Wat is beleggen?

Wat is beleggen nu precies? Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een Nederlands bedrijf zijn. Er zijn echter veel meer mogelijkheden en vormen van beleggen dan je in de eerste instantie zou denken.

Wat is beleggen nu precies?

 

Wat is het doel van beleggen?

Het doel van beleggen is vanzelfsprekend geld verdienen. Bij de traditionele beleggingsvormen verdien je geld wanneer de koers van bijvoorbeeld een aandeel stijgt. Wanneer je een aandeel dan langere tijd vasthoudt, behaal je een positief resultaat.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om geld te verdienen wanneer de koersen dalen. Deze mogelijkheid is vanzelfsprekend erg aantrekkelijk wanneer het minder goed gaat met de economie. Wanneer je inzet op een daling, ga je short.

Wat is beleggen

Waarin kan je beleggen?

Wanneer je nadenkt over de vraag wat beleggen is, kom je ook aan bij de vraag waarin je kunt beleggen. Een betere vraag is misschien waarin je niet kunt beleggen. Het is via het internet namelijk mogelijk om in bijna alles te investeren. Denk hierbij aan varkens, maar ook aan bijvoorbeeld kunst. Toch zijn er enkele belangrijke categorieën te onderscheiden:

 • Aandelen: je handelt dan in de beurswaarde van een bedrijf.
 • Obligaties: je verhandelt uitgeschreven leningen van ondernemingen of overheden.
 • Grondstoffen: denk hierbij aan bijvoorbeeld goud en zilver.
 • Forex: hierbij handel je in valuta’s zoals de euro tegenover de dollar.
 • Opties: je koopt de mogelijkheid om een aandeel te kopen of verkopen.
 • Derivaten: ingewikkeldere constructies waarmee je ook short kunt gaan.
 • Crypocurrencies: hierbij handel je in digitale valuta’s zoals de Bitcoin.

Hoe kan je goed beleggen?

Beleggen is meer dan gokken. Toch kan je de beurs nooit met zekerheid voorspellen. Door te oefenen kan je er echter wel handig in worden. Vooral op de korte termijn zijn er bepaalde patronen te analyseren en voorspellen waardoor het mogelijk is om als professionele trader de kost te verdienen. Op de lange termijn worden de kerngegevens van het bedrijf belangrijk. Het is dan belangrijk om een uitgebreidere analyse van het bedrijf te doen.

Let er wel op dat de koers van een effect nooit met zekerheid vast te stellen is: beleg daarom alleen maar met geld dat je niet direct nodig hebt.

5 redenen om te beleggen

 • Met beleggen kan je een beter resultaat behalen dan met sparen.
 • Met beleggen kan je ook inzetten op een dalende koers.
 • Je kunt zelf bepalen met welk bedrag je belegt.
 • Beleggen is gratis uit te proberen met een demo.
 • Beleggen is spannend en leerzaam!

Waarom beleggen mensen?

We weten nu wat beleggen is en waarin je kunt beleggen. Maar waarom besluiten mensen nu eigenlijk om te beleggen? Het is bekend dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en men ziet geld graag groeien maar het liefst tegen een beperkt risico. Toch besluiten veel mensen om uiteindelijk te gaan beleggen. Zijn ze dan niet bang om hun geld te verliezen?

Waarschijnlijk wel, het alternatief is echter niet erg aanlokkelijk. Onder invloed van inflatie en de lage spaarrentes behaal je op de bank een negatief rendement. Dit terwijl beleggingen op de langere termijn goede rendementen laten zien. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen proberen te beleggen. Sommige mensen doen dit zelf en andere mensen schakelen een beleggingsfonds of –adviseur in.

Waarom kan beleggen verstandig zijn aan de hand van popcorn

Zelf aan de slag met beleggen?

Je weet nu wat beleggen precies inhoudt en wat de redenen zijn van mensen zijn om dit te gaan doen. Durf jij het aan? Tegenover een hoger risico ligt een hoger (potentieel) rendement.

Wanneer je zelf wilt beleggen heb je een account nodig bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te handelen in bijvoorbeeld aandelen. We hebben een duidelijk overzicht gemaakt van de beste brokers. Bekijk hier wat de beste brokers zijn om als belegger aan de slag te gaan.

Wat is beleggen nu?

Op de vraag ‘wat is beleggen’ kunnen we een eenvoudig antwoord geven: het kopen en/of verkopen van effecten om geld te verdienen. Beleggen is een interessante manier om een hoger rendement uit je spaartegoeden te halen. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te beleggen. Het is echter belangrijk om een goed plan op te stellen voordat je in het diepe springt.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment