Wat is beleggen nu eigenlijk?

Iedereen heeft wel eens van beleggen gehoord, maar wat is beleggen nu eigenlijk precies? Beleggen is het besteden van geld aan iets waarvan men hoopt dat de waarde in de toekomst zal stijgen. De meeste Nederlanders beleggen in op de AEX geregistreerde aandelen, er zijn echter veel meer mogelijkheden en vormen van beleggen dan je in de eerste instantie zou denken.

5 redenen om te beleggen

  • Met sparen verminderd je geld in waarde, met beleggen kan je geld verdienen.
  • Met beleggen kan je ook geld verdienen wanneer de koers daalt.
  • Bij beleggen beheers je de risico's: je verliest daardoor nooit meer dan je inzet.
  • Beleggen is geheel gratis uit te proberen met een demo.
  • Beleggen is spannend, leerzaam en je wordt vanzelf beter.

wat is beleggenVoordat we ingaan op het hoe en wat van beleggen is het verstandig om eerst even te kijken waarom mensen eigenlijk beleggen. Bijna iedereen weet dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en men ziet geld graag groeien maar het liefst tegen een beperkt risico. Toch besluiten veel mensen om uiteindelijk te gaan beleggen. Zijn ze dan niet bang om hun geld te verliezen?

Waarschijnlijk wel, het alternatief is echter ook niet erg aanlokkelijk. Onder invloed van inflatie neemt de reële waarde van ieder spaartegoed namelijk gedurende de jaren af, en met beleggingen zijn veel hogere rendementen te behalen. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen proberen te beleggen, al dan niet met ondersteuning van een beleggingsfonds of –adviseur.

Het doel van beleggen

Het doel van beleggen is vanzelfsprekend geld verdienen. Bij de traditionele beleggingsvormen verdien je geld wanneer de koers van bijvoorbeeld een aandeel stijgt, tegenwoordig is het via allerlei ingewikkelde constructies ook mogelijk om geld te verdienen wanneer de koersen dalen. Deze mogelijkheid is vanzelfsprekend erg aantrekkelijk in perioden van economische neergang, maar neemt ook de nodige morele vraagstukken met zich mee.

Beleggen is in ieder geval niet gokken, maar ook zeker geen exacte wetenschap. Door te oefenen kan je er een handigheidje in krijgen. Vooral op de korte termijn zijn bepaalde patronen te analyseren en voorspellen waardoor het mogelijk is om als professionele trader de kost te verdienen. Op de lange termijn worden de kerngegevens van het bedrijf belangrijk en zal men met meer factoren rekening moeten houden om de verdere ontwikkeling van de koers te voorspellen.

Let er wel op dat de koers van een effect nooit met zekerheid vast te stellen is; beleg daarom alleen maar met tegoeden die je niet direct nodig hebt.

Zelf beleggen?

Je weet nu wat beleggen precies inhoudt en wat de redenen zijn van mensen zijn om dit te gaan doen. Durf jij het aan? Tegenover een hoger risico ligt een hoger (potentieel) rendement; zeker wanneer je handig bent in beleggen kan je er erg goed aan verdienen.

Voor beginnende beleggers is het vooral interessant om aan de slag te gaan bij een online broker aangezien het daar niet nodig is om een commissie te betalen. Hierdoor kan je tegen een lage spread en dankzij een hoge hefboom toch behoorlijke winsten behalen. Op beleggen.info vind je nog veel meer informatie over de mogelijkheden van beleggen.

Concluderend: wat is beleggen?

Op de vraag wat is beleggen kunnen we een eenvoudig antwoord geven: het kopen en/of verkopen van effecten om geld te verdienen. Beleggen is een interessante manier om een hoger rendement uit je spaartegoeden te halen. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te beleggen: het is belangrijk om te bepalen wat je wilt beleggen en om te bepalen wat de beste broker voor je is. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!