Hoe kan je Japanse aandelen kopen?

Beleggen in Japan kan interessant zijn. Toch is het belangrijk om eerst deze analyse te lezen over investeren in Japan. Op die manier kan je vaststellen of in Japan beleggen wel past bij je huidige beleggingsstrategie. Ook kan je hier direct zien bij welke partijen je het goedkoopste Japanse aandelen kunt kopen.

Hoe kan je beleggen in Japan?

Veel beleggers letten voornamelijk op het rendement. Het is echter ook belangrijk om goed op de kosten te blijven letten. Wanneer je de kosten uit het oog verliest, laat je namelijk ook rendement liggen. Maar waar kan je nu eigenlijk het beste beleggen in Japan?

Een goede partij om actief in Japan te handelen is Plus500. Bij Plus500 kan je door middel van CFD’s actief beleggen in de aandelenmarkt van het land. Je belegt echter niet direct in de aandelen. Nee, je belegt in de prijsverschillen op de korte termijn. Wil je actief handelen zonder risico uitproberen? Open dan een gratis demo account door middel van de onderstaande knop:

Plus500 aanmelden

Waar kan je het goedkoopste Japanse aandelen kopen?

Wil je liever op de lange termijn in Japan beleggen? Dan kan door aandelen te kopen of door een EFT op de Japanse aandelenindex te kopen. Een goede broker waar je in Japanse aandelen kunt investeren is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies wanneer je Japanse aandelen koopt & verkoopt:

eToro aanmelden

Hieronder zie je een overzicht met de tarieven om in Japan te investeren:

Broker
DEGIRO aandelen € 10 + 0,06% voor Japan Meer informatie Aanmelden
Flatex aandelen kopen € 0 voor Japanse aandelen Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen € 1 + 0,1% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,15% met JPY 500 minimum Meer informatie Aanmelden

Beleggen in Japan analyse

Waarom is beleggen in Japan interessant?

Beleggen in Japan kan erg kansrijk zijn: dit komt doordat de aandelenbeurs nog weinig in de belangstelling staat. Analisten besteden veel meer tijd aan Amerikaanse aandelen dan Japanse aandelen. Dit lijkt echter langzaam te veranderen. Warren Buffett heeft in 2020 bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in verschillende Japanse bedrijven.

Wanneer je gaat investeren in Japan, dan is het belangrijk om te onthouden dat de beurs veel cyclische waard aandelen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autofabrikanten en banken. Deze aandelen doen het vooral goed wanneer de wereldeconomie in de lift zit.

investeren in Japan

Je ziet ondertussen ook dat de eigen institutionele beleggers meer investeren in Japan. Vroeger zag je dat Japanse pensioenfondsen veel van hun vermogen in buitenlandse aandelen stopten. Nu deze focus meer op de eigen markt komt te liggen, is de weg vrijgemaakt voor een verdere stijging van de aandeelkoersen.

De hervormingen die doorgevoerd zijn door de oude premier van Japan, Abe, hebben het bedrijfsleven ook een forse boost gegeven. Zo kocht de Centrale Bank obligaties en aandelen op en werd het uitgeven van geld gestimuleerd via budgettaire stimuli.

Ook bij bedrijven gaat het roer steeds vaker om: er wordt meer naar de aandeelhouder geluisterd en kapitaalreserves worden vaker ingezet voor het uitbetalen van dividend en het inkopen van eigen aandelen. Dit kan het rendement op Japanse aandelen een boost geven.

Japan is dus zeker kansrijk en het kan interessant zijn om een deel van je vermogen in Japan te investeren. Zeker wanneer je bedenkt dat veel Japanse aandelen nog flink ondergewaardeerd zijn in vergelijking met Amerikaanse aandelen.

Hoe kan je Japanse aandelen kopen in 3 stappen?

Voordat je je eerste Japanse aandeel koopt, moet je enkele stappen doorlopen. In dit artikel bekijken we hoe je als buitenlander het beste kunt investeren in Japan.

Stap 1: kies een betrouwbare broker

Voordat je Japanse aandelen kunt kopen, moet je eerst een betrouwbare broker kiezen. De meeste brokers zijn gelukkig netjes geregistreerd bij een toezichthouder en doet dan ook geen gekke dingen met je geld. Wil je weten bij welke brokers je voordelig kunt beleggen in aandelen? Vergelijk dan direct de beste brokers op onze brokers vergelijken pagina:

brokers vergelijken

Stap 2: selecteer een aandeel

Nu je een account hebt bij een broker, moet je nog bepalen welk Japans aandeel je het beste kunt kopen. Het is aan te raden om eerst voldoende onderzoek te doen naar het bedrijf waarin je overweegt te beleggen. Het is niet alleen de economie van Japan die bepalend is: er bestaan bijvoorbeeld sterke verschillen in hoe diverse sectoren presteren.

Je kan op verschillende manieren bepalen of het slim is om Japanse aandelen te kopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door fundamentele of technische analyse toe te passen. Pas zodra je zeker weet dat je een aandeel wilt kopen, kan je een order plaatsen.

Stap 3: een order plaatsen

Het plaatsen van een order om een Japans aandeel te kopen is vaak snel gedaan. Binnen het softwareprogramma van je broker kan je doorgaans kiezen uit een market order en een limiet order. Met een market order open je de beleggingspositie tegen de best beschikbare prijs en met een limiet order open je de belegging alleen wanneer een bepaalde prijs is bereikt.

Nadat je een order geplaatst hebt kan je direct zien hoe je belegging verloopt. Het is aan te raden om regelmatig te controleren hoe je beleggingen het doen. Op die manier kan je besluiten of je meer of juist minder geld wilt investeren in Japan.

Waarom ging het zo lang slecht met de Japanse economie?

De all-time high van de Japanse Nikkei index stamt uit 1989: het ging in die periode flink mis. De Japanse aandelenmarkten stegen sterk wat kwam door innovatieve bedrijven zoals Toyota, Sony en Panasonic die veel banen creëerden. Hierdoor ontstond er een te optimistisch beeld waarbij banken geld uitleenden aan mensen die daar eigenlijk niet de kredietwaardigheid voor hadden.

De Bank of Japan probeerde de rente te verhogen om deze oververhitting tegen te gaan, maar het mocht niet baten. In de jaren 90 knapte de bubbel en ontstond er een lange periode van deflatie doordat consumenten minder besteden. Ze noemen deze periode ik de volksmond ook wel de lost decade.

Beperkte groei

Japan is een land dat een structureel lage economische groei kent. De groei ligt elk jaar rond de één procent wat vergeleken met veel andere landen niet erg hoog is. Dit komt onder andere door de veelal oude bevolking. Oude mensen produceren minder en kosten een land juist geld.

Wanneer je echter bedenkt dat de oude bevolking groeit, en de werkende populatie daalt, dan doet Japan het nog niet eens zo slecht. Met die steeds kleinere, productieve bevolking weten ze immers nog steeds winst te behalen.

beleggen Japan

Openheid neemt toe

Een ander punt wat beleggen in Japan interessanter kan maken, is het feit dat het land steeds opener wordt. Voorheen was Japan een vrij gesloten land. Tegenwoordig komen er echter steeds meer toeristen naar Japan. Ook heeft het land besloten om de Olympische Spelen te organiseren en in 2025 houden ze ook de wereldexpo in Osaka. Dit soort grote, internationale evenementen kunnen veel aandacht trekken voor een land.

Het land is op technologisch gebied ver gevorderd en er zijn dan ook veel interessante bedrijven die een investering waard kunnen zijn. Met deze technologische ontwikkelingen kunnen ze ook in het buitenland aan een grotere afzetmarkt werken.

Vernieuwing

Ook verandert de bedrijfscultuur in Japan sterk. Zo werd er in 2015 tot een nieuwe governance code besloten binnen de Tokyo Stock Exchange. Voorheen zag je dat veel bedrijven inefficiënt en traditioneel werden bestuurd. Vriendjes kwamen bijvoorbeeld eerder aan de macht en er werden geen vernieuwingen doorgevoerd binnen bedrijven.

Dit lijkt te veranderen: zo durven Japanse bedrijven hun prijzen weer te verhogen en worden bedrijven steeds beter bestuurd. Deze veranderde mentaliteit zorgt voor hogere winstmarges waardoor de winstgevendheid van Japanse bedrijven steeds verder toeneemt.

Economische situatie

Japan is een land met hoge overheidsschulden. Het land heeft dan ook al twintig jaar een nulrente. Hierdoor kunnen bedrijven tegen gunstige tarieven geld lenen wat verdere investeringen natuurlijk kunnen aanwakkeren.

De Japanse yen is een vrij dure valuta wat concurreren met buitenlandse partijen soms moeilijk maakt. Toch lukt het Japanse bedrijven regelmatig door bijvoorbeeld kosten te besparen en steeds efficiënter te werken. Beleggen in Japanse bedrijven door aandelen te kopen kan dus zomaar interessant zijn

Bekende beursindexen

Bekende beursindezen in Japan zijn de Topix en de Nikkei. De Topix staat voor Tokyo Stock Price Index die vanaf 1968 bestaat. Het is een kapitaalgewogen index van rond de 1700 aandelen die genoteerd staan op de Tokyo Stock Exhcange. De Topix is dus een allesomvattend overzicht van de Japanse aandelenmarkt.

Internationaal bekender is de Nikkei-Index. De Nikkei index bestaat uit 225 liquide aandelen en het is een prijs gewogen index.  De index is opgezet door een Japans financieel dagblad. De Nikkei is bekender, maar daardoor niet per se beter.

Tip: klik hier voor de openingstijden van de Japanse beurs.

Bekende EFT’s

  • Lyxor Japan (Topix)
  • iShares Core MSCI Japan
  • iShares Core MSCI Japan Hedged Amsterdam

Let op de wisselkoers

Wanneer je gaat beleggen in Japanse aandelen, dan is het belangrijk om de wisselkoers goed in de gaten te houden. Wanneer de Japanse Yen plotseling minder waard wordt tegenover de euro, krijg je plotseling minder euro’s voor je investering. Je kan je indekken tegen dit risico door gebruik te maken van bijvoorbeeld put opties.

Laatste tips voor beleggen in Japan

Wanneer je gaat beleggen in Japan, is het belangrijk om dit op een verstandige manier te doen. Beleg sowieso alleen met geld dat je een tijdje kunt missen. Op die manier hoef je niet plotseling je portfolio uit paniek te verkopen.

Een andere tip is dat je altijd een plan moet hebben. Koop niet lukraak Japanse aandelen op omdat je dit wel stoer lijkt. Nee, onderzoek de aandelen en duik in de cijfers. Doet het bedrijf het goed en heeft het bedrijf niet te maken met extreem hoge schulden? Dan kan je het kopen van het aandeel zeker overwegen.

Honda aandelen kopen

Honda is een bekende Japanse autoproducent. Wil je beleggen in Honda aandelen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Op deze pagina beschrijven we hoe je succesvol kunt investeren in Honda door de aandelen te kopen. Je vindt op deze…

Lees meer: Honda aandelen kopen

7-eleven aandelen kopen

Wil je beleggen in de bekende winkelketen 7-Eleven? Dan moet je aandelen Seven & i Holdings Co kopen. Deze holding is namelijk de huidige eigenaar van dit grote bedrijf. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste in 7-Eleven aandelen beleggen? En…

Lees meer: 7-eleven aandelen kopen

Toshiba aandelen kopen

Toshiba is een groot elektronicabedrijf dat bijvoorbeeld laptops produceert. Daarnaast is het bedrijf ook de grootste halfgeleiderfabrikant in Japan. Toch is een investering in het aandeel Toshiba niet zonder spanning: het boekhoudschandaal en de…

Lees meer: Toshiba aandelen kopen

Hitachi aandelen kopen

Hitachi is een groot Japans conglomeraat. In Europa is het bedrijf wellicht niet erg bekend, maar toch staan er zelfs fabrieken van deze producent in Nederland. Met meer dan 300.000 personeelsleden en een miljarden omzet is het bedrijf zeker geen…

Lees meer: Hitachi aandelen kopen

Canon aandelen kopen

Smile! Zelf ken ik Canon vooral van de hoge kwaliteit camera’s die ik zelf ook regelmatig gebruik op mijn reizen. Maar wist je dat het grootste deel van de omzet van dit Japanse bedrijf afkomstig is van kantoorproducten zoals bijvoorbeeld printers…

Lees meer: Canon aandelen kopen

Nissan aandelen kopen

Japan staat bekend om zijn vele automerken: enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld Mazda en Mitsubishi. Een ander aandeel waar je in kunt beleggen is het aandeel Nissan. Op deze pagina lees je hoe je het beste kunt beleggen in Nissan aandelen. Ook…

Lees meer: Nissan aandelen kopen

Mazda aandelen kopen

Zelf ben ik erg positief over het bedrijf Mazda. Ik rijd al jaren een Mazda en de auto lijkt erg betrouwbaar. Het van oorsprong Japanse bedrijf verkoopt ook auto’s in onder andere Nederland. Heb je ook vertrouwen in de auto’s van het bedrijf? Dan…

Lees meer: Mazda aandelen kopen

Suzuki aandelen kopen

Suzuki staat natuurlijk bekend om de kleine, maar degelijke auto’ s. In een wereld waar uitstoot steeds centraler staat, kunnen kleine auto’ s zomaar populairder worden. Overweeg je een belegging in Suzuki? Dan is het verstandig om eerst te…

Lees meer: Suzuki aandelen kopen

Panasonic aandelen kopen

Panasonic is een groot Japans elektronicabedrijf. Het bedrijf bestaat al sinds 1918 en is ondertussen actief in verschillende markten: ze produceren ze televisies, maar ook moderne toepassingen voor auto’ s. Wil je beleggen in Panasonic? Lees dan…

Lees meer: Panasonic aandelen kopen

Nintendo aandelen kopen

Iedereen kent Nintendo wel. De jonge generatie is er immers mee opgegroeid! Maar wist je dat je ook kunt beleggen in Nintendo aandelen? Op deze pagina leer je alles wat je moet weten voordat je in Nintendo gaat beleggen. Ook kan je hier de actuele…

Lees meer: Nintendo aandelen kopen