Yahoo! Aandelen kopen

Yahoo! Was ooit één van de grootste internetbedrijven van de wereld. Tegenwoordig bestaat het bedrijf zoals we die kennen niet meer. De zoekmachine en andere diensten zijn verkocht aan Verizon Communications. Het bedrijf zelf veranderde de naam naar Altaba Inc. en is ondertussen niet meer genoteerd op de beurs. In dit artikel kan je lezen hoe beleggen in Yahoo! Tegenwoordig werkt.

Over het bedrijf Yahoo!

Het Amerikaanse bedrijf Yahoo! Inc. werd vooral bekend door de zoekmachine en de portaalsite. Samen met Outlook.com en Gmail was Yahoo! één van de grootste aanbieders van gratis internetdiensten. Het bedrijf bestaat niet meer. Yahoo! verkocht medio 2017 zijn bedrijfsactiviteiten aan Verizon Communications. Verizon betaalde 4,8 miljard voor de overname van het bedrijf. Dat is weinig voor een bedrijf dat op zijn hoogtepunt 125 miljard dollar waard was.

Het bedrijf Altaba Inc.

Niet alles van Yahoo! werd verkocht. Het aandelenbelang dat het bedrijf heeft in Alibaba en YahooI Japan blijven in het bedrijf achter. Op 16 juni 2017 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Altaba Inc. De overgebleven restjes van Yahoo gaan dus onder die naam verder.

Altaba is ondertussen geliquideerd en de aandeelhouders behalen een klein rendement. Altaba is niet meer verhandelbaar op de beurs.

Je kan nog wel beleggen in Verizon Communications. Yahoo! Is slechts een klein bedrijfsonderdeel van dit grote telecombedrijf. Wil je weten hoe je Verizon Communication aandelen kan kopen? Lees dan ons artikel over het kopen van aandelen:

De start van Yahoo

De oprichters van Yahoo! zijn Jerry Yang en David Filo. Ze richten in 1994 de website ‘Jerry’s Guide To The World Wide Web’ op. Het waren de beginjaren van het internet. Zoekmachines stonden nog in de kinderschoenen. Ook waren er nog geen miljarden websites. Het was niet eenvoudig om interessante websites te vinden. Als snel werd Yahoo! één van de populairste zoekmachines. Dit had tot gevolg dat de advertentie-inkomsten van de website fors stegen.

Yahoo aandelen kopen

Yahoo! neemt GeoCities over

De eerste echte overname van Yahoo! is het kopen ven de webhoster GeoCities. Voor deze overname werd 3,6 miljard dollar betaald. Het kopen van GeoCities was een uitstapje naar de veelbelovende sociale media. De overname werd echter geen succes. Veel gebruikers van GeoCities verlieten de site na de overname. Ze waren het niet eens met de nieuwe voorwaarde dat de foto’s en teksten op Geocities eigendom werden van Yahoo.

Yahoo! liet de voorwaarde snel vallen, maar het was al te laat. Bovendien nam het bedrijf, in een poging om GeoCities winstgevend te maken, nog enkele andere omstreden besluiten. De gratis limieten op accounts werden verlaagd. Ook werden er weinig populaire premiumabonnementen aangeboden.

Steeds meer concurrentie

Na 2000 kreeg Yahoo! steeds meer concurrentie. Er kwamen allerlei alternatieven voor de door Yahoo! aangeboden diensten. Ook op het hard groeiende Myspace en later Facebook konden foto’s worden gedeeld. Bovendien wist Facebook de verschillende diensten te combineren. Op Facebook kun je net zoals bij Geocities pagina’s maken. Ook kun je er, net zoals op Flickr, foto’s delen.

Concurrentie van Google

Google en Yahoo werden ongeveer gelijktijdig opgericht. Google werd steeds groter en machtiger. Yahoo kon de concurrent niet bijhouden. In 2000 trok het bedrijf de conclusie dat concurreren zinloos was. In 2000 implementeerde het bedrijf de technologie van Google in zijn eigen zoekfunctie. Google ontving daarvoor een aanzienlijk bedrag. De deal met Google werd in 2004 weer teruggedraaid. In 2009 stapte Yahoo over naar Bing. Door die overstap kon het bedrijf Microsoft Technologie voor zijn zoekfunctie gaan gebruiken.

Trieste 5 miljard overname

Verizon nam Yahoo in 2017 over voor 4,8 miljard dollar. Forbes noemde dit ‘de meest trieste 5 miljard overname uit de tech-geschiedenis. In 2000 was Yahoo nog 125 miljard dollar waard.

Het bedrijf werd voorbij gestreefd door onder andere Apple, Amazon, Facebook en Google. Ook Microsoft wist stand te houden. Yahoo is overigens eerder het lijdend voorwerp geweest van overnames. In 2008 werd door Microsoft nog 48 miljard voor het bedrijf geboden. Yahoo vond het te weinig en wees het aanbod af.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *