Wat is yield en de yield curve?

Yield en yield curve zijn twee termen die worden gebruikt bij het beleggen in obligaties. Het zijn Engelse termen die in Amerika tot leven zijn gekomen en tegenwoordig vaste begrippen zijn in de beleggingswereld. Voornamelijk bij het beleggen in obligaties zijn de twee termen van belang. De yield is namelijk het rendement dat een obligatie op kan leveren.

De yield curve laat zien hoeveel het rendement is op een langere termijn. Dit kan in een grafiek worden weergegeven waardoor je een lijn op de grafiek krijgt die een bepaalde vorm vertoont. Meestal is deze vorm een kromme of gebogen lijn. Dit is de curve oftewel kromming waarmee beleggers hun voorspellingen voor de toekomst kunnen maken.

De yield curve in een grafiek

Als men de yield van een obligatie in een grafiek vastlegt dan zal de horizontale as de looptijd in jaren zijn en de verticale as het rendement van de obligatie. De kromming van de lijn die de yield aangeeft is wat we noemen de yield curve. Hierin kunnen we drie verschillende vormen onderscheiden. De normale, inverse of vlakke yieldcurve.

Normale yieldcurve

De normale yield curve is een lijn op de grafiek die langzaam van laag naar hoog loopt. Het is de normale situatie waarbij leningen die over een langere termijn lopen een hoger rendement zullen opleveren. Omdat de horizontale lijn de looptijd van een lening is zal de normale yieldcurve een naar boven gebogen lijn zijn.

Normale yield curve

Inverse yieldcurve

Mocht er een ongewoner situatie ontstaan waarbij de leningen van een korte looptijd juist een hoger rendement opleveren dan krijgt de lijn in de grafiek een andere vorm. De yield curve is dan een lijn die langzaam naar hoog naar laag loopt. We noemen die ook wel een inverse yieldcurve. Deze yield komt minder vaak voor maar is theoretisch mogelijk.

Inverse yield curve

Vlakke yieldcurve

Een totaal vlakke lijn in de grafiek waarop de yield van een obligatie wordt aangegeven betekent dat een lening bij iedere mogelijke looptijd hetzelfde rendement oplevert. In de praktijk komt deze yield curve eigenlijke vrijwel nooit voor omdat dit praktisch onmogelijk is. De vlakke lijn noemt men de vlakke yieldcurve.

Hoe kan je yield gebruiken bij beleggen?

Beleggers kunnen de yield curve gebruiken om beslissingen te maken hoe zij hun geld willen beleggen in obligaties. Als je op zoek bent naar een belegging voor de lange termijn dan wil je graag een normale yield curve zien. Dit geeft namelijk aan dat je belegging over de lange termijn steeds meer rendement zal opleveren.

Ben je echter op zoek naar beleggingen voor de korte termijn dan zou een inverse yieldcurve ideaal zijn. De situatie komt niet vaak voor, maar kan je in een korte tijd een groot rendement opleveren. Wel moet hierbij onthouden worden dat er vaak ook een hoger kredietrisico bij komt kijken.

Voorzichtig zijn met conclusies uit yield curve

De yield curve is zeer handig om voorspellingen te doen over het rendement van obligaties. Toch moet men wel voorzichtig zijn met de conclusies die hieruit getrokken worden. De grafiek kan namelijk wel zeggen dat een lening in een periode van 5 jaar een bepaald percentage aan rendement zal opleveren. Dit is allerminst een garantie dat dit over 5 jaar ook echt daadwerkelijk zo zal zijn.

Er zijn vele factoren die meespelen die uiteindelijk bepalen of het rendement na de periode ook daadwerkelijk behaald wordt. Deze factoren zijn niet meegenomen in de berekening van de yield. Om dit te berekenen moeten vele malen complexere berekeningen gemaakt worden.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment