Hoe kan je ChatGPT aandelen kopen? Beleggen in OpenAI

ChatGPT is misschien wel de belangrijkste tool sinds de ontwikkeling van moderne zoekmachines. Deze AI tool is ontwikkeld door het bedrijf OPENAI. Het kan dan ook interessant zijn om te investeren in OpenAI ChatGPT. In dit artikel bespreek ik uitgebreid hoe je kunt aandelen ChatGPT kunt kopen.

Hoe kan je ChatGPT aandelen kopen?

ChatGPT en OpenAI zijn momenteel niet beursgenoteerd: je kunt dan ook niet direct in ChatGPT investeren. Microsoft heeft echter recent 49% van de aandelen gekocht voor een bedrag van $ 10 miljard. Je kunt dan ook investeren in ChatGPT door aandelen Microsoft te kopen. In de toekomst komt ChatGPT misschien direct naar de beurs, je kunt dan zonder problemen ChatGPT aandelen kopen.

Ben je benieuwd bij welke brokers je aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderstaande overzicht voor de beste brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende CFD ChatGPT koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ChatGPT. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen ChatGPT & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom is beleggen in ChatGPT interessant?

ChatGPT is een AI (artificial intelligence), wat betekent dat het programma op een slimme manier kan omgaan met informatie. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld vragen stellen, maar het programma kan ook hele artikelen schrijven. De invloed van ChatGPT kan enorm zijn:

 • Met ChatGPT kunnen mensen op een andere manier het internet doorzoeken. ChatGPT is dan ook een directe bedreiging voor Google.
 • Het is met ChatGPT makkelijker dan ooit om content te schrijven. Het programma kan zelfs gedichten schrijven en lastige vragen beantwoorden.

Er kleven ook nadelen aan ChatGPT: zo gebruiken steeds meer scholieren het programma om hele verslagen te schrijven. ChatGPT is vooral goed met feitelijke informatie en kan niet goed meningen opstellen. Veel scholieren werken hier omheen door het verslag dat ChatGPT produceert vervolgens licht aan te passen. Het is voor leraren vervolgens onmogelijk om plagiaat te herkennen, aangezien het programma echt unieke content creëert.

AI zal desondanks de nadelen een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. Dit kan een investering in ChatGPT interessant maken.

Alternatieven investeringen voor ChatGPT & OpenAI

Je kunt ook in andere bedrijven investeren die zich bezighouden met AI. Hieronder volgen enkele alternatieve investeringen:

 • Alphabet: de zoekresultaten die je ziet binnen Google worden door een ingewikkeld algoritme bepaald. Het bedrijf is verrassend genoeg niet van plan om een concurrent voor ChatGPT te ontwikkelen.
 • Amazon: AI speelt een belangrijke rol bij het bedrijf Amazon. AI voorspelt welke producten gebruikers interessant vinden en robots vervangen steeds meer echte werkers in de loodsen. Het product Alexa is bovendien ook een AI en wint steeds meer aan populariteit.
 • ai: dit bedrijf biedt zogenaamde enterprise AI, wat bedrijven kan helpen bij het omzetten van informatie in de cloud.
 • IBM: IBM is al tientallen jaren actief in het ontwikkelen van AI. De supercomputer Watson is hiervan het bekendste voorbeeld. Deze supercomputer kan ingewikkelde vragen beantwoorden.
 • Lemonade: een AI robot verwerkt het grootste deel van de verzekeringsclaims en aanvragen.
 • Meta Platforms: het algoritme van Meta bepaald welke informatie je ziet op je socialemediafeed. Hierdoor ontstaan er echo kamers waarbij je vooral ziet wat je wil zien.
 • Nvidia: Nvidia zag het belang van AI al aankomen en heeft de juiste stappen genomen om een sterke positie op te bouwen.
 • Salesforce: de Einstein AI Engine maakt het beheren van klantenrelaties makkelijker dan ooit.
 • Tesla: dat Tesla aan zelfrijdende auto’s werkt is geen geheim. Het bedrijf werkt daarnaast ook aan robot taxi’s die gebruikers snel en veilig naar hun bestemming kunnen brengen.

Naast AI-aandelen, kan je er ook voor kiezen om in een AI ETF te beleggen. Een ETF is een effect dat een mandje aan effecten volgt waardoor je in één klap in een groot aantal aandelen kunt beleggen. Een AI ETF focust zich volledig op bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van AI. Enkele voorbeelden van AI ETF’s zijn:

 • iShares automation & Robotics UCITS ETF USD A
 • Wisdom Tree Artificial Intell UNCITS ETF
 • Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS

Wat is de toekomst van AI?

AI zal een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. Wist je bijvoorbeeld dat toelatingen in Amerikaanse universiteiten grotendeels door AI worden uitgevoerd? Steeds meer beslissingen die in het verleden door mensen werden uitgevoerd, zullen nu door computers worden uitgevoerd. Bij veel bedrijven is het bijvoorbeeld steeds lastiger om een normale medewerker te spreken, omdat ze grotendeels zijn vervangen door robots.

AI brengt echter ook duistere kanten met zich mee; zo waren er diverse schandalen waarbij AI racistische beslissingen namen. Dit soort bias kan makkelijk ontstaan. Wanneer autochtonen gemiddeld minder geld verdienen, kan AI bijvoorbeeld beslissen dat alle autochtonen een lagere kredietscore verdienen. Dit kan leiden tot ethische bezwaren waardoor ook in rechtszaken AI een steeds belangrijkere rol zal spelen.

Conclusie: zo kan je beleggen in ChatGPT

 • Open eerst een account bij een betrouwbare broker.
 • Selecteer het aandeel waarin je wilt beleggen: in dit geval bijvoorbeeld ChatGPT.
 • Onderzoek of het aandeel bij je past voordat je een investering opent.
 • Vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op de kopen knop.

Veelgestelde vragen over ChatGPT

Ik heb het geprobeerd, maar het antwoord is nee. ChatGPT is geprogrammeerd om gebruikers te waarschuwen wanneer ze financiële vragen aan het algoritme geven. Algoritmes kunnen aandelenmarkten zeker voorspellen, maar gaan vaak slecht om met onvoorspelbare gebeurtenissen. AI kan uiteindelijk alleen reageren op bestaande informatie en creativiteit maakt hier nog geen onderdeel van uit.

Steeds meer mensen vragen me of het mogelijk is om te investeren in ChatGPT. Op het moment van schrijven kan je nog niet ChatGPT aandelen kopen. Microsoft is echter een grote medeaandeelhouder van ChatGPT waardoor je met een investering in Microsoft ook in ChatGPT belegt. Er bestaan daarnaast diverse andere AI bedrijven waarin je kunt investeren.

ChatGPT (of voluit generative pre-trained transformer) is een chatbot die gebruikmaakt van OpenAI. Je kunt ChatGPT gebruiken om complexe vragen te stellen. ChatGPT kan zelfs hele verhalen voor je schrijven en diverse taken uitvoeren. De waarde van ChatGPT wordt in 2022 geschat op $ 29 miljard dollar. Het bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld, heeft OpenAI.

OpenAI is het bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld. Je kunt op het moment van schrijven geen aandelen kopen in OpenAI of ChatGPT. Wanneer het mogelijk wordt om te beleggen in deze aandelen, kan je het hier direct teruglezen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *