Goedkoop beleggen: waar het goedkoopst beleggen?

Het is belangrijk om goedkoop te beleggen: vergeet niet dat de transactiekosten het uiteindelijke rendement flink kunnen drukken. In dit artikel bekijken we waar en hoe je het goedkoopst kunt beleggen.

Waar kan je het goedkoopst beleggen?

Met deze vergelijking kan je direct bekijken waar je het goedkoopst kunt beleggen. Dit overzicht laat je jaarlijkse kosten bij iedere broker zien.

Vul onderaan de tabel in hoeveel transacties je per jaar uitvoert en wat de waarde van de gemiddelde transactie zal zijn. Vul vervolgens bij saldo het bedrag in dat je van plan bent om op je beleggingsrekening te storten. Vervolgens kan je eenvoudig een account openen via de aanmelden knop.

Geen transactiekosten op aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. Aanmelden
€2 + 0,038% op Nederlandse aandelen Aanmelden
0,06% met een minimum van €6 + €36 per jaar Aanmelden
€1 + 0,15% met een minimum van €8 Aanmelden
€4 + 0,04% en 0,24% servicefee + €16 per jaar. Aanmelden
€5,00 + 0,05% en 0,2 servicefee Aanmelden
€5 + 0,05% en 0,06% service fee + €20 per jaar Aanmelden

Waar kan je het goedkoopst actief handelen?

Ben je een meer actieve handelaar? Wil je meerdere transacties openen en ook kunnen speculeren op een dalende markt? Wil je een hefboom kunnen gebruiken? Dan is een traditionele broker vaak niet de beste of goedkoopste optie. Wanneer je actief wilt beleggen, kan een CFD broker een goede keuze zijn.

Eén van de goedkopere CFD brokers is Plus500. Bij Plus500 betaal je namelijk geen commissies wanneer je een positie opent. Bovendien kan je er de mogelijkheden geheel zonder risico proberen met een demo van 40.000. Wil je meer weten over Plus500? Lees dan deze uitgebreide review. Je kan ook direct een account openen met de onderstaande knop: (72% van de retailbeleggers verliest geld)

72% van de retail beleggers verliest geld.

Waar kan je het goedkoopst aandelen kopen?

Kosten kunnen je rendement flink drukken! Wanneer je aandelen koopt, betaal je bij de meeste brokers op iedere transactie een commissie. De kosten van zo’n commissie liggen veel hoger dan alleen de commissie zelf. Het bedrag dat je steeds betaalt kan je niet beleggen in aandelen waardoor je op de lange termijn veel rendement misloopt.

Gelukkig zijn er ook brokers waar je aandelen kunt kopen zonder vaste commissies. Dit maakt het mogelijk om zelfs met kleine bedragen goede resultaten te behalen op de aandelenmarkt. Een goede broker die geen transactiekosten rekent is eToro. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Waarom moet je de kosten vergelijken?

Het is belangrijk om de tarieven van brokers goed met elkaar te vergelijken. Een kostenverschil van 0,5% kan een enorm verschil maken. We illustreren dit graag aan de hand van een belegging met een rendement van 8% of 7,% na aftrek van kosten. In dit voorbeeld is er een bedrag van € 100.000 belegt. Met een rendement van 8% behaal je de volgende resultaten:

 • Na 10 jaar is de belegging € 21.589 waard.
 • Na 30 jaar is de investering € 100.626 waard.
 • Na 50 jaar is de belegging € 469.016 waard.

Met een rendement van 7,5% behaal je de volgende resultaten:

 • Na 10 jaar is de belegging € 20.610 waard.
 • Na 30 jaar is de investering € 87.459 waard.
 • Na 50 jaar is de belegging € 367.897 waard.

0,5% aan kosten verschil lijkt beperkt. In de praktijk kan het je echter duizenden of zelfs tienduizenden euro’s kosten!

goedkoop beleggen

Wees geen dief van eigen portemonnee

Veel beleggers kiezen er uit gemak voor om te beleggen bij hun eigen bank. Dit is bijna nooit een goed idee. De tarieven liggen bij een bank namelijk veel hoger dan bij een broker. Banken weten dat veel mensen niet de moeite nemen om goed te onderzoeken waar ze voordelig kunnen beleggen. Ze hebben een bekende naam en ontvangen daardoor toch wel voldoende klanten.

Bij een bank betaal je vaak hoge kosten over je beleggingen. Veel banken rekenen zelfs servicekosten waardoor je ook geld betaalt wanneer je geen nieuwe posities opent. Neem daarom even de tijd en kies een broker met een laag tarief. Dit kan je op de lange termijn veel opleveren.

Kies voordelige beleggingsproducten

Wanneer je brood koopt bij twee verschillende bakkers, dan kunnen de tarieven sterk verschillen. Hetzelfde geldt voor brokers. Toch zou je kunnen denken, brood is brood. Dit is zeker het geval bij de aandelenbrokers. Of je het aandeel nu bij eToro of DEGIRO koopt maakt weinig verschil. Het aandeel is 100% identiek. Dit is niet het geval bij de verschillende beleggingsproducten. Sommige beleggingsproducten zijn veel duurder dan anderen. Onderzoek daarom ook goed of de kosten van het beleggingsproduct gerechtvaardigd zijn.

Wanneer je naar fondsen kijkt, zie je vaak dat er op actieve fondsen veel hogere transactiekosten worden gerekend. Toch behalen de meeste actieve fondsen niet betere resultaten dan fondsen die simpelweg een index volgen. Onderzoek daarom altijd of de hogere kosten van het beleggingsproduct ook wat opleveren.

Wat is de goedkoopste broker?

Voor de test kopen we 30 aandelen Philips. Een aandeel Philips kost op het moment van schrijven € 40. De waarde van de totale transactie bedraagt dan ook € 1.200. Per broker berekenen we de transactiekosten om te bepalen waar beleggen goedkoper is. De kosten zijn een momentopname afgenomen op 28 mei 2020, voor de actuele kosten kan je de websites van de brokers raadplegen.

 • eToro: € 0 aan commissie, we betalen geen transactiekosten voor deze transactie
 • DEGIRO: € 2 + 0,03%, we betalen € 2,30 voor deze transactie.
 • Lynx: 0,09%, minimaal € 6, totale kosten bedragen € 6
 • Binckbank: € 1 + 0,15%, minimaal € 8, totale kosten bedragen € 8
 • Saxo Bank: 0,1%, minimaal € 12, totale kosten bedragen € 12

eToro is bij deze order duidelijk een goedkope broker. Wanneer je veel aandeeltransactie uitvoert kan je bij deze broker al snel honderden euro’s per jaar besparen. Wil je eToro gratis uitproberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

 Kosten beleggen vergelijken

Voordat je een account opent bij een broker, is het verstandig om de kosten van je beleggingen goed te vergelijken. Verschillende aanbieders hanteren namelijk verschillende tarieven.

Commissies

De meeste aandelenbrokers rekenen een commissie over iedere transactie. Er zijn enkele aanbieders waar je goedkoop of zelfs geheel gratis aandelen kunt kopen. Kies een broker met lage commissies, zeker wanneer je met kleinere bedragen wilt beleggen.

Spread

Naast een commissie betaal je bij elke broker ook een spread. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Het is verstandig om een broker te kiezen die een aantrekkelijke spread rekent. Op die manier neemt de winstgevendheid van je beleggingen toe.

Aansluitkosten

Sommige brokers rekenen aansluitkosten wanneer je op een bepaalde beurs wilt handelen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld DEGIRO en Lynx. Het kan daarom slimmer zijn om te beleggen bij bijvoorbeeld Plus500 of eToro. Bij deze partijen betaal je namelijk geen aansluitkosten.

Overige kosten

Lees altijd goed de tarievenpagina van de broker door voordat je gaat beleggen. Brokers verbergen regelmatig op sneaky wijze extra tarieven in hun voorwaarden. Bij sommige brokers moet je bijvoorbeeld geld betalen voor het opnemen van geld of voor het ontvangen van dividend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *