Wat zijn de risico’s van staatsobligaties?

Als belegger zoek je natuurlijk altijd naar een beleggingsvorm die een hoog rendement geeft, maar die daarnaast ook veilig is. Lange tijd dachten veel beleggers dat het beleggen in staatsobligaties een veilige haven was. Maar is dat nog steeds zo?

Wat is een staatsobligatie?

Een staatsobligatie wordt ook wel een staatslening genoemd. Het is een obligatie die is aangegaan door een overheid. In Nederland worden de staatsobligaties op de markt gebracht door het Agentschap van het ministerie van Financiën, dat gevestigd is in Den Haag. Dit agentschap trekt langlopende en kortlopende leningen aan om het financieringstekort van het Rijk te dekken.

Rendement van staatsobligaties

De afgelopen jaren is reële rendement van veel staatsobligaties negatief geworden. Ze zijn daarmee dus niet langer de veilige haven voor beleggers die ze zo lang waren. Toch kun je in het geval van staatsobligaties niet echt van een traditionele luchtbel in de economie spreken. Dit is zo omdat elementen als een op hol geslagen fantasie over de geweldige vooruitzichten van deze sector ontbreken.

Toch is het duidelijk dat andere beleggingsklassen populairder zijn geworden ten opzichte van de staatsobligaties. Laten we eens kijken naar de omstandigheden waarin staatsobligaties bezitten een echt risico is geworden.

Het einde van de euro

staatsobligatiesSommige economen filosoferen over wat er gaat gebeuren met de euro nu sommige Europese landen harder geraakt zijn door de recessie dan andere. Hierdoor kan de verleiding ontstaan om terug te grijpen naar de eigen munt. Ondanks dat dit natuurlijk gefilosofeer blijft, zijn de kosten om een staatobligatie tegen zo een scenario te beschermen in Ierland gestegen met 58 procent. In België met 53 procent en in Spanje met 52 procent.

Door al deze onrust weegt de rente op de meeste staatsobligaties niet langer op tegen de risico’s. Overheden dreigen failliet te gaan of zijn dat eigenlijk al: de koersen van staatsobligaties dalen hierdoor en de kans op een faillissement van een gehele overheid wordt steeds realistischer.  

Risico

Door deze snelle toename in de kosten, blijkt er dus wel degelijk een barstje te zitten in de vermeende veiligheid van staatobligaties. Veel beleggers bleven door een te hoge risicodreiging weg uit het beleggen in aandelen en bedrijfsobligaties. Periodes van risicohoger en risicoschuwheid wisselen zich met de regelmaat van de klok af in de financiële wereld.

langlopende staatsobligaties

Met name de langlopende staatsobligaties zijn riskant als het financiële klimaat zich weer enigszins normaliseert. De huidige rentevergoeding is in veel gevallen zo laag dat het te behalen rendement negatief wordt als de inflatie weer de kop opsteekt. Het is dus niet zo een goede keuze om voor langlopende staatsobligaties te kiezen.

Voor de belegger die op zoek is naar een veilige beleggingshaven, zijn kortlopende staatsobligaties dan ook favoriet bij uitstek. Bovendien s het belangrijk om de risicometende indicatoren op de aandelenmarkt goed in de gaten te houden. Zodra de extreme angst om te beleggen verdwijnt, is dat een duidelijke aanwijzing dat het einde van de gouden tijden voor staatsobligaties is aangebroken! 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!