Hoe kan je beleggen in sojabonen?

Sojabonen zijn een essentieel gewas voor de wereldeconomie en worden voor alles gebruikt, van gevogelte tot het maken van plantaardige olie. Je kunt zelf in sojabonen, sojaolie en sojameel beleggen door te beleggen in sojabonen CFD’s en ETF’s via verschillende brokers. Maar waarom zou je nu weer willen beleggen in sojabonen? In dit artikel gaan we het hebben over de sojabonenmarkt en waarom deze zo interessant is om in te beleggen.

Hoe kan je beleggen in sojabonen?

Beleggen in sojabonen kan via verschillende brokers. Je kan sojabonen als ruwe grondstof kopen, als CFD en je kan er futures of opties op kopen. Beleggen in sojabonen is dus via internet mogelijk op verschillende manieren. In dit deel van het artikel bespreken we hoe & waar je kunt beleggen in sojabonen.

Manier 1: Actief beleggen in sojabonen via derivaten

Verreweg de populairste en meest toegankelijke manier om te beleggen in sojabonen is door te beleggen in derivaten. Je kan namelijk CFD’s (contracts for difference){3} gebruiken om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van de sojabonenprijs. Let wel dat het handelen in CFD’s voornamelijk voor de korte termijn is en je door de volatiliteit flinke koerswinsten, maar ook verliezen kunt behalen. Bij eToro kan je beleggen in grondstoffen CFD’s gratis uitproberen met een demorekening van 40.000 Euro of vanaf 100 Euro met echt geld.

Als het je leuk lijkt het beleggen in sojabonen, meld je dan gratis aan voor een demoaccount bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Manier 2: De prijs van sojabonen volgen met trackers

Als je voor de langere termijn wilt beleggen in sojabonen, kan je kiezen voor trackers. Trackers zijn beleggingsproducten die ontworpen zijn om de prijs van een onderliggend effect of activa te volgen. Een voorbeeld van een sojabonen tracker fonds is de Teucrium Soybean ETF.

Beleggen in sojabonen met een tracker of ETF kan erg voordelig uitpakken: de transactiekosten op een ETF liggen namelijk laag. Een goede broker om trackers te kopen & verkopen is DEGIRO: bij DEGIRO betaal je namelijk geen aankoop- en verkoopkosten op ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

beleggen in sojabonen

Manier 3: Beleggen in sojabonen opties

De tweede manier om te beleggen in sojabonen is door middel van opties. Met opties koop je als het ware de mogelijkheid om sojabonen voor een bepaalde prijs later in de toekomst te kopen of verkopen. Met opties kan je veel winst behalen als je tegen de goede prijs koopt of verkoopt en je kan zelf de looptijd bepalen. Om meer te weten te komen over beleggen in opties kan je ons uitgebreide artikel over opties beleggen lezen.

Manier 4: beleggen in sojabonen aandelen

Als laatste manier is het natuurlijk mogelijk sojabonen aandelen te kopen. Door sojaboon aandelen te kopen, beleg je indirect en op papier in de prijsontwikkeling van sojabonen. Wanneer de prijs van sojabonen namelijk toeneemt, maken de sojaboon-gerelateerde bedrijven meer winst. Goede voorbeelden van bedrijven die hun winst uit sojabonen halen zijn Norfolk Southern Corporation en Farmland Partners Inc.

Natuurlijk is de prijs van sojabonen niet letterlijk 100% verbonden aan deze sojaboon aandelenprijzen. Wanneer je namelijk investeert in een bedrijf, spelen er ook andere factoren een rol zoals cashflow en concurrentiepositie. Het ene bedrijf kan het logischerwijs beter of slechter doen dan het andere.

Om deze reden is het verstandig altijd de fundamentele gegevens van een bedrijf te bestuderen voordat je er aandelen in koopt. Deze procedure heet het verrichten van fundamentele analyse en is essentieel voor iedere professionele belegger.

Wil je weten bij welke brokers je het beste in sojabonen aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct het onderstaande overzicht:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Manier 5: futures

Je kunt ook in het prijsverloop van sojabonen investeren door gebruik te maken van futures. Met een future koop je een levering van een bepaalde hoeveelheid sojabonen tegen een bepaalde prijs op een bepaald moment. De handel in futures is vrij complex en er gaan doorgaans grote bedragen mee gemoeid: ik zou deze manier van beleggen persoonlijk dan ook niet aanraden.

Waarvoor worden sojabonen gebruikt?

Hoewel de meeste sojabonen worden gebruikt voor de extractie van sojaolie (gebruikt als plantaardige olie voor culinaire doeleinden) en sojaschroot (voornamelijk gebruikt als grondstof voor de landbouw), zijn hele sojabonen ook verhandelbaar. Sojabonen zijn eetbaar, en als je ooit naar een sushi-restaurant bent geweest, heb je misschien sojabonen als voorgerecht aangeboden gekregen, onder de Japanse naam Edamame.

De Verenigde Staten domineren de sojamarkt en zijn goed voor meer dan 50 procent van de totale wereldwijde productie. Brazilië is een verre tweede met ongeveer 20 procent van de markt. De oogst in de Verenigde Staten begint in september en de productie van sojabonen is cyclisch.

Hoe komt de vraag naar sojabonen tot stand?

De prijs van sojabonen is gewoonlijk erg gecorreleerd met de prijzen van andere granen als maïs en tarwe. Daarnaast zijn er enkele economische factoren die de sojabonenprijs beïnvloeden, over het algemeen zijn dit de volgende factoren: de Amerikaanse productiegetallen, de waarde van de Amerikaanse Dollar, de vraag naar sojabonen vanuit opkomende markten, de prijzen van alternatieve oliën en de hoogte van ethanol subsidies.

Productie in de VS

De Verenigde Staten zijn de grootste producent en exporteur van sojabonen, dus de gebeurtenissen in dat land zijn erg belangrijk om te volgen tijdens het beleggen in sojabonen. Politieke factoren, zoals oogstsubsidies, kunnen een aanzienlijk effect hebben op de prijzen. Bovendien kunnen de weersomstandigheden in de VS de productiecijfers beïnvloeden.

De Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse Dollar is de reservevaluta van de wereld. Als gevolg hiervan worden sojabonen en andere grondstoffen genoteerd in Amerikaanse dollars. Sojabonenproducten krijgen minder dollars voor hun product als de Amerikaanse munt sterk is en meer dollars als de munteenheid zwak is. Aangezien de Verenigde Staten de grootste sojabonenproduct is, zal de prijs bovendien waarschijnlijk in Amerikaanse dollars worden vermeld.

De vraag naar sojabonen vanuit opkomende markten

China importeert meer sojabonen dan het produceert. Naarmate de economie groeit, zal de vraag naar landbouwgrondstoffen toenemen. Ook zullen India en opkomende landen in Afrika meer voedsel nodig hebben om hun mensen te voeden naarmate hun economie groeit. Naarmate landen met opkomende markten rijker worden, zal hun consumptie van vlees waarschijnlijk toenemen. Aangezien sojameel wordt gebruikt om veevoer te produceren, zou dit ook de prijzen voor de grondstof moeten verhogen.

Alternatieve oliën

Oliën die uit sojameel worden geproduceerd, concurreren met veel andere oliemalen, waaronder castor, raapzaad, lijnzaad en katoenzaad. Deze alternatieve oliën nemen een steeds groter marktaandeel weg van de soja-oliemarkt. Uiteindelijk kunnen de prijsstelling en beschikbaarheid van alternatieve oliën een effect hebben op de prijsstelling van sojabonen

Ethanolsubsidies

De Amerikaanse overheid subsidieert maïsboeren zwaar om de ethanolproductie te stimuleren. Amerikaanse boeren maken aan het begin van het groeiseizoen keuzes over het telen van maïs en sojabonen. Als de maïssubsidies zouden eindigen, zouden boeren meer landbouwgrond aan sojabonen kunnen besteden. De resulterende toename van het aanbod van sojabonen zou waarschijnlijk de prijzen onder druk zetten.

Waarom het verstandig kan zijn om te beleggen in sojabonen

Sojaolie, beter bekend als plantaardige olie, is een extract van sojabonen. Sojameel is een ander extract van sojabonen dat een eiwitrijk voedsel met een hoog energiegehalte is dat voornamelijk wordt gebruikt als grondstof voor runderen, varkens en pluimvee.

Sojaolie is de meest gebruikte culinaire olie in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, mede vanwege zijn gezonde voedingskenmerken. Sojaolie wordt ook een steeds populairder additief in technologie voor alternatieve energiebronnen zoals biodiesel.

investeren in soja

Nadelen van beleggen in sojabonen

Aangezien sojabonen een hoofdbestanddeel zijn voor veevoer, kunnen de sojaprijzen alleen zo hoog worden als de overheid toelaat. Dit komt door de stijgende kosten voor sojaschroot en -olie de prijs van veel consumentenproducten zullen verhogen, van vlees tot soja keukenartikelen tot vele andere commerciële producten.

Bovendien bestaat er een potentieel risico op overproductie als boeren besluiten meer land voor sojabonen uit te trekken om aan de toenemende vraag te voldoen. Last but not least is het ook kwetsbaar voor vervanging door andere granen en oliën.

Beleggen in sojabonen met hefboom en short posities

Wie actief wil beleggen in sojabonen, kan dit het beste doen door te beleggen in sojabonen derivaten ofwel sojabonen CFD’s. Deze manier van beleggen in sojabonen heeft twee voordelen. Je kan namelijk een hefboom gebruiken en je zou ook nog eens kunnen inzetten op een dalende sojabonenprijs door short te gaan.

Met een hefboom kan je met een relatief klein bedrag een grote investering in sojabonen doen. Met een hefboom van 1:5, zoals aangeboden bij Plus500, kan je bijvoorbeeld met 100 Euro voor maar liefst 500 Euro handelen in sojabonen CFD’s. Een stijging van 10% van de sojabonenprijs leidt dan tot een winst van 50%. Helaas is het tegenovergestelde echter ook van toepassing: wanneer de prijs met 10% daalt, verlies je dan ook 50% van je investering.

Beleggen door middel van een hefboom zorgt dus dat je eventuele winsten en verliezen vermenigvuldigen. Dit is voornamelijk handig voor de belegger die met weinig geld wilt beleggen in sojabonen of op de beurs in het algemeen.

Zoals ik hierboven al zei, kan je ook een zogenaamde short positie openen. Met een short positie zet je in op de daling van de actuele sojabonenprijs. Let wel op dat short gaan een tactiek is voor ervaren beleggers en dat de risico’s verbonden met short gaan aanzienlijk hoger liggen dan door gewoon te kopen of long te gaan.

Beleggingstips voor het handelen in sojabonen

Beleggen in sojabonen is één van de beste manieren om te speculeren op een zwakke Amerikaanse dollar en hogere inflatie in de Verenigde Staten. Aangezien landbouwgrondstoffen, zoals sojabonen, in Amerikaanse dollars worden geprijsd, spelen de prestaties van ’s werelds grootste economie een cruciale rol in hun prijsstelling.

Easy-money-beleid van de Amerikaanse Federal Reserve Bank heeft de Amerikaanse dollar zwak gehouden. Bovendien zullen Amerikaanse Centrale Bankiers dit beleid waarschijnlijk voortzetten om het lenen en uitgeven van consumenten te ondersteunen. Een zwakke dollar zou inflatieproblemen kunnen aanwakkeren en de prijzen van sojabonen kunnen doen opdrijven.

Wat is de actuele sojabonenprijs?

Wil je weten wat de actuele sojabonenprijs is? Hieronder kan je de actuele sojabonen CFD-prijs inzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *