AFC Ajax aandelen kopen

Ben je een grote voetbalfan? Dan is het misschien interessant om te weten dat je ook AFC Ajax aandelen kunt kopen! Op die manier kan je zelfs vanuit je luie stoel meedoen met het betaalde voetbal. Maar hoe kan je nu eigenlijk beste beleggen in Ajax aandelen? In dit artikel bespreken we waar je op moet letten.

Hoe kan je Ajax aandelen kopen?

Wil je ook investeren in Ajax aandelen? Dit kan je doen bij een online broker. Een broker is een bedrijf dat namens jou aandelen kan kopen & verkopen. Wanneer de koers van het aandeel vervolgens stijgt, behaal je koerswinst.

Ben je op zoek naar een goede broker om Ajax aandelen te kopen? In de onderstaande tabel zie je direct waar je terecht kan:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Ajax. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Ajax & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waar moet je op letten bij investeringen in Ajax?

Het is belangrijk om goed op de kwaliteit van het voetbal van Ajax te letten. Wanneer ze wedstrijden winnen, dan verdienen ze hier vaak veel geld mee. Analyseer daarom de winkansen van Ajax en bepaal op basis daarvan of het een goed moment is om aandelen te kopen.

Wanneer Ajax onverwacht een sterkere tegenstander verslaat, dan zie je vaak dat de koers van het aandeel toeneemt. Tegelijkertijd kan de koers dalen wanneer Ajax onverwacht verliest van een tegenstander. Het aandeel Ajax is dan ook een erg emotioneel aandeel wat het koersverloop grillig maakt. Beleggen in Ajax is dan ook niet weggelegd voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele en voorspelbare investering.

Ajax aandelen kopen

Over AFC Ajax

AFC Ajax is een bekende en succesvolle voetbalclub. De drie belangrijke inkomstenbronnen van dit bedrijf zijn merchandising, detailhandel en natuurlijk voetbal. De club realiseert zijn omzet voornamelijk in Nederland. Ajax is tegenwoordig niet alleen een professionele voetbalclub maar ook een beursgenoteerd bedrijf.

Hoe verliep de beursgang van Ajax?

AFC Ajax NV kreeg in mei 1998 een beursnotering aan de beurs op het Damrak. De voetbalclub is de enige voetbalclub met een beursnotering aan de effectenbeurs in Amsterdam. Tot september 2019 werden de aandelen van Ajax ‘lokaal’ verhandeld. In september 2019 promoveerde Ajax naar de AScX. Deze beursgraadmeter voor kleine aandelenfondsen is onder beleggers beter bekend als de Small Cap Index. Door deze promotie zijn de aandelen van Ajax beter zichtbaar geworden.

Van de aandelen van Ajax is overigens maar een klein deel vrij verhandelbaar. Dat heeft tot gevolg dat er na een bepaalde gebeurtenis, zoals het verliezen van de halve finale van de Champions League in 2019, al snel grote koersuitslagen te zien zijn.

De geschiedenis van Ajax

De voetbalclub AFC Ajax, die eerder door het leven ging als Union, werd opgericht in maart 1900. Oprichters van de club waren Floris Stempel, Han Dade en Gerard Reeser. Ajax werd in 1918 kampioen van Nederland. In de jaren dertig van de vorige eeuw had de club zijn eerste succesjaren. Na 1965 begon een nieuwe succesvolle periode.

Na de aanstelling van Rinus Michels als trainer maakte de voetbalclub een doorstart. Met Michels als trainer bereikte Ajax de wereldtop. Met een elftal met onder ander de spelers Cruijff, Krol, Keizer en Swart won Ajax drie jaar op rij de Europacup I. In 1995 kende Ajax, met Louis van Gaal als trainer, zijn meest succesvolle seizoen. In dat jaar won Ajax de landstitel de UEFA Champions League, de Nederlandse Supercup en de Intercontinental Cup. De succesvolste Nederlandse voetbalclub heeft een bomvolle prijzenkast.

Supporters versus de aandeelhouder

De belangen van supporters en aandeelhouders willen nog wel eens botsen in de praktijk. Soms kan de club bijvoorbeeld geld verdienen door een goede speler naar een ander team te sturen. De aandeelhouders zullen een vergelijkbare beslissing toejuichen, terwijl supporters het hier lang niet altijd mee eens zijn.

Veel supporters kopen overigens ook Ajax aandelen om daarmee de club te steunen. Hierdoor is het koersverloop van het aandeel regelmatig vrij emotioneel. Toen de bekende speler Johan Cruijf overleed kochten veel supporters 14 aandelen Ajax wat het rugnummer van de speler was.

Wanneer je gaat beleggen in Ajax, is het verstandig om ook het voetbal goed te volgen. Wanneer de club goede voetbalresultaten neerzet, stijgen de aandeelkoersen vaak ook.

Toenemende interesse voor aandelen Ajax

De afgelopen jaren nam de interesse in aandelen van Ajax sterk toe. Ajax wist daarom ook, zoals eerder opgemerkt, in 2019 een plekje te bemachtigen in de AScX index. De toegenomen interesse voor het aandeel AFC Ajax hangt natuurlijk samen met de successen die de voetbalclub de afgelopen jaren wist te behalen. Ajax haalt zijn omzet voor 50% uit de voetbal omzet. Deze voetbal omzet hangt natuurlijk sterk samen met de door het eerste elftal van AFC Ajax behaalde resultaten.

Kopen van aandelen Ajax

Ook voetbalclub Ajax heeft in 2020 last van de coronacrisis. In maart 2020 daalde de koers van het aandeel vrij fors. De koersgrafiek laat zien dat de aandelenkoers vanaf 15 mei weer voorzichtig aan het stijgen is. In 2020 deed Ajax een beroep op de NOW 2 subsidie waardoor Ajax in 2020 geen dividend mag uitkeren.

 

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *