Belegger worden: hoe word je een betere belegger?

Belegger worden is simpel, maar een goede belegger worden is dat niet. In dit artikel bekijken we hoe je in enkele stappen kunt beginnen met beleggen. Met de tips in dit artikel voorkom je de grootste fouten en vergroot je de kans op het behalen van goede resultaten!

Hoe kan je zelf een belegger worden?

Je kunt zelf een belegger worden door een account te openen bij een broker. Een broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt voor beleggers om zelf aandelen & andere beleggingsproducten te verhandelen. Je kunt ervoor kiezen om actief op de markten te speculeren op je kunt investeren op de lange termijn door aandelen en indexfondsen te kopen.

Hieronder zie je direct bij welke brokers je een vliegende start kunt maken:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je een betere belegger worden?

Je weet nu bij welke partijen je het beste zelf een belegger kunt worden. Wanneer je gaat beleggen wil je natuurlijk goede resultaten neerzetten. In dit deel van het artikel bespreken we dan ook hoe je een betere belegger kunt worden.

Kies beleggingen die bij je passen

Er bestaan ontzettend veel beleggingsmethoden en lang niet alle manieren passen even goed bij elk type belegger. Wanneer je een succesvolle belegger wilt worden, is het daarom belangrijk om beleggingsproducten te kiezen die goed bij je passen.

Een belangrijk concept hierbij is de zogenaamde risicobereidheid. Wanneer je jong bent en veel tijd hebt dan kan je ervoor kiezen om in risicovolle aandelen te beleggen. Risicovolle aandelen presteren op de lange termijn goed, maar zijn ook erg volatiel. Wanneer je onvoldoende tijd hebt, dan kan je veel geld verliezen met dit type belegging.

Wanneer je ouder bent, dan heb je deze tijd wellicht niet waardoor je beter kunt kiezen voor meer stabiele beleggingsproducten. Het is daarom ontzettend belangrijk om eerst te bepalen welk beleggingsproduct goed bij je past.

Leer te verliezen

Een belangrijke eigenschap van de succesvolle belegger is dat hij of zij durft te verliezen. Door met regelmaat je verlies te nemen, zorg je ervoor dat je inzet niet verdampt door één verkeerde beslissing. Aan de andere kant is het juist belangrijk om je winsten zo lang mogelijk open te laten staan zodat je een zo goed mogelijk resultaat behaald.

Dit doe je door van tevoren te bepalen waar je winst en waar je verlies neemt. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat je het laagste of hoogste punt op een dag in eerste instantie gebruikt als punt om verlies te nemen. Vervolgens mag je dit moment wat ook wel een stop loss wordt genoemd alleen in de gunstige richting bewegen waarbij je maximale verlies minder wordt: op die manier zorg je ervoor dat je winst maximaliseert zonder dat je risico’s explosief toenemen.

belegger worden

Reageer niet in paniek

De grootste fout die je als belegger kunt maken, is om naar paniek te luisteren. De aandelenmarkt is instabiel en de aandelenkoersen zullen dan ook regelmatig flink dalen.

Natuurlijk is het slim om je aandelen te verkopen wanneer er een goede reden voor is. Wanneer het bedrijf bijvoorbeeld fraude pleegt of wanneer een concurrent een beter alternatief is bijvoorbeeld. Een beurscrash is echter geen goede reden: na een beurscrash zie je namelijk vaak weer herstel. Het is dan zonde om al je aandelen te verkopen op het moment dat de koers daalt.

Onthoud dat voordat je de aandelen verkoopt, er alleen sprake is van een papieren verlies. Een papieren verlies is een ongerealiseerd verlies: wanneer de beurs hersteld dan kan dit verlies zelfs helemaal verdwijnen. Een goede tip is dan ook om zeker tijdens een crash niet constant naar je scherm te kijken: focus niet op de rode nummers, focus op je toekomstplan.

Beleg in dingen die je begrijpt

Wanneer je een betere belegger wilt worden, is het belangrijk om alleen te beleggen in beleggingsproducten die je begrijpt. Te veel mensen investeren in dingen die ze niet eens goed kunnen uitleggen. Denk hierbij aan complexe financiële producten of in aandelen van bedrijven waarvan ze niet eens goed weten wat ze doen.

De beroemde belegger Warren Buffett volgt deze regel succesvol op: hij investeert alleen in bedrijven waarvan hij in enkele zinnen kan uitleggen wat ze precies doen. Met deze strategie lukt het hem jaar in, jaar uit om de beursindexen te verslaan.

Keep it simple

Door films over Wall Street krijgen we vaak het idee me dat beleggen heel ingewikkeld moet zijn. In de praktijk is een simpele strategie juist vaak een betere strategie. Zeker als beginnende belegger, is het niet nodig om met tientallen indicatoren te beleggen in een selectie van de ruim 20.000 aandelen die genoteerd staan op de Amerikaanse beurs.

Begin in plaats daarvan met het in de gaten houden van een klein mandje aandelen. Op die manier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs en kan je de beste resultaten neerzetten.

Accepteer dat timen mogelijk onmogelijk is

Er bestaat veel discussie over of het timen van de markt mogelijk is. Het is in ieder geval duidelijk dat het timen van de markt erg ingewikkeld is en dat het zelfs de beste fondsbeheerders niet lukt. Het is daarom belangrijker om een goede strategie toe te passen dan om de markt goed te timen.

Wanneer je op de lange termijn belegt, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van dollar cost averaging: je koopt dan periodiek een bepaalde hoeveelheid van het aandeel waardoor je zowel op de lagere las hogere prijzen opkoopt. Je weet namelijk nooit met zekerheid of de markt zich op een dieptepunt of een hoogtepunt bevindt.

Wanneer je actief handelt, is timing ook minder belangrijk dan je zou denken. Tuurlijk, door goed te timen kan je een mooi rendement neerzetten. Toch is het belangrijker om goed om te gaan met je risico’s. Wanneer je er bijvoorbeeld voor zorgt dat winstgevende beleggingen meer opleveren dan verliesgevende beleggingen kosten, behaal je betere beleggingsresultaten.

timing beleggen

Je mag fouten maken

Ook goede beleggers maken fouten. Om echter een betere belegger te worden, moet je wel van je fouten leren. Dit doe je door regelmatig je prestaties te analyseren. Door vervolgens systematische fouten in je manier van denken te verbeteren, kan je je beleggingsresultaten verbeteren. Fouten maken is 100% te vergeven, maar je fouten negeren is dat niet.

Superrijk worden met beleggen

Veel, vooral jonge mensen besluiten te gaan beleggen omdat ze gehoord hebben dat het een goede manier is om erg rijk te worden. Dit soort verwachtingen worden uitvergroot door de verhalen die je online leest van mensen die nog nooit belegd hebben en met enkele euro’s miljonair zijn geworden.

Je ziet tegelijkertijd dat veel mensen stoppen met beleggen omdat het vervolgens toch niet zo simpel blijkt. Belegger worden is eenvoudig; maar consistent winstgevend beleggen is dat niet. In de beurswereld wordt veel jargon gebruikt en wanneer je goede resultaten wilt behalen, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben.

Het is in ieder geval belangrijk om te onthouden dat beleggen geen snel rijk worden schema is. Het is een marathon, geen sprint. Er zijn geen garanties en het is belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Door te beginnen met juiste verwachtingen, kan je een betere belegger worden.

Belegger worden is simpel: nu nog succesvol beleggen

Veel mensen vragen me waarom zo weinig mensen belegger worden wanneer dit relatief simpel is. Dit komt doordat belegger worden simpel is, maar door een verkeerde mindset is het voor veel mensen lastig om een succesvolle belegger te worden. Uit mijn eigen ervaring en uit de ervaring van veel andere beleggers is al met regelmaat gebleken dat de mensen die slagen dit niet doen vanwege hun geweldige strategie, maar vanwege hun manier van denken en doen.

Wanneer je tien mensen een sterk systeem geeft behalen al die tien mensen toch een ander resultaat. Dit komt doordat we allemaal te maken hebben met andere waardes, emoties en karaktertrekken. Zodra je doorhebt wat je sterke en zwakke punten zijn als een belegger kan je betere resultaten neerzetten.

Wil je beleggen eerst zelf zonder risico proberen met een demo. Gebruik dan de onderstaande knop om de beste demo accounts met elkaar te vergelijken:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *