Risico’s van beleggen met een hefboom

Beleggen met een hefboom brengt vanzelfsprekend meer risico’s met zich mee dan het traditionele beleggen waarbij je een aandeel daadwerkelijk koopt. Een hefboom zorgt er immers voor dat je met een relatief laag bedrag een grote belegging kunt doen, het gevolg hiervan is echter dat iedere koerswijziging sterkere gevolgen heeft op de saldoverandering. Wanneer je nog niet precies weet hoe het hefboomeffect werkt kan je eerst even ons informatieve artikel over de hefboomwerking doorlezen.

Risico’s van een hefboom begrijpen

hefboom beleggen risicoWanneer je met een hefboom belegt koop je het effect niet, hierdoor kan je dus je gehele positie verliezen wanneer het aanwezige vermogen ontoereikend is. Bij een hefboom van 1:20 heb je slechts vijf procent van de waarde van het effect nodig. Dit betekent echter ook dat een toename of afname van de koers met een euro twintig keer zo hard aankomt. 

Voordat je gaat beleggen door middel van een hefboom is het dan ook erg belangrijk om de risico’s te kennen en om ze te begrijpen. Een hefboom is immers een erg nuttig instrument en wanneer je het instrument goed gebruikt kan je een hoge winst behalen. Eigenlijk werkt een hefboom dus twee kanten op: het kan je helpen, maar het kan je ook goed de afgrond inwerken.

Marge aanhouden

Bij sommige brokers is het mogelijk om gebruik te maken van belachelijk hoge hefbomen die oplopen tot wel 400:1. Dit is echter belachelijk en je positie zal dan snel sluiten vanwege een margin call. Zorg daarom altijd dat je een bepaalde marge aanhoudt zodat de positie kan bewegen. Wanneer de benodigde marge bijvoorbeeld €800 bedraagt betekent dit dat de positie automatisch sluit vanwege een margin call wanneer het beschikbare vermogen onder de €800,00 daalt.

Wanneer je verantwoord wilt beleggen in CFD’s is het dan ook ten zeerste aan te raden om minimaal 2,5 keer de margevereiste beschikbaar te hebben op het account. Op die manier voorkom je een margin call en kan de positie volgens je eigen strategie open blijven. Wanneer je helemaal veilig wilt handelen is het verstandig om deze verhouding nog verder op te schroeven. Op die manier beheers je het risico van de hefboomwerking.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de financieringskosten. Wanneer je belegt met een hefboom leen je namelijk geld van de broker. Je leest hier meer over in het artikel over de kosten van beleggen in CFD's.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!