Obligaties kopen en daar geld mee verdienen

Wil je weten hoe je obligaties kunt kopen? In dit artikel bekijken we waar en op welke manier je obligaties kunt kopen. Voordat je begint met het kopen van obligaties, is het belangrijk dat je precies weet hoe ze werken. Hier kan je meer over lezen in het artikel wat is een obligatie?

Waar kan je obligaties kopen?

Wanneer je geld wilt verdienen met het kopen en verkopen van obligaties, moet je eerst weten waar je dit kunt doen. Je kunt eenvoudig in obligaties en obligatiefondsen handelen bij een online broker. Daar kan je obligaties aanschaffen van bekende bedrijven en overheden. Klik hier voor een overzicht van online brokers alwaar je obligaties kunt kopen.

Op welke manier kan je in obligaties handelen?

Individuele obligaties kopen

De eerste mogelijkheid om te beleggen in obligaties is het kopen van individuele obligaties. Obligaties kan je bij de meeste internetbrokers kopen waarbij je transactiekosten betaalt die vergelijkbaar zijn met de kosten die je kwijt bent bij het kopen van aandelen. Het is belangrijk om bij het kopen van individuele obligaties te letten op de looptijd, actuele koers, nominale waarde en het rentepercentage.

Soms is het ook mogelijk om je in te schrijven voor een emissie. Je ontvangt de obligaties dan tegen de uitgifteprijs wat vooral aantrekkelijk kan zijn wanneer de obligaties onder de nominale waarde worden uitgegeven.

Beleggen in obligaties met een beleggingsfonds

Het is ook mogelijk om te beleggen in obligaties met een beleggingsfonds. Binnen een beleggingsfonds bestaan er vele mogelijkheden. Vaak kan je bepalen in welke regio’s. munteenheden, kredietwaardigheden, looptijden en sectoren je wilt beleggen. Voor iedere belegger is er wel een smaak. Op die manier koop je dus niet de obligatie maar een participatie in het fonds.

Een groot voordeel van het beleggen in obligaties door middel van een fonds is dat je meer spreiding kunt toepassen. Het is vaak erg duur om op individuele basis spreiding toe te voegen aan je obligatie portefeuille. Staatsobligaties worden immers uitgegeven voor minimaal €1000 en bij bedrijfsobligaties kan dit oplopen tot een minimum investering van €50.000. Door spreiding toe te passen verminder je de risico’s significant. Het faillissement van één bedrijf leidt dan bijvoorbeeld niet direct tot het verliezen van de gehele investering.

Een nadeel van een beleggingsfonds tegenover het zelf kopen van obligaties is het feit dat je vaak beheerderskosten betaalt. Bij individuele obligaties betaal je slechts de transactiekosten. Bij een fonds moet je echter ook de beheerder van het fonds betalen. Dit gaat natuurlijk ten koste van het uiteindelijke rendement. Wanneer je het vermogen hebt om de obligaties individueel aan te schaffen, dan kan dit dan ook de voordeligste keuze zijn.

Welke optie is het beste?

Dit hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur en wensen. Wanneer je zelf obligaties koopt en selecteert kan je helemaal zelf bepalen welke criteria je gebruikt. Bovendien is het aanschaffen van individuele obligaties voordeliger dan het kopen van een participatie in een beleggingsfonds: een beleggingsfonds berekent immers beheerderskosten.

Toch kan ook een beleggingsfonds erg aantrekkelijk zijn. Normaal gesproken kosten obligaties minimaal 1000 euro en binnen een beleggingsfonds kan je al participeren voor een paar euro. Daarnaast is het zo dat je de lastige beslissingen geheel uit handen laat waardoor je tijd bespaart, en dat is ook wel wat waard. 

Hoe moet je obligaties aflezen?

Wanneer je obligaties wilt kopen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe je een obligatie moet aflezen. Een obligatie wordt vaak op deze manier aangegeven:

NL 0.75% 2027/07/15

Hierbij staan de letters voor de instantie achter de obligatie. In dit geval gaat het om een staatsobligatie van de Nederlandse overheid. Het percentage geeft vervolgens de couponrente aan die je ontvangt en de datum is de afloopdatum waarop het bedrag wordt terugbetaald. Op iedere beurs staat er ook een koers bij de obligatie.

104,03%

Dit geeft aan hoe de waarde zich verhoudt ten opzichte van de nominale waarde. De nominale waarde wordt aangegeven als 100 en dit is de som die je als belegger terugkrijgt op de afloopdatum. In dit geval wordt deze obligatie dus 4,03 procent boven de nominale waarde verhandelt. Nu weet je waar je naar moet kijken voordat je een obligatie koopt.

Rekenvoorbeeld van een obligatie investering

Laten we aan de hand van een rekenvoorbeeld aangeven hoe een investering in een obligatie werkt. In dit voorbeeld besluit je een staatsobligatie te kopen die op 1 juni couponrente uitkeert en vervalt over 2 jaar. De koers van de obligatie is momenteel 102%. De coupure bedraagt €1000 en de rente op jaarbasis is 5%.

Om de obligatie aan te schaffen moet je nu €1000 X 102% betalen wat neerkomt op €1020. Aan het einde van de looptijd ontvang je het nominale bedrag van €1000 terug. Per jaar ontvang je ook nog €50 aan rente.

Het couponrendement is in dit geval €50 / €1020 (het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald). Dit komt neer op 4,9%. Wanneer er ook rekening wordt gehouden met het effectieve rendement dat moet je ook naar de resterende looptijd kijken. In 2 jaar tijd ontvang je twee keer €50 aan rente wat €100 is. Wel maak je €20 verlies doordat je de obligatie hebt aangeschaft voor een bedrag boven de nominale waarde.

In 2 jaar tijd behaal je dan dus een rendement van 8% en op jaarbasis is het effectieve rendement dan 4%. Voordat je een obligatie koopt is het belangrijk om deze nummers na te rekenen. Op die manier weet je of het verstandig is om een obligatie te kopen.

Geld verdienen met het kopen van obligaties

Wanneer je geld wilt verdienen met het kopen en verkopen van obligaties, is het belangrijk dat je begrijpt welke factoren de koers van een obligatie beïnvloeden. Dit zijn voornamelijk de marktrente en de kredietwaardigheid van de obligatie. In het artikel beleggen in obligaties lees je in meer details hoe de prijs van een obligatie tot stand komt.

De meest simpele manier om geld te verdienen met het kopen van obligaties, is door deze vast te houden. Je ontvangt immers rente over de obligatie en dit bedrag wordt elk jaar bijgeschreven op je beleggingsaccount. Wanneer je obligaties koopt voor de rente, maakt de koers weinig uit aangezien je aan het einde van de looptijd het volledige nominale bedrag terug ontvangt.

Meer actieve beleggers kunnen ervoor kiezen om actief obligaties te kopen en verkopen. Wanneer je dit goed doet kan je meer geld verdienen. Het is hierbij van belang om het koersverloop van de obligatie te voorspellen. Dit doe je door na te denken over twee dingen:

  • Neemt de marktrente in de toekomst toe of af?
  • Neemt de kredietwaardigheid van deze obligatie toe of af?

Een dalende marktrente en een stijgende kredietwaardigheid verhogen de koers van een specifieke obligatie. Door goede afwegingen te maken, kan je de juiste obligaties kopen waardoor je voor de afloopdatum een goed koersrendement kunt behalen. Succes met het kopen van obligaties!

Hoeveel belastingen betaal je bij obligaties?

Obligaties behoren tot het eigen vermogen in box 3. Je moet binnen je belastingaangifte de waarde van je obligaties per 1 januari aangeven. Het gaat hier niet om de nominale waarde maar om de beurswaarde. Over dit bedrag betaal je vermogensrendementsheffing. Meer over belastingen en beleggen lees je in dit artikel.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!