Wat zijn de nadelen van CFD’s?

Ben je benieuwd naar de nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel bespreek ik wat de grootste nadelen zijn van handelen in CFD’s. Klik hier om ook de voordelen van CFD’s te bekijken. Weet je niet precies wat CFD’s zijn? Ik leg het hier uit!

Wat zijn de belangrijkste nadelen van CFD’s?

 • Hefboom risico’s: een hefboom brengt extra risico’s met zich mee
 • Financieringskosten: de financieringskosten maken beleggingen op de lange termijn onmogelijk.
 • Tijd: je hebt meer tijd nodig voor het actieve beleggen in CFD’s.
 • Psychologische druk: de psychologische druk ligt hoger bij beleggingen in CFD’s.
 • Hogere transactiekosten: je betaalt hogere transactiekosten door de hefboom.
 • Geen echte aandelen: je kunt nooit mede-eigenaar worden van het bedrijf
 • Gereguleerd in het buitenland: onderzoek de betrouwbaarheid van CFD brokers goed.
 • Ontransparante prijsvorming: de prijs wordt vaak decentraal bepaald.

Nadeel 1: de risico’s van een hefboom

Wanneer je met CFD’s belegt, kan je gebruikmaken van een hefboom. Met een hefboom kan je met een klein bedrag een grotere beleggingspositie openen. Hierdoor neemt zowel je potentiële winst als potentiële verlies toe. In dit artikel leg ik in meer details uit hoe dit werkt.

Wanneer de koers van een aandeel met €10 daalt dan zou je deze resultaten behalen:

 • Normaal gesproken verlies je in dit geval €10
 • Met een hefboom van 1:10 zou je met dezelfde inleg €100 verliezen

In de praktijk behalen veel consumenten een negatief resultaat met hefboomproducten. Dit komt vaak doordat ze te grote risico’s nemen. Het is belangrijk om te bedenken dat het toepassen van een hoge hefboom de resultaten in een stroomversnelling brengen. Het is daarbij altijd belangrijk om voldoende marge op je account vast te houden.

Je kan hier meer lezen over hoe de margin call bij hefboom beleggen precies werkt. Ook kan je meer lezen over de risico’s van een hefboom.

Nadeel 2: Financieringskosten

Een ander nadeel van CFD’s, is het feit dat je financieringskosten moet betalen. De broker legt het grootste deel van de belegging in. Doordat je financieringskosten betaalt, zijn CFD’s minder geschikt voor beleggingen op de langere termijn. Je kunt CFD’s dan ook beter gebruiken voor beleggingen korter dan een jaar.

Wil je in meer details lezen hoeveel beleggen in CFD’s kost? Lees dan dit artikel.

Nadeel 3: je hebt meer tijd nodig

Een ander nadeel van beleggen in CFD’s, is het feit dat je ook meer tijd moet investeren. Wanneer je aandelen fysiek opkoopt en een portfolio start, hoef je er weinig aandacht aan te besteden. Wanneer je aan de slag gaat met CFD’s, ben je echter een actieve handelaar. Wanneer je goede resultaten wilt behalen, heb je een goede strategie nodig. Het evalueren en uitvoeren van CFD beleggingen kost dan ook veel geld. Klik hier om meer te lezen over speculatie.

Nadeel 4: Psychologische druk

Ten slotte is het nog belangrijker (en misschien wel lastiger) om het hoofd koel te houden bij beleggingen in CFD’s. Doordat het erg makkelijk is om grote beleggingen te openen is een hogere mate van zelfbeheersing vereist. Veel mensen gaan gedreven door hebzucht in eerste instantie te ver en verliezen daardoor de gehele inleg. Wil je leren hoe je je emoties beter kunt beheersen wanneer je gaat handelen in CFD’s? Lees dan dit artikel:

Nadeel 5: hogere transactiekosten

Wanneer je met een hefboom belegt, betaal je transacties over je volledige belegging. Wanneer je een hefboom van 1:10 inzet dan koop je ook tien keer zoveel aandelen op. Het is dan belangrijk om te onthouden dat je de spread over alle aandelen die je koopt betaalt. Je profiteert natuurlijk tegelijkertijd ook van de potentiële winst van je belegging.

Let er ook op dat je financieringskosten betaalt over het volledige bedrag van je investering. Hierdoor kunnen je kosten in verhouding met het bedrag dat je stort flink toenemen.

Stel, je belegt in een aandeel waarbij de transactiekosten €0,20 bedragen en je inleg €100:

 • Bij een normale belegging betaal je €0,20 of 0,2% aan kosten
 • Met een hefboom van 1:10 betaal je €2 of 2% aan kosten

Nadeel 6: Je belegt nooit in echte aandelen

Een ander nadeel van CFD’s, is het feit dat je met CFD’s nooit in een echt aandeel kunt handelen. Je ontvangt met een CFD dan ook nooit stemrecht, waardoor je niet kunt meestemmen binnen het bedrijf. Wanneer je echt eigenaar wilt worden van een bedrijf, moet je het aandeel zelf kopen.

Verder kan je bij sommige CFD-brokers ook fysieke aandelen kopen. Een voorbeeld van een broker waar je dit kunt doen is eToro.

Nadeel 7: in het buitenland gereguleerd

Een ander potentieel nadeel voor beleggingen in CFD’s, is dat CFD brokers vaak in het buitenland gereguleerd zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat veel buitenlandse brokers in Cyprus onder toezicht staan. Dit land staat erom bekend dat ze net wat minder streng zijn dan bijvoorbeeld de Nederlandse AFM. Doe daarom goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van de broker voordat je begint met beleggen.

Nadeel 8: minder transparante prijsvorming

Op de beurs wordt de prijs van een aandeel volledig bepaald door vraag en aanbod. Bij een CFD broker gebeurt dit niet centraal: hierdoor is het vaak lastiger om vast te stellen of je een eerlijke prijs ontvangt.

Wegen de voordelen van CFD’s op tegen de nadelen?

We kunnen met overtuiging zeggen dat beleggen in CFD’s de nodige voor- en nadelen met zich meebrengt. Voor sommige beleggers wegen de voordelen tegen de nadelen op. Dankzij de introductie van CFD’s is het voor beleggers mogelijk om ook met kleine bedragen te handelen in onder andere aandelen en valuta’s.

Voor andere beleggers wegen de nadelen niet tegen de voordelen op. Wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt of liever geen grote risico’s neemt zijn CFD’s zeker niet geschikt. Het is daarom belangrijk om zelf een goede afweging te maken en om vervolgens te besluiten of het verhandelen van CFD’s bij je past.

Wil je beleggen in CFD’s uitproberen? Oefen daarom eerst voldoende met een gratis demo voordat je een eerste storting doet! Klik hier om brokers te vergelijken waar je een gratis demo kunt openen. Je kan natuurlijk ook ons volledige overzicht van brokers bekijken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *