TomTom aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Iedereen kent TomTom wel. Het bedrijf werd groot dankzij haar navigatiesystemen. Door de komst van de smartphone en gratis navigatie nemen de verkopen echter sterk af. Toch kan beleggen in TomTom nog steeds aantrekkelijk zijn. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je aandelen TomTom koopt. Ook kan je hier de actuele koers van TomTom vinden.

Hoe kan je TomTom aandelen kopen?

Denk je dat er een toekomst is voor TomTom? Denk je dat TomTom kan omschakelen van  navigatie naar een toekomst met zelfstandige auto’s? Of denk je dat TomTom tegen een hogere prijs gaat worden overgenomen? Dan kan investeren in TomTom zomaar aantrekkelijk zijn!

Hieronder zie je bij welke brokers je het beste aandelen TomTom kunt kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor TomTom. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen TomTom & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van TomTom?

Ben je benieuwd naar de koers van TomTom? In de onderstaande grafiek kan je direct zien wat de actuele koers van het aandeel TomTom is. Wanneer je wilt handelen in TomTom kan je ook direct een order plaatsen door middel van de kopen en verkopen knoppen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van TomTom

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van TomTom.

Beurskoersen van TomTom over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van TomTom zien van de laatste 5 dagen:

Wat zijn de voordelen van beleggen in TomTom aandelen?

 • Focus op innovatie: TomTom legt de nadruk sterk of innovatie en R&D, wat het mogelijk maakt voor het bedrijf om verder te groeien.
 • Diversificatie van inkomsten: het bedrijf biedt mapping data, GPS diensten voor consumenten en fleet solutions aan waardoor TomTom minder afhankelijk is van één specifieke bron.
 • Sterk merk: TomTom is een bekend merk binnen de navigatie-industrie, waardoor klanten eerder geneigd zijn om voor de producten van het merk te kiezen.

Wat zijn de risico’s van investeren in TomTom aandelen?

 • Telefoons: TomTom verkoopt minder navigatiesystemen, doordat mensen steeds vaker hun telefoons gebruiken voor de navigatie.
 • Afhankelijkheid van enkele producten: TomTom is sterk afhankelijk van enkele producten die zich allemaal op navigatie richten.
 • Externe factoren: TomTom is voor haar resultaten sterk afhankelijk van de regelgeving en concurrentie.

Wat zijn de grootste concurrenten van TomTom?

Hoe kan je aandelen TomTom kopen?

 1. Meld je eerst aan bij een betrouwbare aandelen broker waar TomTom beschikbaar is.
 2. Upload een kopie van je paspoort en adres om je beleggingsrekening te activeren.
 3. Navigeer binnen het platform vervolgens naar het aandeel TomTom.
 4. Vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op kopen om direct te investeren.
 5. Vergeet niet om regelmatig je belegging in TomTom te beoordelen.

In het kort: wat doet TomTom?

TomTom NV is een Nederlandse producent van navigatiesystemen. Het is de grootste aanbieder van navigatietoepassingen in Europa en één van de marktleiders in de wereld. TomTom heeft kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Gent, Lodz, Harsum, Londen, Massachusetts, Edinburgh, Berlijn, Leipzig en Taiwan.

De grootste bedreiging en hoe TomTom ermee omgaat

Tom TomDe grootste bedreiging voor het bedrijf TomTom zijn de diverse bedrijven die gratis routekaarten op de markt brengen. Tegenwoordig kan je met Google Maps eenvoudig je weg vinden. De kaarten zijn van hoge kwaliteit en worden constant bijgewerkt. Het aantal mensen dat ervoor kiest om een navigatiesysteem of navigatieapplicatie aan te schaffen, neemt dan ook sterk af.

Samenwerkingen met autobedrijven

Toch heeft TomTom nog wel een duidelijke visie voor de toekomst. Zo probeert het bedrijf regelmatig samenwerkingen aan te gaan met diverse bedrijven. Zo heeft TomTom deals met automerken waarbij de navigatiesoftware in nieuwe auto’s wordt ingebouwd. Dit maakt TomTom wel kwetsbaar, aangezien automerken de samenwerkingen op elk moment kunnen stopzetten.

De opbrengsten uit de verkoop van navigatiekaarten dalen dan ook sterk. TomTom hoopt met de komst van zelfrijdende auto’s weer meer winst te kunnen maken.

Zelfrijdende auto’s als potentiële redder

Bij zelfrijdende auto’s zal de kostprijs van minder belang zijn. De kwaliteit van de kaart is dan een stuk belangrijker. Je wilt namelijk niet dat een autonome auto de weg kwijtraakt of in de sloot raakt. Wanneer het TomTom lukt om betere kaarten te ontwikkelen, kunnen ze hier een groot marktaandeel veroveren.

Denk je dat het TomTom lukt om te innoveren en in de toekomst meer winst te behalen? Dan kan je het overwegen om TomTom aandelen te kopen als investering.

Recente en toekomstige overname

TomTom heeft recent de Telematics tak verkocht voor 910 miljoen aan Bridgestone. Ze hebben een groot deel van de opbrengsten vervolgens uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders.

Na een overname zie je dat de prijs van een aandeel daalt, wat TomTom weer aantrekkelijk kan maken as overnamekandidaat. Bij een overname zie je dat er vaak een premie betaald wordt. Wanneer TomTom uiteindelijk overgenomen wordt, kan dit de prijs zomaar opdrijven.

Geschiedenis van TomTom

Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen begonnen in 1991 het bedrijf Palmtop. Palmtop ontwikkelde applicaties voor de 1e generatie handheld computers.

Palmtop ontwikkelde lichtgewicht commerciële applicaties ontwikkelen, zoals woordenboeken, personal finance-producten, spelletjes en routeplanners.

Het bedrijf werd in 1994 omgedoopt tot TomTom. TomTom kwam toen ook met de eerste mobiele autonavigatiesysteem, de TomTom Navigator.

In het voorjaar van 2004 werd vervolgens de TomTom Go, een standalone autonavigatiesysteem, op de markt gebracht. In datzelfde jaar kwam ook TomTom Mobile uit, een navigatietoepassing voor smartphones.

Is het verstandig om te investeren in TomTom aandelen?

TomTom was in het verleden een enorm succesvol bedrijf: voor de kredietcrisis van 2008 stond de aandelenkoers op meer dan 80 euro. Daar is tegenwoordig weinig van over: doordat bedrijven gratis navigatie aanbieden, is de aandelenkoers fors gedaald. Bovendien heeft TomTom enkele onsuccesvolle acquisities gedaan waar vervolgens veel op moest worden afgeboekt.

TomTom is dan ook niet de populairste keuze onder veel investeerders. Toch zijn er nog mogelijkheden voor groei: TomTom is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van meer precieze kaarten voor autonome voertuigen. Wanneer TomTom samenwerkt met grote autofabrikanten dan kan dit goed zijn voor de winstgevendheid en de aandelenkoers. Toch is het bij TomTom belangrijk om op te passen wanneer je er over nadenkt om de aandelen te kopen.

Vergeet niet; beleggen is risicovol! Onderzoek daarom of TomTom aandelen binnen je risicoprofiel passen.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *