ING aandelen kopen

De ING Groep NV is een van oorsprong Nederlandse financiële instelling die wereldwijd opereert. De multinational heeft meer dan 100.000 werknemers en 85 miljoen klanten, verspreidt over meer dan 40 landen. Dit maakt het interessant om te beleggen in de ING bank. Maar waar kan je nu het beste ING aandelen kopen? En wat is de actuele koers van de ING bank? In dit artikel lees je er alles over!

Waar kan je ING aandelen kopen?

Wanneer je ING aandelen koopt, koop je aandelen in een bedrijf met een geschiedenis. De ING bank is een grote, stabiele bank die al meerdere economische crisissen heeft overleeft. Wil je een goed resultaat behalen met je belegging in ING? Dan is het belangrijk dat je de aandelen koopt bij een voordelige partij.

Hieronder kan je zien bij welke brokers je in ING aandelen kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ING. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€2,50 voor ING
Mexem aandelen kopen0,06% met €1,80 minimum voor ING
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum & actief handelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in ING?

Bij Plus500 kan je zelf CFD-aandelen ING kopen. Iedereen kent ING wel, maar wist je dat het ook mogelijk is om actief te handelen in aandelen ING? Dit kan je doen door te speculeren op de koers van het aandeel. Wanneer je denkt dat de koers omhoog of omlaag gaat kan je hierop inspelen. Je kan op die manier zowel orders plaatsen op de ritjes omlaag als op de ritjes omhoog.

Een goede partij om te beleggen in CFD-aandelen van ING is Plus500. Dankzij de gebruiksvriendelijke software kan je direct aan de slag met beleggen. Ook kan je de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen met een gratis demo van € 40.000. Klik op de onderstaande knop om een gratis account te openen bij deze partij:

79% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele koers van ING?

De koers van een aandeel verandert constant. Ben je benieuwd naar de actuele CFD koers van het aandeel ING? In de onderstaande grafiek kan je zien hoe de koers van het CFD-aandeel ING zich heeft ontwikkeld. Met de knoppen kan je direct een order uitzetten.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van ING

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van ING.

Analyse van ING

Voordat je besluit of je ING wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe ING zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van ING zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van ING in 2022?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat ING gaat doen in 2022 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van ING is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Kort over ING

Het huidige ING is in 1991 ontstaan uit een fusie van Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. De nieuwe naam Internationale Nederlanden Groep werd vrij snel na de fusie al ingekort tot I-N-G, waardoor de instelling al snel heeft besloten om de statutaire naam te wijzigen in ING Groep NV.

De coronapandemie gooit roet in het eten

Al voor de coronapandemie had de ING Bank (samen met alle andere banken) het moeilijk door de lage rentestand. Bankenaandelen zijn erg cyclisch: toen de coronapandemie uitbrak en de onzekerheid op de financiële markten toenam, zag je dan ook dat het aandeel ING flink daalde.

Banken zullen zeker niet profiteren van de huidige situatie. Toch lijkt ING Bank goed weerstand te bieden: ze hebben ook in het jaar van corona winst behaald. De winst is flink gedaald en dit komt onder andere door verschillende leningen die ING nu waarschijnlijk niet terugziet.

De komende periode zal niet de beste tijd zijn voor het bankenwezen. Toch kan het wel een mooi moment zijn om ING-aandelen te kopen. Wanneer de aandelen door paniek te ver dalen, kan je op de middellange tot lange termijn alsnog een positief rendement behalen met je investering.

Moet je aandelen ING kopen? De rol van rente

Voordat je aandelen ING wilt kopen, wil je natuurlijk de kracht- en zwaktepunten van de bank weten. In deze beknopte analyse kijken we waarom het aandeel ING minder goed presteert dan veel andere aandelen.

De rol van rente

Hoe kan het dat Europese banken het in de algemene linie lastig hebben? Dit heeft te maken met het rentebeleid dat wordt uitgevoerd. De vele renteverlagingen van Mario Draghi zijn voor banken niet erg gunstig. Veel winst wordt door banken immers behaald door een zogenaamde rentemarge.

Maar wat is een rentemarge nu eigenlijk precies? Een rentemarge is het verschil tussen de rente die de bank zelf moet betalen en de rente die de bank kan vragen over leningen die uitgegeven worden. Op een hypotheek maakt een bank bijvoorbeeld een X percentage aan winst. Door de dalende rente is deze marge echter geslonken en daarmee ook de algemene winstgevendheid.

Rente speelt dus een belangrijke rol bij het koersverloop van het aandeel ING. Wanneer de rente in de toekomst toeneemt, kan dit goed nieuws voor de bank betekenen. In zo’n geval kan je dus actief beleggen in aandelen ING.

MiFID II

Ook MiFID II is niet bepaald gunstig geweest voor de aandelen ING. Dit zie je terug in de koers. In 2018 was de koers van een aandeel ING hoger dan € 16. Deze koers is over de jaren bijna gehalveerd. Naast de rente kunnen we ook naar de MiFID II wijzen als schuldige. NiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive.

Het doel van deze wetgeving is om Europese beleggers beter te beschermen. Het gevolg is echter dat er veel meer compliance taken moeten worden uitgevoerd. Banken moeten plotseling veel meer rekening houden met allerlei regels en dit kost natuurlijk geld. Ook dit gaat ten koste van de winstgevendheid van de bank. De koers van het aandeel ING kan onder deze druk dan ook verder dalen.

Schikkingen

Dat compliance belangrijk is voor banken, is te zien in de rechtszaak tegen witwaspraktijken die in 2018 plaatsvond. De bank heeft toen een boete betaald van 675 miljoen en moest daarnaast nog 100 miljoen aan winst terugbetalen. Deze schikking heeft de winst over het jaar 2018 flink naar beneden gebracht.

De bank probeert dit soort situaties in de toekomst natuurlijk te voorkomen. Hiervoor is echter veel extra personeel nodig. In 2018 namen de personeelskosten bijvoorbeeld met ruim 8,6% toe.

Sterke punten van de aandelen ING

ING bestaat al lang, ze moeten dus wel iets goed doen.. Waar blinkt de ING bank zoal in uit? In deze sectie van het artikel gaan we er in detail op in!

Digitalisering

De ING bank is ook bezig met digitalisering. Hiermee hopen ze de kosten verder te verlagen. Zelf heb ik hier al ervaring mee gehad. Toen ik een hypotheek afsloot via ING gebeurde dit volledig digitaal. Ik heb nooit een stap hoeven zetten in één van de kantoren. In 2021 verwacht ING klaar te zijn met de digitalisering. Hier zou het bedrijf 900 miljoen op jaarbasis mee besparen. Dat betekent dus extra winst voor de aandeelhouder! Denk je dat dit gunstig zal zijn voor de resultaten op de lange termijn? Dan kan het slim zijn om ING aandelen te kopen!

Digitaal bankieren ING

Dividend

ING keert twee keer per jaar dividend uit. Als aandeelhouder is dit een mooie bron van extra rendement. De kwartaalcijfers lijken ook stabiel te blijven groeien. Over de algemene linie lijkt ING dan ook een stabiele belegging.

To big to fail

De ING bank is een enorme bank met een groot belang. In het verleden is dan ook gebleken dat wanneer het de verkeerde kant opgaat de overheid bereid is om in te springen. Dit is nog een extra overweging die je kan helpen bij de beslissing om te investeren in ING.

Toch moet je je hier niet blind op starten. In het verleden dachten we ook heel arrogant dat banken te groot waren om te falen. In 2008 bleek maar dat dit niet altijd opgaat. Bovendien verlies je als aandeelhouder vaak je vermogen wanneer een bank genationaliseerd wordt.

Verdere economische groei

Na de financiële crisis van 2008 is er sprake van een forse groei. Momenteel lijkt de groei nog niet te stoppen. De huizensector en de economie zijn wat afgeremd, maar laten nog steeds een goede groei zien. De ING bank springt hier op in door grote projecten aan te nemen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het financieren van een project om de afsluitdijk te versterken.

Ontwikkeling ZKRP

Ook interessant is de ontwikkeling van ZKRP door de ING Bank. Dit is een code binnen de blockchain die het mogelijk maakt om bepaalde informatie te anonimiseren. Wat de code doet is vaststellen dat een bepaald cijfer gegarandeerd is, zonder het cijfer te laten zien. Dit is natuurlijk perfect in een wereld waar privacy steeds belangrijker wordt. Maar hoe werkt dit nu precies?

Wanneer je een hypotheekaanvraag instuurt, heb je een minimum salaris nodig. Vervolgens stuur je dit door aan de ING. Via ZKRP komt er vervolgens uit dat het salaris hoog genoeg is. Het exacte bedrag wordt echter niet vertoond. Dit soort technologieën zijn natuurlijk geweldig voor een bank. Wanneer je vertrouwen hebt in de innovatieve capaciteiten van ING kan je het kopen van aandelen overwegen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt ook steeds meer een hot topic en de ING bank springt hier mooi op in. Sinds 2017 investeert de ING bank alleen nog maar in groene projecten. Is het project niet groen genoeg? Dan weigert het bedrijf financiering. Uit recent onderzoek van Sustainalytics bleek ING dan ook de meest duurzame bank van Nederland te zijn.

Sociale media

De ING bank is ook erg actief op sociale media. Door sociale media slim in te zetten kan de bank een hele nieuwe doelgroep aanspreken. Het bedrijf heeft daarmee zelfs de Digital Dominance Award weten te winnen. Vertrouw je erin dat ING betere campagnes gaat neerzetten dan de concurrenten? Dan kan het kopen van aandelen ING zomaar een goed idee zijn.

Lange termijn investering

De ING bank zou een goede lange termijn investering kunnen zijn. Het is een bedrijf dat ondertussen al meer dan 100 jaar bestaat. Er is enorm veel kennis binnen het bedrijf te vinden. Het bedrijf heeft ook een enorme naamsbekendheid opgebouwd. Dit hebben ze onder andere bereikt door bijvoorbeeld sportteams en ondernemersevents te sponsoren.

Het is dan ook in de lijn van de verwachting dan de ING bank nog lang zal blijven bestaan. Het is misschien niet het meest spannende of innoverende bedrijf, maar wanneer je op zoek bent naar een solide aandeel dan kan ING zomaar een interessante optie zijn.

Analyse van de kracht van ING

De ING Bank kan nog steeds een aantrekkelijke investering zijn. Natuurlijk zijn banken altijd erg gevoelig voor de economische ontwikkelingen. Wanneer de economie in een dip zit, zal ook ING daar direct wat van merken. Het aantal aanvragen voor kredieten neemt dan bijvoorbeeld af waardoor er minder inkomsten binnenkomen. Wanneer je gaat beleggen in ING is het daarom altijd belangrijk om de economische situatie in de gaten te houden.

Toch lijkt het risico redelijk beperkt. ING is een sterke bank met voldoende vermogen om de nodige stootjes op te vangen. Ook lijkt de rente wel een bodem te hebben bereikt. De kans dat banken voor een negatieve rente gaan is vrij klein en de ECB is ook bij een limiet aanbeland. Heb je vertrouwen in de ING bank en denk je dat ze de compliance beter weten uit te voeren? Dan kan het kopen van aandelen ING een goede beslissing zijn.

Meer over het bedrijf

Voordat je investeert in ING door aandelen te kopen, wil je wellicht wat meer weten over de exacte activiteiten van het bedrijf. In deze sectie bekijken we waar de ING bank zoal mee bezig is.

De missie en waardes

Een bedrijf zonder visie is als een schip zonder kapitein. Gelukkig heeft ING zeker een ambitieuze missie. Het is namelijk het doel van ING om de meest gekozen bank in de wereld te worden. Daarbij vindt de bank het belangrijk om dit op een zo ethisch mogelijke manier te doen. De witwaspraktijken helpen dan natuurlijk niet echt mee bij die missie.

Naast ethische waarden focust de ING bank ook op toegankelijkheid en veiligheid. ING is momenteel actief in ruim 41 landen en is altijd op zoek naar nieuwe regio’s om naar uit te bereiden. Deze spreiding maakt een belegging in de ING Bank minder risicovol. Een investering in ING aandelen is daardoor aantrekkelijker.

ING landen

Diensten en belangen

De ING bank is erg groot in retail banking. Retail banking is het aanbieden van allerlei diensten aan consumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanhouden van een bankrekening. Tegelijkertijd investeert het bedrijf ook in andere bedrijven. Zo heeft de ING bank een belang in de Chinese bank Bank of Beijing.

ING wereldwijd

Over het bedrijf

In 2007 was de ING naar grootte het 9e bedrijf ter wereld. Na Mitsubishi Bank was ING zelfs de grootste spaarbank ter wereld.

De aandelen van de ING Groep NV zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en New York.  Sinds 2009 zijn ze niet meer genoteerd in Parijs, Frankfurt en Zürich. Dat was ook het jaar dat de verzekeringstak werd afgesplitst van ING Groep NV.

Ontstaan ING

De ING is eigenlijk al ontstaan in 1845, toen de Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845, werd opgericht. Deze maatschappij groeide snel en was het eerste Nederlandse bedrijf dat internationaal opereerde. In 1900 hadden ze al 139 agentschappen over de gehele wereld. Dit is dan ook het fundament van het ING van vandaag.

In 1863 is de Nationale Levensverzekering Bank in Rotterdam opgericht dat 100 jaar later fuseerde met De Nederlanden van 1845. Hierdoor is de Nationale-Nederlanden (NN) ontstaan.

De Rijkspostspaarbank is in 1881 opgericht. De Rijkspostspaarbank werd 100 jaar later, na de privatisering, de Postbank.

Het huidige ING is in 1991 ontstaan uit een fusie van Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. De nieuwe naam Internationale Nederlanden Groep werd vrij snel na de fusie al ingekort tot I-N-G, waardoor de instelling al snel heeft besloten om de statutaire naam te wijzigen in ING Groep NV.

In 1993 zijn al deze bedrijven gefuseerd tot de huidige ING Groep NV.

Auteur

Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *