fbpx

Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds is een fonds dat tegoeden van klanten verzamelt en vervolgens voor hen belegt. Een beleggingsfonds is ideaal voor mensen die geen interesse hebben in beleggen, maar toch meer uit hun vermogen willen halen. Vanzelfsprekend kosten beleggingsfondsen wel wat: beheerkosten worden afgetrokken van het rendement.

Wat is een goed beleggingsfonds?

wat is beleggingsfondsZelf beleggen is, wanneer je het echt kunt, natuurlijk nog steeds het winstgevendst. Toch zijn beleggingsfondsen ongekend populair. Dit is niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat beleggingsfondsen het mogelijk maken voor iedereen om toch veel geld te verdienen met beleggen.

Toch is het selecteren van een geschikt beleggingsfonds nog best een uitdaging: er zijn werkelijk honderden beleggingsfondsen die niet altijd even eenvoudig met elkaar te vergelijken zijn. De vraag wat is een goed beleggingsfonds is dan ook niet eenduidig te beantwoorden aangezien dit geheel afhangt van je eigen doelen en wensen.

Toch zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan een goed beleggingsfonds moet voldoen, denk hierbij onder andere aan een hoog rendement en een beperkt risico. 

Doelgroep van beleggingsfondsen

Nu je weet wat een beleggingsfonds is ben je waarschijnlijk benieuwd naar de doelgroep van beleggingsfondsen. Eigenlijk zijn beleggingsfondsen erg open: zowel particuliere beleggers als institutionele beleggers zijn welkom en er bestaan beleggingsfondsen in alle mogelijke richtigngen.

Een groot voordeel van een beleggingsfonds is het feit dat je een hoger niveau van spreiding kunt behalen. Doordat er zoveel geld bij elkaar wordt verzamelt kan het fonds meer verschillende soorten effecten kopen terwijl dit als individu niet mogelijk is.

Ook in grootte variëren beleggingsfondsen sterk. Sommige beleggingsfondsen bestaan uit enkele klanten met een totaal vermogen van tienduizend euro terwijl de grotere beleggingsfondsen honderden miljoenen euro’s beheren.

Verschillende beleggingsstijlen: soorten fondsen

Geen belegger is hetzelfde, en dat geldt natuurlijk ook voor de beleggingsfondsen. Wat een beleggingsfonds precies is, hangt dan ook sterk af van de beleggingsstijl van het fonds. Je hebt bijvoorbeeld aandelenfondsen die alleen maar handelen in aandelen van verschillende bedrijven.

Mixfondsen zijn fondsen met een wat meer gespreid karakter waardoor de risico’s ook beperkter zijn. Naast aandelen kan een mixfonds bijvoorbeeld ook obligaties en valuta’s bevatten. Zelf beleg ik bijvoorbeeld maandelijks een bedrag in een mixfonds voor mijn pensioen.

Vanzelfsprekend zijn er ook vastgoedfondsen en obligatiefondsen. Obligatiefondsen lijken erg veilig, maar sommige obligatiefondsen investeren ook in junkbonds die juist een enorm risico kennen. Het is dan ook belangrijk om altijd het risico na te gaan, want vergeet niet: meer risico, meer rendement maar ook meer verlies wanneer het misgaat!

Zelf een beleggingsfonds kiezen

Uiteindelijk is het belangrijk dat je een beleggingsfonds kiest die bij je past. Of een fonds bij je past hangt vooral af van je doelen en van je risicoprofiel. Hoeveel ben je bereid om maximaal in een maand te verliezen? Hoeveel geld wil je hebben over een jaar? Schrijf op papier op wat je precies zoekt en je ontdekt vanzelf wat het beste beleggingsfonds voor je is! 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!