Volkswagen aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Volkswagen AG is ooit onder Hitler begonnen: iedereen moest een auto hebben, zo was het idee. Gelukkig is de bekende man met een snor verleden tijd en past het bedrijf goed binnen onze vrije maatschappij. Denk je erover na om Volkswagen aandelen te kopen? In dit artikel lees je direct hoe je kunt beleggen in aandelen Volkswagen.
Hoe kan je Volkswagen aandelen kopen?
Een investering in Volkswagen aandelen kan interessant zijn: het bedrijf heeft een groot marktaandeel en de auto’s zijn wereldwijd erg populair. Het is verstandig om het bedrijf goed te vergelijken met de concurrentie. Op die manier kan je vaststellen of Volkswagen inderdaad de beste belegging is. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je risico’s te spreiden door aandelen te kopen in andere autobedrijven.
Ben je op zoek naar een goede broker om Volkswagen aandelen te kopen? We hebben de populariste brokers voor je op een rij gezet:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor Volkswagen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat is de aandelenkoers van Volkswagen?
Wil je weten wat de huidige aandelenkoers van Volkswagen is? In de grafiek zie je direct alle informatie die je nodig hebt! Bovendien kan je met de knoppen direct een beleggingspositie openen.
Bedrijfsgegevens van Volkswagen AG
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Volkswagen AG.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Volkswagen zien van de laatste 5 dagen:
Waarom kan het slim zijn om Volkswagen aandelen te kopen?
- Diversificatie: Volkwagen heeft een uitgebreid aanbod aan merken waaronder Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche en Skoda. Hierdoor spreekt Volkswagen een breed publiek aan en kunnen slechte resultaten met één merk worden opgevangen door goede resultaten met een ander merk.
- Innovatie: Volkswagen staat bekend om haar goede R&D en werkt bijvoorbeeld aan autonome auto’s.
- Globaal actief: Volkswagen is wereldwijd actief Europa, Azië, Afrika en Amerika.
- Sterk merk: Volkswagen is een wereldwijd herkenbaar merk met een goede reputatie. Hierdoor kiezen klanten sneller voor auto’s geproduceerd door Volkswagen.
De risico’s van beleggen in Volkswagen
- Afhankelijkheid van dieselmotoren: veel van de auto’s van Volkswagen rijden op diesel. Het merk ontving echter hoge boetes vanwege het sjoemelen met emissietesten, wat slecht is voor de reputatie van het merk.
- Afhankelijkheid Europese markt: Volkswagen is voor haar afzet sterk afhankelijk van de Europese markt, wat het bedrijf kwetsbaar maakt.
- Cyclische industrie: mensen wachten vaak met het kopen van een nieuwe auto wanneer het economisch minder goed gaat. Hierdoor kunnen de resultaten van Volkswagen onder druk komen te staan.
- Regelgeving: de regels voor de uitstoot van auto’s worden steeds strenger. In de toekomst mogen er binnen Europa bijvoorbeeld alleen nog elektrische auto’s worden verkocht.
Wat zijn de concurrenten van Volkswagen?
- Toyota
- General Motors
- Ford
- Hyundai
Investeren in Volkswagen: de stappen
Voordat je je eerste investering in Volkswagen kunt uitvoeren, moet je enkele stappen doorlopen. Het is bijvoorbeeld eerst belangrijk om een betrouwbare en relatief goedkope broker te selecteren. Dit doe je door de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het openen van een account kost normaal gesproken weinig tijd. Wel moet je je identiteit bevestigen om het witwassen van geld tegen te gaan.
Binnen de software van je broker kan je het aandeel Volkswagen vervolgens vinden. Voer een uitgebreide analyse uit om te bepalen of het slim is om in het aandeel te investeren. Je kan bijvoorbeeld een technische of fundamentele analyse toepassen. Bepaal vervolgens voor welk bedrag je de aandelen wilt aanschaffen.
Je kunt de order plaatsen door gebruik te maken van een markt- of limietorder. Met een marktorder koop je de aandelen tegen de huidige marktprijs en met een limiet order kan je de aandelen kopen tegen een vastgestelde prijs. Op die manier profiteer je van maximale flexibiliteit! Voor actieve handelaren kan het ook slim zijn om een stop loss in te stellen: je sluit het aandeel dan automatisch bij een bepaald verlies.
Evalueer je beleggingspositie vervolgens regelmatig om vast te stellen of het aandeel nog bij je past. Wanneer dit niet het geval is, kan je deze eenvoudig op de beurs verkopen. Succes met je investering in Volkswagen aandelen!
Over het bedrijf Volkswagen
De Duitse multinationale autofabrikant Volkswagen, wereldwijd beter bekend als de Volkswagen Group, heeft zijn hoofdkantoor in Wolfsburg. Het bedrijf ontwerpt en produceert personenauto’s en bedrijfsvoertuigen, motorfietsen en motoren. Ook biedt het bedrijf aanverwante diensten aan, zoals leasing, financiering en wagenparkbeheer.
Wat betreft verkoop is het bedrijf vanaf 2016 de grootste autofabrikant in de wereld. In Europa heeft het bedrijf al ruim twee decennia het grootste marktaandeel. Volkswagen Group behoort tot de grootste bedrijven in de wereld. De Global Fortune 500-lijst is een lijst met de grootste bedrijven in de wereld en op deze lijst staat de Volkswagen Group op de 7e plaats.
Geschiedenis van Volkswagen
De oprichting van Volkswagen
In 1937 werd door de Duitse regering een autobedrijf geopend onder leiding van Hitler die een betaalbare gezinsauto wilde ontwerpen. Dat paste in zijn plannen om het Duitse wegennet uit te breiden.
Tijdens een tentoonstelling in Berlijn in 1939 werd de eerste KdF (Kraft durch Freude) wagen getoond. De door het adviesbureau van Ferdinand Porsche ontwikkelde personenauto werd de Volkswagen Kever genoemd. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stopte het bedrijf met het produceren van personenauto’s en schakelde ze over naar militaire voertuigen.
Het succes van de kever
De Volkswagenfabriek in Wolfsburg werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. In 1946 werden er in de deels nog kapotte fabriek toch al duizend auto’s per maand geproduceerd. Die auto’s werden geproduceerd onder de naam Wolfsburg Motor Works. Later werd de naam veranderd in Volkswagen.
De fabriek werd aangeboden aan Amerikaanse, Britse en Franse autofabrikanten. Die zagen echter niets in het rare bolle autootje. Toch werd de Volkswagen Kever een succes: in 1955 werd het miljoenste exemplaar geproduceerd. In 1972 passeerde de Volkswagen Kever de T-Ford als meest geproduceerde auto in de wereld: in het totaal zijn er 21.529.464 Kevers gebouwd.
Nieuwe modellen
In 1974 bracht Volkswagen de Volkswagen Golf op de markt die zelfs vandaag de dag nog een succes is. Deze auto had, anders dan de Kever, een watergekoelde motor voorin. In 2002 waren er meer Golfs dan Kevers geproduceerd. Naast de Golf verschenen de kleinere Polo, de Scirocco en de Passaat op de markt. In 1998 bracht Volkswagen de New Beetle uit. Deze eigentijdse variant op de Volkswagen Kever had echter niet het door het bedrijf verwachte succes.
Volkswagen en het emissieschandaal
In het najaar van 2015 raakte Volkswagen in opspraak vanwege het sjoemelen met de missie van dieselmotoren. Door de dieselmotoren te voorzien van verboden software leken ze bij testen in het laboratorium veel schoner dan bij het gebruik op de openbare weg.
Vanwege het emissieschandaal moest Volkswagen miljarden aan boetes betalen. Zo werd in 2018 een boete van één miljard betaald aan de Duitse autoriteiten. In 2017 had een Amerikaanse rechter het bedrijf al een boete gegeven van omgerekend 2,7 miljard euro.
Dit schandaal had een groot effect op de koers van het aandeel. Als actieve belegger kan je reageren op negatief nieuws door een short positie in te nemen. Voor lange termijn investeerders kan het juist een aantrekkelijk moment zijn om Volkswagen aandelen te kopen.
Is het slim om te investeren in Volkswagen aandelen?
Een investering in aandelen Volkswagen kan zeker goed uitpakken. Door het emissieschandaal is de koers flink gedaald. Het bedrijf geniet echter nog genoeg populariteit. Bovendien heeft Volkswagen het ambitieuze doel om in 2025 3,5 miljoen elektrische auto’s te produceren. Hiermee kan het bedrijf haar reputatie herstellen en een groener imago neerzetten.
Toch moet je er wel rekening mee houden dat het emissieschandaal nog steeds tot onverwachte kostenposten kan leiden. Er lopen nog rechtszaken en het bedrijf kan nog steeds boetes ontvangen. Vergelijk het bedrijf daarnaast met de concurrentie om vast te stellen of het bedrijf het nog steeds kan opnemen met de andere autoproducenten.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!