraag en aanbod veel duidelijker is. Bij maïs wordt de prijs voornamelijk bepaald door balans tussen vraag en aanbod; geruchten over directeuren of vreemde rechtszaken spelen geen rol bij de handel in maïs.

Hoe komt de prijs van maïs tot stand?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van maïs kunnen beïnvloeden. Centraal hierbij staat natuurlijk de oogst. Wanneer er veel misoogsten zijn, stijgt de prijs van de grondstof snel. Wanneer er geen misoogsten zijn en er juist overschotten aan maïs zijn zal de koers niet stijgen.

Maïs heeft echter meer toepassingen: zo wordt het ook gebruikt als biobrandstof. Een nieuwe vorm van maïs onder de naam tropisch maïs bevat meer suiker en wordt gebruikt als brandstof. Tegenwoordig wordt maïs genetisch aangepast om meer weerstand te bieden tegen ziektes en herbiciden.

Er bestaan handige documenten die je kunt gebruiken bij het inschatten van de prijsontwikkelingen van de grondstof maïs. Elk jaar in de tweede helft van maart publiceert het Amerikaanse ministerie van Landbouw een document onder de naam Prospective plantings waarin wordt bijgehouden hoeveel maïs geplant wordt door boeren in dat seizoen. Andere interessante documenten die vraag en aanbod bijhouden zijn The Grain Stocks en Monthly Crop Production.

Enkele laatste beleggingstips voor investeringen in maïs

  • Spreiden: door op verschillende momenten in te stappen, kan je van een gemiddeld rendement profiteren. Het is voor de rest aan te raden om je geld te verspreiden over verschillende beleggingsproducten.
  • Begrijp je beleggingsproduct: lees goed de voorwaarden van het beleggingsproduct door. Bij veel derivaten betaal je bijvoorbeeld financieringsrente, waardoor op de lange termijn beleggen erg prijzig kan zijn.
  • Macro economisch beleggen: wanneer je investeert in maïs, beïnvloedt de wereldeconomie je resultaten sterk. Houd daarom de economische situatie in de gaten en onderzoek hoe de vraag & het aanbod naar maïs zich ontwikkelen.

Concluderend: beleggen in maïs verstandig?

Speculeren op de prijs van maïs kan erg winstgevend zijn. De prijs van maïs is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de oogsten en de ontwikkelingen aan de aanbodzijde. Door hier goed op in te spelen kan je een goed rendement behalen met het verhandelen van maïs.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *