Toyota aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Toyota Motor Corporation ging ooit bijna failliet: de Koreaanse oorlog kwam als geroepen waardoor ze plotseling ontzettend veel orders binnenkregen van het Amerikaanse leger. Ook vandaag de dag verkopen ze enorm veel auto’s buiten Japan. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf investeren in dit succesvolle autobedrijf? In dit artikel bespreken we hoe je Toyota aandelen kunt kopen.

Hoe kan je Toyota aandelen kopen?

Toyota bestaat al bijna 100 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een betrouwbare autofabrikant. Een investering in het bedrijf kan dan ook goed uitpakken. Ze hanteren een aantrekkelijk dividendbeleid waardoor je kunt meeprofiteren van het succes van de onderneming. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste dit Japanse aandeel kopen? Dit kan je het beste doen bij een betrouwbare aandelen broker:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Toyota. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Toyota! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van Toyota?

Ben je benieuwd hoe het aandeel Toyota presteert? In de onderstaande grafiek zie je hoe Toyota aandelen het doen. Ook kan je met de kopen en verkopen knoppen direct een beleggingspositie openen

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Toyota Motor Corporation

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Toyota Motor Corporation.

Analyse van Toyota Motor Corporation aandelen

Voordat je besluit of je Toyota Motor Corporation aandelen wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Toyota Motor Corporation zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Toyota Motor Corporation zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Toyota Motor Corporation in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Toyota Motor Corporation gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Toyota Motor Corporation is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Wat kan het interessant maken om Toyota aandelen te kopen?

 • Globaal actief: Toyota is één van de grootste autoproducenten van de wereld en heeft een groot marktaandeel in Japan, Noord-Amerika en Europa.
 • Goede reputatie: Toyota heeft een sterke reputatie opgebouwd vanwege de voertuigen van hoge kwaliteit die ze produceren.
 • Innovatie & duurzaamheid: Toyota investeert veel in hybride en elektrische voertuigen en heeft bijvoorbeeld de succesvolle Toyota Prius op de markt gebracht. Toyota is zelfs marktleider op de markt voor hybride elektrische auto’s.
 • Diversificatie: Toyota verkoopt naast normale auto’s ook trucks en SUV’s en werkt bovendien samen met andere autoproducenten zoals Saburu en Mazda.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Toyota aandelen?

 • Afhankelijkheid van economie: economische spanningen kunnen de verkopen van Toyota onder druk zetten.
 • Concurrentie: Toyota ervaart sterke concurrentie van andere autoproducenten en nieuwe technieken zoals autonoom rijden en ride-sharing kunnen de marktpositie van het bedrijf onder druk zetten.
 • Product recalls: in de periode tussen 2009 en 2010 moest Toyota veel voertuigen terugroepen vanwege acceleratie problemen. Dit soort kwaliteitsproblemen kosten het bedrijf veel geld.
 • Regulatie: wanneer de regels rondom de uitstoot en veiligheid strenger worden, kunnen de kosten voor Toyota stijgen.

Wat zijn de grootste concurrenten van Toyota?

Hoe kan je aandelen Toyota kopen?

 • Aanmelden bij een broker: open eerst een account bij een aandelen broker, zodat je aandelen Toyota kunt kopen.
 • Verifieer je identiteit: door een kopie van je paspoort en adres te uploaden, activeer je direct je beleggingsrekening.
 • Geld storten: je kunt nu direct geld storten vanaf je bankrekening of met je creditcard naar je beleggingsrekening.
 • Aandelen Toyota selecteren: selecteer nu het aandeel Toyota en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Met een marktorder koop je direct Toyota aandelen, terwijl je met een limietorder een bepaalde prijs kunt instellen.
 • Belegging beoordelen: vergeet niet om regelmatig je belegging in Toyota te evalueren! Wanneer de aandelen niet langer binnen je strategie passen, kan je ze direct weer verkopen.

Toyota aandelen kopen

Over het bedrijf Toyota

Toyota Motor Corporation is één van de grootste autofabrikanten in de wereld. Op dit moment staat het bedrijf, op basis van verkoopaantallen, na Volkswagen op de tweede plaats. In 2012 was Toyota de eerste autofabrikant die meer dan tien miljoen voertuigen per jaar produceerde. In Japan is Toyota de grootste industriële onderneming. Het hoofdkantoor van dit Japanse bedrijf bevindt zich in Toyota, Aichi.

De oprichting van Toyota

De oprichter van Toyota is de uitvinder Kiichiro Toyota. Zijn vader, Sakichi Toyota vond eind negentiende eeuw het mechanisch weefgetouw uit. Samen met zijn zoon bouwde hij in 1924 het eerste automatische weefgetouw.

Kiichiro Toyota maakte tijdens bezoeken aan de VS kennis met de auto-branche en besloot om auto’s te gaan produceren. De verkoop van de patentrechten op het automatisch weefgetouw bracht 100.000 pond op. In 1937 richtte Kiichiro Toyota de Toyota Motor Corporation op.

De beste auto’s in de wereld

Het was het doel van Toyota om de beste auto’s van de wereld te produceren. Het bedrijf maakte hiervoor gebruik van just-in-time productie waarmee alleen de exacte hoeveelheid van de bestelde producten wordt geproduceerd.  Dit systeem staat wereldwijd bekend als lean manufacturing en werd door andere fabrikanten overgenomen.

Focus van Toyota op Europa

Toyota begon in 1963 met de verkoop van zijn auto’s in Europa in Denemarken. Nederland volgde een jaar later en daarmee begon het bedrijf te groeien in Europa.

In 2006 werd de 10 miljoenste Toyota afgeleverd. In 2010 werden er voor het eerst meer dan één miljoen auto’s per jaar verkocht in Europa. Het automerk heeft een uitstekende reputatie wat betreft betrouwbaarheid en klantenservice, wat een verdere groei in Europa zeker mogelijk maakt. Wanneer je denkt dat deze groei mogelijk is, kan het aantrekkelijk zijn om Toyota aandelen te kopen.

Marktleider hybride elektrische auto’s

Toyota is marktleider bij de verkoop van hybride elektrische auto’s. Het bedrijf moedigt de acceptatie van hybride auto’s in de hele wereld aan. In 2017 wordt er een mijlpijl bereikt wanneer de Toyota en Lexus modellen meer dan 10 miljoen keer werden verkocht. De bestverkochte hybride in de wereld is de Toyota prius. Ook op het gebied van brandstofcelauto’s op waterstof is het bedrijf marktleider.

Deze nieuwe, groene technieken passen goed bij de huidige tijd. Klanten & investeerders vinden het steeds belangrijker dat een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dat Toyota hier veel belang aan hecht, kan een goede reden zijn om de aandelen te kopen.

Nieuwe fabriek voor elektrische auto’s

In maart 2020 maakt Toyota bekend dat het bedrijf van plan is om in China een nieuwe fabriek voor elektrische auto’s te bouwen. De fabriek wordt samen gebouwd met de FAW-groep, wat een Chinese joint venture partner is. Samen met deze joint venture partner verkoopt Toyota al een elektrische versie van de Toyota C-HR. Er wordt naar verluidt 1,07 miljard euro in de nieuwe fabriek geïnvesteerd en uiteindelijk worden er jaarlijks 200.000 elektrische auto’s geproduceerd.

Is het slim om te investeren in Toyota aandelen?

Voordat je een investering in Toyota aandelen overweegt, is het belangrijk om te onderzoeken hoe het aandeel binnen je portfolio past. Bedenk bijvoorbeeld of je op zoek bent naar een stabiel of naar een risicovoller aandeel. Bekijk ook hoe het aandeel binnen je beleggingsportfolio past in verhouding met andere aandelen die je al bezit.

Een goed argument om Toyota aandelen te kopen, is de mooie balans die het bedrijf heeft gevonden tussen stabiliteit en innovatie. Het bedrijf betaalt een stabiel dividend uit en produceert al jaren betrouwbare en populaire auto’s. Tegelijkertijd probeert Toyota wel te vernieuwen door bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s te onderzoeken. Dit soort projecten kunnen de winstgevendheid van het bedrijf in de toekomst een boost geven.

Een ander goed argument om Toyota aandelen te kopen, is het feit dat het bedrijf een 20% belang heeft genomen in de concurrent Subaru. Op die manier worden de risico’s gespreid en dit komt de stabiliteit van het aandeel ten goede.

Wel moet je bij een investering in Toyota letten op de wisselkoers van de Japanse Yen. Wanneer je de aandelen in een andere valuta koopt, kan je investering minder waard worden in je eigen valuta. Let daarnaast op de economische situatie. Wanneer de economie zich in een dip bevindt, kopen mensen minder snel nieuwe auto’s.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *