ABN AMRO aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Denk je erover na om ABN AMRO aandelen te kopen? Dan is het belangrijk om eerst de economische situatie goed te analyseren. In dit artikel lees je hoe je kunt beleggen in ABN AMRO aandelen. Ook kan je hier lezen welke ontwikkeling het aandeel heeft doorgemaakt. Tenslotte kan je op deze pagina de actuele koers van het aandeel ABN AMRO raadplegen.

Hoe kan je ABN AMRO aandelen kopen?

Wil je ABN AMRO aandelen kopen? Dan is het belangrijk dat je eerst een goede analyse maakt van de marktomstandigheden. Denk je dat de economie het de komende tijd goed gaat doen? Dan kan het aanschaffen van ABN AMRO aandelen verstandig zijn.

Hieronder zie je bij welke partijen je tegen lage tarieven ABN AMRO aandelen kunt kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ABN AMRO. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen ABN AMRO! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van ABN AMRO?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel ABN AMRO? In de onderstaande grafiek zie je hoe de koers van het aandeel zich heeft ontwikkeld. Ook kan je met de knoppen direct een nieuwe positie openen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in ABN AMRO aandelen?

  • Sterke positie op de Nederlandse markt: ABN AMRO is één van de grootste banken van Nederland. ABN AMRO genereert hier een stabiele bron van inkomsten.
  • Diversificatie: ABN AMRO biedt een breed aanbod van financiële diensten aan waaronder commercial banking, asset management en investment banking. Deze diversificatie verlaagt het risico van een belegging in ABN AMRO aandelen.
  • Nadruk op duurzaamheid: ABN AMRO legt de nadruk op het promoten van duurzame financiering. Dit kan het bedrijf interessanter maken voor de belegger die duurzaamheid belangrijk vindt.

Wat zijn de risico’s van investeren in ABN AMRO aandelen?

  • Afhankelijkheid Nederlandse economie: ABN AMRO is sterk afhankelijk van de Nederlandse economie, waardoor economische problemen in dit land de aandelenkoers onder druk kan zetten.
  • Wetgeving: de wetgevingen rondom banken wordt binnen Europa steeds strenger. Hierdoor moet ABN AMRO steeds meer geld uitgeven aan compliance en neemt het risico op boetes eveneens toe.
  • Legale problemen: ABN AMRO had in het verleden problemen rondom het witwassen van geld en compliance fouten, wat de reputatie van de bank onder druk kan zetten.
  • Bankencrisis: wanneer het vertrouwen in banken afneemt, kan ook de aandelenkoers van ABN AMRO onder druk komen te staan.

Wat zijn de grootste concurrenten van ABN AMRO?

Hoe kan je aandelen ABN AMRO kopen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ABN AMRO aandelen direct bij je bank te kopen. Dit is echter onnodig duur: in vergelijking met brokers rekenen banken namelijk hoge transactiekosten. Het is dan ook verstandig om eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker te openen.

Het openen van een account kost doorgaans weinig tijd: nadat je een e-mail en wachtwoord invult kan je al beginnen met beleggen. Voordat je echt geld op je beleggingsrekening kunt storten, moet je wel de verificatiestappen doorlopen. De broker kan op die manier vaststellen dat je echt bestaat en de beleggingsrekening niet gebruikt voor illegale doeleinden.

Nadat je geld hebt gestort op je bankrekening, kan je binnen het trainingsplatform de aandelen ABN AMRO selecteren. Vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op kopen om direct een investering te openen. De aandelen ABN AMRO worden nu binnen enkele minuten aangekocht en je kunt de resultaten bijhouden binnen je beleggingsrekening.

Over ABN AMRO

ABN AMRO is één van de grootste banken van Nederland. De naam ABN AMRO bestaat eigenlijk pas sinds 1991; daarvoor waren ABN en AMRO twee losse banken onder de naam Amsterdamsche bank en Rotterdamsche bank. De bank deed echter niet altijd even voorspoedige zaken; op het moment van de kredietcrisis in 2008 moest ABN AMRO namelijk genationaliseerd worden, omdat de bank op omvallen stond.

Redding van ABN AMRO

De overheid heeft de bank uiteindelijk gekocht voor bijna 17 miljard euro toen deze in de problemen kwam. Wanneer de overheid dit niet had gedaan was de bank waarschijnlijk omgevallen wat desastreuze gevolgen zou hebben voor de Nederlandse economie. Naast het overnamebedrag heeft de overheid ook nog vele miljarden euro’s aan kapitaalinjecties gedaan om de bank overeind te houden.

Tegenwoordig staat de bank weer op eigen benen en kan je weer aandelen ABN AMRO kopen.

Beursgang ABN AMRO

ABN AMRO is weer naar de beurs gebracht voor de openingskoers van 17 euro en 75 cent. Na de opening steeg het aandeel meteen enkele procenten wat ervoor zorgde dat de particuliere beleggers die voorrang hadden bij het inschrijven op de aandelen miljoenen euro’s verdienden.

In eerste instantie werd ongeveer 20 procent van de bank naar de beurs gebracht. Op een later moment zal de overheid ook de rest verkopen; de opbrengsten voor de overheid van het aandeel ABN AMRO hangen dan ook af van het verdere koersverloop.

Het ontstaan van ABN AMRO

De ABN AMRO ontstond in september 1991 door een fusie tussen de twee grootste algemene banken in Nederland. Het was een fusie tussen de Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam Rotterdam bank (Amro). De banken besloten om te fuseren vanwege schaalvoordelen en internationalisering.

ABN AMRO

Is nu beleggen in ABN AMRO aandelen verstandig?

Voordat je ABN AMRO aandelen koopt, moet je bedenken of het op dit moment verstandig is om in de bank te investeren. Banken doen het doorgaans vooral goed in economisch gunstige tijden. Wanneer het slecht gaat, zie je dat de aandeelprijzen van banken het eerste kelderen. Ook neemt het risico op een faillissement dan sterk toe.

Wanneer je een belegging in ABN AMRO overweegt, is het dus verstandig om te kijken naar het grotere economische plaatje. Het kopen van ABN AMRO aandelen heeft de nodige potentiële voordelen:

  • Je mag bij de algemene vergadering van aandeelhouders aanwezig zijn
  • Je kan winst maken met het verkopen van de aandelen tegen een hogere prijs
  • Het is mogelijk om met dividend extra geld te verdienen met je aandeel.

Onthoud echter dat beleggen risico’s met zich meebrengt. ABN AMRO is het schoolvoorbeeld van een aandeel dat laat zien dat je volledige inleg verliezen echt mogelijk is. Zorg daarom voor voldoende spreiding wanneer je gaat beleggen in ABN AMRO aandelen door ook in andere sectoren en landen te investeren.

beleggen in ABN AMRO

Moet je ABN AMRO aandelen kopen?

Of het verstandig is om ABN AMRO aandelen te kopen is niet altijd even duidelijk; de meningen verschillen. Aantrekkelijk aan het aandeel is de herorganisatie en het ruime dividendbeleid. De bank belooft forse dividenduitkeringen waardoor je als eigenaar van een ABN AMRO aandeel een betrekkelijk stabiel percentage aan dividend kunt bijschrijven op je rekening.

Ook is de koers redelijk stabiel doordat de overheid later nog meer moet verkopen. Een forse daling is daardoor zeker op de korte termijn onwaarschijnlijk. In de andere richting geldt dit echter ook; verwacht geen enorme stijgingen. De bank is nu veel regionaler dan eerst en er worden weinig spannende dingen gedaan.

Tot slot is het regionale natuurlijk ook een risico: wanneer het slecht gaat met de Nederlandse economie, zal het aandeel ABN AMRO ook dalen.

Is het verstandig om te investeren in ABN AMRO aandelen?

Voordat je investeert in ABN AMRO aandelen, is het aan te raden om de (Nederlandse) economie goed te onderzoeken. Banken doen het eigenlijk vooral goed wanneer de economische situatie voorspoedig is. Wanneer er veel onzekerheid heerst over de toekomst, kan het onverstandig zijn om te investeren in een bedrijf als ABN AMRO.

Het is verder belangrijk om te onthouden dat het aandeel ABN AMRO voor 56% in handen is van de Nederlandse overheid. Het belang van de overheid is vaak niet commercieel: beslissingen van de overheid kunnen de winstgevendheid van het bedrijf dan ook beperken.

Een goed punt van het ABN AMRO aandeel is de sterke zakelijke & private banking afdeling. Ook bij een lage rentestand kan de bank hier winstgevende resultaten mee behalen. Dit kan een investering in ABN AMRO aandelen nog steeds aantrekkelijk maken.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam
Arcadis
Arcadis

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *