Hoe kan je rijk worden met beleggen in aandelen?

Wist je dat de rijken niet rijk zijn geworden door hard te werken? Nee, de rijken zijn hard geworden door hun geld slim te beheren! De uitdrukking work smart, not hard is dan ook zeker van toepassing! Maar hoe kan ook jij rijk worden door te beleggen in aandelen? We bespreken de verschillende manieren en bekijken hoe realistisch het is.

Kan je rijk worden met beleggen in aandelen?

Het is zeker mogelijk om rijk te worden met aandelen. Bekende beleggers als Warren Buffett en Benjamin Graham hebben er hun fortuin mee verdiend. Het goede nieuws is dat je zelfs met een klein geldbedrag rijk kunt worden.

Dit is overigens wel volledig theoretisch en zeker niet makkelijk. Je moet naast geld ook veel tijd investeren wanneer je goede resultaten wilt behalen op de korte termijn. Als alternatief kan je ook voor de langzame methode kiezen maar dan heb je vooral veel geduld nodig. In dit artikel bespreken we de verschillende methoden.

Voordat je doorleest is het belangrijk om dit te onthouden: JA je kunt rijk worden met beleggen en NEE er zijn geen garanties. Je kunt ook veel geld verliezen met beleggen, zeker wanneer je geen idee hebt wat je doet en zonder te oefenen direct in het diepe springt.

Hoe kan je rijk worden met actieve handel in aandelen?

De eerste manier waarop je kunt beleggen in aandelen, is door aan daghandel te doen. Daghandel is het erg actief verhandelen van aandelen. Je kunt met technische niveaus en het laatste nieuws snel aandelen kopen & verkopen. Het doel bij actieve handel is om op de korte termijn snel een hoog rendement te behalen.

Deze manier van beleggen kost veel tijd: wanneer je de principes goed toepast dan kan je in theorie veel geld verdienen met deze manier van beleggen. Toch lukt het maar een fractie van de beleggers om op de lange termijn succesvol geld te verdienen met het actief speculeren op de aandeelkoersen.

Denk je dat jij rijk kunt worden door actief te handelen in aandelen op de beurs? Probeer daghandel dan eerst zonder risico uit met een demo. Op die manier kom je erachter of deze manier van beleggen bij je past. Gebruik de onderstaande knop om direct een demoaccount te openen:

Rijk worden met het kopen van aandelen

Een strategie die voor de meeste mensen beter werkt, is het kopen van aandelen om deze vervolgens een langere tijd vast te houden. Wanneer je slim aandelen selecteert, dan kan je daar zeker rijk mee worden.

Wanneer je bijvoorbeeld € 1000 had geïnvesteerd in Apple in 2000 dan was dit in 20 jaar tijd uitgegroeid naar € 160.000! Meer recent had je een bedrag van € 1000 kunnen investeren in Tesla. Wanneer je dit had gedaan in 2010, dan was je vermogen nu € 231.270 waard! Zoals je ziet kan je dus zeker rijk worden met het kopen van aandelen: het is dan wel belangrijk om de juiste aandelen te selecteren.

Wanneer je het verkeerde aandeel kiest, dan had je ook gerust je volledige inleg kunnen verliezen. Besteed daarom voldoende tijd in het onderzoeken van het bedrijf waarin je een investering overweegt. Heeft het bedrijf een goede toekomstvisie? Dan kan het zeker interessant zijn om de aandelen toe te voegen aan je portfolio.

Zeker wanneer je met kleinere bedragen belegt, is het aan te raden om dit te doen bij een broker waar je geen vaste commissies betaalt. Ben je benieuwd waar je tegen lage tarieven aandelen kunt kopen? Bekijk dan ons overzicht van brokers:

De luie manier om rijk te worden met aandelen

Heb je weinig zin om de aandelenmarkten actief in de gaten te houden? Dan heb ik goed nieuws! Wanneer je maar vroeg genoeg begint, kan je ook rijk worden met beleggingen in aandelen zonder dat je er zelf veel tijd aan hoeft te besteden. Dit doe je door te beleggen in een indexfonds of ETF.

Een indexfonds of ETF volgt een mandje aandelen en probeert de markt dan ook niet te verslaan. Wanneer je het rendement wat je behaalt steeds opnieuw investeert, dan ontvang je daar ook weer een positief rendement op. Het gemiddelde rendement op aandelen bedraagt tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis waardoor dit aardig kan aantikken.

Wanneer je maandelijks € 1000 van je salaris investeert tegen een gemiddeld rendement van 8% dan kost het je iets minder dan 27 jaar om miljonair te worden. Wanneer de markt een beetje meezit, dan kan je dus prima rijk worden met beleggen in aandelen. Wanneer je slechts € 200 inlegt kost het je  46 jaar. Zolang je maar voldoende geduld en discipline hebt kan je dus zeker rijk worden met beleggen in aandelen.

De truc is dan om elke maand een vast bedrag in te leggen. Op die manier pak je het gemiddelde rendement mee en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Onthoud wel dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Zijn er garanties?

Absoluut niet! Beleggen is risico’s nemen en kansen pakken. Je kunt met beleggen (een deel van) je inleg verliezen. Ben je een angsthaas en kan je het niet aan om geld te verliezen? Vergeet de droom om rijk te worden dan en kies voor een ‘veilige baan’ en een spaarrekening.

Durf je het risico aan met de droom in het vooruitzicht om ooit misschien rijk te worden? Beleg dan met geld dat je absoluut kunt missen en ga aan de slag. Mensen die actie nemen komen verder in het leven dan mensen die niets doen.

rijk worden investeren

Waarom aandelen?

Uit onderzoek blijkt steeds dat aandelen de makkelijkste manier zijn om rijk te worden. Elon Musk en Jeff Bezos zijn niet rijk geworden door hun salaris als CEO, nee, ze zijn rijk geworden doordat ze veel aandelen bezitten in bedrijven die steeds meer waard werden.

Niemand is ooit rijk geworden door het verkopen van hun tijd. Tijd is een beperkte resource waardoor je het inkomen niet kunt schalen. Zelfs wanneer je vaardigheden van ongekende waarde zijn, zit er een limiet op je inkomen. Dit limiet bestaat (theoretisch gezien) niet op beleggingen in aandelen. Daarom beleg ik zelf elke maand een groot deel van mijn inkomen in aandelen.

Maak een goed plan

Wanneer je rijk wilt worden met beleggen in aandelen, is het belangrijk om een goed plan op te stellen. Onderzoek eerst goed hoeveel geld er elke maand binnenkomt: je hebt voldoende cashflow nodig om elke maand te kunnen investeren. Blijft er onder de streep niets over? Dan heeft het geen nut om te beginnen met beleggen. Het is dan belangrijk om eerst je uitgaven te verlagen of je inkomsten te verhogen.

Wanneer er wel geld overblijft, dan kan je bepalen welk bedrag je maandelijks comfortabel kunt en wilt investeren. Onderzoek welke beleggingsproducten er bestaan en schrijf een duidelijk plan. Wanneer koop je wat voor welk bedrag? Door dit soort beslissingen te nemen op een kalm moment, voorkom je dat je wanneer het minder goed gaat met de beurs emotionele beslissingen neemt die je rendement verlagen.

rijk worden aandelen

Is 100, 200, 500 of 1000 euro per maand genoeg om rijk te worden?

Ben je benieuwd of je met een bepaald bedrag miljonair kunt worden door te beleggen in aandelen? We helpen je graag op weg! Met onze tool kan je direct berekenen hoelang het kost om rijk te worden met je beleggingen in aandelen:

{cicalc}

Iedereen heeft natuurlijk een andere definitie van rijk. Bedenk daarom hoeveel genoeg voor jou is en bekijk hoeveel je opzij kunt zetten. Op die manier kan je bepalen of je doelen realistisch zijn. Een tip van de sluier: wanneer je elk jaar een rendement van 20% moet behalen om je doel te behalen, dan gaat het niet werken.

Voorkom deze fouten wanneer je rijk wilt worden met aandelen

Het is belangrijk om hypes zoveel mogelijk links te laten liggen. Tuurlijk, je kan geluk hebben door een aandeel op het juiste moment te kopen. Je kan er echter ook naast zitten en dan verlies je direct een groot deel van je inleg. Van mij mag het allemaal, maar wanneer je de kans om rijk te worden wilt vergoten, is het verstandig om te focussen op stabielere beleggingen.

Het is daarom belangrijk om het advies van anderen zoveel mogelijk te negeren. Je postbode, moeder of verre achternicht zijn niet de beste mensen om advies aan te vragen. Onderzoek of de persoon die je ‘advies’ geeft rijk is geworden door te beleggen. Wanneer dit niet zo is heb je geen goede reden om naar hem of haar te luisteren.

Begin daarnaast nooit met beleggen voordat je voldoende kennis hebt. Beleg alleen in beleggingsproducten die je voldoende begrijpt en oefen eerst hoe alles werkt. Je springt ook niet in het zwembad wanneer je niet kunt zwemmen, tenzij je erg graag wilt verdrinken natuurlijk.

Probeer je emoties zoveel mogelijk buiten spel te houden: emoties zijn vaak een slechte raadgever. Emoties vertellen je om je aandelen te verkopen wanneer de beurzen crashen, terwijl dat juist een mooi moment kan zijn om bij te kopen.

Leg ten slotte de nadruk niet teveel op snel rijk worden met aandelen. Het is beter om je kans op het rijk worden de vergroten dan om te hopen op een wonder. Daarvoor gaan we op zondag namelijk al naar de kerk.

rijk worden beleggen

Vergeet deze mythes over rijk worden met beleggen

  • Ik kan niet beleggen: je kan nu misschien niet beleggen, maar beleggen is een vaardigheid die je (wellicht met veel moeite) kunt leren. Wil je moeite steken om rijk te worden of blijf je liever je hele leven arm?
  • Je doet het zelf beter: ben je een briljante belegger? Dan kan dit zeker waar zijn. Voor 90% of meer van alle Nederlanders is het wellicht beter om een professional in te schakelen.
  • De rijken hebben geluk: dit geldt misschien voor die ene loterijwinnaar. Rijk word je niet zomaar; daar heb je veel doorzettingsvermogen voor nodig.
  • Je moet de markt timen: door het principe van samengestelde rente hoef je de markt niet te timen; investeer simpelweg elke maand een vast bedrag.
  • Ik ben te dom: veel bekende en rijke ondernemers hebben nooit de universiteit afgemaakt. Maandelijks geld storten in een indexfonds is niet moeilijker dan boodschappen doen.
  • Het is te onzeker: het enige wat zeker is, is dat wanneer je niet belegt je in ieder geval nooit rijk gaat worden met een baan.

Is werken voor een baas slim?

Veel mensen zijn opgevoed met het idee dat het behalen van een diploma gevolgd door een baan de weg naar een rijk en gelukkig leven vormt, maar is dit eigenlijk wel zo? Wie gaat er met plezier naar zijn werk op maandag? Is het nu echt leuk om precies te doen wat de baas wil dat je doet? Is het leuk om alleen maar op vakantie te kunnen wanneer de baas daar toestemming voor geeft?

Ik weet niet wat jou antwoorden op deze vragen zijn, maar die van mij staan wel vast! Veel mensen klampen zich echter vast aan hun vaste baan omdat dit zekerheid zou geven. Maar hoeveel zekerheid heb je nu eigenlijk echt? Hoe lang zou je overleven zonder je baan? Want vergis je niet, als werknemer ben je vervangbaar en in deze economische roerige tijden is de kans op ontslag zeker aanwezig.

Zeker door onzekerheid

Uiteindelijk kan je meer zekerheid vinden in zaken die wij onzeker noemen. Zonder risico’s te nemen bereik je niets in het leven. Het zijn de mensen die bang zijn om risico’s te nemen die uiteindelijk het hardst geraakt worden. De enige manier naar potentiële rijkdom is door risico’s te nemen. Je gaat vallen, maar de persoon die het vaakst weer opstaat overleeft.

Verliezen als vaardigheid

Wanneer je rijk wilt worden zonder moeite zul je moeten leren verliezen. De manier waarop succesvolle mensen omgaan met verlies is namelijk erg verschillend van hoe arme mensen omgaan met verlies. Veel mensen falen namelijk bij de handel in aandelen doordat ze de verliesgevende posities open houden (ik ben bang om te verliezen, misschien stijgt de koers), en winstgevende posities te snel sluiten (stel je voor dat ik mijn winst verlies).

Om succesvol te worden zul je juist precies het tegenovergestelde moeten doen. Verliesgevende posities kap je af, winstgevende posities houd je open totdat de richting duidelijk is omgeslagen. Door deze strategie effectief toe te passen vergroot je de kans op het succes met aandelenhandel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *