TomTom aandelen kopen

Iedereen kent TomTom wel. Het bedrijf werd groot dankzij de navigatiesoftware en kastjes die ze uitbrachten. Toch lijkt deze tak van sport onder druk te staan. Door de komst van de smartphone en gratis kaarten nemen de verkopen sterk af. Toch kan beleggen in TomTom nog steeds aantrekkelijk zijn. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je aandelen TomTom koopt. Ook kan je hier de actuele koers van TomTom vinden.

Waar kan je TomTom aandelen kopen?

Denk je dat TomTom het roer kan omgooien? Denk je dat TomTom kan omschakelen van een historie van navigatie naar een toekomst met zelfstandige auto’s? Of denk je dat TomTom tegen een hogere prijs gaat worden overgenomen? Dan kan investeren in TomTom zomaar aantrekkelijk zijn!

Hieronder zie je bij welke brokers je het beste aandelen TomTom kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor TomTom. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€2,50 voor TomTom
Mexem aandelen kopen0,06% met €1,80 minimum voor TomTom
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum & actief handelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in TomTom?

Iedereen kan actief beleggen in het aandeel TomTom. Bij de gebruiksvriendelijke broker Plus500 kan je binnen enkele stappen CFD-aandelen TomTom kopen of verkopen. Je kan bij Plus500 zowel orders plaatsen op stijgende als op dalende markten. Hierdoor kan je onder elke marktomstandigheid speculeren op het koersverloop van TomTom.

Het mooie van beleggen bij Plus500 is de lage instapdrempel: al vanaf honderd euro kan je serieus beginnen met handelen. Bovendien kan je de mogelijkheden bij Plus500 geheel zonder risico uitproberen met de gratis demo. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen bij Plus500:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele koers van TomTom?

Ben je benieuwd naar de koers van TomTom? In de onderstaande grafiek kan je direct zien wat de actuele koers van het CFD-aandeel TomTom is. Wanneer je wilt handelen in TomTom kan je ook direct een order plaatsen door middel van de kopen en verkopen knoppen.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van TomTom

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van TomTom.

Analyse van TomTom

Voordat je besluit of je TomTom wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe TomTom zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van TomTom zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van TomTom in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat TomTom gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van TomTom is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Is het verstandig om te investeren in TomTom?

TomTom was ooit een enorm succesvol bedrijf: voor de kredietcrisis van 2008 stond de aandelenkoers op meer dan 80 euro. Daar is tegenwoordig weinig meer van over: doordat bedrijven gratis navigatie zijn gaan aanbieden, is de aandelenkoers fors gedaald. Bovendien heeft TomTom enkele onsuccesvolle acquisities gedaan waar vervolgens veel waarde op moest worden afgeboekt.

TomTom is dan ook niet de populairste keuze onder veel investeerders. Toch zijn er nog mogelijkheden voor groei: TomTom is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van meer precieze kaarten voor autonome voertuigen. Wanneer TomTom samenwerkt met grote autofabrikanten dan kan dit goed zijn voor de winstgevendheid en de aandelenkoers. Toch is het bij TomTom belangrijk om op te passen wanneer je er over nadenkt om de aandelen te kopen.

In het kort: wat doet TomTom?

TomTom NV is een Nederlandse producent van navigatiesystemen. Het is de grootste aanbieder van navigatietoepassingen in Europa en één van de marktleiders in de wereld. TomTom heeft kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Gent, Lodz, Harsum, Londen, Massachusetts, Edinburgh, Berlijn, Leipzig en Taiwan met in totaal ruim 3.500 werknemers.

De grootste dreiging en hoe TomTom ermee omgaat

Tom TomDe grootste bedreiging voor het bedrijf TomTom zijn de diverse bedrijven die gratis routekaarten op de markt brengen. Tegenwoordig kan je met Google Maps eenvoudig je weg vinden. De kaarten zijn van hoge kwaliteit en worden constant bijgewerkt. Het aantal mensen dat ervoor kiest om een navigatiesysteem of navigatieapp aan te schaffen, neemt dan ook sterk af.

Toch heeft TomTom nog wel een duidelijke visie voor de toekomst. Zo probeert het bedrijf regelmatig samenwerkingen aan te gaan met diverse bedrijven. Zo heeft TomTom deals met automerken waarbij de navigatiesoftware in nieuwe auto’s wordt ingebouwd. Dit maakt TomTom wel kwetsbaar. Automerken kunnen de samenwerkingen immers op elk moment stopzetten.

De opbrengsten uit de verkoop van navigatiekaarten is dan ook fors gedaald. In 2010 was de omzet nog ruim € 1,5 miljard maar dit is weggezakt naar minder dan 700 miljoen euro in 2018. TomTom richt zich dan ook op nieuwe markten. Zo hoopt TomTom met de komst van zelfrijdende auto’s weer meer winst te kunnen maken. Maar hoe zien ze dit voor zich?

Bij zelfrijdende auto’s zal de kostprijs van minder belang zijn. De kwaliteit van de kaart is dan een stuk belangrijker. Je wilt immers niet dat een autonome auto de weg kwijtraakt of in de sloot raakt. Wanneer het TomTom lukt om kwalitatief betere kaarten te ontwikkelen, kunnen ze hier een groot marktaandeel veroveren.

Denk je dat het TomTom lukt om te innoveren en in de toekomst meer winst te behalen? Dan kan je het overwegen om TomTom aandelen te kopen als investering.

Tip: bekijk het volledige plaatje

Wanneer je naar de recente winstcijfers kijkt, dan lijkt het alsof TomTom het niet goed doet. Ze zijn van een mooie winst in 2010 naar een verlies in 2018 gegaan. Een groot deel hiervan komt echter door afschrijvingen. De vrije kasstroom binnen het bedrijf ligt nog steeds hoog. De kosten naast de afschrijvingen liggen namelijk een stuk lager. Dit maakt TomTom wellicht nog steeds een interessante koop!

Recente en toekomstige overname

TomTom heeft recent de Telematics tak verkocht voor 910 miljoen aan Bridgestone. Ze hebben een groot deel hiervan vervolgens uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders.

Na een overname zie je dat de prijs van een aandeel daalt. Dit kan TomTom weer aantrekkelijk maken voor nieuwe overnames. Bij een overname zie je dat er vaak een premie betaald wordt. Wanneer TomTom uiteindelijk overgenomen wordt, kan dit de prijs zomaar opdrijven.

Lekker volatiel

Aandelen TomTom zijn lekker volatiel. Volatiliteit bij aandelen betekent beweging. Een voordeel van volatiliteit is dat je met actieve handel een goed rendement kunt behalen. Een nadeel van volatiliteit is dat een investering minder zeker is. Volatiliteit trekt vaak veel beleggers aan. Grappig genoeg zijn saaie, meer stabiele aandelen vaak minder in trek onder beleggers.

Geschiedenis

Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen zijn in 1991 toen ze beiden pas afgestudeerd waren aan de Universiteit van Amsterdam het bedrijf Palmtop begonnen. Palmtop ging applicaties ontwikkelen voor de 1e generatie handheld computers. Voor het succes van de Psion Series 3-reeks waren de meeste applicaties voor zakelijk gebruikt.

Toen werd het echter pas duidelijk dat ook particulieren behoefte hadden aan personal organisers. Palmtop ging vanaf dat moment lichtgewicht commerciële applicaties ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld woordenboeken, personal finance-producten, spelletjes en routeplanners.

In 1994 is het bedrijf uitgebreid met Corinne Vigreux en in 2001 kreeg het zijn 4e volledige partner in de persoon van Harold Goddijn. Het bedrijf werd toen omgedoopt tot TomTom. TomTom kwam toen ook met de eerste mobiele autonavigatiesysteem, de TomTom Navigator.

Dat werd een enorm succes. In 2003 kwam ook Mark Gretton van Psion over naar TomTom waarna ze een alles-in-één-navigatieproduct konden ontwikkelen. In het voorjaar van 2004 werd vervolgens de TomTom Go, een standalone autonavigatiesysteem, op de markt gebracht. In datzelfde jaar kwam ook TomTom Mobile uit, een navigatietoepassing voor gebruik in smartphones.

Beursgang en koersontwikkelingen in het verleden

In mei 2005 ging TomTom naar de beurs en zijn de aandelen genoteerd op de Eurolist van Euronext Amsterdam onder de code TOM2.

In 2007 heeft TomTom de research afdeling van Siemens VDO overgenomen en is men gaan samenwerken met Toyota. Later, in 2009 is ook de samenwerking met Renault een feit en komt de Renault Carminat TomTom uit.

In 2010 zijn de aandelen TomTom met 10% gezakt door de bekendmaking van Nokia om met gratis navigatiesoftware te komen in navolging van Google.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *