Wat is staking? – alles wat je moet weten
Waarschijnlijk ben je langs de term staking gekomen, je bent namelijk met een reden hier terecht gekomen. In dit artikel laten wij je precies zien wat staking is en welke voordelen dit eigenlijk met zich mee brengt wanneer je gaat beleggen in cryptocurrencies.
Rol van staking – belangrijk voor cryptocurrency
De meeste mensen die aan cryptocurrency denken zullen met name denken aan het rendement dat je hier mee kunt behalen. Hoewel cryptocurrency zeker een goede belegging is, is het belangrijk om niet te vergeten dat het van oorsprong bedoeld is om de normale valuta te vervangen. Dit brengt met zich mee dat de onderliggende techniek eigenlijk veel belangrijker is dan de waarde van de munt.
Eén van de belangrijkste termen die een belangrijke rol speelt binnen de wereld van de digitale valuta is de term ‘staking’. Ben je benieuwd wat staking inhoudt? Lees dit artikel dan zeker even goed door, we hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet!
Wat is staking? – betekenis en definitie
Staking is aan te merken als de activiteit waarbij een gebruiker zijn geld blokkeert of vasthoudt in een cryptocurrency wallet om deel te nemen aan een bepaald project. Het gaat hier met name om het in stand houden van de operaties van een proof-of-stake (PoS)-gebaseerd blockchain systeem. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is in veel gevallen te vergelijken met het minen van Bitcoin. Bij bitcoin zijn er miners die de blokken van het netwerk maken. Dit doen ze in ruil voor een beloning in Bitcoin. Bij staking is dit eigenlijk ook zo, de staking zorgt ervoor dat gebruikers worden beloond die deelnemen aan het project.
Bij staking is het recht om transacties te valideren gekoppeld aan het aantal munten dat in een portemonnee is “opgesloten”. Alleen is het net als met de miners wel zo dat de stakers worden gestimuleerd om een nieuw blok te vinden of een transactie toe te voegen op een blockchain. Degenen die hun munten inzetten in een PoS blockchain worden meestal “validators” genoemd. Voor het vastzetten van hun activa en het leveren van diensten aan de blockchain, worden validators beloond met nieuwe munten uit het netwerk.
Hoe kan je zelf geld verdienen met staking?
Gelukkig hoef je de techniek achter staking niet helemaal te begrijpen om er toch van te kunnen profiteren. Je kunt staking eigenlijk zien als een soort dividend op een cryptomunt: periodiek ontvang je een extra bedrag aan cryptomunten over je staking.
Wanneer je je cryptomunten bij een betrouwbare partij koopt, kan je automatisch profiteren van staking. Je hoeft deze optie dan alleen maar aan te zetten op je account. Zelf raad ik hiervoor Bitvavo aan: je kunt daar eenvoudig per munt zien welk percentage aan staking je ontvangt. De bedragen worden vervolgens wekelijks bijgeschreven.
Heb je nog geen account bij Bitvavo? Open dan direct een gratis account met de onderstaande knop. Je hoeft dan geen transactiekosten te betalen over je eerste € 1000 aan transacties:
Wat zijn de voordelen van staking?
Met staking kan je een passief inkomen opbouwen. Op die manier kan je dus echt profiteren van je cryptomunten, zelfs wanneer ze niet in waarde stijgen. Bovendien kan je ook met een klein bedrag gebruikmaken van staking en je draagt nog eens bij aan het milieu ook: deze methode is namelijk een stuk groener.
Hoe werkt het proof-of-stake (PoS) systeem?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werken de projecten die staking toepassen op basis van het proof-of-stake (PoS) systeem. Het is van belang om hier even wat dieper op in te gaan. Wellicht dat je wel bekend bent met het speciale Proof of Work (PoW) van Bitcoin. Dat is het mechanisme waarmee transacties worden verzameld in blokken. Vervolgens worden deze blokken aan elkaar gekoppeld om de blockchain te vormen.
De miners lossen een complexe wiskundige puzzel op. Wie als eerste de puzzel op weet te lossen krijgt het recht om het volgende blok aan de blockchain toe te voegen. Proof of Work is natuurlijk erg handig om te gebruiken. Het probleem is dat alleen wel dat er veel willekeurige berekeningen bij komen kijken. De puzzel die de miners proberen op te lossen dient geen ander doel dan het netwerk veilig te houden.
Een project wat het een stuk eenvoudiger aan wil pakken is het speciale Proof of Stake mechanisme. Het idee achter dit protocol is dat deelnemers munten kunnen vastzetten (hun “inzet”). Op bepaalde intervallen wijst het protocol willekeurig het recht toe aan één van hen om het volgende blok te valideren. Op deze manier wordt niet bepaald welke deelnemers een blok maken op basis van hun vermogen om hash-uitdagingen op te lossen, zoals het geval is bij Proof of Work. In plaats daarvan wordt het bepaald door het aantal ingezette munten dat ze bezitten.
Wat is Delegated Proof of Stake (DPoS)?
Een alternatieve versie van dit mechanisme werd in 2014 ontwikkeld door Daniel Larimer onder de naam Delegated Proof of Stake (DPoS). Het werd voor het eerst gebruikt als een onderdeel van de BitShares blockchain, al kan je het ook bij andere projecten vinden. Dit zijn onder andere Steem en EOS. Deze zijn ook door Larimer gecreëerd.
DPoS stelt gebruikers in staat om hun munten als stemmen in te zetten, waarbij de stemkracht evenredig is aan het aantal munten dat men bezit. Deze stemmen worden vervolgens gebruikt om een aantal afgevaardigden te kiezen die de blockchain namens hun kiezers beheren. Vaak worden de inzetbeloningen verdeeld onder deze verkozen afgevaardigden. Zij kunnen een deel verdelen onder hun kiezers in verhouding tot hun individuele bijdragen.
Het DPoS-model maakt het mogelijk consensus te bereiken met een kleiner aantal validerende nodes. Hierdoor zijn de netwerkprestaties verbeterd. Aan de andere kant kan het ook leiden tot minder decentralisatie aangezien het netwerk afhankelijk is van een kleine groep validerende nodes. Deze validerende nodes gaan over de operaties en het algemene bestuur van de blockchain. Zij nemen deel aan de processen van het bereiken van consensus en het bepalen van de belangrijkste governance parameters. DPoS laat gebruikers toe hun invloed te laten gelden via andere deelnemers van het netwerk.
Wat is een staking pool?
Een staking pool is een groep van mensen met cryptomunten die hun munten samenvoegen om hun kansen te verhogen om blokken te valideren en beloningen te ontvangen. Ze combineren hun staking power en delen de beloningen evenredig aan hun bijdragen aan de pool. Het opzetten en onderhouden van een staking pool vergt vaak veel tijd en expertise.
Deze pools zijn het meest effectief op netwerken waar je makkelijk deel kunt nemen aan staking. Veel pool-aanbieders vragen een vergoeding van de inzetbeloningen die worden uitgekeerd aan deelnemers. Andere pools kunnen extra flexibiliteit bieden voor individuele stakers. Vaak moet de inzet worden vergrendeld voor een vaste periode. Bovendien is er vaak een minimumsaldo vereist om in te zetten.
Bekende projecten die staking mogelijk maken
Het is van belang om te weten dat lang niet ieder crypto project de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van staking. Sterker nog, er zijn betrekkelijk weinig projecten waarbij het mogelijk is om munten te staken. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we hieronder de meest bekende projecten die staking ondersteunen voor je uiteengezet:
Ethereum 2.0
Eén van de meest populaire staking opties die je op dit moment kunt kiezen is Ethereum 2.0. Dit komt met name door het feit dat Ethereum het op één na populairste cryptocurrency platform is van dit moment. En als je al geïnvesteerd hebt in ETH kan je door middel van Ethereum 2.0 zelf aan de slag met staking. Om zelf mee te doen met staking op ETH 2.0, moet je een minimum van 32 ETH bezitten.
Tezos (XTZ)
Tezos is nog niet echt heel lang bekend. Het is een project wat pas sinds 2018 actief is op de cryptomarkt. Ondanks hun relatief korte bestaan heeft het project voor heel wat opschudding gezorgd op de markt. Het was namelijk het project met de grootste initial coin offering (ICO) met meer dan 230 miljoen dollar aan investeringen. Het implementeert een versie van PoS genaamd liquid proof-of-stake (LPoS). Dit maakt het een uniek soort project om in te beleggen als je zelf aan staking wilt doen. Tezos’ eigen munt heet XTZ en noemt het stakingproces “bakken”. De bakkers worden beloond met de eigen munt.
Algorand (ALGO)
Het is ook mogelijk om te beleggen in Algorand als je zelf mee wilt doen aan staking. Het belangrijkste doel van Algorand (ALGO) is om grensoverschrijdende betalingen tegen lage kosten mogelijk te maken. Omdat het een PoS-protocol is, heeft het netwerk stakers nodig voor beveiliging en transactieverwerking. In tegenstelling tot Tezos gebruikt dit project een proof-of-stake (PPoS) consensusmechanisme. Het heeft echter nog steeds stakers nodig om volledige nodes te draaien. Beloningen voor stakes op deze netwerken variëren tussen vijf en tien procent per jaar.
Icon (ICX)
Als laatste is er nog het project van Icon. Het complexe Koreaanse blockchainproject Icon (ICX) biedt een ander platform dat staking van nature mogelijk maakt. Icon verschilt echter van Algorand en Tezos doordat het gebruikmaakt van het gedelegeerde proof-of stake (DPoS) consensusalgoritme. Met dit model vindt een geselecteerd aantal gebruikers nieuwe blokken en verifieert transacties, terwijl anderen hun munten aan deze entiteiten delegeren.
Waar kan je aan staking doen?
Mocht je nu van plan zijn om zelf mee te doen aan staking bij één van de bovenstaande projecten dan is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare partij om dit te doen. De partij die je kiest voor het staken maakt het over het algemeen niet zo heel veel uit, onderling zit er dan ook niet zo veel verschil. Hieronder vind je de beste plekken waar je zelf aan staking kunt doen:
Exchanges
Exchanges zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende plek om heen te gaan om deel te nemen aan staking. Dit komt door het grote aantal gebruikers op hun platforms. Door te staken, kunnen handelaren hun inkomstenstroom diversifiëren en hun ongebruikte fondsen op exchanges gebruiken om hier geld mee te verdienen. De meest bekende cryptocurrency exchanges die staking ondersteunen zijn Binance en Coinbase. De exchange Binance is de grootste digitale valuta exchange als we kijken naar het totale handelsvolume. Coinbase is een andere bekende cryptocurrency exchange waar je terecht kunt voor deelname aan staking.
Wallets
Naast het gebruik van de exchange is het ook mogelijk om gebruik te maken van wallets om deel te nemen aan staking. Deze vorm van staking wordt ook wel cold staking genoemd. Een staker moet de ingezette munten altijd op hetzelfde adres houden. Het verplaatsen van de munten tijdens de periode van het staken kan er namelijk voor zorgen dat je jouw inzetbeloningen verliest. Ledger is op dit moment de meest gekozen optie als het aankomt op hardware wallets. Het voordeel van hardware-wallets is dat je nog steeds de volledige controle over je munten behoudt tijdens het staken.
Staking-as-a-Service Platforms
In tegenstelling tot cryptocurrency exchanges en wallets zijn staking-as-a-service platformen alleen bedoeld voor staking. Deze platforms nemen wel weer een percentage van de verdiende beloningen om hun kosten te dekken. Staking op deze platforms staat ook bekend als soft staking. Een bekend platform waar je terecht kunt voor staking is MyCointainer. MyCointainer gebruikers kiezen tussen Power Max, Power Plus en Basic opties bij het inzetten van hun virtuele activa. De drie niveaus geven de kosten van het inzetten weer.
Toekomst van staking – wel of niet beginnen met staking?
Waarschijnlijk vraag je je af of het handig is om te beleggen in projecten die aan staking doen of dat het toch niet te doen. Met een aantal grote PoS-projecten die naar verwachting in 2020 en 2021 live zullen gaan, lijkt de markt voor staking zeker een goede toekomst voor de boeg te hebben. Vooral Ethereum’s overgang naar proof-of-stake in haar Serenity fase brengt grote verwachtingen met zich mee.
In het bredere blockchain-ecosysteem variëren de huidige staking rates (het percentage van het totaal aantal munten dat aan staking doet). Op de meest populaire PoS blockchains zoals Tezos en Cosmos, tikken ze op dit moment de 82% aan. Tegelijkertijd kunnen de deelnemingspercentages voor sommige kleinere netwerken zo laag zijn als 10-20%. Het is nog de vraag hoe dit precies uit zal gaan pakken.
We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over wat staking precies inhoudt. Hoewel het allemaal vrij technisch is, is het toch handig om je er goed in te verdiepen. Het is namelijk noodzakelijk om te weten waar je precies in wilt gaan beleggen. Staking maakt het mogelijk om extra geld te verdienen naast het normale beleggen in de munten. Mocht je wat meer te weten willen komen over de cryptomarkt in het algemeen dan raden wij je aan om zeker even te blijven hangen op deze site. Hier zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen.
Auteur: Indy van den Berg
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!