Pensioenbeleggen DEGIRO review (2024): wel of niet doen?

Denk je erover na om te gaan beleggen voor je pensioen bij DEGIRO? In deze DEGIRO pensioenrekening review deel ik mijn ervaringen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat zijn de voordelen van pensioenbeleggen bij DEGIRO?

 • Goedkoop: DEGIRO is één van de goedkoopste partijen om voor je pensioen te beleggen.
 • Aanbod: je kiest zelf waarin je wilt beleggen bij DEGIRO, je hebt de keuze uit 10.000+ effecten.
 • Gebruiksvriendelijk: de sofware van DEGIRO is gebruiksvriendelijk en het openen van een pensioenrekening is snel gedaan.
 • Fiscale voordelen: met een pensioenrekening bij DEGIRO profiteer je van fiscale voordelen.

Wat zijn de nadelen van pensioenbeleggen bij DEGIRO?

 • Herbalanceren: je moet zelf je portefeuille herbalanceren wanneer je pensioenleeftijd dichterbij komt.
 • Niet automatisch: je moet zelf handmatig je aankopen doen & een strategie bepalen.
 • Onderzoek: je moet zelf beleggingsproducten selecteren die bij je passen.

Wil je gratis een pensioenrekening openen bij DEGIRO? Gebruik de onderstaande knop & lees direct meer informatie op de website van DEGIRO:

Hoe werkt pensioenbeleggen bij DEGIRO?

Je hebt bij DEGIRO twee mogelijkheden om voor je pensioen te beleggen.

Optie 1: zelfstandig beleggen in box 3

Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig te beleggen in box 3 voor je pensioen. In dit geval kan je gewoon bij je vermogen en is je rekening niet geblokkeerd. Je ontvangt in dit geval echter geen belastingvoordelen en je betaalt bovendien vermogensrendementsheffing in box 3. In mijn DEGIRO review bespreek ik uitgebreid hoe het zelfstandig beleggen bij DEGIRO werkt.

Optie 2: pensioenbeleggen bij DEGIRO

Je kunt bij DEGIRO ook een speciale pensioenrekening openen. Een pensioenrekening is uniek omdat:

 • Belastingvoordeel: je kunt je stortingen tot een bepaald bedrag aftrekken van je belastingen in box 1.
 • Geblokkeerde rekening: je tegoeden zijn geblokkeerd tot je pensioenleeftijd. Op die datum koop je een lijfrenteproduct en ontvang je periodieke uitkeringen waarover je belastingen betaalt in box 1.

In de rest van deze review behandel ik specifiek optie 2: de pensioenrekening bij DEGIRO. Er zijn namelijk wat verschillen met de normale DEGIRO beleggingsrekening. Aan het einde van de review geef ik bovendien antwoord op de vraag of pensioenbeleggen bij DEGIRO een verstandige zet is.

Pensioenbeleggen DEGIRO

Hoe werkt pensioenbeleggen bij DEGIRO?

Nadat je een pensioenrekening geopend hebt bij DEGIRO, kan je geld storten op je account. Je kunt vervolgens net zoals bij een normale DEGIRO rekening beleggingen openen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te investeren in:

 • Losse aandelen
 • Obligaties
 • Opties en andere derivaten
 • ETF’s (exchange traded funds)

Niet elk type belegging is even geschikt voor het opbouwen van een pensioen. Al je geld in één aandeel stoppen is bijvoorbeeld risicovol: je pensioenrekening is gerecht op de lange termijn en het is lastig om in te schatten wat een aandeel over een periode van 30 jaar gaat doen.

Werking pensioenbeleggen DEGIRO

Hoe beleg ik zelf voor mijn pensioen bij DEGIRO?

Zelf kies ik er dan ook voor om in ETF’s te investeren met mijn DEGIRO-pensioenrekening. Een ETF of exchange traded fund is een passief fonds dat een maandje effecten vasthoudt. Hierdoor kan je direct je beleggingen spreiden over verschillende sectoren & regio’s.

Bij het opbouwen van een pensioen is het opbouwen van een stabiel vermogen vaak een goed idee en ETF’s kunnen hier goed bij helpen.

Wil je in meer details lezen hoe ETF’s werken? Klik dan hier om er meer over te leren!

Zelf beleg ik in de volgende ETF’s voor mijn pensioen bij DEGIRO:

 • Vanguard FTSE All-World U. ETF (0,22% fondskosten, 3.900 aandelen)
 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF (0,07% fondskosten, S&P500 aandelen)

Een fonds met een grote hoeveelheid aandelen en lage kosten zorgt ervoor dat je over de lange termijn een stabiel rendement kunt opbouwen.

In de onderstaande grafiek zie je hoe een maandelijkse storting van €1.000 zich ontwikkeld tegen een gemiddeld rendement van 8% over een periode van 30 jaar:

Pensioenbeleggen DEGIRO rendement

Je kunt met je DEGIRO pensioenrekening jammer genoeg niet automatisch beleggen. Wel kan je elke maand automatisch een vast bedrag storten op je DEGIRO rekening. Je ontvangt vervolgens een notificatie, waarna je de order direct kunt uitvoeren binnen je rekening.

Hoeveel kost pensioenbeleggen bij DEGIRO?

Het grootste voordeel bij DEGIRO zijn de potentieel lage kosten. Op de lange termijn maken lage kosten een groot verschil voor je rendement. Wanneer je €1.000 per maand belegt tegen een rendement van 8%, kan je eindvermogen veel lager uitvallen bij een hoger kostenpercentage:

 • Bij 0,5% aan kosten behaal je een vermogen van €1.347.445
 • Bij 1% aan kosten behaal je een vermogen van €1.219.971

Minimum activity fee

Je betaalt op jaarbasis minimaal 0,2% over je totaal belegde vermogen. De transactiekosten die je maakt bedragen €0, totdat deze hoger zijn dan 0,2% over je totaal belegde vermogen. Wanneer je actief gaat beleggen, kunnen je kosten dus hoger uitvallen.

Ben je benieuwd wat de transactiekosten per transactie zijn bij DEGIRO? Klik dan hier!

Aansluitingskosten

Je betaalt bij DEGIRO aansluitingskosten voor alle beurzen waarop je belegt. Je betaalt €1 per beurs per maand met een maximum van €5 per maand. Wanneer je in ETF’s investeert die genoteerd staan op één beurs, dan betaal je €12 per maand aan kosten. Je betaalt geen aansluitingskosten voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

Fondskosten

Wanneer je in een ETF belegt, dan betaal je hier jaarlijks beheerkosten over. Sommige passieve fondsen rekenen slechts 0,07% terwijl de kosten bij andere fondsen kunnen oplopen tot 1%. Het is verstandig om fondsen te selecteren met relatief lage transactiekosten.

Pensioenfonds kosten

Uitstapkosten

Wanneer je wilt overstappen of je pensioenuitkering aankoopt, dan betaal je hierover 5% van je totaal belegde vermogen met een maximum van €150. Wanneer je de rekening voor 30 jaar aanhoudt, dan vallen deze kosten mee. Het is echter niet verstandig om snel weer over te stappen, dan tikken de kosten aardig aan.

Dividendlekkage

Landen hebben allemaal hun eigen wetgevingen wanneer het aankomt op de dividendbelasting. Hierdoor verlies je een deel van je dividenduitkeringen: dit heet ook wel dividendlekkage. Afhankelijk van het fonds kunnen deze kosten rond de 0,1 tot 0,3 procent bedragen. Klik hier om meer te lezen over dividendlekkage.

Jaarlijkse kosten bij DEGIRO (2 voorbeelden)

[table “462” not found /]

Hierbij komen bij verkoop aan het einde nog €150 aan extra kosten of 0,15% op basis van een kapitaal van €100.000.

Wanneer je zelf aandelen wilt kopen met de pensioenrekening van DEGIRO dan liggen de kosten erg laag. Bij investeringen in fondsen, liggen de totale kosten hoger dan verwacht wat vooral komt door het dividendlekkage.

De software van DEGIRO

Het kopen en verkopen van effecten bij DEGIRO werkt gebruiksvriendelijk. Je kunt met de zoekbalk snel het effect vinden waarin je wilt beleggen en vervolgens kan je de positie direct openen met een marktorder of limietorder. In deze korte handleiding laat ik zien hoe het kopen & verkopen van effecten werkt binnen je pensioenrekening.

DEGIRO software

Conclusie: is de pensioenrekening van DEGIRO interessant?

Zelf ben ik enthousiast over de pensioenrekening van DEGIRO, maar het product is zeker niet voor alle beleggers geschikt. Met een pensioenrekening van DEGIRO heb je meer controle over je investeringen dan bij andere aanbieders. Bovendien is de rekening aantrekkelijk geprijsd, waardoor je eventueel ook actiever voor je pensioen kunt beleggen.

Hier staan wel enkele nadelen tegenover: het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je portefeuille automatisch te herbalanceren wanneer je pensioenleeftijd dichtbij komt. Je moet voldoende kennis hebben om de juiste beslissingen te nemen, aangezien je anders met een karig pensioen blijft zitten. Pensioenbeleggen bij DEGIRO is dan ook vooral interessant voor actievere beleggers met voldoende kennis.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *