SBM Offshore aandelen kopen (2024) – koers & analyse

SBM Offshore NV is een Nederlands bedrijf dat installatie voor de productie en opslag van olie– en gasproducten produceert. Wil je investeren in SBM aandelen? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres! Je kan hier direct zien waar je het beste aandelen SBM kunt kopen. Ook kan je hier de actuele koers van het aandeel SBM bekijken.

Waar kan je SBM Offshore aandelen kopen?

Heb je vertrouwen in de toekomst van SBM offshore? Dan kan je ervoor kiezen om aandelen te kopen. Voordat je aandelen op de lange termijn koopt, is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar de toekomst van het bedrijf. Heb je nog steeds vertrouwen in de toekomst van het bedrijf? Dan kan je aandelen SBM Offshore direct kopen bij één van deze brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor SBM Offshore. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen SBM Offshore & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van SBM offshore?

Voordat je gaat beleggen, is het altijd verstandig om de actuele koersbewegingen te analyseren. Wil je de laatste koers van SBM offshore bekijken? Op de onderstaande grafiek kan je de laatste aandelenkoers van SBM Offshore bekijken. Ook kan je direct een order op het aandeel plaatsen met de kopen en verkopen knoppen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van SBM Offshore

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van SBM Offshore.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van SBM Offshore zien van de laatste 5 dagen:

Wat kan een belegging in SBM Offshore interessant maken?

 • Sterke positie: SBM Offshore heeft een sterke positie opgebouwd binnen de productie van floating productiesystemen voor de offshore energie-branche. De expertise van dit bedrijf maakt het een interessante belegging voor iedereen wilt investeren in de veelbelovende offshore energy industrie.
 • Diversificatie: SBM Offshore biedt verschillende oplossingen aan waaronder floating production storage, offloading (FPSO) vessels, turret morring systems en andere innovatieve producten.
 • Lange termijn contracten: SBM Offshore werkt meestal met lange termijn contracten over meerdere jaren, waardoor het bedrijf profiteert van een stabiele inkomstenstroom.

Wat zijn de risico’s van beleggen in SBM Offshore aandelen?

 • Olieprijs volatiliteit: de prestaties van SBM Offshore hangen sterk af van de prijs van olie en gas. Wanneer de prijzen hoog liggen, zijn meer projecten rendabel waardoor SBM Offshore vaak meer kan verkopen.
 • Projectrisico: de projecten van SBM Offshore zijn vaak risicovol en duren lang. Vertragingen en technische problemen kunnen zowel de reputatie als de resultaten van het bedrijf sterk beïnvloeden.
 • Compliance: SBM Offshore is actief in een industrie met veel regels op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Wanneer SBM Offshore niet compliant is met de verschillende regels, kunnen de resultaten negatief worden beïnvloed.
 • Concurrentie: SBM Offshore ervaart concurrentie van andere bedrijven die actief zijn binnen offshore solutions.

Hoe kan je beleggen in SBM Offshore aandelen?

Je kunt beleggen in SBM Offshore aandelen bij een aandelen broker. Klik hier om direct de beste opties met elkaar te vergelijken. Volg daarna de volgende stappen:

 • Stap 1: activeer je beleggingsrekening door je identiteit te verifiëren
 • Stap 2: selecteer het aandeel SBM Offshore binnen het beleggingsprofiel
 • Stap 3: bepaal het bedrag dat je wilt investeren en stort voldoende geld op je rekening
 • Stap 4: investeer in aandelen SBM Offshore door direct een order in te sturen
 • Stap 5: evalueer regelmatig je beleggingen & stuur bij wanneer nodig

Wat zijn de concurrenten van SBM Offshore?

 • TechnipFMC
 • Saipem
 • MODEC
 • Yinson Holdings
 • BW Offshore

Over SBM offshore

SBM Offshore is in 1965 ontstaan door de fusie van verschillende Nederlandse scheepswerven, die destijds verder gingen onder de naam IHC Holland. In het begin was de productie gericht op olietankers, maar al snel werd dat uitgebreid naar de productie van boorplatforms. Voor deze boorplatforms werd in 1969 een speciale maatschappij opgericht, namelijk Single Buoy Mooring Inc., afgekort tot SBM.

SBM Offshore verdient geld met het verhuren van zogenaamde FPSO’s, omgebouwde olietankers die op zee kunnen worden gemeerd. Vervolgens kan de geproduceerde olie hierop worden opgeslagen totdat een ander voertuig de olie weer afvoert. De vloot van SBM Offshore is enorm en zorgt voor een mooie inkomstenstroom.

SBM Offshore

Ontstaan van SBM Offshore

Doordat het in het verleden slecht ging in de scheepsbouwwereld brak er voor SBM een onrustige periode aan en werden er verschillende bedrijfsonderdelen afgestoten en andere juist weer toegevoegd. Hierdoor ontstonden uiteindelijk 2 maatschappijen: IHC Inter Holdings en Caland Holdings.

Beide bedrijven fuseerden in 1984 tot IHC Caland NV. Toen in 2004 uiteindelijk de laatste scheepswerven werden verkocht, ging het bedrijf verder onder de naam SBM Offshore. De scheepswerven gingen verder onder de naam IHC Merwede.

Yme-platform en het fiasco

SBM tekende in 2006 een contract voor de bouw van een platform welke was gebaseerd op een olieopslagtank die rust op de zeebodem voor het Yme-olieveld in het Noorse deel van de Noordzee. Het Canadese energiebedrijf Talisman was hiervoor de opdrachtgever en de oplevering stond gepland in 2008.

SBM wilde een nieuw markt aanboren, maar had tot op dat moment geen enkele ervaring met het bouwen van een dergelijk platform en met de strenge regelgeving van de Noren. De bouw werd uitbesteed aan een scheepswerf in Abu Dhabi.

In 2008 werd al snel duidelijk dat de bouw van het platform veel duurder zou uitvallen dan gepland en dat het pas in 2009 zou kunnen worden opgeleverd. Daarnaast was de kwaliteit volgens de opdrachtgever niet voldoende en moest er nog het een en ander aan gebeuren, anders zou het platform niet worden geaccepteerd.

In 2011 moest SBM al voor $ 850 miljoen aan afboekingen doen door kostenoverschrijdingen, productiefouten en vertragingen in de oplevering van het project. Eind 2012 nam SBM nog eens een buitengewone last van $ 400 miljoen, waardoor de waarde van het platform volgens SBM tot nul was afgeboekt.

De financiële positie van SBM is hiermee volledig uitgehold, waardoor ze eind 2012 nieuwe aandelen hebben uitgegeven. HAL Investments heeft deze aandelen allemaal gekocht, waardoor het een belang van bijna 15% in SBM heeft verkregen.

Wel of niet aandelen SBM Offshore kopen?

Wanneer je wilt investeren in een bedrijf met een sterke positie binnen de offshore energie-industrie, kan SBN Offshore een goede optie zijn. Het is wel belangrijk om de financiële gegevens van het bedrijf goed te bestuderen. Op die manier voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer je belegt in SBM Offshore aandelen. Vergeet immers niet; beleggen in SBM Offshore en andere aandelen is altijd risicovol.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *