Wat is een beleggingsfonds?

Beleggingsfondsen zijn erg populair. Dit is niet vreemd: het is een stuk eenvoudiger om te beleggen in een beleggingsfonds dan om zelf te beleggen in aandelen. Maar wat is een beleggingsfonds nu eigenlijk? En welke mogelijkheden zijn er? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een fonds dat namens een grote groep klanten beleggingen uitvoert. Veel fondsen beleggen bijvoorbeeld in een mix van aandelen. Er bestaan echter ook fondsen zie zich op andere beleggingsproducten focussen. Wanneer je geld stort binnen een beleggingsfonds ontvang je een participatie. Wanneer het goed gaat met de beleggingen van het fonds, behaal je een positief rendement.

Hoe kan je zelf beleggen in een beleggingsfonds?

Je kan zelf in een beleggingsfonds beleggen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om beleggingsproducten te kopen en verkopen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je kan ervoor kiezen om actief te beleggen in een beleggingsfonds of om participaties te kopen voor de lange termijn.

Speculeren op de prijs van een beleggingsfonds.

Je kan ervoor kiezen om te speculeren op de prijs van een beleggingsfonds. Je doet dan aan handel op de korte termijn. Op die manier is het zelfs mogelijk om te speculeren op een daling van de markt.

Participaties kopen in een beleggingsfonds

De meeste mensen kiezen ervoor om te investeren in een beleggingsfonds voor de lange termijn. Wanneer je geld inlegt binnen een beleggingsfonds dan heet dit ook weel een participatie. Je hebt dan voor een deel recht op de resultaten van het fonds.

Wat voor beleggingsfondsen zijn er?

Beleggingsfondsen zijn er in alle soorten en maten. De meeste fondsen hebben een specifiek thema. Een fonds kan zich bijvoorbeeld specifiek richten op een sector of regio. Ook bestaan er fondsen die zich op een specifiek beleggingsproduct richten. Hieronder bespreken we kort de verschillende soorten fondsen:

  • Aandeelfondsen: deze fondsen investeren in een mandje aandelen.
  • Obligatiefondsen: deze fondsen beleggen in obligaties of leningen.
  • Mixfondsen: deze fondsen spreiden de beleggingen over aandelen &obligaties.
  • Hedgefondsen: deze fondsen speculeren op de markt met bijvoorbeeld derivaten.

Hoe werkt een beleggingsfonds?

Het principe van een beleggingsfonds is erg eenvoudig. Een beleggingsfonds probeert zoveel mogelijk geld los te krijgen van potentiële beleggers. Als belegger betaal je namelijk kosten om te beleggen in het fonds. Vervolgens gaat de fondsbeheerder beleggen met al het geld dat wordt ingelegd.

De fondsbeheerder besluit waarin het geld wordt belegt. In Nederland moet elk fonds essentiële beleggingsinformatie beschikbaar stellen. In zo’n document kan je precies terugvinden wat het beleggingsbeleid van het fonds is. Ook zie je er een overzicht van de risico’s en de kosten. Het is altijd aan te raden om deze informatie goed door te lezen voordat je geld inlegt binnen een fonds.

Wat is een beleggingsfonds

Waar moet je op letten bij het selecteren van een fonds?

Voordat je op zoek gaat naar een beleggingsfonds, is het belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je belangrijk vindt. Wat is je beleggingsplan? Hoe lang wil je beleggen? Hoeveel risico’s wil je nemen? Wanneer je ongeveer weet waar je naar op zoek bent kan je verschillende fondsen doornemen.

Bij elk fonds moet je eerst onderzoeken in welke beleggingsproducten ze beleggen. Belegt een bedrijf bijvoorbeeld voornamelijk in aandelen of in obligaties? Onderzoek goed wat de verdeling binnen het fonds is. Wanneer een fonds veel van de tegoeden in één aandeel investeert is de risicospreiding alsnog beperkt.

Vervolgens is het belangrijk om de kosten goed te onderzoeken. Bij elk fonds betaal je beheerkosten en in sommige gevallen betaal je ook nog extra kosten wanneer het fonds goede resultaten behaalt. Kosten kunnen je beleggingsresultaten sterk drukken. Het is daarom verstandig om op zoek te gaan naar een fonds dat lage kosten rekent.

Wat is het verschil tussen open-end en closed-end fondsen?

De meeste beleggingsfondsen zijn open-end. Het is dan op elk moment mogelijk om mee te doen aan het fonds. De nieuwe tegoeden worden vervolgens verspreid over de beleggingsproducten. Hierdoor maakt het voor de huidige participanten weinig uit wanneer er nieuwe deelnemers bijkomen. De meeste open-end beleggingsfondsen worden vrij verhandeld op de beurs.

Sommige beleggingsfondsen zijn closed-end. Bij dit soort fondsen staat het aantal participaties vast. Wanneer het fonds opent kunnen beleggers zich inschrijven op het fonds. De waarde van een closed-end fonds is meer te vergelijken met de waarde van een aandeel. De waarde van een aandeel in dit fonds wordt bepaald door vraag en aanbod naar de participaties en niet zozeer door de daadwerkelijke waarde van het fonds. Een closed-end fonds kan dus met een premie verhandeld worden.

Hoeveel kost beleggen in een fonds?

Wanneer je belegt in een fonds, betaal je altijd beheerkosten. De voordeligste fondsen rekenen een kostenpercentage van ongeveer 0,5% terwijl sommige fondsen wel 2% aan kosten rekenen. Pas op met fondsen die hoge percentages rekenen. Het lukt maar weinig beleggingsfondsen om de markt te verslaan en de hoge transactiekosten kunnen een groot deel van je rendement opeten.

Naast de beheerkosten betaal je ook transactiekosten wanneer je deelnames aan het fonds koopt bij je broker. Lees daarom goed na hoe duur het is om een fonds te kopen bij je broker.

Wat zijn voordelen van beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds heeft de nodige voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen.

Gespreid beleggen

Met een beleggingsfonds kan je met een kleine investering toch gespreid beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks met een bedrag van 100 euro wilt beleggen, kan het erg duur worden om dit gespreid te doen. Je moet dan iedere keer dat je een aandeel koopt opnieuw transactiekosten betalen. Met een fonds kan je ook met een klein bedrag in een mandje aandelen beleggen: op die manier verklein je dus je beleggingsrisico!

Kennis

Wanneer je belegt met een beleggingsfonds, profiteer je van de kennis van de fondsbeheerder. De gemiddelde belegger heeft weinig tijd en weet weinig af van aandelen. Een fonds heeft vaak een heel team in dienst die de hele dag allerlei analyses uitvoeren. De kans dat het team iets vindt wat jij net hebt gemist is dan ook groot.

Meer toegang

Sommige markten of sectoren zijn lastig toegankelijk als particuliere belegger. Het kan bijvoorbeeld lastig om op grote schaal in vastgoed te beleggen. Ook kan het handelen in opkomende markten zoals Brazilië en India een lastige aangelegenheid zijn. Met een fonds kan je alsnog tegen lage kosten profiteren van de koersontwikkelingen op deze markten.

Lagere kosten

Wanneer je een fonds kiest met lage transactiekosten, bespaar je vaak veel op je beleggingen. Wanneer je zelf elk aandeel los zou kopen, dan kost dit je veel geld. Deze lagere kosten zorgen er weer voor dat je een hoger potentieel rendement kunt behalen!

Wat zijn de nadelen van beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds brengt ook de nodige nadelen met zich mee. Hieronder bespreken we wat de grootste nadelen van een fonds zijn.

Minder flexibel

Met een fonds geeft je het beheer volledig uit handen. Je hebt dan ook geen invloed op de beleggingen die het fonds uitvoert. Wil je graag in hele specifieke aandelen handelen? Dan kan het verstandig zijn om de aandelen zelf te kopen bij een broker.

Koers loopt achter

De koers van een beleggingsfonds wordt niet live bijgehouden. Bij de meeste fondsen wordt de koers slechts één keer per dag bijgewerkt. Bij sommige fondsen kan het zelfs weken of maanden duren voordat de koers wordt bijgewerkt. Je kan normaal gesproken dan ook maar één keer per dag in het fonds handelen.

Negatief rendement

Ook met een beleggingsfonds kan je een negatief rendement behalen. In economisch slechte tijden zie je dat fondsen het doorgaans ook slecht doen. Zelfs fondsen die claimen dat ze de markt kunnen verslaan zetten dan slechte resultaten neer.

Wat zijn de risico’s van beleggingsfondsen?

Bij elke vorm van beleggen kan je geld verliezen. Je loopt dan ook het risico dat het geld wat je investeert minder waard wordt. Je kunt je hier wel tegen beschermen door gespreid in te stappen. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om periodiek een bedrag in te leggen. Op die manier voorkom je dat je net op de top van de markt een grote belegging in een fonds uitvoert.

Wat is het verschil tussen een actief en passief beleggingsfonds?

Een actief beleggingsfonds probeert de markt te verslaan. Dit doen ze door actief aandelen te kopen en verkopen. Doordat er veel transacties worden uitgevoerd en doordat er analyses moeten worden uitgevoerd, liggen de beheerkosten bij een actief beleggingsfonds vaak hoger. In de praktijk lukt het de meeste actieve fondsen echter niet om de markt te verslaan.

Een passief beleggingsfonds of ook wel indexfonds handelt niet actief. Ze proberen juist een bepaalde index of markt zo nauwlettend mogelijk te volgen. Een goed voorbeeld hiervan is een beleggingsfonds dat de AEX probeert te simuleren.

Hoe kan je het beste beleggen in een fonds?

Wanneer je een groot vermogen wilt opbouwen is het voor de meeste mensen het aantrekkelijkste om een fonds te vinden dat de risico’s spreid over een groot aantal regio’s en beleggingsproducten. Vervolgens kan je periodiek automatisch een storting doen binnen het fonds. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment in het fonds stapt.

Deze manier van beleggen kan zeker op de lange termijn een erg hoog rendement opleveren. Dit komt door de kracht van samengestelde rente of rente over rente. Wanneer je de rendementen steeds weer herinvesteert op het fonds, kan je wanneer je lang genoeg belegt meer dan een miljoen euro aan rendement behalen.

Wat is een ETF of Exchange Traded Fund?

Een ETF is een beleggingsfonds dat als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Je kan de ETF eenvoudig kopen of verkopen via je broker. De waarde van een ETF beweegt vaak mee met de onderliggende effecten.

Wat is een hedgefund of hedgefonds?

Een hedgefonds is een speciaal type beleggingsfonds en wordt gekenmerkt door een hoger risico. Een hedgefund kan bijvoorbeeld in allerlei derivaten handelen. Ook kan een hedgefonds short gaan. Door short te gaan speculeert het fonds op een koersdaling. Sommige hedgefondsen gebruiken bovendien een hefboom. Ze beleggen dan gedeeltelijk met geleend geld.

Een hedgefonds kan potentieel hoge rendementen opleveren. Het risico van beleggen in een hedgefonds ligt ook een stuk hoger. Lees je daarom goed in voordat je investeert in een hedgefonds.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *