Galapagos aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Galapagos is een Nederlands-Belgisch farmaceutisch bedrijf dat diverse, veelbelovende medicijnen ontwikkelt. Overweeg je een investering in Galapagos aandelen? In dit artikel lees je direct hoe je kunt beleggen in aandelen Galapagos!
Hoe kan je Galapagos aandelen kopen?
Wanneer je Galapagos aandelen wilt kopen, is het slim om goed te onderzoeken hoe het bedrijf presteert. Wanneer de medicijnen waar Galapagos aan werkt worden goedgekeurd, dan kan het bedrijf daarmee een hoge winst realiseren. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan de aandelenkoers juist een flinke klap krijgen.
Vergelijk de medicijnen van Galapagos bovendien goed met die van de concurrentie. Wanneer de concurrentie met betere, nieuwe medicijnen op de markt komt dan kan het marktaandeel van Galapagos dalen. Voordelig aan Galapagos aandelen is het feit dat mensen ook in economisch slechte tijden medicijnen nodig hebben. Hierdoor is de aandelenkoers minder gevoelig voor macro-economische ontwikkelingen.
Ben je op zoek naar een goede broker voor het kopen van Galapagos aandelen? Bekijk dan de tabel & vergelijk de verschillende aanbieders:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
€0 aan kosten voor Galapagos. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Koop goedkoop aandelen Galapagos! Je kunt je inleg verliezen. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Galapagos aandelen?
- Veelbelovende medicijnen: Galapagos heeft verschillende veelbelovende medicijnen in ontwikkeling die na goedkeuring extra inkomsten kunnen opleveren. Galapagos werkt onder andere aan medicijnen tegen kanker & auto-immuunziektes.
- Samenwerkingen met andere farma bedrijven: Galapagos werkt samen met andere, grote farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en verkopen. Hierdoor heeft Galapagos toegang tot meer resources en kan het bedrijf haar risico’s bovendien spreiden.
- Sterk management: Galapagos heeft een sterk managementteam dat begrijpt welke stappen er nodig zijn om nieuwe medicijnen op de markt te brengen.
Wat zijn de risico’s van aandelen Galapagos?
- Ontwikkelingsrisico: het ontwikkelen van nieuwe medicijnen kost veel geld en is risicovol. Er is geen garantie dat de medicijnen succesvol zijn binnen klinische trials en dat ze worden goedgekeurd door de FDA.
- Concurrentie: Galapagos ervaart concurrentie van andere farmaceutische bedrijven die drugs ontwikkelen voor dezelfde ziektes. Wanneer het deze bedrijven lukt om eerder een goed medicijn op de markt te brengen, kan het bedrijf marktaandeel verliezen.
- Regulaties: de regels voor het ontwikkelen en op de markt brengen van medicijnen zijn streng. Deze regels verhogen de kosten voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
Wat zijn de grootste concurrenten van Galapagos?
- AbbVie
- Amgen
- AstraZeneca
- Bristol-Myers Squibb
- Eli Lilly
- Gilead Sciences
- Johnson & Johnson
- Merck & Co.
- Novartis
- Pfizer
Hoe kan je beleggen in Galapagos aandelen?
Je kunt investeren in Galapagos aandelen bij een moderne, online broker. Een aandelen broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om Galapagos aandelen te verhandelen. Klik hier om direct de betrouwbaarste aandelen brokers met elkaar te vergelijken.
Nadat je een account hebt geopend & geactiveerd, kan je direct beginnen met beleggen in Galapagos. Selecteer hiervoor het aandeel Galapagos binnen het handelsplatform en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Kies vervolgens welk bedrag je wilt investeren en kies tussen een marktorder of een limiet order. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een stop loss; je sluit de belegging dan automatisch bij een bepaald verlies.
Gefeliciteerd, je hebt nu je eerste belegging in Galapagos aandelen geopend! Vergeet niet om regelmatig in te loggen om je beleggingsresultaten te evalueren.
Wat doet het bedrijf Galapagos?
Het Belgisch-Nederlandse farmaceutische researchbedrijf Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Zo ontwikkelt het bedrijf onder andere medicijnen tegen reuma, psoriasis, de ziekte van Chron en taaislijmziekte. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in Mechelen (België). Het bedrijf heeft ook vestigingen in Leiden (Nederland) en Romain-ville (Frankrijk).
Geschiedenis van het bedrijf
Galapagos werd opgericht in 1999. Dit bedrijf is ontstaan door een joint venture tussen het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell en het Belgische farmaceutische bedrijf Tibotec. In 1999 was de naam van het bedrijf Galapagos Genomics en later werd de naam veranderd in Galapagos BV.
Notering van Galapagos op de aandelenbeurzen
De aandelen van dit bedrijf staan genoteerd op de aandelenbeurzen Euronext Brussel en Amsterdam (vanaf mei 2005) en NASDAQ (vanaf mei 2015). De aandelen worden op die aandelenbeurzen genoteerd met de afkorting GLGP.
Door Galapagos overgenomen bedrijven
- Het bedrijf Proskelia in Romainville, Frankrijk werd overgenomen in 2006. Door deze overname verkreeg het bedrijf R&D operaties en producten tegen musculoskeletale aandoeningen als osteoporose en botmetastase.
- In 2010 werd door het bedrijf het state of the art onderzoekscentrum van GSK in Zagreb, Kroatië overgenomen. De naam van dit onderzoekscentrum werd gewijzigd in Fidelta wat nu een service divisie van Galapagos is.
Verkopen van medicijn samen met partner Gilead
Galapagos maakte in 2017 bekent dat het bedrijf, na registratie van het medicijn, samen met partner Gilead Sciences het geneesmiddel filgotinib gaat verkopen. Dit is een medicijn tegen reuma.
Voordat je in Galapagos aandelen gaat beleggen, is het slim on onderzoek te doen naar medicijnen die nog goedgekeurd moeten worden. Wanneer een nieuw medicijn met veel potentie wordt goedgekeurd, dan kan dit de bedrijfsresultaten een flinke boost geven. Je kan het kopen van Galapagos aandelen dan overwegen.
Uitbreiding van samenwerking met Gilead
Galapagos sloot in juli 2019 een samenwerkingsovereenkomst met Gilead Sciences. Die overeenkomst geeft Gilead Sciences exclusiviteit en inzagerecht wat betreft alle belangrijke medicijnen die door Galapagos worden ontwikkeld. Voor deze samenwerkingsovereenkomst betaalde Gilead Sciences een bedrag van 3,5 miljard euro.
Gilead Sciences kocht aandelen Galapagos en verhoog daarmee hun belang van 12,3% naar 29%. Dankzij deze samenwerking kan Galapagos een zelfstandig bedrijf blijven. Bovendien ontstaat er door deze samenwerking ruimte voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
Denk je dat deze samenwerking gunstig gaat uitpakken? Dan kan het slim zijn om Galapagos aandelen te kopen.
2019: Aandelenkoers Galapagos schiet omhoog
De uitbreiding van de samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Gilead, bekend door zijn medicijnen tegen HIV/AIDS, heeft een positief effect op de beurskoers van Galapagos. Na bekendmaking van dit nieuws, op 15 juli 2019, schiet de koers van het aandeel Galapagos omhoog.
Wel of niet aandelen Galapagos kopen?
Of het verstandig is om Galapagos aandelen te kopen, hangt sterk van je persoonlijke situatie af. Galapagos is een voorbeeld van een high-risk, high-reward belegging. Wanneer Galapagos een nieuw succesvol medicijn op de markt brengt, kan de aandelenkoers fors stijgen. Het ontwikkelen van medicijnen is echter duur en wanneer hier niets succesvols uitkomt, kan de aandelenkoers van Galapagos ook onder druk komen te staan.
Neem in ieder geval de tijd om de verschillende medicijnen die Galapagos ontwikkelt te onderzoeken. Op die manier weet je in welk stadia het bedrijf is en hoe waarschijnlijk het is dat Galapagos een nieuw product op de markt brengt. Bepaal vervolgens of een belegging in Galapagos aandelen past binnen je huidige risicoprofiel.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!