Alibaba aandelen kopen (2024) – analyse & koers

Alibaba wordt door veel mensen wel gezien als het Amazon van China. De oprichter Jack Ma heeft grote ambities, maar staat onder druk van de overheid. In dit artikel lees je alles over de sterke & zwakke punten van Alibaba en kan je bovendien de laatste koers raadplegen.

Hoe kan je Alibaba aandelen kopen?

Alibaba is nog steeds het grootste e-commerce bedrijf van China, wat het interessant kan maken om Alibaba aandelen te kopen. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke aandelen brokers je in Alibaba aandelen kunt investeren:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demo* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Alibaba. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Alibaba?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Alibaba? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe Alibaba aandelen presteren. Je kunt met de kopen & verkopen knoppen bovendien direct beginnen met het verhandelen van Alibaba aandelen.

51% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Alibaba

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Alibaba.

Analyse van Alibaba

Voordat je besluit of je Alibaba wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Alibaba zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Alibaba zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Alibaba in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Alibaba gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Alibaba is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Wat zijn de sterke punten van Alibaba aandelen?

Marktleider

Alibaba is marktleider in China; het bedrijf is nog steeds de grootste e-commerce partij in het land. De concurrentie van bedrijven als JD.com en Tencent nemen echter wel toe.

Enorm aanbod aan producten

Alibaba biedt een enorm, divers aanbod aan producten aan wat het bedrijf stabieler maakt. Wanneer een bepaalde markt minder goed presteert, kan dit worden opgevangen door winsten bij een andere markt. Een groot aanbod verlaagt het ondernemingsrisico van Alibaba.

Naast e-commerce is Alibaba bijvoorbeeld ook actief in cloud computing, digitale media & entertainment.

Opkomende markten

China groeit economisch sterk. Enkele tientallen jaren geleden was China nog erg arm en stierven mensen van de honger. Tegenwoordig wordt China niet meer als ontwikkelingsland gezien. De koopkracht van de gemiddelde Chinees ligt hoog en bijna iedereen heeft er toegang tot het internet. De welvaart in het land groeit nog steeds en daarmee zal het aantal koopkrachtige Chinezen alleen maar toenemen.

Vanzelfsprekend kan Alibaba hier goed van profiteren. Alibaba is een van oorsprong Chinees bedrijf dat perfect kan inspelen op de behoeftes van de Chinese consument. Denk je dat de economische groei in China zal doorzetten? Dan kan het zeker aantrekkelijk zijn om Alibaba aandelen te kopen.

Let er wel op dat de economische groei in China afneemt. Dit kan invloed hebben op de koersontwikkeling van de Alibaba aandelen.

Alibaba is winstgevend

Veel technologiebedrijven zijn niet winstgevend: denk hierbij aan bedrijven als Uber en Snapchat. Het lukt Alibaba echter wel om winstgevende resultaten neer te zetten: in 2022 behaalden ze bijvoorbeeld $6 miljard aan winst.

Bovendien blinkt Alibaba uit in innovatie: ze werken bijvoorbeeld aan het gebruik van artificiële intelligente en big data wat kan bijdragen aan toekomstige groei.

Internationale uitbreidingen

Alibaba focust zich niet alleen op de Chinese markt. Zo heeft het bedrijf een groot distributiecentrum in België waarmee het bedrijf snel producten kan leveren binnen Europa. Hierdoor kan Alibaba ook in het buitenland een sterke positie opbouwen wat positief kan zijn voor de winstgevendheid

Bovendien is er ook steeds meer vraag naar Europese producten in China. Via het distributiecentrum kan Alibaba weer producten naar de Chinese markt terugsturen. Op die manier kan het bedrijf op interessante manier twee kanten op handelen. Denk je dat het Alibaba lukt om ook in Europa populair te worden? Dan kan het kopen van Alibaba aandelen zeker interessant zijn.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Alibaba?

Invloed van de Chinese overheid

De Chinese overheid heeft strenge regels op het gebied van e-commerce en maakt het Alibaba steeds lastiger. Zo ontving Alibaba een boete van $2,75 miljard dollar voor het schenden van anti-monopolie wetten. Ook werd de IPO van Ant Group tegengehouden en verdween Jack Ma zelfs langere tijd van het toneel.

Recent heeft de overheid ook meerdere gouden aandelen ontvingen in bedrijven waarin Alibaba actief is. Op die manier heeft de Chinese overheid meer inspraak over de bedrijfsvoering, wat niet positief is voor de belegger.

Geopolitieke situatie

China heeft veel conflicten met Amerika over handelstarieven. Wanneer de internationale verhoudingen verslechteren kan dit een sterke invloed uitoefenen op de aandelenkoers van Alibaba. Het is daarom belangrijk om de politieke stabiliteit in de gaten te houden voordat je aandelen Alibaba koopt.

Amerika dreigt zelfs met delisting van Alibaba wanneer het bedrijf geen audits toestaat van betrouwbare accountants. Een delisting maakt het lastig voor buitenlandse beleggers om kapitaal in Alibaba te investeren, waardoor de aandelenkoers verder zou kunnen dalen.

Dalende economische groei

De economische groep in China lijkt af te koelen na jaren van indrukwekkende resultaten. Onder druk van de vele COVID lockdowns doet de economie het een stuk minder goed. Hierdoor zal het lastiger worden voor Alibaba om te blijven groeien. Ook op de lange termijn krimpt de bevolking binnen China, waardoor de afzetmarkt kleiner wordt.

Lokale wetgevingen

Alibaba volgt de lokale wetten niet altijd even goed op: zo zouden de rechten van Europese klanten niet goed worden gehandhaafd. Dit kan leiden tot boetes en reputatieschade, waardoor de groei van het bedrijf buiten China kan vertragen.

Beperkte macht

Als aandeelhouder heb je bij Alibaba maar beperkte macht. De structuur is ingewikkeld waardoor je als kleine partij eigenlijk helemaal geen inspraak hebt. Er ontbreekt bijvoorbeeld een geschillencommissie. Een aandeel Alibaba kan dus een goede investering zijn, maar echt beschermd ben je niet.

Problemen met winstgevendheid

Niet alle onderdelen binnen Alibaba zijn winstgevend. Op het moment van schrijven verdient Alibaba zelfs al haar geld met de e-commerce activiteiten. Deze inkomsten worden vervolgens gebruikt om de niet winstgevende cloud, digitale media en innovatie divisies te ondersteunen.

Dat de cloud computing divisie verliesgevend is, is opvallend. Bij Amazon zijn de cloud computing activiteiten namelijk juist het winstgevendst.

De concurrentie

Ook de concurrentie is een belangrijk punt om in de gaten te houden. Er bestaan veel alternatieven voor een platform als Alibaba. De reus Amazon is daar natuurlijk het bekendste voorbeeld van. Er zijn echter in alle landen ook lokale platformen waar Alibaba mee zal moeten concurreren. In Nederland is dat bijvoorbeeld Bol.com.

Ook in China ervaart Alibaba steeds meer concurrentie. JD.com en Pinduduo groeien bijvoorbeeld sneller dan Alibaba. Het is dan ook maar de vraag of Alibaba haar dominante positie kan behouden.

Denk je dat Alibaba de concurrentie aankan en ze enkele stappen vooruit blijft? Dan kan beleggen in Alibaba zeker een goed idee zijn.

Wat zijn de grootste concurrenten van Alibaba?

  • JD.com: dit is na Alibaba het grootste e-commerce bedrijf binnen China. Relatief gezien groeit JD.com nu sneller dan Alibaba, waardoor het aandeel ook beter presteert op de beurs. JD.com maakt onderdeel uit van Tencent.
  • Amazon: Amazon concurreert niet met Alibaba in China, maar wel in de rest van de wereld. Amazon is daarom een geduchte concurrent in Zuid-Oost Azië waar Alibaba ook marktaandeel probeert te veroveren.
  • Pinduoduo: dit is een ander Chinees e-commerce bedrijf waarbij sociaal contact een belangrijke rol speelt. Gebruikers kunnen namelijk samen een grotere hoeveelheid producten goedkoop kopen.

Hoe kan je beleggen in Alibaba?

Je kunt beleggen in Alibaba bij bijna iedere broker. De aandelen van het Chinese Alibaba staan namelijk zowel genoteerd aan de beurs van Hong Kong als aan de beurs van New York. Voor de meeste Nederlanders zal het voordeliger zijn om de aandelen te kopen op de beurs van New York.

Voor het kopen & verkopen van Alibaba aandelen heb je een account nodig bij een betrouwbare broker. Ben je benieuwd bij welke broker je het beste een account kunt openen? Bekijk dan direct onze vergelijking van beste brokers:

Nadat je een account hebt geopend, kan je een order plaatsen op het aandeel. Dit doe je door met de zoekfunctie naar het aandeel Alibaba te navigeren. Hier kan je kiezen uit twee type orders:

  • Marktorder: open de belegging direct tegen de geldende prijs.
  • Limietorder: open de belegging tegen een prijs van je keuze.

Nadat je de order hebt geplaatst zal deze binnen enkele seconden aan de beurs worden doorgegeven. Succes met je belegging in Alibaba!

Over het bedrijf Alibaba

In 1999 richtte Jack Ma de website Alibaba.com op. Dit deed hij om Chinese bedrijven in contact te brengen met buitenlandse kopers. In 2003 breidde Ma het bedrijf uit door de online marktplaats Taobao op te richten. Deze marktplaats staat in de top-20 van de meest bezochte websites in de wereld.

Het bedrijf staat bekend als de Alibaba Group. De websites van de Alibaba Group zijn populair: binnen China verloopt 60% van alle pakketbezorgingen via hun website.

Alibaba is er voor leveranciers van groothandels een voor consumenten

Wereldwijd worden er miljoenen leveranciers van groothandels bediend door Alibaba. Uiteraard heeft het bedrijf ook veel consumenten als klant. Consumenten kunnen rechtstreeks producten kopen via het platform AliExpress tegen lage prijzen.

Beleggen in Alibaba

De Hema filialen van Alibaba

De Hema is de naam van de door Alibaba geopende supermarkten van gemiddeld ongeveer tienduizend vierkanten meter. Consumenten maken er gebruik van de Hema-app om boodschappen te scannen. De boodschappen worden vervolgens betaald met Alipay.

Over Jack Ma

Jack Ma is een bekende Chinese ondernemer die Alibaba eigenhandig heeft opgericht. Grappig genoeg werkte Jack Ma voordat hij Alibaba oprichtte als Engelse docent.

In 2019 nam Jack Ma afstand van zijn positie binnen het bedrijf om zich meer te kunnen focussen op de Jack Ma stichting. Met deze stichting ondersteunt hij educatie, ondernemerschap en het milieu.

Welke divisies heeft Alibaba?

  • E-commerce: e-commerce is verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet van Alibaba.
  • Alibaba Cloud Computing: het bedrijf investeert miljarden in cloud computing en heeft momenteel 25 Alibaba Cloud datacentra. Innovatieve technieken op het gebied van AI moeten de prestaties verbeteren.
  • Digital media & entertainment: Alibaba bezit in China de video-hostingservice Youkou en de muziek streamingdienst Xiami.
  • Innovation initiatives & others: Jack Ma gelooft dat de meeste werkzaamheden in de toekomst kunnen worden geautomatiseerd. Het bedrijf investeert dan ook veel in ai.

Is het verstandig om te investeren in Alibaba?

Nadat je de voor- en nadelen van een belegging in Alibaba hebt gelezen, vraag je jezelf misschien af of het slim is om zelf te investeren in Alibaba aandelen. Een groot risico van beleggen in Alibaba blijft de instabiele Chinese overheid. Chinese toezichthouders hebben in 2020 bijvoorbeeld de IPO van Ant Group stopgezet wat ook nadelig is voor het bedrijf Alibaba: Alibaba bezit namelijk 33 procent van de aandelen in de Ant Group.

Alibaba is ondanks de problemen met de overheid op e-commerce gebied nog steeds marktleider. De concurrentie lijkt echter een inhaalslag te maken waardoor het belangrijk is om de prestaties van JD.com en andere bedrijven in de gaten te houden.

Ondanks de groene cijfers in het e-commerce segment zijn er wel problemen binnen het bedrijf. De divisies Alibaba Cloud, Digitale Media and Entertainment en Innovation Initiatives zijn allemaal verliesgevend. De winsten van de e-commerce divisie worden gebruikt om deze divisies draaiende te houden.

Beleggen in Alibaba is dus zeker niet zonder risico. Het is verstandig om de nieuwe antitrust wetten in China goed in de gaten te houden. Wanneer de Chinese overheid de krachtige positie van Alibaba probeert te verzwakken, dan kan dit de aandelenkoers onder druk zetten.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *