Beleggen in obligaties

Wanneer je weet wat een obligatie precies is kan je beginnen met beleggen in obligaties. In dit artikel bekijken we wat de kenmerken van een (staats)obligatie zijn, hoe de koers van een obligatie tot stand komt en wat het belang van de marktrente op een obligatie is.

Kenmerken van beleggingen in een obligatie

De volgende gegevens zijn van belang wanneer je een obligatie gaat kopen:

  • Couponrente: het bedrag aan rente dat je ontvangt wanneer je de obligatie koopt.
  • Vervaldag: de laatste dag van de looptijd van de obligatie, op deze dag ontvang je het geld dat je hebt uitgeleend weer terug.
  • Markt: de markt waarop de obligatie te verhandelen is, dit is vooral belangrijk wanneer je de obligatie voor de vervaldatum wilt verkopen.
  • Coupures: hier kan je zien tegen welke waarde je een obligatie kunt aanschaffen, er kunnen bijvoorbeeld coupons van 1000 en 5000 euro worden uitgegeven.
  • Munt van uitgifte: vooral belangrijk wanneer je een buitenlandse obligatie aanschaft, in dit geval zal ook de wisselkoers bepalend zijn voor je rendement.
  • Uitgifteprijs: de prijs waartegen de obligatie wordt uitgegeven, de prijs kan zowel beneden als boven de nominale waarde liggen. De nominale waarde is het bedrag dat je ontvangt op de vervaldag.

De koers van een obligatie

Obligaties kunnen gewoon verhandeld worden op de markt waardoor de koers boven of onder de nominale waarde kan komen te liggen. Wanneer je de obligatie wilt vasthouden tot het einde van de looptijd is de koers van de obligatie minder belangrijk; je krijgt dan gewoon de nominale waarde terug op de vervaldatum. Wanneer je de obligatie hebt aangeschaft om koerswinst te maken is het echter erg belangrijk om te begrijpen hoe de koers wordt bepaald.

De koers van een obligatie wordt voornamelijk bepaald door de rente, kredietwaardigheid en de resterende looptijd. Wanneer de kredietwaardigheid van een obligatie verbeterd zal de waarde van de obligatie stijgen aangezien het risico geringer is. Een korte resterende looptijd zal de koers ook doen stijgen aangezien er dan minder kans is op negatieve ontwikkelingen: het risico ligt immers lager. De marktrente is uiteindelijk de belangrijkste factor bij de koers van een obligatie; let hier dus op wanneer je gaat beleggen in obligaties!

Marktrente en obligaties

ECB obligatiesDe rente op een obligatielening staat vast. Wanneer je een tijd geleden een dertigjarig obligatie kocht met een rente van acht procent dan zal je deze acht procent steeds ontvangen. De Europese Bank past de rentestand echter regelmatig aan om de economie te stimuleren. Een lagere rente gaat spaargedrag tegen en zal de bestedingen stimuleren.

Wanneer de rente daalt en je hebt een obligatie met een hogere rente dan die van de markt dan zal de waarde van de obligatie stijgen. Het rendement op je obligatie in verhouding tot het rendement op een spaarrekening neemt dan immers toe.

Wanneer je een obligatie hebt met een rendement van 8 procent en de marktrente is 3 procent dan betekent dit dat je per 1000 euro 50 euro extra op jaarbasis binnenhaalt. Je kan dan besluiten om de obligatie met koerswinst te verkopen of om de obligatie te houden.

Een  stijgende rente zal juist negatief uitpakken voor de waarde van een obligatie. Doordat de marktrente stijgt zal de interesse in je obligatie afnemen waardoor de koers daalt. Het is daarom van belang om wanneer je in obligaties gaat beleggen de toekomstige rente in te schatten. Wanneer je de toekomstige rente goed inschat kan je een leuke winst behalen met je investing in obligaties!

Geld verdienen met obligaties

Nu je weet hoe de koers van een obligatie in stand komt weet je ook hoe je er geld mee kunt verdienen: door de vaste rente te ontvangen over de gehele looptijd of door de obligatie tussentijds met koerswinst te verkopen. Weet je eigenlijk al waar en hoe je precies kunt beleggen in obligaties?

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!