Deutsche Bank aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wanneer je aandelen Deutsche Bank koopt, investeer je in de grootste Europese bank. Toch is deze bank zeker niet helemaal ‘clean’. De Deutsche Bank voert diverse dubieuze investeringen uit en de resultaten zijn lang niet altijd even goed geweest. In deze analyse lees je alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen in Deutsche Bank. Ook kan je hier de actuele koers van de Deutsche Bank aandelen opvragen.

Waar kan je Deutsche Bank aandelen kopen?

Voordat je aandelen koopt is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de toekomst. De Deutsche Bank heeft de nodige verkeerde beslissingen genomen in het verleden. Denk je dat het bedrijf een betere visie heeft voor de toekomst? Dan kan je het kopen van Deutsche Bank aandelen zeker overwegen.

Hieronder zie je een overzicht van de partijen waar je deze aandelen het beste kunt kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Deutsche Bank. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Deutsche Bank & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Deutsche Bank?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Deutsche Bank? Hieronder zie je de koers van deze interessante bank. Ook kan je door middel van de knoppen direct een positie openen wanneer je dat wilt.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Deutsche Bank

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Deutsche Bank.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Deutsche Bank zien van de laatste 5 dagen:

Waarom kan beleggen in Deutsche Bank verstandig zijn?

Sterke internationale positie

De internationaal sterke positie is natuurlijk een goed argument voor het kopen van Deutsche Bank aandelen. De bank is de grootste Europese bank en door het uitgebreide aanbod aan diensten kunnen verschillende type klanten worden bediend. Denk hierbij aan individuele, particuliere klanten maar ook aan grote vermogensbeheerders. Deze diversificatie verlaagt de afhankelijkheid van de bank van één type dient of van één specifieke regio.

Bekend merk

Een ander voordeel is dat het merk Deutsche Bank erg bekend is. Herkenbaarheid is een belangrijke factor voor het succes van elk bedrijf. Doordat de merknaam al erg centraal staat zullen klanten eerder geneigd zijn om voor Deutsche Bank te kiezen. Toch brengt beleggen in Deutsche Bank ook de nodige risico’s met zich mee.

Risico’s bij het kopen van Deutsche Bank aandelen

Cyclisch aandeel

Het is belangrijk om te onthouden dat Deutsche bankaandelen erg cyclisch zijn. Dit betekent dat de aandelen het vooral goed doen wanneer de economie goed presteert. In dit soort perioden kunnen banken goede winsten neerzetten met beleggingen en verliezen ze geen geld door slechte leningen. Pas daarom op met beleggingen in Deutsche bank wanneer de economie matig presteert.

Strengere wetgeving

Een ander risico dat voor de gehele bankensector geldt zijn de steeds strengere wetgevingen. Banken moeten aan steeds meer regels voldoen en banken moeten veel extra kosten maken om hieraan te blijven voldoen. Dit is ook voor Deutsche Bank een risico. Wanneer de bank in de fout ingaat, kan het bedrijf rekenen op forse boetes.

Reputatie

Ook heeft de reputatie van de Deutsche Bank enkele deukjes opgeleverd in het verleden. Zo doet het bedrijf diverse dubieuze investeringen, kreeg het bedrijf diverse boetes en heeft de bank een forse reorganisatie uitgevoerd. In de rest van deze analyse bespreken we deze losse gebeurtenissen uitgebreider.

Hoe kan je Deutsche bank aandelen kopen?

Voordat je Deutsche Bank aandelen kunt kopen, moet je enkele stappen doorlopen. In dit deel van het artikel bespreken we hoe je zelf via het internet Deutsche Bank aandelen kunt kopen

Stap 1: selecteer een broker

Een broker is een bedrijf waarbij je aandelen kunt kopen & verkopen als particulier. Bij de meeste brokers kan je een gratis account aanmaken. Nadat je je gegevens hebt achtergelaten, kan je vervolgens direct aan de slag met beleggen.

Ben je benieuwd naar de beste aandelen brokers? In ons overzicht van brokers ontdek je direct bij welke broker je het beste kunt beleggen:

Stap 2″stort geld

Vervolgens moet je bedenken voor welk bedrag je Deutsche Bank aandelen wilt kopen. Bij sommige brokers kan je al vanaf €100 beleggen in Deutsche Bank aandelen. Hierdoor kan je zelfs met een klein bedrag investeren in deze bekende bank. Het is aan te raden om niet meer geld op je beleggingsrekening te storten dan je direct gebruikt: bij sommige brokers betaal je kosten over het tarief op je rekening.

Stap 3: plaats een aandelenorder op Deutsche Bank

Zodra je account klaar is voor het uitvoeren van beleggingen, kan je een aandelenorder plaatsen. Je hebt hierbij de keuze uit een marktorder waarmee je de aandelen direct koopt tegen de huidige prijs en een limietorder waarbij je een prijs kunt instellen waarop je de aandelen koopt.

De kosten die je betaalt over je aandelenorder verschillen sterk: bij sommige brokers betaal je helemaal geen aankoopkosten terwijl je bij andere brokers al snel een paar euro betaalt over iedere order.

Stap 4: evalueer je belegging

Nadat je de Deutsche Bank aandelen hebt gekocht, is het belangrijk om je belegging goed in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden of Deutsche Bank nog steeds winstgevend opereert. Ook kan je de bank vergelijken met de grootste concurrenten. Past de belegging niet langer binnen je beleggingsplan? Dan kan het verstandig zijn om je Deutsche Bank aandelen te verkopen.

Concurrentie van Deutsche Bank

Deutsche Bank is een internationaal opererende bank die één van de grootste Europese partijen wilt blijven. Toch is de concurrentie sterk en de bank zal deze partijen voor moeten blijven. Maar welke banken zijn nu eigenlijk de grootse concurrenten van het bedrijf? Volgens onze analyse moet je oppassen voor de volgende andere bedrijven:

Voordat je aandelen Deutsche Bank koopt, is het interessant om ook naar de aandelen van deze banken te kijken. Op die manier kan je bekijken of een investering in Deutsche Bank echt de beste beslissing is. Doet een andere bank het in de toekomst wellicht beter? Dan kan je beter aandelen in dat bedrijf kopen.

Reputatie bij Deutsche Bank

Dubieuze investeringen

De Deutsche Bank kreeg veel kritiek te verduren vanwege investeringen in bepaalde onethische bedrijven. Zo werd er 1,7 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing en aan mensenrechtenschendingen. Ook heeft de bank contacten met de bedrijven Enzi en Bayer die het milieu ernstig aantasten.

Daarnaast heeft de Deutsche bank contacten met bedrijven als Gazprom, Glencore en G4S die erom bekend staan mensenrechten te schenden. De Deutsche Bank investeerde dus in bedrijven die de mensenrechten schenden of het milieu aantasten. Ook werd er maar liefst 7 miljard dollar geïnvesteerd in kernwapenbedrijven.

Duurzaam beleggen krijgt steeds meer aandacht. Wanneer de consumenten het belangrijker gaan vinden dat bedrijven verantwoordelijk opereren dan kunnen dit soort investeringen de reputatie van een bedrijf om zeep brengen. Geloof je dat mensen minder snel zaken zullen doen wanneer Deutsche Bank deze praktijken doorzet? Dan kan je het kopen van aandelen Deutsche Bank wellicht beter uitstellen.

Door de Deutsche Bank betaalde boetes

De Deutsche Bank heeft in het verleden diverse boetes moeten betalen. Zo betaalde de bank in 2015 een boete van circa 2,3 miljard dollar aan Britse en Amerikaanse toezichthouders. Dit was een Labor-gerelateerde boete.

Ook in 2016 moest de Bank een boete betalen vanwege de rommelhypotheken waar het bedrijf in actief was. De bank wist een schikking te treffen met de Amerikaanse overheid voor 7,2 miljard dollar waarvan 3,1 miljard dollar een boete was. De rest werd gebruikt om de hypotheken van gedupeerde Amerikaanse klanten te verlichten.

Dit soort bedrijfsvoering is natuurlijk niet goed voor de reputatie van een bank. De prijs van een aandeel komt tot stand door het spel van vraag en aanbod tussen de kopers en verkopers op de beurs. Wanneer een bank shady dingen blijft doen, kan dit de koers van het aandeel negatief beïnvloeden. Let hierop voordat je een investering in Deutsche Bank aandelen doet.

Over de Deutsche Bank

De Deutsche Bank werd opgericht in 1870 in Berlijn. Het hoofdkantoor van de bank bevindt zich in Frankfurt am Main. Deutsche Bank is een wereldwijd opererende bank die zich vooral richt op de zakelijke markt. De bank bestaat uit drie onderdelen, waarbij elk onderdeel zich richt op losse activiteiten:

  • Zo richt de Corparate & Investment Bank zich op grote bedrijven en de handel in effecten en buitenlandse valuta.
  • Door de afdeling Private @ Commercial bank worden bankdiensten geleverd aan particulieren en aan het midden- en kleinbedrijf.
  • Het derde onderdeel is Asset Management waar vermogensbeheer onder valt.

Deutsche Bank

De geschiedenis van de Deutsche Bank

In 1870 werd in Berlijn de Deutsche Bank opgericht om de financiering van de handel en de Duitse export te bevorderen. De bank moest de handelsbetrekkingen tussen Duitsland, andere Europese landen en overzeese gebieden gemakkelijker maken. De bank opende kantoren in onder andere Shanghai, (1872), Londen (1873) en Zuid-Amerika (1874-1886). Ook financierde de bank grote projecten zoals de Noord-Pacific Railroad in de VS.

Na 1918 stonden de Duitse banken er slecht voor waarna veel liquidaties volgden.  De banken Deutsche Bank en Disconto-Gesellschaft fuseerden in 1929 met elkaar waardoor het de grootste bank van Duitsland werd. De naam Deutsche Bank-Disconto-Gesellschaft werd in 1937 weer gewijzigd in Deutsche Bank.

In de jaren 1993-1945 speelde de Deutsche bank een bedenkelijke rol. Zo was het bedrijf betrokken bij de saneringen van Joodse bedrijven. In november 1938 was de bank betrokken bij de 383 inbeslagnames. Ook heeft het bedrijf toegegeven betrokken te zijn geweest bij de bouw van het concentratiekamp Auschwitz.

Na de Tweede Wereldoorlog gaven de geallieerde opdracht om de bank op te delen in 10 regionale banken. Na een fusie in 1952 ontstonden er drie banken die in 1957 tot de Deutsche Bank AG fuseerden. In de jaren 70 bereidde de bank zich uit naar nieuwe regio’s: er werden nieuwe kantoren geopend in onder andere Moskou, Tokio en Londen. Door overnames van andere banken groeide het bedrijf.

Wel of niet Deutsche Bank aandelen kopen?

Deutsche bank aandelen kunnen een interessante investering zijn, aangezien het bedrijf actief is in meer dan 70 landen. De bank is sterk in onder andere valuta’s, waarin het zich kan onderscheiden van concurrerende banken. Ook is de bank actief in verschillende segmenten, waardoor slechte resultaten in één segment kunnen worden opgevangen door goede prestaties in een ander segment.

Toch is het belangrijk om ook op de risico’s te letten wanneer je gaat beleggen in Deutsche Bank aandelen. Zo is Deutsche Bank bijna volledig afhankelijk van één enkele industrie: wanneer het slecht gaat in de bankensector kunnen de aandelen dan ook slecht presteren. Ook stond het bedrijf in het verleden onder vuur voor het witwassen van geld en het ontwijken van belastingen. Dit soort schandalen kunnen leiden tot boetes en reputatieschade, wat de aandelenkoers onder druk kan zetten.

Analyseer voordat je aandelen Deutsche Bank koopt daarom altijd of deze binnen je huidige beleggingsportfolio passen. Op die manier weet je zeker dat het verstandig is om aandelen Duetsche Bank te kopen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *