Beleggen leren in 3 stappen

Beleggen lijkt erg lastig, maar wanneer je de drie eenvoudige stappen in deze tutorial uitvoert kan ook jij beginnen met online beleggen! In dit artikel behandelen we enkele eenvoudige stappen waarmee je winstgevend en succesvol kunt leren beleggen! Ook gaan we dieper in op alle dingen die je moet weten om echt succesvol te worden met beleggen.

Drie leerstappen voor beleggen

 1. Open een gratis demo account bij één van de beste brokers. Met een demo account kan je leren beleggen zonder verdere risico’s.
 2. Oefen met je demoaccount: bij beleggen geldt de zin oefening baart kunst zeker! Door te oefenen leer je patronen herkennen en kan je geld verdienen met beleggen.
 3. Lees veel over beleggen: op die manier leer je de basisbeginselen kennen.

Leren beleggen: wat wil je weten?

Meer leren over actief beleggen

De eerste stap die je moet nemen om te leren beleggen is het doornemen van de basisbeginselen. Beleggen is in theorie niet zo moeilijk. In dit artikel bekijken we in het kort hoe je een belegging opent zodat je zelf aan de slag kunt met beleggen. Voordat het zover is nemen we echter even door waarom beleggen zo aantrekkelijk is.

 • Beleggen kan al vanaf honderd euro: met weinig geld kan je al resultaten behalen.
 • Bij veel brokers ontvang je een gratis demo waarmee je beleggen kunt uitproberen.
 • Wanneer je slim belegt kan je zowel inzetten op stijgende als dalende koersen!
 • Beleggen is leerzaam en spannend: je leert door te doen!

De eerste stap in het leerproces is het openen van een demo bij een broker. Er bestaan ontzettend veel brokers en om deze stap wat makkelijker te maken hebben we de beste broker voor de beginnende belegger geselecteerd.

Met een demo aan de slag

In dit artikel bekijken we straks de basisbeginselen van het beleggen. Het beste is echter om deze beginselen direct toe te passen. Je leert namelijk het beste door te doen! Bij de broker eToro kan je beginnen met actief beleggen.

Doordat het bedrijf aan nieuwe gebruikers een demo van € 40.000 weggeeft kan je direct leren uit praktijkervaringen.

Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Leren beleggen bij eToro

Laten we eens kijken hoe je zelf kunt beleggen bij eToro. Bij eToro kan je handelen in onder andere CFD aandelen, grondstoffen en valutaparen. Op elk effect kan je een positie innemen. Wanneer je een positie inneem speculeer je op een stijging of daling van de prijs.

Hierbij heb je steeds twee mogelijkheden: kopen en verkopen. Wanneer je de optie kopen selecteert verdien je geld wanneer de koers stijgt en wanneer je de optie verkopen selecteert verdien je geld wanneer de koers daalt. Je resultaat wordt continue bijgehouden, maar pas zodra je de positie sluit is het resultaat definitief en wordt dit resultaat verrekent met het saldo van je rekening.

Erg nuttig is de mogelijkheid om orders te gebruiken. Met een order kan je aangeven dat je een positie wilt openen bij een bepaalde prijs. Op die manier kan je de beste resultaten behalen met je belegging!

Tip: Wil je meer lezen over beleggen? Lees onze eToro tutorial!

Lange termijn beleggen leren: complete cursus

In deze complete cursus bekijken we alle basisbeginselen van beleggen. Op die manier weet je direct hoe je betere resultaten kunt behalen met je investeringen. Wil je vervolgens nog meer weten? Onderaan het artikel vind je nog meer cursussen die je kunnen helpen bij beleggingen in specifieke effecten.

Wat leer je in deze cursus?

Wat is beleggen precies?

Voordat je kunt leren beleggen, is het belangrijk dat je begrijpt wat beleggen precies is. Beleggen is het kopen van een financieel effect met als doel het behalen van winst. Een effect kan van alles zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aandeel of aan een obligatie. Maar ook hippe beleggingsvormen zoals cryptomunten en vreemde valuta’s behoren tot de mogelijkheden.

Tegenwoordig kan iedereen dankzij de komst van online brokers leren beleggen. In deze korte beleggen cursus behandelen we de belangrijkste kenmerken van beleggen zodat ook jij aan de slag kunt met beleggen.

beleggen leren

Belangrijke tips voordat je gaat beleggen

Hieronder behandelen we belangrijke tips je je moet weten voordat je gaat beleggen. Met deze tips leer je direct hoe je betere resultaten kunt neerzetten.

Tip 1: spreiden is verstandig

Het is slim om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Wanneer je al je geld in bijvoorbeeld één aandeel inzet heb je een grotere kans om je volledige inleg te verliezen. Maar hoe kan je nu verstandig spreiden? Je kan er ten eerste voor kiezen om te spreiden over de korte en lange termijn:

 • Je kan met een deel van je geld gaan speculeren op risicvolle beleggingen.
 • Met een ander deel van je geld kan je aandelen kopen voor de lange termijn.

Vervolgens kan je ook spreiden over verschillende effecten. Op die manier zorg je ervoor dat je niet al je geld verliest in één type effect dat het slecht doet:

 • Je kan een deel investeren in aandelen.
 • Een ander deel kan je in een fonds investeren.
 • Je kan er voor kiezen om een deel in cryptomunten te stoppen.

Ook kan je je geld over verschillende regio’s en sectoren verdelen:

 • Investeer in verschillende continenten: Afrika en Europa
 • Investeer in verschillende sectoren: banken en toerismebedrijven

Ten slotte is het slim om over de tijd te spreiden. Stap niet op één moment met al je geld in. Op die manier voorkom je dat je een grote investering doet net voordat alle markten flink gaan dalen. De belangrijkste les die je kunt leren bij beleggen is dan ook het zoveel mogelijk managen van je risico’s.

Tip 2: verlaag je kosten

Veel beleggers vergeten wel eens rekening te houden met de kosten van beleggen. Dat is zonde! Door zoveel mogelijk op transactiekosten te besparen kan je een flink hoger rendement behalen. Het is daarom essentieel om een broker te kiezen met lage transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om door middel van onze tool direct te berekenen welke partij het voordeligste voor je is:

Tip 3: bedenk waarin je kunt beleggen

Ga niet lukraak willekeurige effecten kopen. Het is belangrijk om alleen te beleggen in zaken die je daadwerkelijk begrijpt. Complexere financiële producten zoals opties zijn niet voor iedereen geschikt. Je kunt met dit soort effecten je volledige inleg verliezen. Bedenk daarom van tevoren waarin je wilt gaan beleggen.

Wat moet je doen om te beginnen met beleggen

De vervolgstap voor iedereen die wilt leren beleggen is om enkele beslissingen te nemen. Hieronder bekijken we welke beslissingen je moet nemen voordat je kunt beleggen.

Bepaal je beleggingsvorm

Je zult een bepaalde manier van beleggen moeten kiezen. Wil je zelf actief speculeren op de korte termijn? Wil je aandelen selecteren voor de langere termijn? Of wil je liever door middel van een fonds passief aan de opbouw van een vermogen werken? Het is belangrijk om eerst te bedenken welke beleggingsvorm goed bij je past.

Selecteer een goede broker

Vervolgens is het belangrijk om een goede broker te selecteren. Een broker is een partij waarbij je financiële effecten kunt kopen en verkopen. Wil je weten wat goede brokers zijn? Gebruik de onderstaande knop om direct verschillende brokers met elkaar te vergelijken:

Maak een plan

Vervolgens zul je een beleggingsplan moeten opstellen. Wat is bijvoorbeeld het doel wat je wilt bereiken? Hoeveel geld wil je inzetten? Veel beleggers maken de fout om direct willekeurig te beginnen met het kopen en verkopen van aandelen. Het is slimmer om een duidelijk plan op te stellen en om deze vervolgens goed op te volgen.

Blijven leren

Vervolgens is het belangrijk om te blijven leren. Plan regelmatige momenten in voor evaluatie. Op die manier kan je zien of je in de buurt komt van je doelen. Het is verder belangrijk om de lessen op te schrijven die je hebt geleerd. Op die manier voorkom je dat je veel tijd en geld verspilt.

Hoe werkt de beurs precies?

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je leert hoe de beurs precies werkt. De beurs werkt onder invloed van vraag en aanbod. De koers van bijvoorbeeld een aandeel verandert steeds door wisselende vraag en aanbod.

Brengt een bedrijf bijvoorbeeld gunstige winstcijfers uit? Dan zal dit een positief effect hebben op de koers van een aandeel. Heeft een bedrijf fraude gepleegd? Dan zal de koers juist omlaag gaan. Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk om dit soort effecten te leren herkennen. Je kan dan beter inspelen op de laatste marktontwikkelingen.

beleggen cursus

Leer succesvolle resultaten neer te zetten

Wil je succesvolle resultaten neerzetten? Dan is het belangrijk dat je een goede methode toepast. Hiervoor is het essentieel dat je je geld goed managet. Gelukkig kan je ook dit leren! De basisregel voor beleggen is gelukkig erg eenvoudig. Het is belangrijk dat je beleggingen opent die een gunstige verwachtingswaarde hebben.

Maar wat geeft een belegging nu een gunstige verwachtingswaarde? Een belegging heeft een gunstige verwachtingswaarde wanneer er sprake is van een positieve verhouding tussen risico en rendement.

Een belegging met een potentieel rendement van 10% en een potentieel risico van 1% is interessanter dan een belegging met een potentieel rendement van 10% en een potentieel risico van 30%. Bereken daarom altijd op basis van de gegevens die je zelf hebt wat je denkt dat een realistisch mogelijk rendement is op de belegging. Op die manier kan je bepalen of het interessant is om de belegging te openen.

Wil je dit leren? Pak dan een pen en papier en ga op basis van gegevens uit het verleden bepalen of je bijvoorbeeld bepaalde aandelen zou kopen. Op die manier kan je direct zien of je op de juiste manier denkt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst.

Verder leren beleggen

Wil je leren hoe je bepaalt wat een goed instapmoment is? Dan kan je de volgende cursussen gebruiken:

Verschillende cursussen op Beleggen.info

Wanneer je goed wilt leren beleggen, is het verstandig om specifieke cursussen te volgen. Op Beleggen.info vind je voldoende informatie om echt goed te leren beleggen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende informatieve cursussen op de site.

Online beleggen in CFD’s

In de cursus online beleggen in CFD”s leer je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met beleggen. Online beleggen werkt met CFD’s. Met deze nieuwe manier van beleggen kan je ook met kleine bedragen beleggen. In enkele artikelen leer je precies wat CFD’s zijn en hoe je er mee aan de slag kan. Ga naar de cursuspagina beleggen in CFD’s of selecteer hieronder een artikel.

Beleggen in Forex cursus

Beleggen in Forex of beleggen in valutaparen wordt steeds populairder. Dagelijks gaan er enorme bedragen in om en daar kan jij van profiteren! In deze cursus voor de wat gevorderdere belegger gaan we in op technische analyse en brengen we een strategie naar voren waarmee je iedere dag kunt bepalen of je een positie wilt innemen op de markt.

Tip: alhoewel de artikelen rondom Forex geschreven zijn, kunnen alle gebruikte indicatoren & tips ook toegepast worden op de handel in aandelen, grondstoffen en indexfondsen!

Beleggen in opties cursus

Wanneer je graag in derivaten wilt beleggen kan je ook voor opties kiezen. Opties zijn duurder en ingewikkelder dan CFD’s, maar zijn wel te verhandelen bij de traditionele banken. Met opties kan je speculeren op forse koersstijgingen en koersdalingen. In deze korte cursus behandelen we opties en bespreken we de belangrijkste begrippen.

 Beleggen in obligaties cursus

Obligaties zijn schuldbewijzen. Overheden en bedrijven kunnen obligaties uitgeven. Wanneer je een obligatie koopt, ontvang je hier periodiek rente over. Obligaties vormen nog steeds een relatief gezien veilige haven. Wanneer je op zoek bent naar een veilige investeringsvorm dan kan je wellicht voor obligaties kiezen. In deze korte cursus bekijken we wat obligaties zijn en nemen we door hoe je kunt beleggen in obligaties.

De beste manier om te leren beleggen?

Uiteindelijk is de beste manier om te leren beleggen oefenen. 20% is kennis, 80% is toepassing. Veel beleggers falen doordat ze de verkeerde mindset hebben. Wanneer je een positief resultaat wilt behalen met beleggen, zul je moeten leren hoe je kunt omgaan met risico’s. Het is belangrijk dat je mogelijkheden herkent, de risico’s beperkt en winsten maximaliseert.

Door een gratis demo aan te maken bij een broker kan je direct echte posities openen. Het begin is het lastigst, maar vergeet niet dat het resultaat de moeite waard is! Door te beleggen kan je zonder afhankelijk te zijn van een bepaalde locatie actief aan de slag! Beleggen is te leren, maar je moet het wel gaan doen!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *