Thomas Cook Group aandelen kopen

De Britse reisorganisatie Thomas Cook Group  werd in 1841 opgericht door Thomas Cook. In 2007 ontstond de Thomas Cook Group plc. Deze organisatie ontstond door een samengaan van Thomas Group AG en MY Travel Group. Deze nieuwe groep opereerde in het segment touroperator en in het segment luchtvaart. Jaarlijks verzorgde deze reisorganisatie de vakantie van 22 miljoen klanten.

Bij het bedrijf waren in 2019 ruim 21.000 mensen werkzaam. In 2019 kon het bedrijf zijn betalingsverplichtingen niet meer nakomen. Op 23 september 2019 werd het bedrijf, na een faillissement, opgeheven.

Het faillissement van Thomas Cook

Thomas Cook Group en alle Britse entiteiten gingen op 23 september 2019 in liquidatie. Circa 21.000 medewerkers wereldwijd, waarvan 9.000 in het VK, verloren hun baan. Op dat moment verbleven er 600.000 klanten in het buitenland. Er werd een grote repatriëring, de grootste in vredestijd in de VK, op touw gezet.

Als aandeelhouder ben je bij het faillissement van een bedrijf jammer genoeg je inleg kwijt. Wil je alsnog beleggen in andere aandelen? Dan kan je op zoek gaan neer een online broker. Gebruik de onderstaande knop om direct een account aan te maken bij een online broker:

Na het faillissement

Na het faillissement werden diverse onderdelen van het bedrijf verkocht. Overgenomen werden de naam en het logo van het bedrijf, de hotelmerken en de touroperators, de luchtvaartmaatschappijen en de reiswinkels in het VK.

In oktober 2019 werden de 555 reiswinkels van de Thomas Cook Group in het VK overgenomen door het onafhankelijke reisbureau Hays Travel. Bij de overname werden een aantal voormalige werknemers die werkzaam waren geweest in de Thomans Cook reiswinkels overgenomen

De naam Thomas Cook verdween niet. Fosun International liet op 1 november 2019 weten dat het de naam en het logo van Thomas Cook, samen met enkele hotelmerken, had gekocht. Voor de oudste naam in het toerisme werd  bijna 13 miljoen euro betaald.

Thomas Cook

Waarom het faillissement onvermijdelijk was

Het Chinese conglomeraat Fosun, dat opereert vanuit Hing Kong en Sjanghai, was al de grootste aandeelhouder van Thomas Cook. Fosun kwam Thomas Cook in 2019 nog te hulp. Ze besloten om begin 2019 450 miljoen Britse pond in de onderneming te steken. Thomas Cook had, ondanks die investering, nog 150 miljoen Britse pond nodig. De Chinezen haakten af en ook de Britse overheid was niet bereid om de helpende hand toe te steken. Het faillissement van Thomas Cook was onvermijdelijk.

Thomas Cook in cijfers

Thomas Cook had in 2019 meer dan 21.000 medewerkers. Het bedrijf had in 2017/2018 een omzet van 9584 miljoen Britse pond en een verlies van 163 miljoen Britse pond.

Burberry
Burberry
Deliveroo
Deliveroo
Easyet
Easyet
Kingfisher
Kingfisher
Novacyt
Novacyt
Natwest Group
Natwest Group
Rollsoyce
Rollsoyce

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *