Beleggen in een crypto ETF

Crypto’s zijn populairder dan ooit! Wil je ook profiteren van deze kansrijke markt, maar heb je geen zin om zelf cryptovaluta’s te kopen? Dan kan een crypto ETF uitkomt bieden. In dit artikel bespreken we hoe & waar je het beste in crypto ETF’s kunt investeren.

Wat is een crypto ETF?

Een ETF is een op de beurs verhandeld fonds dan een index probeert na te bootsen. ETF’s kunnen betrekking hebben op verschillende beleggingsproducten. Een crypto ETF heeft als onderliggende waarde dan ook één of meerdere crypto’s. Wil je in meer details lezen wat ETF’s precies zijn en hoe ze werken? Lees dan ons uitgebreide uitleg artikel:

Wat zijn de beste crypto ETF’s om in te beleggen?

De beste crypto ETF voor het volgen van de Bitcoin prijs is WisdomTree Bitcoin en voor de Ethereum prijs VanEck Vectors Ethereum ETN.

WisdomTree Bitcoin

Met Wisdom Tree Bitcoin kan je op betrouwbare wijze investeren in het koersverloop van de Bitcoin. De tracker probeert de prijs van de Bitcoin te volgen, waardoor een prijsstijging van 1% in de Bitcoin ook het fonds een boost moet geven van 1%. De kosten liggen laag voor een ETF die het koersverloop van de Bitcoin volgt: 1% op jaarbasis. Er worden geen extra kosten gerekend voor instappen & uitstappen.

Je kunt de WisdomTree Bitcoin vinden onder ISIN GB00BJYDH287 en deze valt onder het rechtsgebied Jersey (de Kanaaleilanden). Ik benoem de WisdomTree Bitcoin als de beste Bitcoin ETF vanwege de lage transactiekosten en het betrouwbare merk dat erachter zit.

VanEck Vectors Bitcoin ETN

Wanneer je de koersontwikkeling van de Bitcoin wilt volgen is de tracker uitgegeven door VanEck ook een goede keuze. Je kunt dit fonds vinden onder ISIN DE000A3GPSP7 aangezien deze in Duitsland is uitgegeven. Het fonds staat genoteerd in dollars en elke dag om 16:00 CET wordt de nieuwe koers vastgesteld. Je betaalt 1% aan lopende kosten op jaarbasis en om in te stappen of uit te stappen betaal je 0,2%.

21Shares Bitcoin ETP

Je kunt ook in de Bitcoin beleggen door te investeren in deze tracker. Je kunt de 21Shares Bitcoin ETP vinden onder de ISIN code CH0454664001 en je belegt hiermee in een aandeel van de Bitcoin. De lopende kosten van deze tracker liggen wel een stuk hoger: op 1,49% op jaarbasis. Instappen en uitstappen is wel wat voordeliger, aangezien dit kan tegen 0,11%. Hierdoor is deze ETF eigenlijk alleen interessant voor actievere beleggers die snel weer willen uitstappen.

21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC)

21Shares Short Bitcoin ETP is een vreemde eend in de bijt, aangezien je deze tracker kunt gebruiken om een short positie in te nemen op de Bitcoin. Met een short positie behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Door de hoge lopende kosten (deze bedragen 8,5%) is deze ETF eigenlijk alleen geschikt voor korte termijn speculatie. Je vindt deze tracker onder ISIN code CH0514065058.

VanEck Vectors Ethereum ETN

Je kunt deze tracker vinden onder ISIN DE000A3GPSP7 en gebruiken om de prijs van Ethereum te volgen. Het fonds wordt bijgehouden in de dollar en de waarde wordt dagelijks bepaald om 16:00 CET. Het kostenpercentage op dit fonds bedraagt 1% op jaarbasis en er zijn daarnaast instapkosten en uitstapkosten. Iedere keer dat je instapt of uitstapt betaal je 0,2% extra. Deze ETF is momenteel de beste mogelijkheid om te beleggen in het prijsverloop van Ethereum bij DEGIRO.

Hoe werkt beleggen in een crypto ETF?

Je kunt beleggen in crypto ETF’s bij een broker. Crypto ETF’s worden net zoals aandelen verhandeld op de beurs: hierdoor wordt de koers constant bijgewerkt waardoor je op elk moment kunt bijkopen of verkopen.

Voor het verhandelen van crypto ETF’s heb je een account nodig bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je kunt de crypto ETF waarin je wilt investeren vervolgens simpel vinden via de zoekbalk. Klik vervolgens op de groene K knop om een order te plaatsen op de betreffende ETF.

Crypto ETF kopen

Binnen het orderscherm kan je aangeven voor welk bedrag je de betreffende ETF wilt kopen. Je kunt hierbij gebruikmaken van een marktorder en een limietorder. Met een marktorder open je de positie direct tegen de best beschikbare prijs, terwijl je met een limietorder kunt instellen tegen welke prijs je de ETF wilt kopen.

Nadat de order is uitgevoerd, kan je de positie terugvinden onder je open posities. Hier kan je ook op elk moment je positie afbouwen door deze te verkopen.

In welke crypto’s kan je beleggen met een crypto ETF?

Het aanbod aan goedgekeurde crypto ETF’s of trackers is nu nog beperkt. De eisen voor een fonds zijn vrij hoog voordat ze worden toegelaten op de Nederlandse markt. Momenteel kan je met een ETF dan ook alleen beleggen in het koersverloop van de Bitcoin of Ethereum. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk veranderen.

Het zou mij niets verbazen wanneer je over een paar jaren in een ETF kunt beleggen die tientallen crypto’s koopt. Op die manier kan een ETF een nuttig instrument worden om je risico’s te spreiden in deze volatiele markt.

Op het moment van schrijven heeft beleggen in crypto’s met ETF’s echter nog weinig voordelen: de kosten liggen hoger dan het fysiek kopen van crypto’s en het aanbod is beperkter. Hierdoor zijn crypto ETF’s eigenlijk alleen geschikt voor beleggers met weinig kennis die op zoek zijn naar een snelle manier om toch in Bitcoins te investeren.

Wil je zelf crypto kopen? Dit kan bij Bitvavo! Bij deze aanbieder betaal je alleen maximaal 0,25% aan transactiekosten wanneer je crypto koopt: er zijn voor de rest geen lopende kosten. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen en profiteer van geen transactiekosten over je eerste € 1000 aan handelsactiviteiten:

Meer lezen over ETF’s & crypto’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *