Alibaba aandelen kopen

Alibaba wordt door veel mensen wel gezien als het Amazon van China. De oprichter Jack Ma heeft grote ambities en het bedrijf is ondertussen opgenomen in de top 10 van grootste wereldwijde bedrijven. Een investering in dit goed presterende bedrijf kan dan ook erg interessant zijn. In dit artikel lees je hoe je aandelen Alibaba kunt kopen. Ook kan je hier de actuele koers van Alibaba raadplegen.

Waar kan je Alibaba aandelen kopen?

Alibaba is een reus die langzaam de wereld opslokt. Met een sterk groeiende Chinese markt en een duidelijke internationale strategie kan een investering in Alibaba erg interessant zijn. Maar waar kan je nu het beste Alibaba aandelen kopen?

Hieronder zie je bij welke partijen je het goedkoopste Alibaba aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Alibaba. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€1 voor Alibaba
Mexem aandelen kopen$0,005 per aandeel Alibaba met $2,50 minimum
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen$0,01 per aandeel met $1,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Alibaba?

Wil je actief beleggen in Alibaba? Dat kan! Een groot voordeel van deze manier van beleggen is dat je kunt reageren op de laatste ontwikkelingen. Tijdens de handelsoorlog met Amerika kwam er bijvoorbeeld regelmatig belangrijk nieuws uit. Hier kan je direct op inspelen door een positie te plaatsen op een dalende of stijgende koers.

Een goede manier om actief te beleggen in Alibaba is door CFD’s te gebruiken. Met dit type derivaat kan je al met een klein bedrag een grote positie innemen op het aandeel. Een goede partij om in CFD-aandelen Alibaba te handelen is Plus500. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen bij Plus500 :

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele koers van Alibaba?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Alibaba? Gebruik dan de onderstaande grafiek! Hieronder zie je de CFD koers van Alibaba aangeboden door Plus500. Ook kan je met de knoppen direct een positie innemen.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Alibaba

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Alibaba.

Analyse van Alibaba

Voordat je besluit of je Alibaba wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Alibaba zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Alibaba zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Alibaba in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Alibaba gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Alibaba is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

In het kort over Alibaba

In 1999 richtte Jack Ma de website Alibaba.com op. Dit deed hij om Chinese bedrijven in contact te brengen met buitenlandse kopers. In 2003 breidde Ma het bedrijf uit door de online marktplaats Taobao op te richten. Deze marktplaats staat in de top-20 van de meest bezochte websites in de wereld. Je kan Taobao vergelijken met het Nederlandse Marktplaats.

Het bedrijf werd bekend als de Alibaba Group. De websites van de Alibaba Group zijn populair: binnen China verloopt 60% van alle pakketbezorgingen via hun website. Het bedrijf is niet alleen bekend in China: Alibaba is bezig om de wereld te veroveren.

Beleggen in Alibaba

Waarom zou je Alibaba aandelen moeten kopen?

Alibaba is een enorm groot bedrijf waar je zelf aandelen in kunt kopen. Maar waarom zou je het kopen van Alibaba aandelen moeten overwegen? Hieronder bespreken we enkele sterke argumenten voor het kopen van het aandeel.

Enorm aanbod

Alibaba biedt een enorm, divers aanbod aan producten aan. Dit geeft het bedrijf extra stabiliteit. Wanneer een bepaalde markt minder goed presteert, kan dit worden opgevangen door winsten bij een andere markt. Een groot aanbod verlaagt het ondernemingsrisico van Alibaba. Dit maakt het een aantrekkelijkere investering.

Opkomende markten

China groeit economisch sterk. Enkele tientallen jaren geleden was China nog erg arm en stierven mensen van de honger. Tegenwoordig wordt China niet meer als ontwikkelingsland gezien. De koopkracht van de gemiddelde Chinees ligt hoog en bijna iedereen heeft er toegang tot het internet. De welvaart in het land groeit nog steeds en daarmee zal het aantal koopkrachtige Chinezen alleen maar toenemen.

Vanzelfsprekend kan Alibaba hier goed van profiteren. Alibaba is een van oorsprong Chinees bedrijf dat perfect kan inspelen op de behoeftes van de Chinese consument. Denk je dat de economische groei in China zal doorzetten? Dan kan het zeker aantrekkelijk zijn om Alibaba aandelen te kopen.

Enorme groei

Alibaba groeit nog steeds enorm. Dit komt onder andere door de stijgende welvaart in China. Ook de algemene trend waarin het internet en online winkelen steeds gebruikelijker worden speelt het bedrijf in de kaart. In China neemt het smartphone gebruik bijvoorbeeld flink toe. Dit alles kan eraan bijdragen dat de verkopen en daarmee de winstgevendheid van Alibaba ook in de toekomst blijft groeien.

Alibaba is winstgevend

Veel technologiebedrijven zijn niet winstgevend. Enkele voorbeelden hiervan zijn Uber en Snapchat. Alibaba maakt echter wel winst. De winst bedraagt in 2019 bijvoorbeeld bijna 8 miljard dollar. In de komende jaren wordt er verwacht dat deze winst alleen nog verder groeit. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om dividend uit te keren. Geloof je dat Alibaba deze winstgevende trend kan vasthouden? Dan kan je het kopen van Alibaba aandelen zeker overwegen.

Internationale uitbreidingen

Alibaba focust zich niet alleen op de Chinese markt. Zo heeft het bedrijf een groot distributiecentrum gevestigd in België. Dit kan de levertijd van producten binnen Europa sterk doen afnemen. Een kritiekpunt van veel Europese klanten was de vaak langere levertijd. Nu de levertijd omlaag kan wordt Alibaba nog interessanter voor de Europese consument.

Bovendien is er ook steeds meer vraag naar Europese producten in China. Via het distributiecentrum kan Alibaba weer producten naar de Chinese markt terugsturen. Op die manier kan het bedrijf op interessante manier twee kanten op handelen. Denk je dat het Alibaba lukt om ook in Europa populair te worden? Dan kan het kopen van Alibaba aandelen zeker goed uitpakken.

Risico’s belegging in Alibaba

Vanzelfsprekend zijn er ook risico’s verbonden aan een investering in de gigant Alibaba. Waar moet je zoal op letten wanneer je begint met beleggen in Alibaba?

Lokale wetgevingen

Er is veel gedoe rondom het Chinese Alibaba en de lokale wetgevingen. Zo zou Alibaba lang niet altijd de rechten van Europese klanten goed handhaven. Dit kan in de toekomst problemen opleveren. Alibaba kan bijvoorbeeld boetes krijgen. Daarnaast kunnen klanten besluiten om Alibaba de rug te keren wanneer de voorwaarden niet gunstig genoeg zijn. Alibaba zal dus moeite moeten steken in het volgen van de lokale wetgevingen.

Oppassen met hypes

Het is belangrijk om waakzaam te blijven wanneer je in Alibaba belegt. Aandeelkoersen komen tot stand door het spel van vraag en aanbod. Er is momenteel erg veel belangstelling voor Alibaba aandelen. Het bedrijf wordt regelmatig genoemd als het potentieel grootste bedrijf in de wereld. Het is natuurlijk nog helemaal niet zeker of Alibaba deze hoge verwachtingen kan waarmaken. Blijf daarom voorzichtig en houd de laatste ontwikkelingen goed in de gaten.

Beperkte macht

Als aandeelhouder heb je bij Alibaba maar beperkte macht. De structuur is ingewikkeld waardoor je als kleine partij eigenlijk helemaal geen inspraak hebt. Ook ontbreekt er een geschillencommissie. Een aandeel Alibaba kan dus een goede investering zijn, maar echt beschermd ben je niet.

De concurrentie

Ook de concurrentie is een belangrijk punt om in de gaten te houden. Er bestaan veel alternatieven voor een platform als Alibaba. De reus Amazon is daar natuurlijk het bekendste voorbeeld van. Er zijn echter in alle landen ook lokale platformen waar Alibaba mee zal moeten concurreren. In Nederland is dat bijvoorbeeld Bol.com.

Denk je dat Alibaba de concurrentie aankan en ze enkele stappen vooruit blijft? Dan kan beleggen in Alibaba zeker een goed idee zijn.

Politiek

Tenslotte kan ook de politiek roet in het eten gooien. Vooral met Amerika is er een hoop gedoe over handelstarieven. Wanneer de internationale verhoudingen verslechteren kan dit een sterke invloed uitoefenen op de aandelenkoers van Alibaba. Het is daarom belangrijk om de politieke stabiliteit in de gaten te houden voordat je aandelen Alibaba koopt.

Is het verstandig om te investeren in Alibaba?

Nadat je de voor- en nadelen van een belegging in Alibaba hebt gelezen, vraag je jezelf misschien af of het slim is om zelf te investeren in Alibaba aandelen. Een groot risico van beleggen in Alibaba blijft de instabiele Chinese overheid. Chinese toezichthouders hebben in 2020 bijvoorbeeld de IPO van Ant Group stopgezet wat ook nadelig is voor het bedrijf Alibaba: Alibaba bezit namelijk 33 procent van de aandelen in de Ant Group.

Toch lijkt het bedrijf niet in de problemen te zijn: de omzet groeit nog steeds sterk en Alibaba is de duidelijke marktleider in China. Alibaba is met 56% duidelijk de grootste e-commerce partij. De grootste concurrent, JD.com, moet het met een marktaandeel van 17% doen. Ook controleert Alibaba ruim 40% van de cloud computing infrastructuur in het land terwijl de grootste concurrenten Huawei en Tencent het beide met 15 procent moeten doen.

Ondanks de groene cijfers in het e-commerce segment zijn er wel problemen binnen het bedrijf. De divisies Alibaba Cloud, Digitale Media and Entertainment en Innovation Initiatives zijn allemaal verliesgevend. De winsten van de e-commerce divisie worden gebruikt om deze divisies draaiende te houden.

Beleggen in Alibaba is dus zeker niet zonder risico. Het is verstandig om de nieuwe antitrust wetten in China goed in de gaten te houden. Wanneer de Chinese overheid de krachtige positie van Alibaba probeert te verzwakken, dan kan dit de aandelenkoers onder druk zetten.

Hoe kan je beleggen in Alibaba?

Je kunt beleggen in Alibaba bij bijna iedere broker. De aandelen van het Chinese Alibaba staan namelijk zowel genoteerd aan de beurs van Hong Kong als aan de beurs van New York. Voor de meeste Nederlanders zal het voordeliger zijn om de aandelen te kopen op de beurs van New York.

Voor het kopen & verkopen van Alibaba aandelen heb je een account nodig bij een betrouwbare broker. Ben je benieuwd bij welke broker je het beste een account kunt openen? Bekijk dan direct onze vergelijking van beste brokers:

Nadat je een account hebt geopend, kan je een order plaatsen op het aandeel. Dit doe je door met de zoekfunctie naar het aandeel Alibaba te navigeren. Hier kan je kiezen uit twee type orders:

  • Marktorder: open de belegging direct tegen de geldende prijs.
  • Limietorder: open de belegging tegen een prijs van je keuze.

Nadat je de order hebt geplaatst zal deze binnen enkele seconden aan de beurs worden doorgegeven. Succes met je belegging in Alibaba!

Een omvangrijk e-commerce bedrijf

De Alibaba Group, opgericht in 1999, is nu een heel groot bedrijf. Het bedrijf heeft op dit moment (2020) een beurswaarde van ruim 570 miljard dollar. In de top- 10 van grootste bedrijven ter wereld staat het bedrijf op de zevende plaats. Hun websites genieten een wereldwijde populariteit. Vooral de websites alibaba.com en aliexpress.com leveren veel geld op.

Alibaba is er voor leveranciers van groothandels een voor consumenten

Het bedrijf heeft veel leveranciers van groothandels als klant. Wereldwijd worden er miljoenen leveranciers van groothandels bediend door Alibaba. Uiteraard heeft het bedrijf ook veel consumenten als klant. Consumenten kunnen rechtstreeks producten kopen via het platform AliExpress tegen erg lage prijzen. Alibaba heeft maar liefst 785 miljoen actieve gebruikers. De websites zorgen voor 85% van de omzet.

De Hema filialen van Alibaba

De Hema is de naam van de door Alibaba geopende supermarkten van gemiddeld circa tienduizend vierkante meter. Consumenten maken er gebruik van de Hema-app om boodschappen te scannen. De boodschappen worden vervolgens betaald met behulp van Alipay. Online bestellingen worden thuis bezorgd. Je moet dan wel binnen een straal van drie kilometer van de Hema supermarkt wonen.

Drie divisies van de Alibaba Group

E-commerce zorgt voor circa 85% van de omzet. Alibaba heeft nog drie andere divisies: Alibaba Cloud Computing, Alibaba Digital Media & Entertainment en Alibaba Innovation Initiatives

Alibaba Cloud Computing

Alibaba investeerde miljarden in cloud computing. Er zijn inmiddels wereldwijd 19 Alibaba Cloud datacentra. Inmiddels zorgt Alba Cloud Computing voor 8% van de omzet van het bedrijf. De recent geïntroduceerde Al-chip moet de cloud-prestaties verbeteren. Met deze chip kan ook de zoekfunctie binnen de website worden verbeterd. Bovendien biedt de chip automatische vertalingen aan shoppers uit heel de wereld.

Amazon heeft al laten zien dat cloud computing erg winstgevend kan zijn. Het grootste deel van de winst komt bij Amazon tegenwoordig uit cloud computing. Wanneer het Alibaba lukt om een groter marktaandeel te veroveren in cloud computing, dan kan dit een goede reden zijn om Alibaba aandelen te kopen.

Digital media & Entertainment

Alibaba heeft diverse video en muziekdiensten. Zo heeft het bedrijf in China de video-hostingservice Youkou en de muziek streamindienst Xiami. Alibaba werkt samen met het bedrijf Netease om hun muziekbibliotheken te delen. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet van deze divisie met 23%. De divisie zorgt voor 6% van de totale omzet van het bedrijf.

innovation Initiatives & Others

Deze divisie richt zich op kunstmatige intelligentie. Jack Ma, de oprichter van Alibaba, denkt dat de meeste werkzaamheden in de toekomst kunnen worden geautomatiseerd. Inmiddels heeft Alibaba in onder andere onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie 3 miljard dollar geïnvesteerd.

In dece centra worden nieuwe technieken ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om te betalen met gezichtsherkenning wat al mogelijk is in een Chinees filiaal van de fastfoodketen KFC. Denk je dat Alibaba nog meer interessante nieuwe technieken ontwikkelt? Dan kan je het kopen van Alibaba aandelen zeker overwegen.

De beursnoteringen van Alibaba

In 2004 ging Alibaba naar de Amerikaanse beurs. Een aandeel was toen 68 dollar waard. Inmiddels is de waarde van het aandeel verdrievoudigd. In Azië wordt het vreemd gevonden als een groot Chinees bedrijf geen notering op een beurs in het oosten heeft.

Daarom werd Alibaba in november 2019 genoteerd op de beurs in Hongkong. Deze enthousiast ontvangen beursgang haalde bij beleggers 12,9 miljard dollar op. Beleggen in aandelen Alibaba is, gelet op de beursnoteringen, het overwegen waard.

Over Jack Ma

Jack Ma is een bekende Chinese ondernemer die Alibaba eigenhandig heeft opgericht. Op zijn 55e leeftijd besloot hij om met pensioen te gaan. Indirect heeft hij nog wel invloed via de raad van bestuur. Dat hij met pensioen is gegaan betekent overigens niet dat hij stilzit: hij heeft nog vele dromen die hij wil waarmaken. Zo is hij bezig met het verbeteren van de gezondheidszorg in armere landen door middel van een stichting.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *