Pensioenbeleggen vergelijken (2024): wat is de beste aanbieder?

Wil je pensioenbeleggen? Vergelijk hier dan direct de beste pensioenrekeningen en bepaal wat de beste aanbieder is!

Pensioenbeleggen vergelijken: wat is de beste aanbieder?

In het onderstaande overzicht deel ik mijn favoriete pensioenaanbieders:

AanbiederKenmerkenAanmelden
DEGIRO-review-logo100% zelf pensioenbeleggen tegen de laagste tarieven
Volledige begeleiding bij Brand New Day met de risico tools
Meesman pensioenBeleg tegen lage kosten & ontwijk dividendlekkage!

Wat de beste aanbieder voor pensioenbeleggen is hangt sterk van je eigen situatie af. Vraag jezelf bijvoorbeeld de volgende dingen af:

 • Controle: wil je zelf beleggen of wil je alles zoveel mogelijk automatiseren?
 • Periodiek: wil je periodiek beleggen of in één keer een groot bedrag storten?
 • Bedrag: beleg je met een groot of een klein bedrag?

Wanneer je een klein bedrag belegt zijn kosten in de vorm van een percentage aantrekkelijker, terwijl een vast bedrag aantrekkelijker kan zijn wanneer je met een groot bedrag belegt.

In de rest van het artikel bespreek ik de verschillende aanbieders zodat je een goede beslissing kunt nemen.

DEGIRO pensioenrekening

De pensioenrekening van DEGIRO is een beetje een vreemde eend in de bijt. Je kunt bij DEGIRO namelijk helemaal zelf bepalen waarin je belegt. Je kunt bijvoorbeeld zelf aandelen, ETF’s en obligaties kopen.

Dit komt ook direct met een nadeel: je hebt wel de nodige kennis nodig om een goed pensioen op te bouwen met de pensioenrekening van DEGIRO.

Wanneer je actief belegt voor je pensioen bij DEGIRO profiteer je van lage kosten. Zoals je in mijn review van pensioenbeleggen bij DEGIRO kunt lezen, zijn de totale kosten uiteindelijk afhankelijk van de producten waarin je belegt:

 • Aandelen: wanneer je in Nederlandse aandelen belegt, kunnen de jaarlijkse kosten beperkt blijven tot 0,2%.
 • Fonds: wanneer je in een S&P 500 fonds investeert lopen je jaarlijkse kosten al op naar 0,532%. Bij een duurder fonds kunnen de kosten oplopen tot boven 0,7%.

Voor beginnende beleggers zou ik pensioenbeleggen bij DEGIRO niet aanraden, aangezien er geen extra ondersteuning wordt geboden. Wanneer je wel graag de controle behoudt is DEGIRO echter de beste optie naar mijn mening. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij deze aanbieder:

Brand New Day

Brand New Day is misschien wel de bekendste pensioenaanbieder van Nederland. Je kunt bij deze aanbieder kiezen uit twee beleggingsvormen:

 • Modelbeleggen: je belegt automatisch in een samenstelling van fondsen.
 • Vrij beleggen: je kiest zelf tussen verschillende aandelen- en obligatiefondsen.

Interessant is dat je bij Brand New Day eenvoudig verschillende risicotools kunt gebruiken:

 • Risico afbouwen: wanneer je pensioenleeftijd dichterbij komt, worden aandelen automatisch ingeruild voor obligaties.
 • Herbalanceren: wanneer aandelen het bijvoorbeeld veel beter doen, wordt een deel verkocht zodat de verhouding tussen aandelen en obligaties correct blijft.

De kosten bij Brand New Day zijn als volgt:

 • Stortingskosten: je betaalt bij Brand New Day 0,5% over al je stortingen.
 • Servicekosten: je betaalt bij Brand New Day 0,44% aan servicekosten.
 • Fondskosten: de fondskosten liggen gemiddeld rond de 0,2%.
 • Dividendlekkage: bij de meeste fondsen is geen dividendlekkage.

De totale kosten bedragen bij Brand New Day ongeveer 0,64% per jaar. Houd er rekening mee dat je ook kosten betaalt over iedere storting, maar deze zijn wel eenmalig.

Al met al biedt Brand New Day een goed product wat vooral aantrekkelijk is voor beleggers die zonder al teveel moeite een pensioen willen opbouwen. De automatische risicotools zorgen er namelijk voor dat je portefeuille altijd up-to-date blijft.

Meesman

Een andere populaire partij waar je een pensioenrekening kunt openen is Meesman. Bij Meesman kan je beleggen in vier verschillende fondsen:

 • Aandelen Wereldwijd Totaal: beleg in 6000+ aandelen tegen 0,4% kosten.
 • Aandelen Duurzame Toekomst: beleg duurzaam in 2000+ aandelen tegen 0,5%.
 • Obligaties wereldwijd: beleg in 150+ obligaties tegen 0,5%.
 • Obligaties eurolanden: beleg in 800+ obligaties tegen 0,5%.

Je betaalt bij Meesman daarnaast 0,25% aan transactiekosten voor het kopen en verkopen van participaties. Je kunt deze kosten naar beneden brengen door minimaal €500.000 te beleggen: er worden dan geen transactiekosten meer gerekend. Ook worden de kosten voor het aandelen wereldwijd totaal fonds verlaagt naar 0,25% per jaar bij een belegd vermogen van minimaal €1 miljoen.

Een voordeel van Meesman is dat er geen sprake is van dividendlekkage: hierdoor kan het rendement hoger uitvallen.

Al met al is Meesman een aantrekkelijke optie, zeker wanneer je met een fors bedrag wilt beleggen. Het openen van een rekening is alleen mogelijk wanneer je minimaal €10.000 stort of minimaal periodiek €100 stort.

Brightpensioen

Wanneer je zelf graag eigenaar wordt van je pensioen, kan Brightpensioen een interessante optie zijn. Iedereen die meedoet bij Brightpensioen wordt namelijk mede-eigenaar en wanneer meer mensen toetreden, nemen de kosten af.

Maar hoeveel kost beleggen bij Brightpensioen nu eigenlijk?

 • Eenmalige kosten: je betaalt €50 bij het openen van een rekening
 • Gratis lid: tot €5.000 betaal je het eerste jaar geen kosten
 • Vaste kosten: je betaalt standaard €210 per jaar ongeacht je belegde vermogen
 • Instap- & uitstapkosten: deze kosten bedragen 0,07% en 0,05%
 • Fondskosten: de fondskosten bedragen tussen de 0,17% en 0,21%

Brightpensioen is gebruiksvriendelijk, maar de geboden opties zijn beperkt. Je kunt bij Brightpensioen namelijk alleen defensief en neutraal beleggen. Wanneer je nog veel tijd hebt tot je pensioenleeftijd, levert dit doorgaans niet het hoogste rendement op.

Bovendien zorgen de vaste kosten ervoor dat dit fonds alleen toegankelijk is wanneer je met een groter bedrag begint. Wanneer je €10.000 investeert, bedragen de jaarlijkse fondskosten maar liefst 2,1% terwijl dit bij €100.000 daalt naar 0,21% en bij €1.000.000 naar 0,021%. Brightpensioen is dan ook vooral interessant voor ondernemers die een fors pensioen willen opbouwen en die dit defensief of neutraal willen doen.

Pensioenbeleggen.nl

Wanneer je het belangrijk vindt om duurzaam te beleggen voor je pensioen, kan pensioenbeleggen.nl door Index People uitkomst bieden. De fondsen van pensioenbeleggen.nl bevatten namelijk alleen aandelen van duurzame ondernemingen.

De kosten zijn redelijk bij Pensioenbeleggen.nl: je betaalt jaarlijks €24 voor het aanhouden van een rekening. Daarbovenop komt een beheerdersvergoeding van 0,38% en fondskosten van 0,2% wat in totaal uitkomt op 0,58%.

De website van Pensioenbeleggen.nl is wel wat onduidelijk: zo zie je niet snel waarin je belegt en ook is het niet duidelijk of er sprake is van dividendlekkage. Zelf vind ik transparantie belangrijk en daarom heb ik dan ook niet voor deze partij gekozen.

Evi Pensioenbeleggen (Evi van Lanschot)

Een andere belende naam binnen onze vergelijking is Evi pensioenbeleggen. Bij deze partij worden de risico’s afgebouwd wanneer je pensioenleeftijd in zicht komt.

Toch is Evi Pensioenbeleggen voor mij geen interessante optie: je betaalt er namelijk 0,61% aan indirecte kosten en daar komen nog eens tot 0,1% aan transactiekosten bovenop. Bovendien betaal je eenmalig €49 aanmeldkosten en €49 aan jaarlijkse kosten. Dit maakt pensioenbeleggen bij Evi van Lanschot een stuk duurder dan bij de eerder genoemde partijen, waardoor ik zelf liever geen gebruik zou maken van deze partij.

Alternatief: pensioensparen

Je kunt je geld ook opzij zetten en pensioensparen. Op die manier profiteer je van fiscale voordelen, net zoals je dit zou doen wanneer je gaat beleggen voor je pensioen. Persoonlijk ben ik echter geen fan van deze optie, aangezien de rentes erg laag liggen en je vermogen door inflatie steeds minder waard wordt. Bij KNAB ontvang je op het moment van schrijven bijvoorbeeld maximaal 1,05% op jaarbasis, wat veel lager is dan het gemiddelde rendement op aandelen.

Kosten pensioenbeleggen vergelijken

Het is lastig om de kosten van pensioenbeleggen te vergelijken. Dit komt doordat alle pensioen aanbieders andere kostenstructuren hanteren:

 • Vaste kosten: bij sommige pensioenaanbieders betaal je een vast, jaarlijks bedrag.
 • Percentage: bij andere pensioenrekeningen betaal je een percentage over het belegde vermogen.
 • Transactiekosten: je betaalt soms geld voor het aankopen en verkopen van participaties.
 • Dividendlekkage: bij sommige aanbieders is er sprake van dividendlekkage, terwijl dit bij sommige partijen meevalt.

In het onderstaande overzicht zie je een vergelijking van de aanbieders DEGIRO, Brand New Day en Meesman. Houd er rekening mee dat de exacte kosten per aanbieder kunnen verschillen: bij DEGIRO nemen de kosten bijvoorbeeld toe of af wanneer je in verschillende beleggingsproducten belegt. Tegelijkertijd nemen de kosten bij Meesman af wanneer je met veel grotere bedragen belegt.

In het voorbeeld gaan we dan ook uit van beleggingen in een goed gespreid aandelenfonds met een investering van €20.000.

[table “464” not found /]

Pensioenbeleggen vergelijken & mijn keuze

Persoonlijk ben ik een wat meer ervaren belegger en houd ik van controle. Ik beleg een groot deel van mijn pensioen dan ook bij DEGIRO door zelf ETF’s te kopen en selecteren. Wanneer je dit goed doet, liggen de kosten er lager dan bij de andere aanbieders.

Wanneer je liever wat hulp hebt bij het kopen & verkopen van fondsen kan Meesman een goede keuze zijn. Ook bij Meesman betaal je lage kosten, maar hoef je niet zelf te onderzoeken welke fondsen je het beste kunt aanschaffen.

Brand New Day biedt ten slotte de gebruiksvriendelijkste software. Doordat je risico’s er automatisch worden afgebouwd, hoef je je pensioenbeleggingen helemaal niet meer te beheren.

Welke partij uit de vergelijking het beste bij je past hangt uiteindelijk van je voorkeur af: vind je lage kosten of gebruiksvriendelijkheid belangrijker?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


 • Louis

  Hoi Alex, Met interesse las ik je vergelijkingen. Wat ik echter nog mis, zijn de uit-/overstapkosten, op het moment, dat je je pensioengerechtigde leeftijd(67) bereikt en je de je gespaarde pensioenpot wil laten uitbetalen door een lijfrenteverzekering te kopen. Dit zodat je dan maandelijks je aanvulling op je pensioen krijgt uitbetaald. Ik begreep dat je bij DeGiro maarliefst 5% over je gespaarde vermogen betaalt om een lijfrente voorzienig  aan te kunnen kopen. Omdat DeGiro die niet zelf heeft, of daar in voorziet, moet je dit dus bij een andere aanbieder (bank, of verzekeringsmaatschappij) kopen. Hiervoor moet je je vermogen dus overboeken, en dat kost dus 5%!!!Hoe zit dat bij de andere aanbieders? Zou je dat op je vergelijkingspagina kunnen vermelde?Graag ontvang ik zo snel als het binnen jouw mogelijkheden ligt,  een reactie, zodat ik dit jaar nog mijn keuze kan maken….Bij voorbaat dank, Gr. Louis

  Beantwoorden

  • Sander

   Ik lees in het tarievenoverzicht bij DEGIRO dat het inderdaad 5% is maar wel met een maximum van €150 bij het overboeken en max €500 bij het afwikkelen van de lijfrente. 

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *