Hoe kan je beleggen in Bitcoins met een ETF?

Sinds kort is het ook mogelijk om direct op de beurs in Bitcoins te investeren door een Bitcoin ETF te kopen! Maar hoe werkt investeren in Bitcoins met een ETF nu eigenlijk en welke ETF’s kan je kopen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om direct in Bitcoins te handelen met een ETF.

Wat zijn Bitcoin ETF’s?

Voordat we bespreken hoe je kunt investeren in een Bitcoin ETF, behandelen we eerst wat ETF’s nu eigenlijk zijn. Een ETF of voluit ook wel exchange traded fund is een passief fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Dit betekent dat je een ETF net zoals een aandeel direct op de beurs kunt kopen & verkopen.

Een Bitcoin ETF is een fonds dat de koers van de Bitcoin zoveel mogelijk probeert te volgen. Het is in Nederland mogelijk om Bitcoin ETF’s te kopen bij online brokers. Wanneer je investeert in een Bitcoin ETF, kan je eenvoudig de prijs van de Bitcoin volgen binnen je portefeuille.

Wil je meer weten over de werking van ETF’s? Lees dan ons ETF uitleg artikel:

Hoe koop je een Bitcoin ETF?

Het kopen van een Bitcoin ETF is zo gepiept! Je hebt hiervoor een account nodig bij een professionele broker die ondersteuning biedt voor ETF’s. Zelf gebruik ik hiervoor DEGIRO, maak je kunt ook een account openen bij één van de onderstaande brokers:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Nadat je een account geopend hebt, moet je eerst de verificatiestappen doorlopen en geld storten. Pas zodra er geld op je account staat, kan je investeren in Bitcoin ETF’s.

Geld storten DEGIRO

Nadat je geld hebt gestort op je DEGIRO account, kan je navigeren naar een Bitcoin ETF waarin je wilt investeren. Dit kan bijvoorbeeld de VanEck Vectors Bitcoin ETN zijn met ISIN code DE000A28M8D0. Klik vervolgens op de kopen knop om het orderscherm van deze Bitcoin ETF te openen.

Orderscherm Bitcoin ETF

Je kunt hier invullen hoeveel deelnames in de ETF je wilt kopen. Hierbij kan je gebruikmaken van een marktorder en een limietorder:

  • Marktorder: je koopt de Bitcoin ETF dan direct tegen de geldige prijs.
  • Limietorder: je koopt de Bitcoin ETF dan tegen een specifieke prijs.

Wanneer je een Bitcoin ETF koopt, betaal je bij DEGIRO altijd transactiekosten op de betreffende beurs. Er wordt daarnaast ook een spread gerekend: dit is het verschil tussen de koop- & verkoopprijs van de Bitcoin ETF.

Hoeveel kost beleggen in Bitcoin ETF’s?

Het is altijd belangrijk om goed op de kosten te letten wanneer je investeert: kosten verlagen namelijk het rendement! Wanneer je een ETF koopt bij DEGIRO, betaal je hierover transactiekosten. Doordat Bitcoin ETF’s niet zijn opgenomen binnen de kernselectie, betaal je een minimale commissie over je Bitcoin ETF.

Daarnaast krijg je ook te maken met een spread: dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Bij hoge volatiliteit kan het verschil tussen de koop- en verkoopprijs sterk toenemen. Je betaalt dan hogere transactiekosten.

Vergeet daarnaast niet de beheerkosten te onderzoeken. De meeste ETF’s rekenen 1% aan beheerkosten wat je rendement verlaagt. Je kunt deze kosten uit de weg gaan door Bitcoins fysiek op te kopen.

Doordat je een vaste commissie betaalt over Bitcoin ETF’s, is het niet aantrekkelijk om op deze manier met een klein bedrag te investeren in Bitcoins. Wanneer je dit wilt doen, kan je beter direct fysiek Bitcoins kopen: dit kan namelijk al vanaf €5 zonder vaste commissies. Bij Bitvavo betaal je nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten ongeacht het bedrag waarmee je investeert. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Wat zijn de beste Bitcoin ETF’s?

WisdomTree Bitcoin ETP

Wisdom TreeBitcoin dekt Bitcoins fysiek en de koersstijgingen en dalingen van het beursproduct hangen daardoor samen met de ontwikkeling van de Bitcoin prijs. Je kunt dit effect verhandelen onder ISIN-code GB00BJYDH287.

VanEck Vectors Bitcoin ETN

De Bitcoin VanEck Vectors Bitcoin ETN is een Bitcoin ETF genoteerd in euro’s. Je kunt deze ETF verhandelen op de Duitse beurs onder ISIN-code DE000A28M8D0.

VanEck Vectors Ethereum ETN -EUR

Je kunt met deze ETF investeren in een andere populaire cryptocurrency: de Ethereum. De VanEck Vectors Ethereum – EUR staat genoteerd onder ISIN DE000A3GPSP7.

Wat zijn de voordelen van beleggen in Bitcoin ETF’s?

Het grootste voordeel van Bitcoin ETF’s, is de eenvoud. Wanneer je zelf Bitcoins koopt, moet je deze veilig opslaan in een wallet. Bovendien heb je een extra account nodig bij een exchange om de Bitcoins op te slaan. Dit is niet het geval bij een ETF: een derde partij regelt dit voor je waardoor je ook met weinig kennis kunt profiteren van beleggingen op de cryptomarkt.

Een ander voordeel is dan ook de veiligheid. Met een ETF ben je doorgaans beschermd tegen mogelijke hacks. Je ETF kent een bepaalde waarde en deze hangt samen met de koersontwikkeling van de Bitcoin. Zolang het goed gaat met de Bitcoin, gaat het ook goed met je belegging.

Wat zijn de nadelen van investeren in Bitcoin ETF’s?

Het grootste nadeel aan Bitcoin ETF’s zijn de extra kosten. Je beheert de Bitcoins niet zelf: de extra partij die dit doet moet betaald worden. Bitcoin ETF’s zijn dan ook niet goedkoop: je betaalt op jaarbasis al snel 1%. Wanneer je met een bedrag van 10.000 euro investeert in een Bitcoin ETF betaal je dus ieder jaar 100 euro, ongeacht de resultaten van het fonds.

Ook de liquiditeit kan een probleem zijn: wanneer veel mensen zich tegelijk terugtrekken moet het fonds plotseling grote hoeveelheden Bitcoins verkopen. Zeker wanneer de markt crasht, kan dit een uitdaging zijn. Overigens is dit vergelijkbaar met de fysieke Bitcoin markt; ook daar is het lastig om je Bitcoins te verkopen wanneer de markt plotseling flink daalt.

Het gebrek aan controle is ook een nadeel aan Bitcoin ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld niet aan staking doen om daarmee een extra rendement te behalen. Ook is het lastiger om je risico’s te spreiden door te investeren in een groep crypto’s.

Bitcoin ETF’s en het nieuws

Bitcoin ETF’s zijn steeds meer in het nieuws: dit is niet vreemd gezien de forse prijsstijgingen van de Bitcoin zelf. Steeds meer beleggers zijn daardoor op zoek naar manieren om eenvoudig te investeren in Bitcoins en waar vraag is, ontstaat aanbod. Steeds meer landen zijn dan ook bezig met het lanceren van ETF’s.

Deze lanceringen zijn doorgaans goed voor de Bitcoin prijs: wanneer de Bitcoin toegankelijker wordt, stroomt er meer geld naartoe, waardoor de prijs verder kan stijgen. Een groot Canadees fonds bezit bijvoorbeeld al meer dan 20.000 Bitcoins en dit aantal groeit sterk door de toenemende vraag.

Ook in Amerika wordt er hard gewerkt aan het verkrijgen van toestemming om een Bitcoin ETF te lanceren. Wanneer dit lukt zal er naar verwachting nog meer geld stromen naar de Bitcoin wat de prijs een verdere boost kan geven.

Wanneer je een investering in de Bitcoin overweegt, loont het dan ook om de Bitcoin prijsontwikkeling in de gaten te houden.

Veelgestelde vragen over Bitcoin ETF’s

Bitcoin ETF’s zijn veiliger dan het zelf kopen van Bitcoins. Bitcoin accounts kunnen namelijk gehackt worden, waardoor je een flink deel van je geld kunt verliezen. Dit neemt niet weg dat Bitcoins erg speculatieve beleggingsproducten zijn: door koersschommelingen kan je dan ook veel geld verliezen met beleggingen in een Bitcoin ETF.

ETF’s kunnen de Bitcoin koers beïnvloeden. Wall Street krijgt bijvoorbeeld toegang tot de cryptomunt en de bedrijven daar staan er natuurlijk om bekend vieze spelletjes te spelen. Wanneer bedrijven de prijzen van ETF’s beïnvloeden, kan de Bitcoin prijs plotseling rare sprongen vertonen.

Bitcoin ETF’s zijn niet hetzelfde als fysieke Bitcoins. Een Bitcoin ETF probeert de koers van een Bitcoin te volgen door fysieke Bitcoins aan te houden of door Bitcoin derivaten te kopen. Wanneer je een ETF koopt, ben je dan ook niet direct de eigenaar van een Bitcoin

Meer lezen over Bitcoins & ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


  • John

    Beste Alex, Iedereen schrijft dat je zomaar Bitcoin ETF’s kunt kopen, maar dat is niet de realiteit. Ik heb een Saxo account, maar die zeggen dat Europa code mist om Bitcoin ETF’s te verhandelen. Alleen ETC’s of ETN’s. Wat is dat voor raars??Met vriendelijke groet,John

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *