Wat zijn zerobonds?

Een zerobond, ook wel nulcouponobligatie genoemd, is een obligatie die geen rente uitbetaalt. In plaats van een rente uitkering van enkele procenten, worden de zerobonds voor een lagere prijs aangeboden door de organisatie. Hierdoor behaal je jouw rendement op het moment dat je zerobond weer wordt verkocht.

Hoe werken standaard bonds?

Elke obligatie is een product waarmee een bedrijfs- of overheidsinstantie kapitaal op kan halen. Dit kan zijn voor investeringen, of om bijvoorbeeld een nieuw project van de grond te kunnen krijgen. Wanneer obligaties worden uitgegeven, kopen beleggers die obligaties en treden zij in feite op als kredietverstrekkers voor de uitgevende organisatie.

Beleggers van deze normale “rente-uitkerende-bonds”, verdienen een rendement in de vorm van rente uitkeringen. Deze betalingen worden gedurende de looptijd van de obligatie halfjaarlijks of jaarlijks uitgekeerd aan de belegger. Aan het einde van de looptijd van de obligatie, wordt de obligatiehouder een bedrag terugbetaald dat gelijk is aan de normale waarde van de obligatie.

Wil je meer weten over beleggen in obligaties? Lees dan onze special over beleggen in obligaties:

Het rendement van zerobonds

Niet alle obligaties werken met de hierboven beschreven rentebetaling. Degenen die dat niet doen, worden nulcouponobligaties of zerobonds genoemd. Deze obligaties worden uitgegeven met een grote korting en betalen de normale waarde terug op de vervaldag.
Het verschil tussen de aankoopprijs en de normale waarde vormt het uiteindelijke rendement van de belegger.

Aan het einde van de looptijd ontvangt de belegger de hoofdsom terug plus het extra beloofde bedrag. Indirect ontvang je als belegger dus alsnog rente. Je kan berekenen wat het jaarlijkse rendement is door het totale rendement te delen met het aantal jaren dat de obligatie loopt. Deze rente wordt ook wel toegerekende of fantoom rente genoemd.

Goede uitleg van hoe zerobonds precies werken 

Voorbeeld van een zerobond belegging

Laten we het principe van een zerobond uitleggen met een eenvoudig voorbeeld. Je koopt een obligatie voor € 100 euro met een looptijd van tien jaar. Na tien jaar ontvang je € 200 terug.

Je rendement bedraagt in dit geval € 100 of 10% op jaarbasis. Je ontvangt dus alsnog rente op een zerobond. De uitbetaling is alleen uitgesteld.

Welke bedrijven geven deze zerobonds uit?

De bedrijven die zerobonds uitgeven zijn meestal bedrijven die het geld willen gebruiken om snel te groeien. Vaak zijn dit techbedrijven of speciale departementen van een overheidsinstantie.

Doordat zij geen vaste rente betalen gedurende de maanden, kunnen zij meer geld gebruiken om te groeien of aan de projecten te werken. Jij krijgt je betaling vervolgens in de vorm van fantoom rente, of door je bonds op de vervalperiode voor de echte prijs te verkopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *