Indexfonds versus ETF: wat zijn de grootste verschillen?

Twijfel je erover of het slimmer is om te beleggen in een indexfonds of ETF? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres! Je kunt hier lezen wat de grootste verschillen zijn tussen ETF’s en indexfondsen. Vervolgens bespreken we welke belegging de betere optie is.

Wat zijn ETF’s?

ETF’s zijn fondsen die een index volgen en vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Je kunt in ETF’s handelen bij een online broker. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe een ETF werkt.

Wat zijn indexfondsen?

Ook indexfondsen volgen een index, maar deze zijn niet vrij verhandelbaar op de beurs. Je koopt indexfondsen vaak direct bij de aanbieder.

Verschil 1: de verhandelbaarheid

Het eerste grote verschil tussen ETF’s en indexfondsen is de mate van verhandelbaarheid. ETF’s worden direct op de beurs verhandeld, waardoor er constant een markt van vraag en aanbod bestaat. Hierdoor kan je op elk moment van de dag je participaties verkopen tegen de op dat moment geldende prijs. Doordat ETF’s verhandeld worden op de beurs is de prijs ook op elk moment van de dag 100% transparant.

Bij indexfondsen werkt dit anders. Je kunt een indexfonds doorgaans maar één keer per dag verkopen waardoor actieve handel uitgesloten is. Ook de koersgegevens worden doorgaans één keer per dag bijgewerkt.

ETF’s hebben dus het voordeel van flexibiliteit: je kunt met limiet orders bijvoorbeeld heel specifiek timen wanneer je een fonds koopt of verkoopt.

Verschil 2: fracties van een fonds kopen

Een ETF wordt eigenlijk altijd verhandeld tegen een bepaalde prijs, waarbij je kunt aangeven hoeveel je er wilt kopen. Wanneer de prijs € 20 bedraagt en je wilt voor € 30 investeren, dan kan je in dit geval maar één participatie in de ETF kopen.

Bij beleggingsfondsen werkt dit anders: je kunt hier prima in fracties beleggen. Je kunt dan dus het volledige bedrag van € 30 investeren.

Ook is het binnen een beleggingsfonds makkelijker om met kleine bedragen periodiek in te stappen. Je kunt dan bijvoorbeeld maandelijks of wekelijks een bedrag van € 100 storten in het fonds. Bij een ETF is dit niet automatisch mogelijk en moet je iedere keer een nieuwe order instellen.

Verschil 3: kostenstructuur

De beheerkosten van ETF’s en indexfondsen zijn vaak gelijk, zeker wanneer je naar de grotere fondsen kijkt. Deze kosten liggen gemiddeld rond de 0,5%.

Wel kunnen de aankoop- en verkoopkosten tussen indexfondsen en ETF’s sterk verschillen. Doordat je ETF’s bij een broker koopt, betaal je vaak vaste transactiekosten. Hierdoor kan het minder aantrekkelijk zijn om met kleine bedragen te investeren in een ETF.

Bij veel indexfondsen betaal je geen kosten wanneer je geld stort. Hierdoor kan je zelfs met erg kleine bedragen periodiek investeren in een indexfonds. Een goed voorbeeld van een partij waarbij dit mogelijk is, is InDelta.

Een ander voordeel van indexfondsen op het gebied van kosten is dat ze vaak beter kunnen omgaan met dividendlekkage. Zeker Nederlandse partijen weten beter hoe ze met de belastingregels moeten omgaan, waardoor je minder dividend verliest aan de schatkist van buitenlandse machten. Dat is natuurlijk gunstig voor het rendement!

Is er een verschil in rendement?

Er is geen verschil in rendement tussen ETF’s en indexfondsen. Bij beide beleggingsproducten wordt getracht om de index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De zogenaamde tracking-eror wordt hierbij zoveel mogelijk beperkt (dit is het verschil tussen de daadwerkelijke index en de koers van het beleggingsproduct).

Dit betekent natuurlijk niet dat de rendementen tussen verschillende ETF’s en indexfondsen niet verschillen. Elk indexfonds en elke ETF is uniek: onderzoek daarom goed waar het fonds in investeert. De onderliggende effecten bepalen namelijk in grote mate het resultaat van het fonds.

Zijn ETF’s of indexfondsen beter?

Er is geen absoluut antwoord op deze vraag: welk type belegging beter bij je past hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Het is in ieder geval belangrijk om te onthouden dat ETF’s en beleggingsfondsen erg op elkaar lijken, aangezien ze allebei indexen volgen en daarmee een gemiddeld rendement nastreven. Beide beleggingsproducten zijn dan ook geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn.

Beleggers die ETF’s de voorkeur geven wijzen vaak op de hogere mate van flexibiliteit. Met één broker account kan je beleggingen in de fondsen van duizenden verschillende partijen. Je kunt op elk moment je participaties kopen of verkopen en door de transparante prijsvorming weet je op elk moment van de dag hoe je beleggingen ervoor staan.

Daar tegenover geven beleggers de voorkeur aan indexfondsen vanwege het gemak: je kunt vaak automatisch periodiek een bedrag inleggen zonder ernaar om te kijken. Ook gaan Nederlandse indexfondsen beter om met dividendlekkage en zijn deze fondsen vaak toegankelijker voor beleggers met een kleine beurs.

Welk type beleggingsfonds heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel!

Meer lezen?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *