Hoe kan je beleggen in Afrika?

Je kunt je focussen op Europa, Amerika en China als je een deel van jouw vermogen wilt beleggen, maar je kunt je ook op andere landen richten. Hoewel de meeste mensen in de Europese markt of de Amerikaanse markt beleggen, zijn er ook steeds meer mensen die op het continent Afrika beleggen. Dit is niet voor niets, want ook met de juiste beleggingen in Afrika kan je veel winst maken.

In dit artikel lees je meer over het beleggen in Afrika. Zo lees je onder andere wat de mogelijkheden zijn als je in Afrika wil beleggen, maar ook waar je op moet letten als je een deel van jouw vermogen in Afrikaanse beleggingen wil steken.

Hoe kan je zelf beleggen in Afrika?

De Afrikaanse beurzen zijn minder toegankelijk dan de Europese of Amerikaanse beurzen. De gehele beurs van Ghana is bijvoorbeeld opgekocht door een groot pensioenfonds. Toch kan je door slim in te spelen op de mogelijkheden wel investeren in Afrika. We bespreken in dit deel van het artikel hoe je een deel van je vermogen in deze interessante regio kunt investeren.

Beleggen in aandelen

Het is jammer genoeg lastig om individuele Afrikaanse aandelen via de beurs te kopen. Dit komt doordat veel beurzen nog niet goed verbonden zijn in het buitenland. Toch kan je wel indirect in aandelen investeren met een belang in Afrika. Veel Chinese bedrijven investeren bijvoorbeeld in Afrika en het land werkt aan een Belt & Road project waarmee China beter verbonden wordt met Afrika en Europa.

Wanneer je aandelen wilt kopen, is het belangrijk om het achterliggende bedrijf goed te onderzoeken. In de onderstaande tabel zie je direct waar je voordelig aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Investeren in een ETF

De eenvoudigste manier om te investeren in Afrika is door een ETF te kopen. Een bekende ETF is bijvoorbeeld de iShares MSCI South Africa. Een ETF investeert het geld van vele beleggers tegelijk in een samenstelling van aandelen. Hierdoor pas je met één investering direct een zekere mate van risicospreiding toe. Bovendien is beleggen in ETF’s relatief gezien goedkoop en door periodiek in te stappen voorkom je dat je op het verkeerde moment investeert in Afrika.

Vastgoed

Sommige beleggers kiezen ervoor om te investeren in vastgoed in Afrika. Vastgoed is in Afrika natuurlijk nog relatief goedkoop. Toch is direct beleggen in vastgoed in Afrika erg complex: de wetgeving is ingewikkeld en door corruptie kan je zomaar je bezit kwijtraken. Bovendien kan je investering fors minder waard worden wanneer de lokale valuta in waarde daalt.

Je kunt er wel voor kiezen om te investeren in Afrikaans vastgoed door een fonds te kopen: denk hierbij bijvoorbeeld aan het Momentum Africa Real Estate fund of de Actis Africa Real Estate Fund.

Beleggen in grondstoffen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te investeren in grondstoffen. Wanneer je op de markt in grondstoffen handelt, weet je natuurlijk niet zeker waar die vandaan komen. Je belegt op die manier dus ook maar gedeeltelijk in Afrika.

Toch kan het interessant zijn om actief te speculeren in grondstoffen. Doordat grondstoffen steeds schaarser worden, is de kans groot dat je op de lange termijn een positief rendement kunt behalen. Wil je meer weten over beleggen in grondstoffen? Lees dan onze special over het onderwerp:

Microkrediet

Wanneer je ook wat goeds wilt doen voor de wereld, kan je een microkrediet verstrekken. Een microkrediet is een kleine lening die lokale bewoners helpt om bijvoorbeeld een klein bedrijfje op te zetten. Stichting Kwasa en Pure Africa zijn bijvoorbeeld bezig met het verstrekken van microkredieten. De rente op een microkrediet ligt relatief laag, waardoor dit niet de beste belegging is.

Waarom kan het slim zijn om in Afrika te beleggen?

In Afrika vind je veel ontwikkelingslanden. Wereldwijd zie je dat de welvaart toeneemt en dat mensen steeds meer geld te besteden krijgen. Ook Afrika is op deze trend geen uitzondering: er is nog veel werk te doen, maar iets wat nu nog klein is kan ook snel flink groeien. Hierdoor zijn er nog volop kansen om in Afrika een hoog rendement te behalen.

Het lijkt er bovendien op dat de Afrikaanse leiders steeds meer gaan samenwerken. 54 van de 55 staten op het continent (alleen Eritrea doet niet mee) hebben zich aangesloten bij de African Contintental Free Trade Area. Binnen dit gebied leven 1,2 miljard mensen en het bruto binnenlands product bedraagt in totaal 2,5 biljoen dollar.

Deze nieuwe overeenkomst kan goed uitpakken: momenteel vindt de meeste handel nog plaats langs de van oorsprong koloniale lijnen. De meeste export vanuit Afrika is met Europa. Doordat de handelstarieven binnen Afrika nu grotendeels naar 0 zijn gebracht, kan de onderlinge handel een stimulans krijgen wat natuurlijk goed is voor de bedrijvigheid binnen het land.

investeren in Afrika

Jonge bevolking

Ook de relatief jonge bevolking biedt kansen. Op het continent wonen veel jonge mensen die kunnen werken. Doordat de lonen laag liggen, kunnen bedrijven voordelig producten produceren. Het gemiddelde uurloon in Afrika bedraagt slechts 50 dollarcent, waarbij mensen in Mozambique 0,34 dollar ontvangen en mensen in Nigeria 1 dollar 62. Dit staat in schril contrast met Amerika en Europa waar bedrijven een veelvoud van deze bedragen moeten betalen.

Grondstoffen

Een andere goede reden om te investeren in Afrika zijn de hulpbronnen die het land rijk is. Je vindt in Congo bijvoorbeeld veel kobalt en er is ook voldoende bouwruimte. Dit alles kan bijdragen aan een groot succes voor Afrika waar je aandelen nog relatief goedkoop kunt kopen.

Wanneer je investeert in Afrika, help je ook direct de landen om een sterkere positie op te bouwen. Een belegging in Afrika kan dan ook een ethische belegging zijn!

Wat zijn de risico’s van beleggen in Afrika?

Beleggen in onderontwikkelde landen brengt altijd risico’s met zich mee. Je moet dan ook extra goed opletten wanneer je gaat investeren in Afrika.

Onbetrouwbare overheden

Corruptie is in Afrika aan de orde van de dag. Hierdoor kunnen de kosten voor bedrijven onverwacht hoger uitvallen. Bovendien is er veel instabiliteit: een oorlog of hongersnood kan de rendementen in een regio flink uithollen. Het is daarom in Afrika extra belangrijk om gespreid te beleggen.

Matige infrastructuur

De infrastructuur in Afrika is nog erg beperkt: toch lijkt hier langzaam verbetering in te komen. Wanneer de Afrikaanse landen de infrastructuur verbeteren, kunnen ze eenvoudiger handeldrijven wat goed is voor de winstgevendheid van de bedrijven.

beleggen in Afrika

Wat zijn bekende beleggingsfondsen in Afrika?

De beste manier om in Afrika te investeren, is door (een deel van) jouw vermogen in een beleggingsfonds te steken. Er zijn diverse beleggingsfondsen die zich richten op de Afrikaanse markt, waaronder het Robeco Afrika Fonds. Dit fonds richt zich op Afrikaanse aandelen en bestaat al sinds het jaar 2008. Je kunt het fonds dan ook zeker betrouwbaar noemen.

Een ander indexfonds waar je in kunt investeren, is de Market Vectors Africa Index Fund. Deze indexfonds volgt de Dow Jones Africa Titans 50 en helpt je op brede schaal in Afrika te beleggen. Beleg je in dit fonds, dan investeer je in bedrijven die aan de Afrikaanse beurs genoteerd zijn en in bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet in Afrika binnenhalen.

Wil je niet op het continent Afrika beleggen, maar richt je je liever op een specifiek Afrikaans land? Dan kun je in de iShares MCI South Africa Index investeren. Deze index volgt Zuid-Afrika: economisch gezien een van de meest stabiele landen van het continent. Een ander fonds dat een specifiek Afrikaans land volgt, is het Market Vector fonds voor Egypte.

Tenslotte kan je ook indirect beleggen in Afrika. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in de valuta van Zuid-Afrika te beleggen. Je kan dan inschatten dat de koers van de Zuid Afrikaanse Rand gaat toe- of afnemen. Ook kan je beleggen in grondstoffen waarbij je grondstoffen kunt opkopen die veel voorkomen in Afrikaanse landen. Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om te beleggen in Afrika!

Beleggen in afrika

Beleggen in Afrika: 3 belangrijke tips

Je kunt veel geld verdienen door in Afrika te beleggen, maar dan moet je dit wel op de juiste manier doen. Wij geven je graag drie belangrijke tips om verantwoord in dit continent te beleggen, voor een zo hoog mogelijk rendement.

Tip 1: houd rekening met extra beleggingsrisico’s. Het continent Afrika is nu eenmaal minder stabiel dan bijvoorbeeld Europa. Beleg je in Afrika, dan is het goed rekening te houden met wat extra risico’s.

Tip 2: blijf rustig als het even wat minder gaat met jouw beleggingen. Beleg je met emoties, dan is de kans groter dat je de verkeerde beleggingsbeslissingen maakt. Gaat het wat minder, dan blijf je rustig. Gaat het juist heel goed, dan blijf je ook rustig. Euforie is ook niet goed voor de verstandige belegger.

Tip 3: beleg alleen geld dat je kunt missen. Het is onverstandig je volledige vermogen te investeren. Heb je onverwachts geld nodig, dan is het niet zo gemakkelijk dit geld terug te halen als je het eenmaal belegd hebt. Daarom investeer je alleen geld dat je écht kunt missen en houd je altijd wat vermogen op je bankrekening.

Hoe kan je direct beleggen in Afrika?

Je kan beleggen in Afrika door een gratis account te openen bij een broker. Bij een broker kan je met een muisklik verschillende aandelen kopen. Het is bij een broker ook mogelijk om bijvoorbeeld een participatie in een beleggingsfonds op te kopen. Zonder een account te openen bij een broker, is het niet mogelijk om te beleggen in Afrika.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *