Hoe komt de prijs van een Bitcoin tot stand?
Hoe kan het eigenlijk dat de Bitcoin zo duur is? En wie bepaalt hoeveel een Bitcoin moet kosten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen…
Hoe komt de prijs van de Bitcoin tot stand?
Doordat er geen centrale partij is, is er ook geen centrale Bitcoin prijs. Je kunt in Bitcoins handelen op crypto exchanges waarvan er honderden bestaan. Elke exchange kan een andere prijs aanbieden en op hetzelfde moment kan je Bitcoins dan ook voor verschillende prijzen kopen.
Doordat de markt transparant is, zie je dat de Bitcoin prijzen op de verschillende platforms wel snel naar elkaar toe bewegen. Snelle handelaren kunnen immers de Bitcoins bij de goedkope partij kopen en direct weer verkopen bij de duurdere partij.
Ben je op zoek naar een betrouwbare partij voor het kopen van Bitcoins? Open dan direct een account bij Bitvavo: je betaalt daar nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten:
Welke factoren bepalen de prijs van de Bitcoin?
- Wereldwijde vraag en aanbod naar de Bitcoin
- De bruikbaarheid van de munt
- Nieuwsberichten in de media
- De invloed van grote investeerders
- Vertrouwen in het traditionele geld
- Druk of ondersteuning vanuit de overheid
Bitcoin als geldig betaalmiddel
Bitcoins worden in geen enkel land gebruikt als geldig betaalmiddel. Het is dan ook vreemd dat de bitcoins of ook wel BTC toch een bepaalde waarde kennen. Net zoals bij andere markten komt de prijs van de Bitcoin volledig tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag is dan aanbod, zie je dat de prijs van de Bitcoin stijgt.
De Bitcoin kan ondanks dat het geen geldig betaalmiddel is wel worden gebruikt als online ruilmiddel. Elke gebruiker heeft een eigen wallet waarmee het mogelijk is om via een uniek adres bitcoins te versturen naar andere internetgebruikers. Steeds meer online webshops accepteren betalingen in bitcoins en de bitcoins lijken ook hun intrede te maken in fysieke winkels. Sinds kort accepteert het Delftse stadscafé De Waag bijvoorbeeld betalingen in bitcoins.
Wat is het maximale aanbod van de Bitcoin?
Bij de Bitcoin staat het maximale aanbod altijd vast: er kunnen namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt komen. Miners brengen steeds een kleine hoeveelheid nieuwe bitcoins in de omloop. Periodiek neemt het aantal bitcoins dat wordt toegevoerd af, waardoor pas in 2140 de laatste bitcoins in de omloop komen.
Doordat het aanbod nu al vaststaat, is de kans groot dat de Bitcoin op de lange termijn in waarde stijgt. Normale valuta’s worden steeds minder waard door inflatie. Overheden drukken nieuw geld bij, waardoor het aanbod steeds verder toeneemt. Bij een gelijke vraag zie je dan dat de reëel waarde van het geld daalt. De gevolgen ervaren we dagelijks: je koopt voor één euro nu veel minder dan 20 jaar geleden.
Met de Bitcoin zal dit minder snel gebeuren: er is namelijk geen centrale partij die na de 21 miljoenste Bitcoin nieuwe munten kan gaan uitgeven. Hierdoor zou de Bitcoin waardevast moeten blijven en heb je dus minder last van inflatie.
Momenteel is de Bitcoin echter nog geen realistisch betaalmiddel: door de sterke schommelingen en volatiliteit kan je in een korte tijd ook een fors bedrag verliezen met beleggingen in de Bitcoin.
De invloed van grote partijen op de Bitcoin
Op het moment zijn er enkele grote partijen die het grootste deel van de Bitcoins in handen hebben. Crypto insiders noemen deze mensen ook wel whales. Wanneer een whale in één keer een grote hoeveelheid Bitcoins verkoopt, kan dit de prijs een grote tik geven.
De prijs wordt zoals je ondertussen weet bepaald door het spel tussen vraag en aanbod. De partijen die het meeste aantal Bitcoins bezitten, kunnen echter ook het meeste invloed uitoefenen op deze wisselwerking.
Is de Bitcoin nuttig als valuta?
In de praktijk is de Bitcoin als valuta nog niet erg nuttig: het gebruik is te complex en transacties worden traag uitgevoerd. De waarde komt dan ook vooral tot stand door de grote groep speculanten die de prijs opdrijven. Wanneer het vertrouwen in de bitcoin (tijdelijk) afneemt, zie je dan ook dat de koers flink kan dalen.
Wanneer je van plan bent om te beleggen in de Bitcoin, is het dan ook aan te raden om de laatste ontwikkelingen goed te volgen. Bekijk niet hoe het echt met de Bitcoin gaat, nee, bekijk hoe de massa denkt dat het met de Bitcoin gaat.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!