Wat zijn Volatiliteitsopties?
Bij DEGIRO vinden wij het belangrijk dat u belegt met voldoende kennis van de producten waar u voor kiest. Bovendien willen we ervoor zorgen dat u belegt in financiële producten die aansluiten bij uw behoeften en doelstellingen. In dit artikel leggen wij uit wat volatiliteitsopties zijn. Daarnaast lichten wij toe hoe u kunt beleggen in dit type opties.
Wat zijn volatiliteitsopties?
Volatiliteitsopties zijn een type optie met een volatiliteitsindex als onderliggende waarde. Een volatiliteitsindex geeft de verwachting weer van de markt voor volatiliteit op financiële markten (bijvoorbeeld de aandelenmarkt) over een bepaalde periode in de toekomst. Voorbeelden zijn de VIX of VSTOXX.
Aangezien volatiliteitsopties derivaten zijn, vindt u informatie over elke optie op de website van de beurs waar de specifieke optie staat vermeld. Voor DEGIRO-klanten kan dit bijvoorbeeld Euronext Derivatives Amsterdam, Eurex, CBOE of CME zijn.
Volatiliteitsopties worden over het algemeen geschikt geacht voor beleggers die het verlies van kapitaal kunnen dragen en geavanceerde kennis hebben van dit product en van vergelijkbare financiële instrumenten. De risico-indicator van een specifiek product vindt u in het Essentiële informatiedocument (Eid). Dit is een document van 3 pagina’s dat de kenmerken van het product en de risico’s verbonden aan het product beschrijft. Informatie over contractspecificaties en het onderliggende is meestal ook te vinden op de website van de beurs.
Wat is impliciete volatiliteit bij optiehandel?
Eén van de variabelen die de prijs van een optie bepaalt, is volatiliteit. Volatiliteit wordt beschreven als een statistische meting van de mate van fluctuatie in de prijs van een markt of effect. Deze factor is onzeker en kan niet worden vastgesteld bij de aankoop van een financieel product. De wereld van beleggen kent twee soorten volatiliteit; historisch en impliciet. Dit laatste is het volatiliteitsniveau van de onderliggende waarde, wat wordt geïmpliceerd door de huidige optieprijs. De impliciete volatiliteit kan worden omschreven als een voorspelling van marktdeelnemers over de mate waarin onderliggende waarde in een bepaalde periode de toekomst in zal verschuiven. Dit soort volatiliteit is gebaseerd op realtime prijsmetingen. Volatiliteit kan worden berekend met behulp van formules die de marktverwachtingen voor opties meten.
Wat is historische volatiliteit bij optiehandel?
Historische volatiliteit, ook wel statistische volatiliteit genoemd, meet hoe snel de prijs van het onderliggende product gedurende een bepaalde periode verandert. Een hoger historisch volatiliteitspercentage leidt tot een hogere waarde van de optie. Historische volatiliteit wordt meestal berekend op jaarbasis. Omdat de prijzen echter voortdurend veranderen, kan voor opties die over kortere tijdsbestekken worden aangehouden, de historische volatiliteit dagelijks worden berekend. De tijdsperiode is een essentiële factor voor beleggers. De vervaltijd is bijvoorbeeld één van de factoren die de prijs van een volatiliteitsoptie kunnen beïnvloeden. Ook heeft de waarde van de onderliggende volatiliteitsindex invloed op de optieprijs.
Meer weten?
Bezoek het kenniscentrum van DEGIRO voor verdere uitleg over hoe te beleggen in opties. Leer over bijvoorbeeld:
- Wanneer opties in-the-money zijn
- Risico’s en winstmogelijkheden in volatiliteitsopties
- Fixed income opties
- Aandelenopties
- Hoe u opties kunt beleggen via DEGIRO
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Auteur: Ron Smid
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!