Bayer aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Bayer is een veelbelovend farmaceutisch bedrijf dat een investering waard kan zijn. Wil je zelf beleggen in het bedrijf Bayer? Dat kan! In dit artikel bespreken we waar je aandelen Bayer kunt kopen & je vindt hier ook de laatste aandelenkoers.

Waar kan je Bayer aandelen kopen?

Het kan interessant zijn om Bayer aandelen te kopen voor de lange termijn. Wanneer je Bayer aandelen wilt kopen, is het belangrijk om te onderzoeken of het bedrijf een goed plan heeft voor de toekomst. Is dit het geval? Dan kan je de aandelen kopen bij een betrouwbare broker, bekijk direct de opties:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Bayer. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Bayer & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele aandelenkoers van Bayer?

Ben je benieuwd hoe de aandelenkoers van Bayer zich heeft ontwikkeld? In de grafiek zie je tegen welke prijs je aandelen Bayer kunt kopen en verkopen door gebruik te maken van de knoppen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Bayer

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Bayer.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Bayer zien van de laatste 5 dagen:

Waarom kan het voordelig zijn om Bayer aandelen te kopen?

 • Sterke positie: Bayer is één van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld en heeft een groot aantal medicijnen in handen.
 • Diversificatie: Bayer is actief in verschillende segmenten, waardoor slechte resultaten in één sector kunnen worden opgevangen door goede resultaten in een andere sector.
 • Innovatie: Bayer is erg goed in het bewerken van DNA wat kan bijdragen aan de groei van Bayer.
 • Duurzaamheid: Bayer let steeds meer op de impact die het heeft op het milieu, wat een steeds belangrijkere factor zal worden.

Dit zijn de grootste risico’s van beleggen in Bayer aandelen

 • Juridische risico’s: Bayer heeft veel juridische problemen gehad, onder andere met de overname van Monsato en de veiligheid van Roundup. Deze problemen kunnen veel financiële problemen veroorzaken voor het bedrijf.
 • Afhankelijkheid: de winstgevendheid van het bedrijf is sterk afhankelijk van de bloedverdunner Xarelto. Problemen met de verkoop van dit product kunnen de winstgevendheid dan ook onder druk zetten.
 • Intense concurrentie: andere bedrijven concurreren in dezelfde bedrijfsgroepen als Bayer, wat de resultaten onder druk kunnen zetten.

Wat zijn de grootste concurrenten van Bayer?’

 • Pfizer
 • Novartis
 • Roche
 • Merk & Co
 • Sanofi

Hoe kan je beleggen in Bayer aandelen?

 • Stap 1: selecteer een goede broker en open daar een account. Je hebt een relatief goedkope & betrouwbare broker nodig voor het kopen en verkopen van aandelen.
 • Stap 2: doe voldoende onderzoek naar het aandeel en bepaal of de risico’s voor een investering in Bayer niet te hoog liggen.
 • Stap 3: bepaal voor welk bedrag je Bayer aandelen wilt kopen. Het is aan te raden om niet je volledige vermogen in Bayer aandelen te stoppen.
 • Stap 4: plaats vervolgens een markt order wanneer je de aandelen direct wilt kopen of een limiet order wanneer je ze tegen een bepaalde prijs wilt kopen.
 • Stap 5: houd de resultaten in de gaten en bekijk of de Bayer aandelen nog steeds goed passen binnen je strategie.

Bayer analyse: is het verstandig om te investeren in Bayer?

Bayer is sinds jaar en dag één van de bekendste en grootste producenten van geneesmiddelen ter wereld. Niet alleen haar pharmaceuticals divisie, maar ook de andere divisies van het bedrijf zijn erg bekend. Dit zorgt ervoor dat mensen die van plan zijn om een investering te doen binnen bijvoorbeeld de markt van de pharmaceuticals en / of de healthcare al snel bij Bayer uitkomen.

De lancering van aspirine op de markt en de haast ongekende populariteit die daarmee gepaard ging heeft voor het bedrijf bovendien een vrij solide basis gecreëerd.

Wanneer je een belegging in Bayer overweegt, is het slim om te onderzoeken naar wat voor medicijnen het bedrijf onderzoek doet. De lancering van een nieuw, veelbelovend medicijn kan de aandelenkoers een flinke boost geven. Het medicijn moet dan natuurlijk wel worden goedgekeurd zodat het bedrijf de verkoop kan starten.

Schandalen

Bayer kwam in het verleden ook diverse keren in opspraak, onder meer voor het distribueren van een met HIV besmet geneesmiddel. Dit soort schandalen kunnen de koers van een aandeel flink onder druk zetten. Als actieve handelaar kan je natuurlijk inspelen op dit soort ontwikkelingen door een short positie te openen.

Internationale positie

Een sterk punt van Bayer is het internationale distributiesysteem. Het bedrijf is aanwezig in 78 landen met 300 verschillende bedrijven. Door 150 jaar aan ervaring weet Bayer goed hoe deze distributienetwerken moeten worden benaderd: hierdoor kan het bedrijf haar producten snel internationaal verkopen.

Gewassenindustrie

Vergeet ook niet om de gewassenindustrie goed in de gaten te houden: Bayer wordt door de meeste investeerders vooral verbonden met de medicijnenbranche, maar het bedrijf haalt ook behoorlijk wat inkomsten uit haar gewassen divisie. Wanneer de vraag naar dit soort producten toeneemt, dan kan dit een positieve invloed hebben op de bedrijfsresultaten van Bayer.

Wereldeconomie

Ook de wereldeconomie heeft een grote rol op het koersverloop van Bayer aandelen. Volg daarom de internationale ontwikkelingen en bekijk of de welvaart wereldwijd nog steeds stijgt. Het is ook verstandig om in de gaten te houden hoe de regelgeving rondom medicijnen zich wereldwijd ontwikkelen: strengere regels kunnen de aandelenkoers onder druk zetten.

Concurrentie

Let ook goed op de concurrentie: wanneer het Bayer lukt om de concurrenten af te troeven met betere medicijnen dan kan dit een goede reden zijn om de aandelen te kopen.

Problemen met Monsanto

Een risico voor het aandeel Bayer, is de grote schadeclaim die samenhangt met het bedrijf Monsanto. Bayer heeft het bedrijf Monsanto overgekocht, maar er bleek het nodige mis te gaan binnen dit bedrijf. Het bestrijdingsmiddel Roundup bleek de boosdoener. De giftige stoffen werden zelfs gevonden in Ben & Jerry’s ijs: dit alles is natuurlijk niet goed voor de naam Monsanto die het bedrijf dan ook wil laten vallen.

Mensen die veel in contact kwamen met het product kregen kanker. Een voorbeeld van een afgeronde zaak is die van Dewayne Johnson die $78,5 miljoen ontving voor de geleden schade. Het bedrijf biedt klanten een bedrag van ongeveer $500.000 wat veel lager ligt: de kans is dan ook groot dat nog meer mensen ze aanklagen.

De problemen zijn dan ook nog lang niet voorbij: er lopen nog meer dan 100.000 rechtszaken en de claims daarop kunnen flink oplopen. Bij een investering in Bayer moet je ermee rekening houden dat al deze schadevergoedingen het resultaat op de Bayer aandelen onder druk kunnen zetten.

Dit is dan ook een enorm risico voor een investering in Bayer: het bedrijf bezit maar een paar miljard dollar aan cash en kan dus niet alle schadeclaims uitbetalen tegen een bedrag van 78 miljoen dollar

De drie belangrijke divisies van het bedrijf Bayer

Pharmaceuticals

In eerste instantie is er de divisie van de pharmaceuticals met als specifiek vakterrein gezondheid. Op moment van schrijven is dit de belangrijkste divisie van Bayer die verantwoordelijk is voor ongeveer 40 procent van de omzet van het concern.

Healthcare

De tweede divisie van Bayer heeft betrekking tot de healthcare. Onder deze divisie vallen de meer generieke geneesmiddelen. Het gaat hier om medicijnen die niet (meer) worden beschermd door bepaalde patenten.

Cropscience

De derde divisie van het bedrijf heeft betrekking tot de cropscience. Bayer is acttief in de biotechnologie en de gewasbescherming. Medio 2018 werd ervoor gekozen om Monsanto in te lijven. Gemiddeld is de cropscience divisie de tweede belangrijkste divisie voor Bayer met een aandeel dat schommelt rond de 35 procent.

Wanneer je gaat beleggen in Bayer, is het aan te raden om de verschillende divisies goed te onderzoeken. Op die manier kan je bepalen of het interessant is om Bayer aandelen te kopen.

Bayer aandelen

De geschiedenis van Bayer

Het bedrijf Bayer werd opgericht op 1 augustus 1863 door Friedrich Bayer en Johann Friedrich Weskott in het Duitse Barmen. Hoewel de onderneming al in het jaar 1863 werd opgericht, duurde het uiteindelijk tot het jaar 1899 voordat het Bayerlukte om internationale bekendheid te verwerven. Bayer werd bekend door de lancering van aspirine, wat tot vandaag nog steeds één van de vaakst gebruikte geneesmiddelen is.

In het jaar 1925 fuseerde Bayer met IG Farben. De merknaam ‘Bayer’ verdween door deze fusie. Dat bleef zo tot er in het jaar 1951 voor werd gekozen om de naam terug in het leven te roepen. Dit gebeurde nadat het bedrijf IG Farben in de tijd van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden was opgesplitst.

Tot het jaar 2004 stond Bayer ook bekend om de productie van industriële chemicaliën. Dit gebeurde onder een speciaal daarvoor opgerichte divisie die de naam ‘Bayer Chemicals’ droeg. De activiteiten van deze divisie zouden later worden afgesplitst en verder worden gezet in een nieuw bedrijf met de naam ‘Lanxess’.

In het jaar 2018 maakte Bayer bekent dat het zich genoodzaakt zag om een grootschalige herstructurering door te voeren. De herstructurering zorgde er voor dat wereldwijd 12.000 mensen hun baan verloren. De maatregel vormde een cruciaal onderdeel van de kostenbesparende strategie die door Bayer werd opgezet. In totaal moet dit besparingsplan een besparing opleveren van 2,6 miljard euro. Wanneer de besparing goed uitpakt dan kan dit een goede reden zijn om te investeren in Bayer aandelen.

Bayer aandelen kopen

Wel of niet Bayer aandelen kopen?

Er is geen objectief antwoord te geven op deze vraag; aandelen Bayer zijn namelijk niet voor elke belegger even interessant. Maak een goede afweging tussen de zwakke en sterke punten en neem de tijd om te bepalen of het aandeel binnen je risicoprofiel past. Op die manier kan je bepalen of het interessant kan zijn om de beleggen in aandelen Bayer.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *