Obligaties kopen

Voordat je obligaties gaat kopen is het verstandig om na te gaan of je weet wat een obligatie precies is en of je weet hoe je winst kunt maken van het beleggen in obligaties. Wanneer dit het geval is hoef je alleen nog te bepalen op welke manier je obligaties wilt gaan kopen.

Individuele obligaties kopen

obligaties kopenDe eerste mogelijkheid om te beleggen in obligaties is het kopen van individuele obligaties. Obligaties kan je bij de meeste internetbrokers kopen waarbij je transactiekosten betaald die vergelijkbaar zijn met de kosten die je kwijt bent bij het kopen van aandelen. Het is belangrijk om bij het kopen van individuele obligaties te letten op de looptijd, actuele koers, nominale waarde en het rentepercentage.

Soms is het ook mogelijk om je in te schrijven voor een emissie. Je ontvangt de obligaties dan tegen de uitgifteprijs wat vooral aantrekkelijk kan zijn wanneer de obligaties onder de nominale waarde worden uitgegeven.

Beleggen in obligaties met een beleggingsfonds

Het is ook mogelijk om te beleggen in obligaties met een beleggingsfonds. Binnnen een beleggingsfonds bestaan er vele mogelijkheden. Vaak kan je bepalen in welke regio’s. munteenheden, kredietwaardigheden, looptijden, vormen en munteenheden je wilt beleggen. Voor iedere belegger is er wel een smaak. Op die manier koop je dus niet de obligatie maar een participatie in het fonds.

Welke optie is het beste?

Dit hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur en wensen. Wanneer je zelf obligaties koopt en selecteert kan je helemaal zelf bepalen welke criteria je gebruikt. Bovendien is het aanschaffen van indiduele obligaties voordeliger dan het kopen van een participatie in een beleggingsfonds: een beleggingsfonds berekent immers beheerkosten.

Toch kan ook een beleggingsfonds erg aantrekkelijk zijn. Normaal gesproken kosten obligaties minimaal 1000 euro en binnen een beleggingsfonds kan je al participeren voor een paar euro. Daarnaast is het zo dat je de lastige beslissingen geheel uit handen laat waardoor je tijd bespaart, en dat is ook wel wat waard. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!