Britse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Engeland?

Beleggen in Britse of Engelse aandelen kan aantrekkelijk zijn! Maar waar kan je nu goedkoop Engelse aandelen kopen? En waar moet je op letten wanneer je investeert in Engelse aandelen? In dit artikel leer ik je alles wat je moet weten over beleggen in het Verenigd Koninkrijk!

Waar kan je beleggen in Engelse aandelen?

Je kunt Engelse aandelen kopen bij een online broker. Hieronder kan je zien wat de tarieven zijn voor het kopen van Britse aandelen bij de verschillende aanbieders:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe koop je Engelse aandelen in vier stappen?

Investeren in Engelse aandelen hoeft niet moeilijk te zijn. In deze handleiding ontdek je hoe je in enkele stappen je eerste Engelse aandeel kunt kopen.

Stap 1: een beleggingsaccount openen

Voordat je Engelse aandelen kunt kopen, moet je eerst een beleggingsaccount openen. Hiervoor moet je enkele basisgegevens achterlaten: denk hierbij bijvoorbeeld aan je naam, adres, geboortedatum en contactgegevens.

Ook moet je bij bijna iedere broker een kopie van je identificatie uploaden. Op die manier kan de broker je identiteit controleren en nagaan of je geen criminele bedoelingen hebt.

Wil je weten bij welke partij je Britse aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste brokers:

Stap 2: Geld storten

Nadat je een account hebt geopend, moet je geld storten op je account. Het is bij de meeste brokers al mogelijk om met 100 euro te investeren in aandelen. Hierdoor kan je zelfs met een klein bedrag investeren in Engelse bedrijven.

Stap 3: een aandeel selecteren

Vervolgens moet je een aandeel selecteren. Het is belangrijk om te analyseren of het aandeel op dat moment koopwaardig is. Een koopwaardig aandeel, is een aandeel van een bedrijf dat het in de toekomst waarschijnlijk beter gaat doen.

Het selecteren van een aandeel is binnen de software van een broker doorgaans eenvoudig. In de onderstaande afbeelding zie je hoe je bij eToro een aandeel kunt selecteren.

Brits aandeel selecteren

 

Stap 4: het aandeel kopen

Wanneer je een mooi, Brits aandeel hebt gekozen dan kan je hier een order op plaatsen. Eerst moet je bedenken voor welk bedrag je in het aandeel wilt investeren. Bij sommige brokers heb je de mogelijkheid om een hefboom toe te passen. Met een hefboom kan je een grotere positie innemen en leen je dus een deel van het geld bij de broker. Dit is voor de meeste beginnende beleggers niet aan te raden.

Nadat je een bedrag hebt ingevuld, kan je op open belegging drukken. Je koopt het aandeel dan direct tegen de huidige aandelenprijs. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een limiet order. Met een limiet order selecteer je een prijs waartegen je het aandeel koopt. Je order wordt dan alleen uitgevoerd wanneer de betreffende prijs beschikbaar is.

Engelse aandelen kopen

Beleggen op de Beurs van Londen

De beurs van Londen is toegankelijk voor buitenlandse beleggers. Je kunt er voor kiezen om zelf aandelen te selecteren en te kopen. Dit is echter tijdsintensief en vraagt de nodige ervaring. Voor veel beleggers kan het dan ook interessant zijn om direct te beleggen in de gehele Engelse beurs door te investeren in een index.

De bekendste Engelse aandelenindex is de FTSE 100. De FTSE 100 bevat de honderd grootste ondernemingen die genoteerd staan aan de Engelse beurs. Enkele voorbeelden van bedrijven die zijn opgenomen binnen de FTSE 100 zijn  Royal Dutch Shell en BP. Je kunt direct in een index beleggen door gebruik te maken van een ETF. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe dit werkt.

Is het verstandig om te investeren in het Verenigd Koninkrijk?

Sinds 2011 zie je dat Engelse aandelen het structureel minder goed hebben gedaan dan de wereldwijde markt. Relatief gezien zijn Engelse aandelen dan ook 'goedkoop' geprijsd. De Brexit heeft de Britse economie niet direct goed gedaan: veel bedrijven zijn verhuisd en de havenexport is afgenomen. Bovendien zitten er minder hippe aandelen in de Britse FTSE1000 dan in bijvoorbeeld de NASDAQ.

Toch kan het juist vanwege de hoge korting interessant zijn om op zoek te gaan naar mooie koopjes. Buiten de index is nog genoeg innovatie te vinden en wanneer je slim koopt, liggen potentieel hoge rendementen op de loer. Vergeet echter niet; beleggen neemt altijd risico's met zich mee!

Wisselkoers van de Britse pond & aandelen

Wanneer je Britse aandelen koopt, is het belangrijk om op de prijs van de Britse pond te letten. Dit is vooral belangrijk wanneer je belegt in een andere valuta, zoals de euro. De wisselkoers van de pond kan je resultaat in euro’s dan beïnvloeden:

 • Wanneer de Britse pond duurder wordt, dan krijg je meer euro's terug voor je belegging.
 • Wanneer de Britse pond goedkoper wordt, dan krijg je minder euro's terug voor je belegging.

De wisselkoers van de Britse Pond kan ook de resultaten van een bedrijf beïnvloeden. Wanneer de pond in waarde daalt, kunnen bedrijven die veel producten exporteren bijvoorbeeld makkelijker concurreren. Hierdoor kunnen aandelen van op export gerichte bedrijven in waarde stijgen.

Wanneer je belegt in Britse aandelen, is het daarom belangrijk om ook te letten op de wisselkoers van de pond.

beleggen Engeland

Wat moet je weten over investeren in VK-aandelen?

Voordat je investeert in aandelen van het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk dat je begrijpt hoe aandelen precies werken. In dit deel van het artikel bespreken we alles wat je moet weten over beleggen in Engelse aandelen.

Wat zijn aandelen?

Een bedrijf kan besluiten om naar de beurs te gaan. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, verkoopt het bedrijf kleine aandelen. Wanneer je een aandeel van een bedrijf uit Engeland koopt, dan word je direct mede-eigenaar van het bedrijf. Wel is je eigendomspercentage dan erg klein: wanneer een bedrijf een miljoen aandelen uitgeeft en je koopt er één, dan ben je voor slechts één miljoenste eigenaar van het bedrijf.

De prijzen van aandelen wisselen van seconde tot seconde. Dit komt door de strijd tussen kopers en verkopers van aandelen. Het principe is eigenlijk erg simpel: wanneer meer mensen een aandeel willen hebben dan stijgt de prijs en wanneer minder mensen een aandeel willen hebben daalt de prijs.

Wil je meer weten over aandelen? Lees dan ons artikel wat zijn aandelen eens door!

Hoe kan je geld verdienen met aandelen met Britse aandelen?

Mensen kopen aandelen natuurlijk omdat ze er winst mee willen maken. Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je geld kunt verdienen met een investering in een Engels bedrijf.

De eerste manier is koerswinst. Wanneer meer mensen een aandeel willen hebben, dan stijgt de koers. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van een aandeel niet altijd gelijk hoeft op te lopen met de waarde van een bedrijf. Soms kan een bedrijf een hype zijn waardoor de prijs eigenlijk veel te hoog stijgt: het aandeel is dan overgewaardeerd. 

De tweede manier waarop je geld kunt verdienen met VK-aandelen is dividend. Bedrijven keren regelmatig een deel van de winst uit in de vorm van dividend. In veel landen moet je eerst belasting betalen over de dividenduitkering. Nadat deze belasting van je investering is afgetrokken, ontvang je het geld direct op je beleggingsrekening.

Investeren in Engeland

Hoe behaal je betere beleggingsresultaten?

Lang niet iedereen die investeert in Britse aandelen, bereikt ook goede resultaten. In dit deel van het artikel geven we je tips die je kunnen helpen bij het behalen van betere resultaten.

Tip 1: oefenen

De meeste beginnende beleggers duiken direct in het diepe. Wanneer je dit doet wanneer je niet kunt zwemmen, dan loopt het niet goed af. Het is dan ook niet vreemd dat 70 tot 80% van de startende beleggers geld verliest. Het is in de meeste gevallen slimmer om eerst uitgebreid te oefenen met het kopen en verkopen van aandelen.

Een goede manier waarop je kunt oefenen met het kopen en verkopen van Britse aandelen, is door een gratis demo te openen bij een broker. Ben je benieuwd bij welke partijen je beleggen gratis kunt uitproberen? Klik dan direct op de knop en vergelijk de verschillende demoaccounts met elkaar:

Tip 2: begin klein

Met echt geld beleggen voelt anders dan met nepgeld beleggen. Het is daarom aan te raden om met een klein bedrag te beginnen met beleggen: bijvoorbeeld 100 of 200 euro. Wanneer je bij een goedkope broker handelt, dan kan je voor een paar tientjes enkele aandelen kopen. Op die manier kan je zelfs met een kleine investering toch Engelse aandelen in meerdere bedrijven opkopen.

Tip 3: analyseer aandelen

Het is belangrijk om bedrijven goed te analyseren. Wanneer je bijvoorbeeld 500 euro investeert in Unilever en je hoort in het nieuws dat ze werknemers gaan ontslaan, dan is de kans groot dat de koers van het aandeel daalt. Negatief nieuws kan de koers van een aandeel onder druk zetten. Dit betekent overigens niet direct dat het noodzakelijk is om je aandelen te verkopen.

Je kunt bijvoorbeeld naar belangrijke fundamentele gegevens van een aandeel kijken. De price-to-earnings ratio laat zien hoe hoog het aandeel gewaardeerd is. Om deze verhouding te berekenen deel je de inkomsten per aandeel door de prijs van één aandeel. Wanneer de price-to-earnings ratio erg hoog is, dan zijn beleggers duidelijk erg hoopvol over de toekomst. Het bedrijf moet dan sterk groeien om in de toekomst deze verwachtingen waar te maken.

Je kunt ook kijken naar de debt-to-Equity Ratio. Dit getal ligt tussen de 0 en de 1 waarbij een hoger nummer een sterkere correlatie laat zien tussen het eigen vermogen en de schuld. Dit hoeft niet altijd slecht te zijn: kapitaalintensieve bedrijven zoals constructiebedrijven of vliegtuigmaatschappijen moeten bijvoorbeeld veel investeren. Het is daarom aan te raden om het aandeel te vergelijken met andere aandelen uit de sector.

Wil je weten wat de beste Britse aandelen zijn om te kopen? Dan kan je fundamentele & technische analyses toepassen. Op die manier kan je vaststellen of het slim is om een aandeel te kopen of niet.

Tip 4: spreid je risico’s

Ook binnen Engeland zetten de aandelen erg verschillende resultaten neer. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat Britse supermarkten het goed doen, maar dat luxemerken juist slechte resultaten neerzetten. Het is daarom slim om als belegger je kansen zoveel mogelijk te spreiden over de verschillende categorieën. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je vermogen verliest omdat één sector het slecht doet.

Tip 5: blijf eigenwijs

De succesvolle belegger blijft eigenwijs. Blijf vragen stellen en neem niet bij voorbaat aan dat je een briljante investeerder bent. Onderzoek de bedrijven waar je in belegt goed en houdt de economie van het Verenigd Koninkrijk in de gaten. Op die manier kan je de beste resultaten neerzetten.

In welke Britse aandelen kan je beleggen?

 • Deliveroo : deze maaltijdbezorger heeft internationaal een groot marktaandeel veroverd.
 • Burberry : dit luxe merk kan een goede belegging zijn in een gespreide portefeuille.
 • BP : dit is één van de grootste oliebedrijven van de wereld.
 • EasyJet : wanneer je gelooft in de markt voor budgetmaatschappijen kan dit een interessante belegging zijn.
 • Shell : deze van oorsprong Nederlandse oliemaatschappij kan een goede belegging zijn.
 • Unibet: dit is één van de bekendste gokbedrijven waarin je kunt beleggen.
 • Unilever : deze grote multinational in levensmiddelen kan een goede investering zijn.

Hoe selecteer je een goed trading platform voor Britse aandelen?

Wanneer je wilt investeren in Britse aandelen, dan is het belangrijk om een platform te selecteren van hoge kwaliteit. Het is daarom belangrijk om een broker te kiezen met een officiële vergunning. In Nederland staan professionele brokers geregistreerd onder de AFM. Staat een broker niet onder toezicht? Dan kan je beter een andere partij selecteren.

Kijk daarnaast specifiek naar de transactiekosten die de broker rekent voor Engelse aandelen. Sommige brokers rekenen relatief gezien hogere kosten voor het kopen van aandelen uit Engeland. Controleer bovendien of de broker een provisie vraagt voor het omrekenen van een andere valuta naar de pond.

De rol van vertrouwen

Wanneer je wilt beleggen in Engeland, dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe het consumentenvertrouwen in de regio is. De rol van vertrouwen kan je goed zien na Brexit. Toen Engeland Europa verliet, nam het consumentenvertrouwen af. Door het lagere vertrouwen, namen de bestedingen binnen Engeland toe wat slecht was voor de bedrijfsresultaten.

Tegelijkertijd zorgde de daling van de Britse pond ervoor dat bedrijven die vooral internationaal producten verkochten juist betere resultaten neerzetten. Ze zijn in andere valuta’s dan relatief goedkoop waardoor bedrijven gericht op export dan juist beter presteren.

Het is daarom wanneer je belegt in Britse aandelen belangrijk om rekening te houden met al deze factoren. Bepaal welke bedrijven op het moment de beste concurrentiepositie hebben en koop daar aandelen van.

Tip: Bekijk hier de openingstijden van de Britse beurzen.

Beleggen in vastgoed in het UK

Naast aandelen, kan je er ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. De voordelen van beleggen in vastgoed in Engeland zijn:

 • Hoger rendement: de huizenprijzen liggen buiten Londen nog relatief laag, terwijl de huuropbrengsten hoog liggen.
 • Diversificatie: je belegt indirect ook in de Britse pond. Hierdoor ben je niet alleen afhankelijk van de euro wanneer je belegt.
 • Belastingen: je betaalt in het Verenigd Koninkrijk geen belasting over de eerste £ 12.500 aan huurinkomsten (£ 25.000 als koppel).
 • Management: je kunt in Engeland zowel het beheer van vastgoed als het sourcen van deals uitbesteden.

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan investeringen in Brits vastgoed. Door de afstand kan het bijvoorbeeld omslachtiger zijn om een woning te verbouwen of beheren. Ook is het belangrijk om extra onderzoek te doen: je zult de markt echt uitgebreid moeten analyseren.

Meer weten over Engelse aandelen?

Op Beleggen.info kan je veel specifieke informatie vinden over diverse Engelse aandelen. In deze categorie kan je direct meer lezen over de grootste Britse ondernemingen:

Deliveroo aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Burberry aandelen kopen (2024) – koers & analyse
BP aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in BP?
Royal Bank of Scotland Group aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Unibet aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Shell aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Tullow Oil plc aandelen kopen
Thomas Cook Group aandelen kopen
Kingfisher aandelen kopen
Novacyt aandelen kopen
Rolls-Royce aandelen kopen (2024) – koers & analyse
EasyJet aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Vodafone aandelen kopen (2024) – koers & analyse
BP
BP (BP)
Burberry
Burberry (BRBY.LON)
Deliveroo
Deliveroo (ROO.L)
Easyet
Easyet (EZJ.LON)
Kingfisher
Kingfisher (KGF.LON)
Novacyt
Novacyt (NCYT.LON)
Natwest Group
Natwest Group (NWG.LON)
Rollsoyce
Rollsoyce (RR.LON)