Beleggen tijdens een economische crisis: wel of niet?

Zowel de kredietcrisis als de Europese schuldencrisis hebben een sterke invloed gehad op de markten. De grote hoeveelheid negatief nieuws kan ervoor zorgen dat de beurskoersen onvoorspelbaar bewegen. Toch geeft een economische crisis juist kansen voor beleggers om goede resultaten te behalen. Ontdek hier hoe je kunt profiteren van de markten tijdens een economische crisis.

In het kort: 3 methoden

  • Actief handelen: je kunt inzetten op een dalende koers.
  • Laag volatiele aandelen: deze bewegen amper waardoor je verlies beperkt.
  • Crisis als koopmoment: kopen wanneer de bodem in zicht komt.

Mogelijkheid 1: actief handelen tijdens een crisis

Tijdens een crisis is er veel beweging te zien. Aandelen van bedrijven dalen vaak enorm. Door slim te beleggen kan je profiteren van deze dalende koersen. Hiervoor kan je een derivaat zoals de CFD’s gebruiken. Met CFD’s is het namelijk mogelijk om short te gaan waardoor je kunt inzetten op de daling van een aandeel. Bovendien zorgt de hefboom ervoor dat het mogelijk is om sterker te profiteren van de koersbewegingen. Lees hier meer over de exacte werking van CFD’s.

Het is dus zeker mogelijk om geld te verdienen tijdens een economische crisis. Bekijk de grafiek van AEX maar eens in de periode tijdens de kredietcrisis van 2008. De koers is enorm gedaald, en door short te gaan had je hiervan kunnen profiteren.

Wil je profiteren van de volgende crisis? Open dan een gratis demo bij een broker en probeer het zonder risico uit!

Economische crisis short

Door short te gaan had je een flinke winst kunnen maken

Mogelijkheid 2: laag volatiele aandelen

In tijden van crisis kan het ook verstandig zijn om te beleggen in laag volatiele aandelen. Laag volatiele aandelen zijn aandelen die over het algemeen minder sterk bewegen. Dit betekent dat ze in crisistijd amper of niet dalen. Tegelijkertijd zijn laag volatiele aandelen ook minder spannend. Wanneer de beurzen het erg goed doen, stijgen deze aandelen namelijk amper.

Maar wat voor bedrijven kennen nu een laag niveau van volatiliteit? Dit zijn vaak bedrijven die diensten of producten leveren die eigenlijk altijd wel nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telecomdiensten: ook in tijden van crisis bellen we nog. Ook essentiële voedingsmiddelen of algemene gebruiksobjecten zoals pleisters blijven normaal gesproken in trek.

Een voorbeeld van een vrij stabiel aandeel in crisistijd is McDonald’s. Wanneer er sprake is van een crisis moeten meer mensen geld besparen. Hierdoor neemt het klantenbestand van de fastfoodketen toe. Wanneer het beter met de economie gaat kunnen de allerarmste juist weer naar McDonald’s. Hierdoor wordt McDonald’s maar beperkt beïnvloed door de economische situatie.

Naar sommige producten kan de vraag in crisistijd zelfs toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol of andere vormen van vermaak. Wanneer het niet zo goed gaat, zoekt men nog meer naar afleiding.

McDonalds inkomsten

Mogelijkheid 3: de crisis als koopmoment

De crisis kan overigens ook goed als koopmoment gebruikt worden, maar alleen wanneer je denkt dat de beurskoersen onder invloed van (al dan niet tijdelijk) goed nieuws zullen stijgen. Het spreekwoord na regen komt zonneschijn geldt ook zeker voor de beurs. Zoals in de onderliggende grafiek te zien is, was de nasleep van de kredietcrisis het perfecte moment om aandelen te kopen.

Onder de invloed van paniek dalen de aandeelkoersen immers enorm. Deze daling hoeft echter niet altijd in verhouding te staan tot de gezondheid van het bedrijf. Soms daalt de koers van het aandeel veel sterker terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Tijdens de crisis is het dus verstandig om op zoek te gaan naar koopjes. Bestudeer daarvoor uitgebreid de cijfers van het bedrijf zodat je een goede beslissing neemt.

Economische crisis koopmoment

De economische crisis van 2008 was een perect koopmoment

Aandelen verkopen in crisistijd?

Wanneer je een beleggingsportefeuille bezit met als doel het behalen van koerswinst op de lange termijn is het verstandig om nu even niets te doen. Je hebt de aandelen in het verleden gekocht omdat je het bedrijf vertrouwt, in veel gevallen dalen de koersen nu niet omdat het bedrijf het slechter doet maar vooral omdat de economische situatie is verslechterd. Na een economische crisis komt eigenlijk altijd weer een opleving waardoor verkopen tijdens de kritische periode erg onverstandig is.

Wil je ook beleggen? Bekijk dan onze tutorial of het broker overzicht.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!