Hoe kan je met 50 euro beleggen?

De laatste tijd hebben we van veel mensen de vraag ontvangen of het mogelijk is om met 50 euro te beleggen. Het antwoord is ja, dit is zeker mogelijk! In dit artikel bespreken we wat de beste mogelijkheden zijn om 50 euro per maand te investeren.

Waarom is het interessant om maandelijks met 50 euro te beleggen?

Veel mensen denken onterecht dat beleggen alleen mogelijk is voor de rijkeren onder ons. Dit is jammer: juist wanneer je vroeg begint kan je met een maandelijkse investering van € 50 een mooi vermogen opbouwen. Wanneer je maandelijks € 50 belegt tegen een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% dan behaal je de volgende resultaten:

  • Na 10 jaar zou je € 17.383 bezitten
  • Na 25 jaar zou je € 87.727 bezitten
  • Na 50 jaar zou je € 688.524

Door vroeg te starten met een klein bedrag, vergroot je de kans om met een groot bedrag te eindigen. Dit komt doordat je over je rendement ook weer rendement ontvangt. Vergeet echter niet dat je met beleggen ook geld kunt verliezen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden wanneer je met 50 euro wilt investeren?

Waarin kan je met 50 euro beleggen?

Je kunt met een maandelijks bedrag van 50 euro tegenwoordig bij veel partijen terecht. In dit deel van het artikel bespreek ik de verschillende investeringsmogelijkheden die er bestaan.

Met 50 euro aandelen kopen

Er bestaan tegenwoordig diverse broker waar je met € 50 kunt beginnen met beleggen. Vroeger was dit onaantrekkelijk: je betaalde vaak hoge minimum kosten waardoor je het onmogelijk was om positief rendement te behalen.

Er bestaan tegenwoordig gelukkig meerdere brokers waar je zonder vaste commissies aandelen kunt kopen. Bovendien kan je in fractionele aandelen investeren: je koopt dan een klein deel van een aandeel.

Ben je benieuwd bij welke brokers je ook met € 50 terecht kunt? In de onderstaande tabel zie je direct bij welke broker je met 50 euro aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Met 50 euro investeren in Bitcoins

Wanneer je het niet eng vindt om wat meer risico te nemen, kan je ook met 50 euro beleggen in crypto. Vooral veel jonge beleggers vinden cryptocurrencies een interessante optie. De koers van de Bitcoin kan op een dag gerust tien procent stijgen of dalen, waardoor je ook met een klein bedrag snel resultaten ziet.

Bij Bitvavo kan je tegen lage kosten beleggen in Bitcoins: je betaalt er nooit meer dan 0,25%. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen en betaal geen transactiekosten over je eerste € 1000 aan investeringen:

Met 50 euro investeren in een ETF

Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks 50 euro te beleggen in een ETF. Op die manier  kan je langzaam een mooi vermogen opbouwen. Het is dan wel aan te raden om de fondsen een langere periode vast te houden.

Wil je in meer details lezen hoe je met 50 euro toch gespreid kunt beleggen door ETF’s te gebruiken? Lees dan onze uitgebreide special over ETF’s:

Met 50 euro daytraden

Je kunt er ook voor kiezen om actief te speculeren met een bedrag van 50 euro. Met actieve speculatie kan je een hefboom gebruiken: hierdoor kan je ook met klein bedrag een groot bedrag beleggen. Het is bovendien mogelijk om short posities in te nemen waardoor je ook kunt speculeren op een dalende koers.

In dit artikel beschrijven we in details hoe daytraden werkt. Daytrading is over het algemeen erg risicovol en wanneer je met een kleiner bedrag begint, liggen je risico’s nog hoger. Het is daarom aan te raden om eerst te oefenen met een demo.

Schulden aflossen met 50 euro

Wanneer je rentedragende schulden hebt (denk bijvoorbeeld aan een hypotheek), dan kan je hier maandelijks op aflossen. Door je schulden af te lossen, behaal je eigenlijk een ‘gegarandeerd rendement’. Je betaalt daarna namelijk maandelijks minder rente en je bent minder kwijt aan aflossingen.

Meer beleggingsopties met 50 euro

Strategie voor beleggen met 50 euro

Dollar cost averaging is een veelgebruikte strategie voor mensen die met een bedrag van 50 euro beleggen. Je investeert dan maandelijks een vast bedrag, waardoor je een gemiddeld rendement behaalt over je beleggingen.

Wanneer je in één keer instapt, weet je nooit zeker of je dit op een top of in een dal doet. Door echter vast, elke maand in te stappen haal je de emotie uit je beslissingen waardoor je eigenlijk op de ‘automatische’ piloot kunt beleggen. ETF’s zijn erg geschikt voor het toepassen van dollar cost averaging, maar je kunt deze strategie bijvoorbeeld ook gebruiken voor het kopen van

Slim om vroeg te beginnen

Het is aan te raden om al vroeg te beginnen met beleggen, zelfs met kleine bedragen. Je kunt bijvoorbeeld op jonge leeftijd al maandelijks 10, 50 of 100 euro in een indexfonds stoppen. Tijd is dan je beste vriend: over een periode van tientallen jaren kan je door rendement op rendement een mooi bedrag opbouwen.

Dit komt doordat je ook over je rendement weer rendement ontvangt. Op de lange termijn tikt dit aan waardoor je vermogen exponentieel groeit. Wanneer je vroeg begint met beleggen, heb je een veel lager maandelijks bedrag nodig om hetzelfde doel te bereiken.

Ben je benieuwd hoeveel rendement je kunt behalen met een maandelijkse belegging van 50 euro? In de onderstaande tabel zie je hoe je rendement groeit wanneer je een gemiddeld rendement van 8% op jaarbasis behaalt.

JaarVermogen
5€3.519
10€8.691
20€27.457
30€67.969
40€155.433
50€344.262

Is het mogelijk om met 50 euro te beleggen?

10 jaar geleden was het onmogelijk om met 50 euro te beleggen. Het is dan ook indrukwekkend dat het tegenwoordig mogelijk is om te beleggen met 50 euro. Het is wel belangrijk om extra goed op de transactiekosten te letten wanneer je met 50 euro belegt: zeker bij de duurdere partijen liggen de kosten te hoog om nog een goed rendement te behalen met 50 euro.

Selecteer daarom een broker waar je geen vaste commissies betaalt. Klik hier om de beste brokers met elkaar te vergelijken.

50 euro investeren

Kan je 50 euro missen? Pas op voor de risico’s!

Met 50 euro beleggen kan een goed idee zijn wanneer je dit leuk vindt of wanneer je rustig wilt beginnen met het verkennen van de beurs. Het is echter wel belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je absoluut kunt missen. Ga niet beleggen met geld dat je binnenkort nodig hebt: beleggen is een risicovolle activiteit waarmee je zeker geld kunt verliezen.

Wanneer je geld kunt missen, heeft beleggen eigenlijk altijd nut. Wanneer je voldoende tijd hebt, kan je ook met kleine, maandelijkse investeringen van 50 euro een goed rendement behalen. Dit komt doordat je ook over je rendement weer rendement ontvangt. Bedenk wel altijd goed voor jezelf of je het geld langere tijd kunt missen.

Het is verrassend genoeg al mogelijk om vanaf € 50 te investeren in vastgoed. Je kunt jammer genoeg zelf geen huis kopen, maar je kunt wel je geld in een vastgoedfonds stoppen. Dit fonds investeert namens jou en veel andere beleggers bijvoorbeeld appartementen op waar je vervolgens een deel van de huurinkomsten ontvangt. Onderzoek wel altijd goed waar het vastgoedfonds precies in investeert: er bestaan ook veel malafide fondsen die niet onder toezicht staan van de AFM.

De meeste beleggers zullen op de korte termijn niet veel verdienen met een investering van € 50. Het gemiddelde jaarlijkse rendement op de beurs bedraagt ongeveer 8% en er zijn bovendien ook jaren waarin je verlies lijdt. Wanneer het je lukt om 10% rendement te behalen, dan ontvang je een bedrag van € 5. Toch kunnen maandelijkse investeringen van € 100 interessant zijn, aangezien je ook over het rendement steeds weer rendement ontvangt. Hierdoor groeien je investeringen exponentieel.

Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoeveel 50 euro aan beleggingen oplevert. Bij sommige risicovolle opties zoals crypto’s en aandelen kan je tientallen procenten aan rendement behalen. Tegelijkertijd is de kans op grote verliezen met deze beleggingsopties ook groter. Verdiep je daarom goed in de risico’s en kansen en selecteer een belegging die goed bij je past.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *