Wat zijn een accumulerende & distribuerende ETF?

Ben je benieuwd wat een accumulerende of distribuerende ETF precies is? In dit artikel bespreken we in het kort wat een accumulerende & distribuerende ETF inhoudt.

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een ETF is het dividend dat wordt ontvangen opnieuw investeert. Dit kan gunstig zijn: zonder moeite kan je rendement dan exponentieel groeien door het effect van rente op rente.

Wat is een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF is hier precies het tegenovergestelde van: een distribuerende ETF keert het dividend namelijk gewoon uit op je account in cash. Dit gebeurt vaak elk kwartaal.

Is een accumulerende of distribuerende ETF beter?

Op papier lijkt het verschil tussen een accumulerende en distribuerende ETF beperkt. Toch kan je keuze voor één van deze twee grote gevolgen hebben!

Rendement

Zo ligt het rendement bij een accumulerende ETF op de lange termijn een stuk hoger. Dit komt door het effect van rente op rente. Wanneer het dividend opnieuw wordt geïnvesteerd, kan je hier namelijk ook weer rendement op behalen. Hierdoor zie je dat over een langere periode het rendement binnen een accumulerende ETF veel sneller kan oplopen. Met deze tool kan je direct zien hoe dit in de praktijk werkt.

Kosten

Let daarnaast ook goed op de kosten: bij sommige brokers betaal je namelijk kosten wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Dit is natuurlijk zonde: op die manier verlies je een deel van de winst terwijl dit niet nodig was geweest. Wil je weten bij welke brokers je ook zonder kosten dividend kunt ontvangen? Bekijk dan ons brokers overzicht:

Wanneer je zelf het uitgekeerde dividend opnieuw investeert, dan betaal je daarover opnieuw transactiekosten. Door dit automatisch via het fonds te doen, bespaar je dus op je transactiekosten.

Dividendbelasting

Je betaalt dividendbelasting wanneer je dividend ontvangt. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van het land waar de ETF gevestigd is. Door geen dividend te laten uitkeren omzeil je deze belasting, waardoor je zeker op de lange termijn een hoger rendement kunt behalen.

Hoe herken je het type ETF?

Je kunt het type ETF eigenlijk altijd herkennen aan de naam:

  • Distr: dit fonds betaalt het dividend uit
  • Acc: dit fonds herinvesteert het dividend

Is een accumulerende of distribuerende ETF beter?

Persoonlijk denk ik dat een accumulerende ETF beter is. Je herbelegt op die manier automatisch je dividend, waardoor je optimaal profiteert van het rente op rente effect. Bovendien kan je op deze manier de dividendbelasting omzeilen, waardoor je vermogen nog sneller kan groeien.

Het is wel belangrijk om een broker te kiezen waarbij je geen kosten betaalt voor het uitbetalen van dividend. Je kunt hiervoor terecht bij één van de volgende online brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *