Zerobonds of nulcouponobligatie betekenis: wat is het?

In dit artikel bespreken we de betekenis van een zerobond of nulcouponobligatie.

Wat is een zerobond of nulcouponobligatie?

Een zerobond (nulcouponobligatie) is een obligatie die geen rente uitbetaalt. Zerobonds worden tegen een korting verkocht. Je behaalt je rendement op het einde van de looptijd wanneer je de nominale waarde terugontvangt.

In technische termen kan een zerobond worden beschreven als:

  • Een obligatie die beneden pari wordt uitgegeven (lager dan de prijs op de obligatie)
  • Op de aflossingsdatum wordt de obligatie uitbetaald tegen de nominale waarde (de prijs op de obligatie).

Hoe werken standaard obligaties?

Elke obligatie is een beleggingsproduct waarmee een bedrijfs- of overheidsinstantie kapitaal op kan halen. Dit kapitaal wordt verstrekt als lening: in tegenstelling tot bij obligaties worden beleggers in obligaties dus niet mede-eigenaar.

Beleggers ontvangen normaal gesproken rente over obligaties. Deze betalingen worden gedurende de looptijd van de obligatie halfjaarlijks of jaarlijks uitgekeerd aan de belegger. Aan het einde van de looptijd van de obligatie, wordt de obligatiehouder een bedrag terugbetaald dat gelijk is aan de nominale waarde van de obligatie.

Wil je meer weten over beleggen in obligaties? Lees dan onze special over beleggen in obligaties:

Het rendement van zerobonds

Niet alle obligaties werken met de hierboven beschreven rentebetaling. Dit geldt bijvoorbeeld voor nulcouponobligaties of zerobonds. Deze obligaties worden uitgegeven met een grote korting en betalen de nominale waarde terug op de vervaldag.

Het verschil tussen de aankoopprijs en de nominale waarde vormt het uiteindelijke rendement van de belegger. Indirect ontvang je op die manier als belegger alsnog een soort rente.

Aan het einde van de looptijd ontvangt de belegger de hoofdsom terug plus het extra beloofde bedrag. Je kan berekenen wat het jaarlijkse rendement is door het totale rendement te delen door het aantal jaren dat de obligatie loopt. Deze rente wordt ook wel toegerekende of fantoom rente genoemd.

In sommige gevallen stijgt de uitbetaling aan het einde van de looptijd mee met de inflatie.

Het is ook mogelijk om de zerobond voor het einde van de looptijd te verkopen. De koers van een zerobond kan sterk schommelen onder invloed van de marktrente en inflatie. Wanneer je op het juiste moment verkoopt, kan je dan ook koerswinst behalen.

Goede uitleg van hoe zerobonds precies werken 

Voorbeeld van een zerobond belegging

Laten we het principe van een zerobond uitleggen met een eenvoudig voorbeeld. Je koopt een obligatie voor € 100 euro met een looptijd van tien jaar. Na tien jaar ontvang je € 200 terug.

Je rendement bedraagt in dit geval € 10 of 10% op jaarbasis.

Welke bedrijven geven deze zerobonds uit?

De bedrijven die zerobonds uitgeven zijn meestal bedrijven die het geld willen gebruiken om snel te groeien. Vaak zijn dit techbedrijven of speciale afdelingen van een overheidsinstantie.

Doordat zij geen vaste rente betalen gedurende de maanden, kunnen zij meer geld gebruiken om te groeien of aan de projecten te werken. Jij krijgt je betaling vervolgens in de vorm van fantoom rente, of door je obligaties op de vervalperiode voor de echte prijs te verkopen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *