Ford Motor aandelen kopen (2024) – koers & analyse

De autofabrikant Ford staat bekend als de uitvinder van de lopende band productie. Deze innovatie zorgde ervoor dat het in plaats van 12 uur 1,5 uur kostte om een auto in elkaar te zetten. Ruim honderd jaar later is Ford nog steeds een grote autofabrikant waar je als beleger mede-eigenaar van kunt worden. Maar hoe kan je nu eigenlijk Ford aandelen kopen en wat is de aandelenkoers van Ford? In dit artikel lees je alles over beleggen in aandelen Ford!

Hoe kan je Ford aandelen kopen?

Ford probeert de concurrenten te verslaan door te werken aan de nodige innovaties. Hierbij staan slimme & zuinige voertuigen centraal. Het bedrijf investeert bijvoorbeeld veel in  zelfstandige voertuigen en elektrische auto’s. Wanneer deze ontwikkelingen goed uitpakken, dan kan dit het bedrijfsresultaat van Ford op de lange termijn een goede boost geven. Wanneer je gelooft dat dit mogelijk is, kan het interessant zijn om Ford aandelen te kopen bij één van deze betrouwbare brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Ford. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Ford! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van Ford?

Ben je benieuwd hoe het aandeel Ford zich ontwikkeld? In de grafiek kan je direct zien hoe de koers van het aandeel zich de afgelopen periode heeft ontwikkeld. Met de knoppen open je direct een beleggingspositie op het aandeel.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Ford Motor

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Ford Motor.

Analyse van Ford Motor

Voordat je besluit of je Ford Motor wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Ford Motor zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Ford Motor zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Ford Motor in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Ford Motor gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Ford Motor is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Ford aandelen?

 • Sterk merk: Ford is één van de bekendste automerken in de wereld dat bekend staan om betrouwbaarheid en kwaliteit. Hierdoor heeft Ford een competitief voordeel in vergelijking met de concurrentie.
 • Globaal actief: de auto’s van Ford worden verkocht in meer dan 100 landen, waardoor het bedrijf minder afhankelijk is van de economische situatie in één specifieke regio.
 • R&D: Ford investeert intensief in onderzoek en probeert steeds betere auto’s uit te brengen. Houd de nieuwe wagens van het bedrijf goed in de gaten; wanneer deze beter zijn dan die van de concurrentie, kan de winstgevendheid van het bedrijf een boost krijgen.
 • Dividend: Ford betaalt een stabiel dividend aan de aandeelhouders, waardoor het bedrijf ook een interessante investering is voor mensen die een inkomen willen opbouwen.

Wat zijn de risico’s van aandelen Ford?

 • Economische situatie: mensen investeren eigenlijk alleen in een nieuwe auto wanneer het goed gaat met de economie. In tijden van onzekerheid kan de vraag naar de auto’s van Ford dan ook dalen.
 • Concurrentie: de smaak van consumenten is variabel. Wanneer klanten overstappen op andere automerken kan de aandelenkoers van Ford onder druk komen te staan.
 • Politiek risico: Ford is actief in meer dan 100 landen waardoor het lastig kan zijn om de nieuwste wetten en regels goed bij te houden. Wanneer Ford ergens de mist in gaat, kan het bedrijf reputatieschade oplopen.
 • Stijgende kosten: de grondstofprijzen zijn in de afgelopen periode fors gestegen wat de winstgevendheid onder druk zet. Ook kunnen verstoringen binnen de supplychain problematisch zijn voor het bedrijf.

Wat zijn de grootste concurrenten van Ford?

Hoe kan je beleggen in Ford aandelen?

 1. Selecteer een aandelen broker: vergelijk de verschillende aandelen brokers en open een account bij een betrouwbare partij.
 2. Beleggingsaccount activeren: activeer vervolgens je beleggingsrekening door een kopie van je paspoort en adres te uploaden.
 3. Geld storten: je kunt direct vanaf je bankrekening geld storten op je beleggingsrekening.
 4. Analyseer Ford: bepaal of het nu verstandig is om aandelen Ford te kopen.
 5. Order plaatsen: wanneer je zeker weet dat je Ford aandelen wilt kopen, kan je direct een order plaatsen. Vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op kopen om de aandelen direct aan te schaffen.
 6. Beoordeel je belegging: neem de tijd om regelmatig je belegging in Ford te beoordelen. Je kunt je aandelen op elk moment verkopen.

Wat doet het bedrijf Ford Motors?

Het Amerikaanse autobedrijf Ford Motor Company bouwt auto’s onder de naam Ford. Daarnaast  bouwt Ford ook auto’s van het luxemerk Lincoln. In het verleden bouwde Ford ook auto’s van het merk Mercury: deze tak van het bedrijf werd echter in 2011 gesloten. Ford werd opgericht in 1903. Het hoofdkantoor van deze op vier na grootste autobouwer in de wereld bevindt zich in Dearborn, Michigan.

Geschiedenis van Ford

De eerste jaren van Ford

De oprichter van Ford is Henry Ford. In 1899 richtte hij samen met enkele investeerders een autofabriek op. Al in 1900 ging dit bedrijf failliet: er waren in die tijd amper auto’s geproduceerd. De eerste doorstart mislukte, maar in 1903 lukte het Ford om weer aan de slag te gaan.

Henry Ford en elf investeerders richtten in dat jaar de Ford Motor Company op  in Detroit. Tijdens het eerste jaar maakten tien werknemers slechts enkele auto’s. Drie jaar later was Ford echter uitgegroeid tot de grootste autobouwer in de VS.  De introductie van de beroemde T Ford maakte de auto voor veel mensen betaalbaar. Dit model werd geproduceerd tot 1927 en er zijn van dit model ruim 15,5 miljoen exemplaren verkocht.

Ford Motor aandelen kopen

Concurrentie van andere merken

Rond 1920 kreeg Ford steeds meer concurrentie van het Amerikaanse automerk General Motors en van buitenlandse automerken. Ford had alleen de Ford T in de aanbieding, terwijl General Motors en andere automerken ook auto’s aanboden in de duurdere klasse. Ford nam in 1922 de Lincoln Company over om ook een positie te kunnen veroveren op de markt voor duurdere, luxe modellen.

Het autobedrijf in de Tweede Wereldoorlog.

In het begin wilde Henry Ford niet meewerken aan de ombouw van zijn autofabriek tot wapenfabriek. Na de Japanse aanval op Pearl Harbour veranderde hij van mening. Na volledige overschakeling op de oorlogsproductie produceerde het bedrijf onder andere jeeps, de B-24 Liberator bommenwerpers en Pratt & Whitney vliegtuigmotoren.

Moeilijke jaren voor Ford

In de jaren 70 ging het niet meer zo goed met Ford doordat geïmporteerde Europese en Japanse kleine auto’s steeds populairder werden. In 1967 introduceerde Ford de kleine Ford Pinto. Dit bleek een auto te zijn met een ernstig probleem: de benzinetank van de auto kon bij een aanrijding ontploffen.

In de jaren 80 liep de omzet van Ford nog verder terug. Hierdoor waren reorganisaties en het sluiten van fabrieken onvermijdelijk.

De merken van Ford

Door de jaren heen hebben onder andere de merken Jaquar, Land Rover, Aston Martin, Volvo en Mazda deel uitgemaakt van de Ford Motor Company. Tegenwoordig bestaat het bedrijf alleen uit de twee merken Ford en Lincoln.

Wel of niet Ford aandelen kopen?

Ford is een bekend automerk met een lange geschiedenis. Het kan dan ook interessant zijn om Ford aandelen te kopen, maar het is wel belangrijk om eerst een goede analyse uit te voeren. Veel mensen maken de fout om aandelen Ford te kopen zonder het bedrijf eerst goed te onderzoeken. Vergelijk Ford bijvoorbeeld met de concurrentie en onderzoek de financiële gezondheid van het bedrijf.

Plaats Ford als belegging ook in perspectief: past het bedrijf bijvoorbeeld binnen je huidige beleggingsportfolio en risicotolerantie? Wanneer dit het geval is kan je een investering in Ford-aandelen overwegen. Wanneer je niet zeker weet of het nu een verstandig moment is om Ford aandelen te kopen kan je dollar cost averaging toepassen: je koopt dan op verschillende momenten Ford aandelen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *