Wat is de AEX?

De AEX-index staat voor de Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De Amsterdam Exchange Index is een index van aandelen die worden verhandeld op de Euronext Amsterdam. De huidige index werd opgericht in 1983 en is samengesteld uit de 25 belangrijkste Nederlandse bedrijven. De Amsterdam Exchange Index, kortweg AEX 25 is dus een aandelenindex bestaande uit vijfentwintig ondernemingen van Nederlandse oorsprong.

Wat is de AEX in het kort?

De AEX is de graadmeter van de Nederlandse economie en bevat de grootste 25 bedrijven gemeten naar marktkapitalisatie. De samenstelling van de AEX wordt regelmatig aangepast, aangezien de aandelen van de bedrijven constant in waarde schommelen.

Hoe kan je zelf investeren in de AEX?

Het is tegenwoordig makkelijk om zelf in de AEX te beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop je in de AEX kunt beleggen. Je kunt kiezen om te beleggen via CFD’s (contracts for the difference), opties, je kunt day traden, swing traden of investeren op lange termijn. Elke manier van investeren in de aandelenmarkt heeft zijn voor- en nadelen. Je kunt kiezen om individuele aandelen te kopen of investeren in een mandje van verschillende aandelen, wat ook wel een index wordt genoemd.

CFD’s

Wil je handelen in de AEX, dan kunt je ook gebruikmaken van CFD’s of contracts for the difference in het Engels. CFD’s zijn simpelweg hefboomproducten waarmee je kunt inzetten op zowel prijsstijgingen als prijsdalingen. Dit maakt CFD’s zeer geschikt om in te spelen op prijsschommelingen binnen de AEX. Met behulp CFD’s kun je dus zowel op- als neerwaartse trends in de koers verhandelen.

Afhankelijk van de richting waarheen je denkt dat de prijzen gaan, kun je namelijk zowel ‘long’ koop posities als ‘short’ ofwel verkoop posities op de Index plaatsen. Dit type contracten zijn niet tijdsgebonden en je kunt hier kiezen om op korte termijn of op lange termijn te handelen. Handelen in CFD’s betekent niet noodzakelijk dat je het onderliggende instrument ook daadwerkelijk koopt of verkoopt. Bij een CFD speculeer je alleen op de koers van het aandeel op de financiële markten.

Wil je het verhandelen van de AEX met behulp van CFD’s zelf uitproberen? Open dan direct een gratis demo bij een CFD-broker en begin met het speculeren op stijgende & dalende AEX prijzen:

AEX beursgebouw

Opties

Je kunt er ook voor kiezen om een optie op een aandeel te nemen. Een optie is een financieel derivaat en heeft de vorm van een contract. Er zijn twee soorten opties: call- en putopties. Een calloptie betekent dat je het recht hebt om de waarde van de AEX tegen een vastgelegde prijs te kopen. Een putoptie betekent dat je het recht hebt om de waarde van de AEX tegen een vastgelegde prijs te verkopen.

Wat is het verschil tussen CFD’s en opties? Het verschil tussen CFD’s en handelen in opties zit in de manier waarop elk contract werkt. Bij een CFD stem je ermee in om de variatie in de prijs van een aandeel om te wisselen vanaf het moment dat je je positie opent tot het moment waarop je deze opnieuw sluit. Met een optie koop of verkoop je het recht, maar niet de verplichting, om een index als de AEX tegen een vaste prijs te verhandelen.

Een calloptie wordt soms door een werkgever aan werknemers gegeven om hen te motiveren nog meer bij te dragen aan de groei van het bedrijf. De werknemer kan dan, meestal pas na enkele jaren in dienst, kiezen om de calloptie te gelde te maken. Aan de kant van de werkgever geld dus een putoptie, aangezien de werkgever zich verbindt een aandeel aan een bepaalde prijs te verkopen aan de werknemer. Als het aandeel van het bedrijf stijgt in waarde zal de verkoopbelofte van de werkgever de werknemer ertoe aanzetten om aandeelhouder in het bedrijf te worden en zich zo verder te engageren.

Wil je weten hoe je zelf in de AEX kunt beleggen door gebruik te maken van opties? Lees dan onze special over opties! Daarin leggen we je alles uit wat je moet weten over het verhandelen van opties:

Day trading

Elke minuut van de handelsdag verandert de koers van een bepaald aandeel of zelfs een index. Een day trader kijkt de hele dag naar de prijzen van de aandelen en koopt of verkoopt deze binnen dezelfde handelsdag. Een day trader zal er over het algemeen voor kiezen om niet al te veel markten of aandelen tegelijkertijd te volgen aangezien het volgen hiervan heel arbeidsintensief is. Een day trader let heel nauwlettend op de prijs van een aandeel of index en tracht meerdere keren per dag te profiteren van koersbewegingen.

Wil je daytraden in de AEX zelf proberen? Lees dan onze gids over daghandel & maak direct een vliegende start:

Swing trading

Swing traden betekent het handelen in een “swing” in de koers van een aandeel. Wanneer je kiest voor swing traden, dan betekent dit dat je je positie om de paar dagen of hoogstens enkele weken al opnieuw aanpast. Beleggers die kiezen om te swing traden gaan op zoek naar aandelen waarvan de koers vaak fluctueert. Wanneer een opwaartse of neerwaartse trend is ingezet, dan kiest dit type belegger ervoor om zijn of haar strategie hieraan aan te passen.

Lange termijn beleggen

De meeste mensen die investeren in aandelen doen dit echter op de lange termijn. Als je geld beschikbaar hebt die je voor enkele jaren niet nodig hebt dan kun je kiezen om dit op lange termijn in de aandelenmarkt te beleggen. De makkelijkste manier om dit te doen is een aandeel of een index te kopen en deze voor meerdere jaren in bezit te houden. Bij het lange termijn beleggen is geduld nodig en laat je zich niet afleiden door kortetermijndenken. Zelfs al gaat de prijs van het gekochte aandeel naar beneden, dan leid je eigenlijk pas verlies wanneer je dit effectief verkoopt.

Eens het aandeel flink is gestegen kan de belegger ervoor kiezen om dit met winst te verkopen. Lange termijn beleggen heeft ook het voordeel dat je tijdens het vasthouden van een aandeel ook een dividend kan worden uitbetaald en je dus een rendement verdient op je investering. Een aandeel van een bedrijf waar je echt in gelooft kun je zelfs levenslang in je bezit houden. Lange termijn beleggen houdt minder risico in dan bijvoorbeeld day traden of swing traden omdat de aandelenmarkt op lange termijn meestal omhooggaat.

Wanneer je voldoende geld beschikbaar hebt, kan je ervoor kiezen om de aandelen in de AEX zelf te kopen. Dit is wel meer werk; de AEX verandert namelijk constant in samenstelling waardoor je regelmatig aandelen zou moeten kopen & verkopen. Zeker bij hoge transactiekosten kan dit een dure grap worden. Wil je weten hoe & waar je het beste aandelen kunt kopen? Lees dan direct onze gids over het onderwerp:

Met een ETF

Je kunt er ook voor kiezen om met een ETF in het koersverloop van de AEX te beleggen. Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat passief een bepaalde index probeert te volgen. Deze passiviteit kan in je voordeel werken: je betaalt hierdoor namelijk lagere transactiekosten over je beleggingen.

Je kunt in AEX ETF’s beleggen bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe is de AEX samengesteld?

De 25 bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index worden jaarlijks opnieuw beoordeeld. Elk jaar wordt bepaald welke bedrijven het afgelopen jaar de hoogste aandelenomzet hebben behaald. De drie brede aandelenindexen van Euronext Amsterdam zijn de blue-chip AEX, mid-cap AMX en small-cap AScX. Een andere naam voor de AEX is ‘Nederlandse Indices’. Indices is hetzelfde als “indexes” in het Nederlands. Dit zijn niets meer dan een verzameling van aandelen van grote bedrijven gestopt in één index. De AEX (Amsterdam Exchange Index) is dus een verzameling van de 25 grootste bedrijven van Nederland.

Blue-chip AEX

Wat zijn blue chip aandelen? Een blue-chip aandeel is een groot bedrijf met een uitstekende internationale reputatie. Dit soort bedrijven zijn doorgaans grote, gevestigde en financieel gezonde bedrijven die al jaren actief zijn en op regelmatige basis dividend uitbetalen aan hun aandeelhouders. De Blue-chip AEX bestaat uit de top 25 blue-chip aandelen op de beurs Euronext Amsterdam.

De AEX is dus een index en omvat de 25 grootste ondernemingen, gemeten op basis van op basis van marktkapitalisatie, die aan de Amsterdamse aandelenindex genoteerd zijn. De marktkapitalisatie van een bedrijf wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de prijs van een aandeel.

Mid-cap AMX

De AMX Index is de aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs die de middelgrote aandelen vertegenwoordigt. De AMX bestaat sinds 1995. De grootste en meest verhandelde aandelen van de Amsterdamse beurs zijn opgenomen in de AEX. De 25 aandelen die daarna de grootste zijn worden opgenomen in de AMX, dat zijn dus naar grootte de nummers 26 tot en met 50. De samenstelling wordt twee keer per jaar herzien. Geen aandeel kan een grotere weging hebben dan 15% van de index.

Small-cap AScX

De AScX-index staat voor de Amsterdam Small Cap Index. De AScX-index is een beursindex die is samengesteld uit Nederlandse bedrijven die qua omvang tussen de 51 en 75 staan. De weging in de index zelf komt tot stand op basis van marktkapitalisatie en de beurswaarde van de onderneming. De AScX bestaat sinds 2 maart 2005. Ook deze samenstelling wordt twee keer per jaar herzien. Ook bij de Small-cap AscX mag geen aandeel een grotere weging hebben dan 15% van de index.

De geschiedenis van de AEX

De oorspronkelijke Amsterdam Exchange Index ging al van start in 1602, in hetzelfde jaar als de oprichting van de Oost-Indische Compagnie (VOC). De Verenigde Oost-Indische Compagnie, in Oudnederlands de Vereenigde Oostindische Compagnie, werd opgericht door een door de overheid geleide samensmelting van verschillende rivaliserende Nederlandse handelsbedrijven.

De VOC werd opgericht op 20 maart 1602, als een gecharterd bedrijf om handel te drijven met Mughal India, een kolonie van Nederland. De Verenigde Oost-Indische Compagnie stond erom bekend specerijen en andere Aziatische producten te verhandelen in een gebied rond het hedendaagse Jakarta in Indonesië, en deze naar West-Europa te verschepen.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie werd een publiek bedrijf door haar “beursgang” in 1602. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een bedrijf publiek aandelen uitgaf en daarom een belangrijke gebeurtenis in de financiële geschiedenis en zelfs de geschiedenis het kapitalisme. Het is hierdoor dat Nederland vaak wordt gezien als de bakermat van de vrije markt en het kapitalisme.

De Oost-Indische Compagnie was het eerste bedrijf ter wereld waarvan de aandelen konden worden verhandeld op een beurs. De plaats waarop de aandelen werden verhandeld was de Amsterdamse beurs. Deze eerste verhandelbare aandelen werden aan het Damrak in Amsterdam verkocht. Op deze plaats ontstonden ook de eerste opties en futures. De Amsterdam Stock Exchange wordt daarom beschouwd als de oudste, nog functionerende beurs ter wereld.

AEX geschiedenis

De AEX wordt verhandeld op Euronext

Euronext is een internationale, pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 ontstond door de fusie van de beurzen van Parijs (ParisBourse), Brussel (Brussels Exchanges) en Amsterdam (Amsterdam Exchanges). Euronext N.V. (afkorting van European New Exchange Technology) is de grootste effectenbeurs in Europa, met markten in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Londen, Oslo en Parijs.

Euronext beheert gereguleerde aandelen- en derivatenmarkten en is het grootste centrum voor noteringen in schuldpapier en fondsen ter wereld. Het productassortiment omvat aandelen, op de beurs verhandelde fondsen, warrants en certificaten, obligaties, derivaten, grondstoffen en indices, evenals een handelsplatform voor deviezen.

Waarom beleggen in de AEX?

Het voordeel van beleggen in de AEX in vergelijking met het kopen van een individueel aandeel is dat je een veel betere spreiding hebt. Op deze manier beleg je namelijk in 25 aandelen tegelijk, in plaats van een enkel aandeel. Dit zorgt ervoor je als investeerder minder risico neemt. Veel beleggers investeren daarom in een index. Beleggen in een index zoals de AEX helpt om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen zonder te veel risico te nemen.

Als Nederlander heeft beleggen in de AEX het voordeel dat het merendeel van de AEX-bedrijven hun hoofdkantoor in Nederland gevestigd hebben. Zelfs ben je geen specialist in aandelen, dan ben je waarschijnlijk nog steeds vertrouwd met bedrijven zoals Ahold Delhaize, Heineken, ING of Randstad. Alhoewel je bij het investeren in de AEX alleen in Nederlandse bedrijven investeert, beleg je toch in bedrijven die een groot gedeelte van hun omzet uit het buitenland halen. Zo investeer je eigenlijk in bedrijven die je kent, maar stel je je investering toch bloot aan de wereldeconomie.

AEX koersverloop

Het koersverloop van de AEX sinds 1993

Waar kan je beleggen in de AEX?

Beleggen in aandelen is tegenwoordig erg toegankelijk, aangezien je met online software programma’s kunt beginnen met beleggen. De beste manier om te leren hoe alles werkt is om het te proberen. Je hoeft hiervoor niet meteen al je spaargeld van de rekening te halen, je kan eigenlijk al beginnen met bijvoorbeeld 100 euro. Beleggen kan in de huidige tijd simpelweg vanop je laptop en zelfs je mobieltje. Hieronder vind je enkele platformen terug die het toelaten in enkele stappen te investeren in de AEX.

eToro

eToro is het perfecte platform als je focus ligt op het kopen van aandelen met een klein bedrag zonder kosten. Bij eToro worden namelijk geen commissies aangerekend wanneer je fysieke aandelen koopt of verkoopt. Geen commissie betekent dat er geen brokerkosten in rekening worden gebracht bij het openen of sluiten van een positie bij eToro. Op dit platform kun je individuele aandelen kopen vanop de AEX, maar niet de index zelf.

eToro heeft ook de mogelijkheid om andere handelaren te kopiëren. eToro is namelijk  een sociaal handelsplatform waarop je andere handelaren naar keuze kunt kopiëren. Als een handelaar die je kopieert een transactie opent, wordt deze transactie automatisch ook in jouw account geopend met een evenredig percentage van de fondsen die je zelf beschikbaar hebt.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

DEGIRO

DEGIRO is een bekende Nederlandse broker en één van de beste plekken om te beginnen met beleggen. Zodra je weet welke aandelen je wilt kopen, dan kun je bij DEGIRO verschillende soorten orders plaatsen. DEGIRO is vooral gericht op mensen die willen beleggen op lange termijn, maar je kunt er ook gebruikmaken van ETF’s, opties en futures. Via dit platform kun je aandelen kopen op meer dan 50 beurzen, waaronder natuurlijk ook de AEX.

Gebruik de onderstaande knop om direct te beginnen met het verhandelen van fondsen op de AEX:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *