Beleggen tijdens een crisis: dit zijn goede crisis aandelen

Veel beleggers zijn bang voor een economische crisis. Dit is zonde: beleggen in crisistijd kan juist erg lucratief zijn! In dit artikel leer je hoe je kunt beleggen tijdens een recessie en ook bespreken we wat goede crisis aandelen zijn.

In het kort: wat kan je doen?

  • Verzamel cash: juist in een economische crisis zijn er veel kansen waardoor je goede resultaten kunt behalen.
  • Blijf kalm: verkoop niet je aandelen in paniek en wacht tot de grootste daling is afgelopen.
  • Doe onderzoek: ga op zoek naar unieke kansen wanneer je het aandurft.

Hoe kan je het beste beleggen tijdens een economische crisis?

Er bestaan verschillende strategieën die je kunt toepassen, wanneer je wilt investeren in crisistijd. In dit deel van het artikel bespreken we enkele strategieën.

Mogelijkheid 1: de crisis als koopmoment

Je kunt een economische crisis gebruiken als koopmoment. Het spreekwoord na regen komt zonneschijn geldt ook zeker voor de beurs. Zoals in de onderliggende grafiek te zien is, was de nasleep van de kredietcrisis het perfecte moment om aandelen te kopen.

Economische crisis koopmoment

Sinds de Tweede Wereldoorlog daalden aandeelkoersen in een recessie gemiddeld 22%. De koersen bereikten vaak al snel een nieuwe top, omdat beleggers doorgaans vooruitlopen op het herstel. Wanneer het je lukt om de juiste crisis aandelen te kopen, dan kan je een hoog rendement behalen.

Het is dan wel belangrijk om niet te investeren in aandelen van bedrijven die kopje ondergaan. Door je risico’s te spreiden over meerdere bedrijven, vergroot je de kans op succes.

Ben je benieuwd waar je het beste crisis aandelen kunt kopen? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kan:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Mogelijkheid 2: actief handelen tijdens een crisis

Tijdens een crisis is er veel beweging te zien. Aandelen van bedrijven dalen vaak enorm. Door slim te beleggen kan je profiteren van deze dalende koersen.

Hiervoor kan je een derivaat zoals de CFD gebruiken. Met CFD’s is het namelijk mogelijk om short te gaan op een aandeel. Wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers.

Het is dus zeker mogelijk om geld te verdienen tijdens een economische crisis. Bekijk de grafiek van AEX maar eens in de periode tijdens de kredietcrisis van 2008. De koers is enorm gedaald, en door short te gaan had je hierop kunnen reageren.

Economische crisis short

Door short te gaan had je een flinke winst kunnen maken

In de praktijk is het wel erg lastig om de markt goed te timen. Het lukt daarom maar weinig actieve beleggers om de markt te verslaan. Wil je actief beleggen uitproberen? Het is dan aan te raden om dit eerst gratis uit te proberen met een demo:

Mogelijkheid 3: passief beleggen

Het timen van de markt is erg lastig: dit lukt zelfs professionele beleggers maar weinig. Toch weet je uit het verleden dat de beurskoersen vaak eerst flink dalen om daarna over tijd weer te herstellen. De sterke stijgingen vinden vaak net na een crisis plaats.

Een goede manier om hiermee om te gaan, is door te investeren in de gehele markt. Dit kan je doen met ETF’s: met een ETF kan je namelijk een hele index volgen tegen lage kosten. Je kunt vervolgens periodiek een vast bedrag investeren, waardoor je profiteert van de laatste beursontwikkelingen.

Zelf beleg ik wat actiever in ETF’s: ik investeer sowieso iedere maand een vast bedrag, maar ik verhoog dit bedrag wanneer de markt fors daalt. Een economische crisis zie ik als korting: je kan dan goedkoper instappen waardoor je voor hetzelfde bedrag meer participaties in het fonds ontvangt.

Wil je in meer details lezen hoe beleggen in ETF’s werkt? Lees dan dit artikel!

Economische crisis corona

Ook de corona pandemie was een mooi instapmoment. Na de initiële forse daling is er snel een nieuwe top gevormd.

Mogelijkheid 4: investeer in crisis aandelen & grondstoffen

Zelfs in een economische crisis gaat niet alles omlaag. In het begin van de corona pandemie waren er bepaalde bedrijven die sterk profiteerden van de situatie.  Een goed voorbeeld hiervan is Novacyt: dit bedrijf produceert tests waarmee corona kan worden herkend. In een korte tijd ging het aandeel bijna 10 keer (!) over de kop. Dit bedrijf profiteerde echter maar een korte tijd van de situatie, waardoor de koers later weer fors daalde.

Novacyt crisis aandeel

Toen Rusland Oekraïense binnendrong in 2023, leidde dit tot onzekerheid over de levering van olie en gas. Je zag dan ook dat de prijzen van olie en gas flink stegen, waar bedrijven die in deze sector actief zijn weer van profiteren. Tijdens deze crisis had je dus kunnen investeren in energie om een positief resultaat te behalen.

Shell aandeel crisis

Wanneer de onzekerheid toeneemt, neemt de prijs van goud eigenlijk altijd toe. Goud wordt door veel beleggers gezien als een veilige haven, waardoor dit een goede hedge is wanneer je jezelf wilt beschermen tijdens een crisis. Ook bedrijven die profiteren van volatiliteit kunnen een goede investering zijn tijdens een crisis: denk hierbij bijvoorbeeld aan het Nederlandse FlowTraders.

Goud prijs crisis

De prijsontwikkeling van goud in de aanloop van de invasie in Oekraïne 

Timing is erg belangrijk wanneer je belegt in crisis aandelen die specifiek profiteren van de crisis. Ook moet je goed onderzoek doen. Oliebedrijven profiteerden bijvoorbeeld van de inval in Oekraïense, maar verloren juist ontzettend veel geld toen alles dicht moest tijdens de corona pandemie. Besteed daarom voldoende tijd en aandacht aan het onderzoeken van interessante investeringen tijdens een economische crisis.

Mogelijkheid 5: laag volatiele aandelen

In tijden van crisis kan het ook verstandig zijn om te beleggen in laag volatiele aandelen. Laag volatiele aandelen zijn aandelen die over het algemeen minder sterk bewegen. Dit betekent dat ze in crisistijd amper of niet dalen. Tegelijkertijd zijn laag volatiele aandelen ook minder spannend. Wanneer de beurzen het erg goed doen, stijgen deze aandelen namelijk amper.

Maar wat voor bedrijven kennen nu een laag niveau van volatiliteit? Dit zijn vaak bedrijven die diensten of producten leveren die eigenlijk altijd wel nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telecomdiensten: ook in tijden van crisis bellen we nog. Ook onmisbare voedingsmiddelen of algemene gebruiksobjecten zoals pleisters blijven normaal gesproken in trek.

Een voorbeeld van een vrij stabiel aandeel in crisistijd is McDonald’s. Wanneer er sprake is van een crisis moeten meer mensen geld besparen, waardoor de vraag naar fastfood kan stijgen. Wanneer het beter met de economie gaat kunnen de allerarmste juist weer naar McDonald’s. Hierdoor heeft de economische situatie maar een beperkte invloed op de resultaten van het aandeel McDonald’s.

Naar sommige producten kan de vraag in crisistijd zelfs toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol of andere vormen van vermaak. Wanneer het niet zo goed gaat, zoekt men nog meer naar afleiding.

Hoe behaal je betere resultaten tijdens een economische crisis?

1. Verzamel voldoende cash

Als lange termijn belegger is het slim om voldoende cash te verzamelen. Wanneer je veel liquiditeit beschikbaar hebt, kan je straks beter profiteren van het herstel. Lange termijn beleggers zien een crash vaak als ‘uitverkoop’.

2. Spreid je beleggingen

Tijdens een economische crisis is het moeilijk om te bepalen waar de bodem ligt. Het is daarom aan te raden om gespreid in te stappen. Wanneer je maandelijks een vast bedrag investeert, stap je zowel op de top als in het dal in. Op die manier behaal je een stabieler rendement.

3. Behoud je aandelen

Lange termijn beleggers kunnen hun aandelen zoveel mogelijk aanhouden. Je ontvangt gewoon je dividend en op de lange termijn is de kans op herstel groot. Door bij te kopen breng je de gemiddelde prijs omlaag waarvoor de aandelen koopt.

4. Investeren in veilige havens

Het kan slim zijn om wat extra geld te investeren in veilige havens. De bekendste veilige haven, is natuurlijk een belegging in goud. Wanneer mensen onzeker zijn op de toekomst kopen ze vaak dit soort veilige havens op. Je kan de winst die je behaalt met de investering in goud gebruiken om je (tijdelijke) verliezen te compenseren.

5. Extra verzekering

Het is ook mogelijk om een extra verzekering af te sluiten tijdens een crisis. Je betaalt hier wel een premie voor. Je sluit een verzekering af door tegelijkertijd ook te speculeren op een dalende koers. Je kan dit doen door bijvoorbeeld opties te kopen.

6. Blijf kalm

Het is in ieder geval belangrijk om kalm te blijven. Kijk niet teveel naar je beleggingsresultaten. De enige manier om sterk te falen tijdens een economische crisis is door beslissingen te nemen uit paniek.

goud economische crisis

Tijdens een economische crisis doet goud het goed

Wat zijn crisis bestendige aandelen?

Tijdens een crisis, kan het slim zijn om crisis bestendige aandelen te kopen. Sommige aandelen kunnen een behoorlijke storm aan. Wel moet je eerst de oorzaak van de crisis bestuderen. De internetzeepbubbel had bijvoorbeeld een andere oorzaak dan de kredietcrisis. In het eerste geval presteerden veel technologische bedrijven slecht, terwijl je in het tweede geval extra voorzichtig moest zijn met banken.

Crisis aandelen hebben vaak de volgende kenmerken:

  • Niet cyclisch: de winstgevendheid van het bedrijf hangt niet af van de economie.
  • Hoge marges: het bedrijf kan een stootje aan.
  • Lage schulden: dit verkleint de kans op een faillissement
  • Lange termijn contracten: het bedrijf behoud op die manier inkomsten
  • Gunstige prijs: het aandeel wordt niet te duur verhandeld

Laten we enkele voorbeelden van crisis aandelen bespreken:

1. Unilever

Unilever is een grote, bekende multinational. Dit defensieve aandeel doet het ook tijdens een crisis vaak goed. Dit komt doordat Unilever veel consumentengoederen produceert die eigenlijk altijd nodig zijn. Ook in tijden van crisis wil je geen grote baard laten staan. Bovendien betaalt het aandeel een net dividend uit, wat het een mooie investeringsoptie maakt tijdens een crisis.

2. Ahold Delhaize

Ook Ahold Delhaize is een sterk aandeel dat het tijdens crisissen goed doet. Dit zie je bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Mensen kopen nog steeds boodschappen en doordat dit bij Ahold ook online mogelijk is, wordt er ook in uitzonderlijke situaties nog een goede omzet gedraaid. Bovendien heeft Ahold Delhaize een sterke marktpositie waardoor dit een goede investering kan zijn in tijden van een crash.

3. Admiral Group

Een ander voorbeeld van een niet-cyclisch, crisisbestendig aandeel is Admiral Group . Admiral Group is een Britse autoverzekeraar. In tijden van recessie zie je dat minder mensen de weg opgaan. Je ziet dan ook dat autoverzekeringen het tijdens een crisis bovengemiddeld goed doen. Is de wereld pessimistisch over de toekomst? Dan kan dit zomaar een goede belegging zijn.

4. Flow Traders

Flow Traders is een bedrijf dat profiteert van hoge volatiliteit. In tijden van sterke bewegingen neemt de spread namelijk toe: dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Flow Traders maakt hier winst, waardoor dit bedrijf goed kan presteren tijdens een economische crisis.

5. Brokers

Ook aandelen van brokers kunnen goed presteren tijdens een economische crisis. Tijdens de pandemie zag je dat veel mensen de weg naar de beurs wisten te vinden, wat erg goed was voor de beurskoersen van bedrijven als flatexDEGIRO en Plus500.

Veelgestelde vragen over beleggen tijdens een crisis

Wanneer je een beleggingsportefeuille bezit met als doel het behalen van koerswinst op de lange termijn, dan is het verstandig om nu even niets te doen.

Je hebt de aandelen in het verleden gekocht omdat je het bedrijf vertrouwt. In veel gevallen dalen de koersen nu niet omdat het bedrijf het slechter doet, maar vooral omdat de economische situatie is verslechterd. Na een economische crisis komt eigenlijk altijd weer een opleving waardoor verkopen tijdens de crisis erg onverstandig is.

Alleen wanneer het bedrijf in grote problemen verkeert kan het verstandig zijn om de aandelen te verkopen.

Een beurscrash of beurskrach is een sterke daling van de aandelenmarkten. Tijdens een crash neemt het grootste deel van de markt in waarde af. Beleggers raken vaak in paniek en proberen hun aandelen te verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Een beurscrash gaat vaak had in hand met een economische crisis.

Een crash is meer tijdelijk van aard. Wanneer je wilt profiteren van een crash, dan moet je snel zijn. Een recessie of economische crisis duurt langer. Ook het herstel kan soms vele jaren duren.

Juist tijdens een crisis zou je moeten beleggen! Uit historische cijfers blijkt namelijk dat beleggers het hoogste rendement behalen in crisistijd. Hoe pessimistischer de algemene markt, hoe meer opties er zijn om goede resultaten neer te zetten.

Wel moet je goed op de risico’s letten. Er bestaat het risico dat bepaalde bedrijven het niet overleven. Zorg daarom voor voldoende spreiding en stop niet je volledige vermogen in één risicovol aandeel. Zeker in het begin van een crisis kan het verstandig zijn om te investeren in minder risicovolle effecten.

Tip tijdens een crisis: de passieve beleggingsstrategie

Voor veel mensen die weinig economische kennis hebben en toch willen profiteren van een crisis, kan de passieve strategie erg goed uitpakken. Je investeert dan elke week of maand een vast bedrag in een indexfonds.

Een indexfonds is een fonds dat een mandje beleggingsproducten passief volgt. Het is belangrijk om een fonds te selecteren met een goede spreiding.

Door passief periodiek te investeren stap je zowel op de laagste als op de hoogste punten in. Hierdoor behaal je een gemiddeld, goed rendement over een langere periode. Het risico is lager en het resultaat stabiel.

Wel verlies je met deze strategie de mogelijkheid om een flinke klapper te maken door de markt goed te timen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *