Wat zijn de risico’s van beleggen met een hefboom?

Beleggen met een hefboom brengt vanzelfsprekend meer risico’s met zich mee dan het traditionele beleggen waarbij je een aandeel daadwerkelijk koopt. Een hefboom zorgt er immers voor dat je met een relatief laag bedrag een grote belegging kunt uitvoeren. Het gevolg hiervan is echter dat iedere koerswijziging sterkere gevolgen heeft op de saldoverandering. Wanneer je nog niet precies weet hoe het hefboomeffect werkt kan je eerst even ons informatieve artikel over de hefboomwerking doorlezen.

Risico’s van een hefboom begrijpen

Wanneer je met een hefboom belegt koop je het effect niet, hierdoor kan je dus je gehele positie verliezen wanneer het aanwezige vermogen ontoereikend is. Bij een hefboom van 1:20 heb je slechts vijf procent van de waarde van het effect nodig. Dit betekent echter ook dat een toename of afname van de koers met een euro twintig keer zo hard aankomt.

Voordat je gaat beleggen door middel van een hefboom is het dan ook erg belangrijk om de risico’s te kennen en om ze te begrijpen. Een hefboom is namelijk een erg nuttig instrument en wanneer je het instrument goed gebruikt kan je een hoge winst behalen. Eigenlijk werkt een hefboom dus twee kanten op: het kan je helpen, maar het kan je ook goed de afgrond inwerken.

Risico van sterke koersbewegingen

Hefboomproducten kunnen een volatiel beleggingsproduct nog volatieler maken. Volatiliteit geeft de bewegelijkheid van een aandeel aan. Wanneer een aandeel erg volatiel is, dan kan de koers binnen een maand soms meerdere procenten stijgen of dalen.

Wanneer je aandelen zelf bezit, hoeft dit geen probleem te zijn. Wanneer je aandelen 10% dalen dan kan je ze langere tijd vasthouden en op een later moment alsnog winst behalen.

Wanneer je echter met hefboomproducten handelt, kan een daling van 10% hard aankomen. Wanneer je bijvoorbeeld een hefboom van 1:5 inzit dan verlies je direct 50%. Beleg daarom niet zonder voldoende kennis in hefboomproducten en stel jezelf de vraag of je bereid bent om zulke risico’s te lopen.

Stop-loss of geen stop-loss

Vanwege deze sterke mogelijkheden om geld te verliezen, gebruiken beleggers doorgaans een stop loss. Met een stop loss kan je het verlies op je beleggingspositie beperken. Je verliest vervolgens wel je volledige positie en je kunt niet zoals bij de normale aandelenhandel je positie vasthouden in de hoop om op een later moment alsnog winst te behalen.

Wanneer je zonder stop loss handelt, loop je met hefboomproducten alsnog het risico om het geld op je account te verliezen. Wanneer het saldo op je beleggingsrekening niet meer toereikend is, wordt je positie namelijk automatisch gesloten.

Risico op hoge kosten

Onderzoek goed wat voor kosten je betaalt als handelaar in derivaten. Wanneer je een hefboom inzet, betaal je de spread ook over het grotere bedrag. Wanneer je transactiekosten bijvoorbeeld 0,2% bedragen dan kunnen deze met een hefboom van 1:5 oplopen tot 1%.

Op CFD’s betaal je daarnaast financieringskosten, aangezien de broker het geld voor de belegging aan je leent. Hierdoor zijn hefboomproducten eigenlijk alleen geschikt voor de speculatie op de korte termijn.

Debiteurenrisico

Ga ook altijd goed na welke partij het hefboomproduct uitgeeft. Je bent namelijk niet zelf de eigenaar van bijvoorbeeld een aandeel. Wanneer de achterliggende partij omvalt, dan kan je daarmee een fors bedrag verliezen. Onderzoek daarom altijd of de broker waarmee je in hefboomproducten handelt betrouwbaar is.

Hefboomproducten uit de weg gaan?

Moet je hefboomproducten als belegger dan helemaal ontwijken? Dat hangt van je insteek af. Wanneer je het leuk vindt om te speculeren op bijvoorbeeld de aandelenmarkt, dan kan je op kleine schaal gebruikmaken van een hefboom. Wel is het aan te raden om dit te combineren met andere beleggingsproducten en je moet in ieder geval nooit speculeren met geld dat je niet kunt missen.

Een andere kijk op het risico van de hefboom

Je kunt het risico van de hefboom ook op een andere manier bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld al van plan was om met € 5000 te speculeren op een aandeel en om de positie te sluiten bij een verlies van € 1000, dan zou je hetzelfde effect kunnen bereiken met een investering van € 1000 en een hefboom van 1:5.

Het gebruik van een hefboom is dan ook niet per definitie slecht, wanneer je er maar goed over nadenkt. Door het op een goede manier toe te passen, kan je je beleggingsstrategie efficiënter toepassen.

Marge aanhouden

Bij sommige brokers is het mogelijk om gebruik te maken van belachelijk hoge hefbomen die oplopen tot wel 400:1. Dit is echter belachelijk en je positie zal dan snel sluiten vanwege een margin call. Zorg daarom altijd dat je een bepaalde marge aanhoudt zodat de positie kan bewegen. Wanneer de benodigde marge bijvoorbeeld € 800 bedraagt, betekent dit dat de positie automatisch sluit vanwege een margin call wanneer het beschikbare vermogen op je beleggingsrekening onder de € 800 daalt.

Wanneer je verantwoord wilt beleggen in CFD’s is het dan ook ten zeerste aan te raden om minimaal 2,5 keer de margevereiste beschikbaar te hebben op het account. Op die manier voorkom je een margin call en kan de positie volgens je eigen strategie open blijven. Wanneer je helemaal veilig wilt handelen is het verstandig om deze verhouding nog verder op te schroeven. Op die manier beheers je het risico van de hefboomwerking.

Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met de financieringskosten. Wanneer je belegt met een hefboom leen je namelijk geld van de broker. Je leest hier meer over in het artikel over de kosten van beleggen in CFD’s.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *