Hoe kan je beleggen tijdens een economische crisis?

Zowel de kredietcrisis als de Europese schuldencrisis hebben een sterke invloed gehad op de markten. De grote hoeveelheid negatief nieuws kan ervoor zorgen dat de beurskoersen onvoorspelbaar bewegen. Toch geeft een economische crisis juist kansen voor beleggers om goede resultaten te behalen. Ontdek hier hoe je juist kunt profiteren van de markten tijdens een economische crisis.

Mogelijkheid 1: actief handelen tijdens een crisis

Tijdens een crisis is er veel beweging te zien. Aandelen van bedrijven dalen vaak enorm. Door slim te beleggen kan je profiteren van deze dalende koersen.

Hiervoor kan je een derivaat zoals de CFD gebruiken. Met CFD’s is het namelijk mogelijk om short te gaan op een aandeel. Wanneer je short gaat, behaal je juist een positief resultaat wanneer de koers van een aandeel daalt. Bovendien kan je een hefboom toepassen. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een grotere positie openen. Lees hier meer over de exacte werking van CFD’s.

Het is dus zeker mogelijk om geld te verdienen tijdens een economische crisis. Bekijk de grafiek van AEX maar eens in de periode tijdens de kredietcrisis van 2008. De koers is enorm gedaald, en door short te gaan had je hiervan kunnen profiteren.

Wil je profiteren van de volgende crisis? Open een gratis demo bij één van de brokers en begin alvast met oefenen:

Economische crisis short

Door short te gaan had je een flinke winst kunnen maken

Mogelijkheid 2: laag volatiele aandelen

In tijden van crisis kan het ook verstandig zijn om te beleggen in laag volatiele aandelen. Laag volatiele aandelen zijn aandelen die over het algemeen minder sterk bewegen. Dit betekent dat ze in crisistijd amper of niet dalen. Tegelijkertijd zijn laag volatiele aandelen ook minder spannend. Wanneer de beurzen het erg goed doen, stijgen deze aandelen namelijk amper.

Maar wat voor bedrijven kennen nu een laag niveau van volatiliteit? Dit zijn vaak bedrijven die diensten of producten leveren die eigenlijk altijd wel nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telecomdiensten: ook in tijden van crisis bellen we nog. Ook onmisbare voedingsmiddelen of algemene gebruiksobjecten zoals pleisters blijven normaal gesproken in trek.

Een voorbeeld van een vrij stabiel aandeel in crisistijd is McDonald’s. Wanneer er sprake is van een crisis moeten meer mensen geld besparen. Hierdoor neemt het klantenbestand van de fastfoodketen toe. Wanneer het beter met de economie gaat kunnen de allerarmste juist weer naar McDonald’s. Hierdoor heeft de economische situatie maar een beperkte invloed op de resultaten van het aandeel McDonald’s.

Naar sommige producten kan de vraag in crisistijd zelfs toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol of andere vormen van vermaak. Wanneer het niet zo goed gaat, zoekt men nog meer naar afleiding.

McDonalds inkomsten

Mogelijkheid 3: de crisis als koopmoment

De crisis kan ook goed als koopmoment gebruikt worden, maar alleen wanneer je denkt dat de beurskoersen door (al dan niet tijdelijk) goed nieuws zullen stijgen. Het spreekwoord na regen komt zonneschijn geldt ook zeker voor de beurs. Zoals in de onderliggende grafiek te zien is, was de nasleep van de kredietcrisis het perfecte moment om aandelen te kopen.

Onder de invloed van paniek dalen de aandeelkoersen immers enorm. Deze daling hoeft echter niet altijd in verhouding te staan tot de gezondheid van het bedrijf. Soms daalt de koers van het aandeel veel sterker, terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Tijdens de crisis is het dus verstandig om op zoek te gaan naar koopjes. Bestudeer daarvoor uitgebreid de cijfers van het bedrijf, zodat je een goede beslissing neemt.

Economische crisis koopmoment

De economische crisis van 2008 was een perfect koopmoment

Ben je benieuwd waar je het beste aandelen kunt verhandelen? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kan:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Hoe ga je als lange termijn belegger om met een crisis?

Als lange termijn belegger is het slim om voldoende cash te verzamelen. Wanneer je veel liquiditeit beschikbaar hebt, kan je straks beter profiteren van het herstel.

Tijdens een economische crisis is het moeilijk om te bepalen hoe hoog of laag de koers momenteel is. Het is daarom aan te raden om gespreid in te stappen. Wanneer je maandelijks een vast bedrag investeert, stap je zowel op de top als in het dal in. Op die manier behaal je een stabieler rendement.

Lange termijn beleggers kunnen hun aandelen zoveel mogelijk aanhouden. Je ontvangt gewoon je dividend en op de lange termijn is de kans op herstel groot. Door bij te kopen breng je de gemiddelde prijs omlaag waarvoor de aandelen koopt.

Het kan slim zijn om wat extra geld te investeren in veilige havens. De bekendste veilige haven, is natuurlijk een belegging in goud. Wanneer mensen onzeker zijn op de toekomst kopen ze vaak dit soort veilige havens op. Je kan de winst die je behaalt met de investering in goud gebruiken om je (tijdelijke) verliezen te compenseren.

Het is ook mogelijk om een extra verzekering af te sluiten tijdens een crisis. Je betaalt hier wel een premie voor. Je sluit een verzekering af door tegelijkertijd ook te speculeren op een dalende koers. Je kan dit doen door bijvoorbeeld opties te kopen.

Het is in ieder geval belangrijk om kalm te blijven. Kijk niet teveel naar je beleggingsresultaten. De enige manier om sterk te falen tijdens een economische crisis is door beslissingen te nemen uit paniek.

goud economische crisis

Tijdens een economische crisis doet goud het goed

Hoe ga je als actieve belegger om met een economische crisis?

De meer actievere beleggers vinden het geen probleem om ondertussen aandelen te kopen en verkopen. Dit doen ze regelmatig om met de trend mee te handelen. Onthoud wel dat het lastig (of soms zelfs onmogelijk) is om de bodem van een crisis te voorspellen. Wanneer je er bovenop zit kan je besluiten om tijdelijk een deel van je aandelen te verkopen.

Een slimmere strategie is het shorten van de aandeelkoersen. Dit kan je doen door gebruik te maken van CFD’s en opties. Op die manier verdien je daadwerkelijk geld aan de dalende koers.

Ook voor actieve beleggers is het slim om tijdelijk te investeren in grondstoffen als goud en zilver. Je kan daarnaast ook aandelen van goud- en zilvermijnen opkopen.

Wat zijn crisis bestendige aandelen?

Tijdens een crisis, kan het slim zijn om crisis bestendige aandelen te kopen. Sommige aandelen kunnen een behoorlijke storm aan. Wel moet je eerst de oorzaak van de crisis bestuderen. De internetzeepbubbel had bijvoorbeeld een andere oorzaak dan de kredietcrisis. In het eerste geval presteerden veel technologische bedrijven slecht, terwijl je in het tweede geval extra voorzichtig moest zijn met banken.

Crisis bestendige aandelen zijn in ieder geval niet cyclisch. Dit betekent dat de winstgevendheid niet afhangt van de economie. Supermarkten zijn een voorbeeld van niet cyclische bedrijven, aangezien mensen ook tijdens een crisis eten nodig hebben.

Aandelen die het goed doen tijdens een crisis hebben vaak hoge marges, en lage schulden. Het helpt wanneer de waardering al goed is en wanneer er contracten lopen voor de lange termijn. Op die manier is het bedrijf er redelijk zeker van dat er nog geld binnenkomt.

Laten we enkele voorbeelden van crisis bestendige aandelen bespreken:

Unilever

Unilever is een grote, bekende multinational. Dit defensieve aandeel doet het ook tijdens een crisis goed. Dit komt doordat Unilever veel consumentengoederen produceert die eigenlijk altijd nodig zijn. Ook in tijden van crisis wil je geen grote baard laten staan. Bovendien betaalt het aandeel een net dividend uit, wat het een mooie investeringsoptie maakt tijdens een crisis.

Ahold Delhaize

Ook Ahold Delhaize is een sterk aandeel dat het tijdens crisissen goed doet. Dit zie je bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Mensen kopen nog steeds boodschappen en doordat dit bij Ahold ook online mogelijk is, wordt er ook in uitzonderlijke situaties nog een goede omzet gedraaid. Bovendien heeft Ahold Delhaize een sterke marktpositie waardoor dit een goede investering kan zijn in tijden van een crash.

Admiral Group

Een ander voorbeeld van een niet-cyclisch, crisisbestendig aandeel is Admiral Group. Admiral Group is een Britse autoverzekeraar. In tijden van recessie zie je dat minder mensen de weg opgaan. Je ziet dan ook dat autoverzekeringen het tijdens een crisis bovengemiddeld goed doen. Is de wereld pessimistisch over de toekomst? Dan kan dit zomaar een goede belegging zijn.

De passieve beleggingsstrategie

Voor veel mensen die weinig economische kennis hebben en toch willen profiteren van een crisis, kan de passieve strategie erg goed uitpakken. Je investeert dan elke week of maand een vast bedrag in een indexfonds.

Een indexfonds is een fonds dat een mandje beleggingsproducten passief volgt. Het is belangrijk om een fonds te selecteren met een goede spreiding.

Door passief periodiek te investeren stap je zowel op de laagste als op de hoogste punten in. Hierdoor behaal je een gemiddeld, goed rendement over een langere periode. Het risico is lager en het resultaat stabiel.

Wel verlies je met deze strategie de mogelijkheid om een flinke klapper te maken door de markt goed te timen.

Aandelen verkopen in crisistijd?

Wanneer je een beleggingsportefeuille bezit met als doel het behalen van koerswinst op de lange termijn, dan is het verstandig om nu even niets te doen.

Je hebt de aandelen in het verleden gekocht omdat je het bedrijf vertrouwt. In veel gevallen dalen de koersen nu niet omdat het bedrijf het slechter doet maar vooral omdat de economische situatie is verslechterd. Na een economische crisis komt eigenlijk altijd weer een opleving waardoor verkopen tijdens de kritische periode erg onverstandig is.

Wat is een beurscrash eigenlijk?

Een beurscrash of beurskrach is een sterke daling van de aandelenmarkten. Tijdens een crash neemt het grootste deel van de markt in waarde af. Beleggers raken vaak in paniek en proberen hun aandelen te verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Een beurscrash gaat vaak had in hand met een economische crisis.

Wat is het verschil tussen een crash en recessie?

Een crash is meer tijdelijk van aard. Wanneer je wilt profiteren van een crash, dan moet je snel zijn. Een recessie of economische crisis duurt langer. Ook het herstel kan soms vele jaren duren.

Zou je moeten beleggen tijdens een crisis?

Juist tijdens een crisis zou je moeten beleggen! Uit historische cijfers blijkt namelijk dat beleggers het hoogste rendement behalen in crisistijd. Hoe pessimistischer de algemene markt, hoe meer opties er zijn om goede resultaten neer te zetten.

Wel moet je goed op de risico’s letten. Er bestaat het risico dat bepaalde bedrijven het niet overleven. Zorg daarom voor voldoende spreiding en stop niet je volledige vermogen in één risicovol aandeel. Zeker in het begin van een crisis kan het verstandig zijn om te investeren in minder risicovolle effecten.

Wil je ook beleggen? Bekijk dan onze tutorial of het broker overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *