BNP Paribas aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Wil je beleggen in BPN Paribas aandelen? Door BPN Paribas aandelen te kopen investeer je in één van de grootste banken van de wereld. Tegelijkertijd investeer je ook in een bank met een niet al te ethische bedrijfsvoering. In dit artikel kan je lezen waar het bedrijf zich zoal mee bezighoudt. Ook zie je hier direct waar je de aandelen het beste kunt kopen en je kunt hier de actuele aandelenkoers van de aandelen BNP Paribas opvragen.
Waar kan je BNP Paribas aandelen kopen?
Heb je vertrouwen in de toekomst van BNP Paribas? Bankaandelen zijn vaak erg cyclisch. Wanneer het economisch goed gaat, doen de aandeelkoersen het ook goed. Wanneer het slecht gaat voel je het als aandeelhouder van een bankaandeel ook direct goed. Het is in ieder geval belangrijk dat je een broker kiest waar je de aandelen voordelig kunt kopen & verkopen.
Hieronder zie je direct bij welke brokers is in BNP Paribas aandelen kunt beleggen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
€0 aan kosten voor BNP Paribas. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Koop goedkoop aandelen BNP Paribas! Je kunt je inleg verliezen. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat is de actuele koers van BNP Paribas?
Ben je benieuwd naar de koers van BNP Paribas? Begrijpelijk! Als belegger is het altijd belangrijk om de koers goed in de gaten te houden. In de onderstaande grafiek kan je direct de koers van BNP Paribas opvragen. Ook kan je met de knoppen direct een trading positie openen.
Bedrijfsgegevens van BNP Paribas
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van BNP Paribas.
Beurskoersen van BNP Paribas over de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van BNP Paribas zien van de laatste 5 dagen:
Wat kan het interessant maken om BNP Paribas aandelen te kopen?
- Sterke globale positie: BNP Paribas heeft een sterke internationale positie opgebouwd en is actief in verschillende landen. BNP Paribas heeft vooral een sterke positie opgebouwd in Frankrijk en Duitsland.
- Retail & commercial banking: BNP Paribas is sterk in deze divisies en bediend veel individuele cliënten.
- Focus op digitale transformatie: BNP Paribas investeert actief in digitale transformatie door bijvoorbeeld te investeren in fintech partnerships.
- Sterke kapitaalpositie: BNP Paribas heeft een sterke, centrale positie opgebouwd en weet haar risico’s verstandig te beheren.
Wat zijn de risico’s van beleggen in BNP Paribas aandelen?
- Volatiliteit: net zoals andere banken is BNP Paribas voor haar bedrijfsvoering sterk afhankelijk van de economische crisis. De financiële crisis van 2008 zette de bank sterk onder druk en dit kan opnieuw gebeuren bij een nieuwe economische crisis.
- Streng toezicht: banken staan onder streng toezicht en nieuwe wetten kunnen de bedrijfsresultaten onder druk zetten.
- Kredietrisico: wanneer de partijen waaraan BNP Paribas geld uitleent in de problemen komen, kan BNB Paribas veel geld verliezen.
Wat zijn de grootste concurrenten van BNP Paribas?
- JP Morgan Chase
- HSBC
- Citigroup
- Deutsche Bank
- Barclays
Hoe kan je aandelen BNP Paribas kopen?
- Open eerst een beleggingsrekening bij een betrouwbare partij
- Verifieer je identiteit zodat je kunt beginnen met beleggen
- Stort direct geld vanaf je bankrekening of creditcard
- Selecteer het aandeel BNP Paribas en bepaal welk bedrag je wilt investeren
- Druk op kopen om de beleggingspositie direct naar de aandelenbeurs te sturen
Over het bedrijf BNP Paribas
Op 23 mei 2000 fuseerden de Banque Nationale de Paris en Paribas met elkaar waardoor BNP Paribas ontstond. De vestigingen van deze bankgroep zijn te vinden in 75 landen. Het hoofdkantoor van BNP Paribas is terug te vinden in Parijs.
De overname van Fortis
Bij de overname van de bank Fortis verkreeg BNP Paribas 75% van de aandelen. De Belgische overheid kreeg de rest van de aandelen in handen. Bovendien verkreeg BNP Paribas 25% van Fortis Insurance. De 25% aandelen van BNP Paribas Fortis werd in 2013 door de Belgische federale regering verkocht aan BNP Paribas Fortis waar de bank 3,25 miljoen euro voor betaalde. Zo kregen de Fransen de voormalige bank Fortis volledig in hun bezit.
Problemen in Europa en in de Verenigde Staten
BNP Paribas meldde het belang van BNP Paribas in Volta France bijna een jaar niet, waardoor de Autoriteit Financiële Markten BNP Paribas in 2009 een bestuurlijke boete gaf van 120.000 euro.
In 2014 moest BNP Paribas een boete betalen vanwege illegale wapenhandel met Soedan en Iran. De bank moest uiteindelijk 8,9 miljard dollar betalen.
De boete was zo hoog omdat BNP Paribas ondanks waarschuwingen gewoon was doorgegaan met de illegale praktijken. In 2013 had de bank nog een nettowinst van 4,8 miljard euro gerealiseerd waardoor de hoge boete in 2014 geen bedreiging was voor de kredietwaardigheid van de bank.
Toch is het belangrijk wanneer je gaat beleggen in BNP Paribas om goed op dit soort dingen te letten. Schandalen kunnen de bedrijfsresultaten en de aandelenkoers flink onder druk zetten.
Slecht ethisch beleid
BNP Paribas presteert slecht wat betreft het ethische beleid. Zo leefde de bank op het gebied van onder andere de mensenrechten, het natuurbehoud, het reduceren van broeikasgassen en het doen van investeringen in de wapenbranche nauwelijks richtlijnen na.
Zo gaf de bank bijvoorbeeld een financiering aan landen die wapens produceren, ontwerpen en verkopen. Ook had de bank in 2016 120 dochterondernemingen die gevestigd waren in belastingparadijzen. Wanneer je op zoek bent naar een ethische belegging kan je BNP Paribas dus beter overslaan.
Digitalisering
BNP Paribas merkt net zoals veel andere banken dat klanten steeds minder vaak een fysieke locatie bezoeken. Het bedrijf speelt hierop in door de digitale diensten steeds verder te ontwikkelen. Ruim 50% van al het contact vindt tegenwoordig al via het internet plaats, wat het een strategisch slimme zet maakt om de service steeds meer te digitaliseren. Denk je dat de digitalisering gaat bijdragen aan de bedrijfsresultaten van BNP Paribas? Dan kan het slim zijn om BNP Paribas aandelen te kopen.
Wel of niet aandelen BNP Paribas kopen?
BNP Paribas heeft een sterke, internationale positie opgebouwd en is vooral actief binnen retail en commercial banking. De bank staat bekend om haar gezonde kapitaalpositie, maar kan door toenemende regeldruk alsnog in een lastige positie terecht komen. Het is daarom belangrijk om uitgebreid in de bedrijfsvoering van BNP Paribas te duiken voordat je de aandelen koopt.
Vergeet verder niet om BNP Paribas te vergelijken met concurrerende banken; het kan zomaar zijn dat een andere bank betere prestaties neerzet. Uiteindelijk is er geen objectief antwoord op de vraag of aandelen BNP Paribas bij je passen, stel daarom eerst een duidelijk beleggingsplan op voordat je investeert.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!