Goud ETF: hoe kan je in goud beleggen met een ETF?

Goud is een populaire belegging, zeker in onzekere tijden. Het kan echter onpraktisch zijn om je huis vol te stoppen met goudbaren. Gelukkig is er een slimme oplossing waarmee je toch kunt profiteren van het prijsverloop van goud: een goud ETF! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over investeren in goud ETF’s.

Wat is een goud ETF?

Een goud ETF is een beleggingsinstrument dat de koers van goud zo goed mogelijk probeert te volgen. Door te investeren in een goud ETF, kan je dan ook investeren in de goudprijs. Een goud ETF houdt de grondstof niet altijd fysiek aan: soms wordt er gebruikgemaakt van derivaten. In dit artikel kan je in meer details lezen wat ETF’s zijn.

Hoe kan je beleggen in een goud ETF?

ETF’s worden verhandeld op de beurs: de prijs van een goud ETF kan dan ook regelmatig schommelen. Je hebt een account nodig bij een broker om te kunnen beleggen in goud ETF’s.

Zelf raad ik de broker DEGIRO aan voor het kopen & verkopen van ETF’s, maar je kunt ook één van de volgende brokers kiezen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Nadat je een account hebt aangemaakt bij DEGIRO, werkt het kopen van een goud ETF hetzelfde als het kopen van een aandeel. Je kunt het zoekvlak gebruiken om de goud ETF te vinden die je wilt kopen. Druk vervolgens op de kopen knop om het order scherm te openen.

Goud ETF kopen

Binnen het orderscherm kan je vervolgens bepalen of je een limietorder of marktorder wilt plaatsen. Met een limietorder open je de belegging tegen een bepaalde prijs en met een marktorder open je de order tegen de geldende prijs. Je kunt goud ETF’s nadat je ze gekocht hebt op elk moment weer verkopen.

Waar moet je op letten bij het selecteren van een goud ETF?

Ondanks dat alle goud ETF’s de prijs van goud proberen te volgen, zijn er toch verschillen tussen de verschillende fondsen. In dit deel van het artikel bespreken we waar je op moet letten wanneer je een goud ETF selecteert.

De structuur

Fysieke goud ETF’s houden het goud daadwerkelijk aan in een grote kluis. Je weet op die manier zeker dat het goud ook echt bestaat. Een nadeel van fysieke goud ETF’s, is dat de kosten wel vaak hoger liggen. Er moet immers betaald worden voor het opslaan en verzekeren van grote hoeveelheden goud. Ook het constant kopen en verkopen van fysiek goud kost geld.

Synthetische goud ETF’s maken daarentegen gebruik van derivaten om de prijs van goud na te bootsen. Synthetische goud ETF’s kennen vaak lagere kosten, omdat het goud niet daadwerkelijk aangekocht hoeft te worden. Wel ligt de transparantie bij synthetische goud ETF’s vaak lager: derivaten zijn namelijk complexer waardoor het lastiger is om te begrijpen hoe de goudprijs binnen het fonds tot stand komt. In dit artikel kan je meer lezen over de verschillen tussen deze structuren.

Grootte van het fonds

Ook de grootte van het fonds kan invloed hebben op de prestaties. Grote goud ETF’s presteren vaak beter, doordat ze lagere transactiekosten hoeven te betalen. Wanneer een fonds in één keer grotere volumes goud aankopen, liggen de aankoopkosten lager. Bovendien kunnen de vaste kosten (bijvoorbeeld de administratieve kosten) worden verdeeld over meer klanten. Een groot fonds heeft daardoor vaak de voorkeur.

De valuta van het fonds

Een andere factor die de prestaties van een goud ETF kunnen beïnvloeden, is de valuta van het fonds. Goud wordt op de markt verhandeld in dollars. Wanneer de goud ETF dus in een andere valuta is genoteerd, kan de wisselkoers een grote invloed uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Wanneer de goud ETF bijvoorbeeld uitgedrukt is in euro’s, dan kan je resultaat sterk worden beïnvloed door de wisselkoers-ontwikkelingen van de euro.

Hefboom

Sommige goud ETF’s passen een hefboom toe. In dit artikel lees je hoe zogenaamde leveraged ETF’s precies werken. Goud ETF’s met een hefboom zijn vaak eerder geschikt voor korte termijn speculatie. Met een hefboom ETF kunnen zowel je winst als je verlies sneller oplopen. Het is belangrijk om op te passen met hefboom goud ETF’s, gezien het hogere risico.

Waarom zou je beleggen in goud?

Niet iedereen is een grote fan van goud: goud ligt eigenlijk stof te happen zonder dat het wat produceert. Toch kan onder invloed van schaarste de waarde van goud verder stijgen: de grondstof is erg gewild en het wereldwijde aanbod neemt af. Bovendien is goud een uitstekende bescherming tegen inflatie, waardoor je goud ook kunt gebruiken voor vermogensbehoud. Wil je meer leren over beleggen in goud? Lees dan onze special over het onderwerp:

Wat zijn de beste goud ETF’s?

Uiteindelijk is de beste goud ETF vanzelfsprekend de ETF die het beste bij je past. In dit deel van het artikel bespreken we enkele goud ETF’s die mogelijk interessant kunnen zijn.

Invesco source gold ETC

Dit is één van de beste fondsen waarmee je in fysiek goud kunt beleggen. De jaarlijkse fondskosten bedragen slechts 0,15% en je kunt dit fonds vinden onder IE00B579F325. De goudstaven worden aangehouden in de kluis van de bekende J.P. Morgen Chase bank in Londen. Dit maakt het een erg voordelig fonds; fysieke goud ETF’s zijn normaal een stuk duurder.

Xetra gold

Voor deze goud ETF betaal je meer transactiekosten: 0,3% op jaarbasis. Een extra, uniek kenmerk van dit fonds is dat je het goud op een gegeven moment ook thuis kan laten bezorgen. Tot die tijd wordt het goud veilig bewaard in een kluis in Frankfurt bewaakt door de Duitse Centrale Bank. Je kunt het Xetra gold fonds vinden onder ISIN DE000A0S9GB0.

WisdomTree Physical Swiss Gold ETC

Dit fonds lijkt erg op de invesco source gold ETC welke je kunt vinden onder ISIN JE00B588CD74. De jaarlijkse kosten van het fonds bedragen slechts 0,15% en het fonds is genoteerd in de dollar. Het goud wordt veilig opgeslagen in kluizen in Zurich… waar ook anders?

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF A USD

Met deze ETF kan je indirect investeren in de goudmarkt. Met de VanEck Vectors Gold Miner goud ETF, investeer je in een selectie aan goudmijnen. Het fonds staat genoteerd in dollars en de kosten bedragen 0,53% op jaarbasis. Je kunt deze goud ETF terugvinden onder ISIN IE00BQQP9F84. Ze houden het gewicht van bedrijven die zich ook met het mijnen van zilver bezighouden beperkt tot maximaal 20%.

iShares Gold Producers

Deze ETF maakt deel uit van de DEGIRO kernselectie, waardoor je er zonder aankoop- en verkoopkosten in kunt handelen (+€1 verwerkingskosten). Ook met deze ETF kan je investeren in bedrijven die zich bezighouden met de goudmijnbouw. Het kostenpercentage van deze ETF bedraagt 0,55% en je kunt het fonds vinden onder ISIN IE00B6R52036

Conclusie: wat is de beste goud ETF?

Er bestaan honderden goud ETF’s: bovendien biedt niet iedere broker dezelfde goud ETF’s aan. Het loont daarom om de verschillende ETF’s met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je bepalen welke goud ETF het beste bij je past. Wanneer je in een fysieke goud ETF wilt investeren, is het goedkoopste fonds vaak de beste optie.

Er is jammer genoeg geen fysiek fonds waarmee je in goud kunt investeren opgenomen in de kernselectie van DEGIRO. Je kunt echter wel in vier aandeel ETF’s beleggen waarmee je diverse mijnbouwbedrijven volgt.

Een goud ETF probeert de goudprijs altijd zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Er is echter vaak sprake van een tracking error, waardoor de prestatie van een fonds net wat beter of slechter kan uitpakken.

Met goud ETF’s heb je vooral te maken met het marktrisico: wanneer de prijs van goud slecht presteert, zullen je beleggingen het ook slecht doen. Daarnaast heb je ook te maken met een wisselkoersrisico: de goudprijs is doorgaans genoteerd in de dollar waardoor je bij een slecht presterende dollar tegenover de euro ook geld kunt verliezen. Investeer daarom alleen met geld dat je kunt missen in goud ETF’s.

Wil je meer lezen?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *