Beleggen in SpaceX: hoe kan je SpaceX aandelen kopen?
Elon Musk, de oprichter van SpaceX, gelooft dat er in de toekomst miljoenen mensen op Mars zullen wonen. Wanneer hij gelijk krijgt, kunnen aandelen SpaceX veel waard worden. Maar kan je eigenlijk al in SpaceX aandelen beleggen en waar kan je het beste ruimtevaartaandelen kopen? In dit artikel lees je alles over deze interessante onderneming!
Kan je SpaceX aandelen kopen? De beursgang
Op het moment van schrijven (2024) kan je nog geen SpaceX aandelen kopen. Het bedrijf SpaceX is nog volledig privaat: Elon Musk heeft aangegeven dat hij het bedrijf pas naar de beurs wil brengen wanneer het winstgevend is. Toch is er een trucje waarmee je in direct in SpaceX kunt beleggen.
Het bedrijf Alphabet (Google) heeft namelijk $ 1 miljard geïnvesteerd in SpaceX. In ruil voor deze forse investering ontving het bedrijf 10% van de aandelen. Je kunt dus indirect een belang innemen in het bedrijf door Google aandelen te kopen. Houd er rekening mee dat je op die manier eigenaar wordt van een klein stukje SpaceX en een heel groot stuk Alphabet.
Ook Bank of America heeft fors geïnvesteerd in SpaceX: een bedrag van $250 miljoen. De positie van het bedrijf is ondertussen waarschijnlijk $1 miljard waard.
Een ander alternatief is een investering in een bedrijf als Virgin Galactic. Elon Musk is namelijk niet de enige partij die raketten de lucht in schiet. Maar waar kan je nu eigenlijk het beste beleggen in SpaceX & andere space aandelen?
Waar kan je beleggen in SpaceX aandelen?
In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je SpaceX aandelen kunt kopen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor SpaceX. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Waarom kan beleggen in SpaceX interessant zijn?
Toekomst van de mensheid
Elon Musk is niet de enige die gelooft dat we in de toekomst op andere planeten wonen: Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, investeert bijvoorbeeld veel van zijn eigen geld in Blue Orgin. Hij gelooft dat er in de toekomst miljoenen mensen in de ruimte zullen werken.
Wanneer dit waar is, staat SpaceX aan het begin van een grotere ontwikkeling. Een investering in de ruimtevaart kan dan gelijk staan aan een investering in het internet tientallen jaren geleden.
Kostenbesparingen & relatief duurzaam
Een andere reden waarom een investering in SpaceX interessant kan zijn, zijn de unieke kenmerken van de geproduceerde raketten. SpaceX heeft namelijk een herbruikbare raket ontwikkelt: een raket die na lancering ook weer land. Dit is een unieke en verlaagt de kosten van het lanceren van een raket met 30%!
Wanneer je bedenkt dat het aantal raketlanceringen steeds verder stijgt, dan is deze techniek goud waard. Bovendien kan SpaceX veel meer raketten lanceren binnen hetzelfde budget en daardoor dus meer leren. Elon Musk gelooft namelijk niet in falen, maar in leren.
Contracten met NASA
Ook de goede relatie met NASA maakt een investering in SpaceX interessant. NASA heeft recent een fors contract met een waarde van $ 1 miljard gegeven voor het leveren van ruimtevracht.
Er is bovendien steeds meer mogelijk: waar het vroeger ondenkbaar was dat commerciële ruimtevaartuigen gebruik konden maken van de ISS is dit nu wel gewoon toegestaan. De commercialisering van de ruimtevaart lijkt dan ook een feit.
Starlink: veel potentie
Persoonlijk vind ik het bedrijf dat voortkomt uit SpaceX, Starlink, nog veel interessanter. Starlink heeft vergunningen voor het lanceren van ruim 50.000 satellieten. Het bedrijf probeert satellieten steeds kleiner te maken, wat tot forse kostenbesparingen kan leiden. Met Starlink wil het bedrijf vervolgens lastig bereikbare plekken van internet voorzien.
Er is een goede kans dat Starlink in de toekomst wordt losgekoppeld van SpaceX. Een beursgang kan echter nog wel even duren: ook Starlink is tot nu toe niet winstgevend.
Wat zijn de risico’s van SpaceX & ruimtevaart aandelen?
Rijke mensen hobby
Tot vooralsnog valt een investering in ruimtevaart een beetje in het rijtje ‘leuke hobby’s voor rijke mensen’. Flamboyante persoonlijkheden met grote dromen laten zien wat ze met hun geld kunnen bereiken.
Het economische verdienmodel van dit soort bedrijven is vaak beperkt. Wanneer de kosten (en milieuvervuiling) van raketten afnemen kan dit veranderen. Toch is ruimtetoerisme nog ver weg: een weekje mars of vliegend ruimteschip is nog verre toekomstmuziek.
Duurzaamheid
Het grootste probleem met commerciële ruimtevluchten, is de duurzaamheid. Eén pleziervlucht naar de ruimte kost evenveel benzine als 100 intercontinentale vluchten. Duurzaamheid staat binnen veel landen steeds hoger op de agenda. Het is dan ook maar de vraag of deze activiteiten in de toekomst worden toegestaan: in de luchtvaart zie je dat er al vluchten worden geschrapt vanwege duurzaamheid … wat zou er dan gebeuren met ruimtevluchten?
Erg speculatief
Het laatste nadeel van speculeren op SpaceX aandelen & andere ruimtevaart aandelen is het hoge speculatieve karakter. Virgin Galactic is al verhandelbaar op de beurs en je ziet dat dit aandeel voornamelijk populair is onder jongere, particuliere beleggers.
De koers van het aandeel is dan ook erg instabiel en steeg in 2020 en 2021 tot enorme hoogte om vervolgens weer helemaal in te storten. Een belegging in SpaceX zou dan ook erg speculatief zijn en is zeker niet voor iedereen weggelegd.
Wat zijn de doelen van de verschillende ruimtevaartbedrijven?
Virgin Galactic
Virgin Galactic is het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson. Het doel van Richard Bransom is om tickets te verkopen voor een vlucht naar de ruimte. Je kunt een kaartje kopen voor $450.000, dus als je rijk genoeg bent kan je enkele minuten aan gewichtloosheid ervaren.
Blue Origin
Ook Jeff Bezos doet mee aan de ruimterace en hij richtte het bedrijf al in 2000 op. In tegenstelling tot Virgin Galactic is Blue Origin niet beursgenoteerd: hij heeft een forse hoeveelheid Amazon aandelen verkocht om het bedrijf draaiende te houden.
Het doel van Blue Origin is om ruimtevaart goedkoper te maken zodat miljoenen mensen in de ruimte kunnen werken.
Wat zijn de toekomstplannen van SpaceX?
- Mannen op mars: het is het doel van Elon Musk om een kolonie te stichten op mars. Het bedrijf heeft de hoop dat dit in 2025 mogelijk moet zijn… ik ben benieuwd!
- Commerciële ruimtevluchten: SpaceX verdient al geld met het verzenden van vracht, maar wil hier ook toerisme aan toevoegen. Het is het doel van SpaceX om in 2023 de eerste toeristen de ruimte in te sturen.
Wanneer gaat SpaceX naar de beurs?
Zelf verwacht ik geen snelle beursgang van SpaceX. Het bedrijf is nog volop in ontwikkeling en Elon Musk heeft al aangegeven dat hij het bedrijf alleen naar de beurs wil brengen wanneer het winstgevend is.
De vraag is dan ook wat eerder zal gebeuren: mannen op mars of SpaceX op de NASDAQ…
SpaceX: wel of geen aandelen kopen?
Persoonlijk zou ik geen aandelen SpaceX kopen. SpaceX is een erg speculatieve belegging die bovendien niet erg aansluit bij de tijdsgeest. Duurzaamheid staat steeds meer centraal en het lijkt me een behoorlijke verspilling aan benzine. Bovendien bestaat er veel onduidelijkheid over het verdienmodel van het bedrijf.
Tip: wil je zelf zien hoe SpaceX de eerste mensen naar het internationale ruimtevaartstation stuurt? Bekijk dan de spannende documentaire Return to Space op Netflix!
Wat denk jij? Wordt spaceX een interessante belegging wanneer het naar de beurs gaat?
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!