Hoe kan je obligaties kopen en daar geld mee verdienen?

Ben je benieuwd hoe je het beste obligaties kunt kopen? In dit artikel bespreken we hoe je het beste kunt beleggen in obligaties. Op die manier ontdek je direct de verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met obligaties.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door een bedrijf (bedrijfsobligatie) of overheid (staatsobligatie). Nadat de looptijd van de obligatie verloopt, ontvang je het bedrag van de obligatie weer terug: dit noemen we ook wel de aflossingswaarde. Over de periode dat je de obligatie bezit ontvang je ook een rentevergoeding, dit heet bij obligaties de couponrente.

Je kunt obligaties net zoals aandelen vrij verhandelen op de beurs. De koersen van obligaties kunnen dan ook schommelen afhankelijk van de vraag naar de specifieke obligatie.

Waar kan je obligaties kopen?

Wanneer je geld wilt verdienen met het kopen en verkopen van obligaties, moet je eerst weten waar je dit kunt doen. Je kunt eenvoudig in obligaties en obligatiefondsen handelen bij een online broker. Daar kan je obligaties aanschaffen van bekende bedrijven en overheden.

In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Op welke manier kan je in obligaties handelen?

Je kunt ervoor kiezen om individuele obligaties te open of om in een fonds te beleggen dat namens jou obligaties koopt & verkoopt.

Individuele obligaties kopen

De eerste mogelijkheid om te beleggen in obligaties is het kopen van individuele obligaties. Obligaties kan je bij de meeste internetbrokers kopen waarbij je transactiekosten betaalt die vergelijkbaar zijn met de kosten die je kwijt bent bij het kopen van aandelen. Het is belangrijk om bij het kopen van individuele obligaties te letten op de looptijd, actuele koers, nominale waarde en het rentepercentage.

Soms is het ook mogelijk om je in te schrijven voor een emissie. Je ontvangt de obligaties dan tegen de uitgifteprijs wat vooral aantrekkelijk kan zijn wanneer de obligaties onder de nominale waarde worden uitgegeven.

Beleggen in obligaties met een beleggingsfonds

Het is ook mogelijk om te beleggen in obligaties met een beleggingsfonds. Binnen een beleggingsfonds bestaan er veel mogelijkheden. Vaak kan je bepalen in welke regio’s. Munteenheden, kredietwaardigheden, looptijden en sectoren je wilt beleggen. Voor iedere belegger is er wel een smaak. Op die manier koop je dus niet de obligatie maar een participatie in het fonds.

Een groot voordeel van het beleggen in obligaties door middel van een fonds is dat je meer spreiding kunt toepassen. Het is vaak erg duur om op individuele basis spreiding toe te voegen aan je obligatieportefeuille. Staatsobligaties worden namelijk uitgegeven voor minimaal € 1000 en bij bedrijfsobligaties kan dit oplopen tot een minimum investering van € 50.000. Door spreiding toe te passen verminder je de risico’s . Het faillissement van één bedrijf leidt dan bijvoorbeeld niet direct tot het verliezen van de gehele investering.

Een nadeel van een beleggingsfonds tegenover het zelf kopen van obligaties is het feit dat je vaak beheerderskosten betaalt. Bij individuele obligaties betaal je slechts de transactiekosten. Bij een fonds moet je echter ook de beheerder van het fonds betalen. Dit gaat natuurlijk ten koste van het uiteindelijke rendement. Wanneer je het vermogen hebt om de obligaties individueel aan te schaffen, dan kan dit dan ook de voordeligste keuze zijn.

Welke optie is het beste?

Dit hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur en wensen. Wanneer je zelf obligaties koopt en selecteert kan je helemaal zelf bepalen welke criteria je gebruikt. Bovendien is het aanschaffen van individuele obligaties voordeliger dan het kopen van een participatie in een beleggingsfonds: een beleggingsfonds berekent namelijk beheerderskosten.

Toch kan ook een beleggingsfonds erg aantrekkelijk zijn. Normaal gesproken kosten obligaties minimaal 1000 euro en binnen een beleggingsfonds kan je al deelnemen voor een paar euro. Daarnaast is het zo dat je de lastige beslissingen geheel uit handen laat waardoor je tijd bespaart, en dat is ook wel wat waard.

Hoe moet je obligaties aflezen?

Wanneer je obligaties wilt kopen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe je een obligatie moet aflezen. Een obligatie wordt vaak op deze manier aangegeven:

NL 0.75% 2027/07/15

Hierbij staan de letters voor de instantie achter de obligatie. In dit geval gaat het om een staatsobligatie van de Nederlandse overheid. Het percentage geeft vervolgens de couponrente aan die je ontvangt en de datum is de afloopdatum waarop het bedrag wordt terugbetaald. Op iedere beurs staat er ook een koers bij de obligatie.

104,03%

Dit geeft aan hoe de waarde zich verhoudt vergeleken met de nominale waarde. De nominale waarde wordt aangegeven als 100 en dit is de som die je als belegger terugkrijgt op de afloopdatum. In dit geval wordt deze obligatie dus 4,03 procent boven de nominale waarde verhandelt. Nu weet je waar je naar moet kijken voordat je een obligatie koopt.

Rekenvoorbeeld van een obligatie investering

Laten we met een rekenvoorbeeld aangeven hoe een investering in een obligatie werkt. In dit voorbeeld besluit je een staatsobligatie te kopen die op 1 juni couponrente uitkeert en vervalt over 2 jaar. De koers van de obligatie is momenteel 102%. De coupure bedraagt € 1000 en de rente op jaarbasis is 5%.

Om de obligatie aan te schaffen moet je nu € 1000 X 102% betalen wat neerkomt op € 1020. Aan het einde van de looptijd ontvang je het nominale bedrag van € 1000 terug. Per jaar ontvang je ook nog € 50 aan rente.

Het couponrendement is in dit geval € 50 / € 1020 (het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald). Dit komt neer op 4,9%. Wanneer er ook rekening wordt gehouden met het effectieve rendement dat moet je ook naar de resterende looptijd kijken. In 2 jaar tijd ontvang je twee keer € 50 aan rente wat € 100 is. Wel maak je € 20 verlies doordat je de obligatie hebt aangeschaft voor een bedrag boven de nominale waarde.

In 2 jaar tijd behaal je dan dus een rendement van 8% en op jaarbasis is het effectieve rendement dan 4%. Voordat je een obligatie koopt is het belangrijk om deze nummers na te rekenen. Op die manier weet je of het verstandig is om een obligatie te kopen.

Geld verdienen met het kopen van obligaties

Wanneer je geld wilt verdienen met het kopen en verkopen van obligaties, is het belangrijk dat je begrijpt welke factoren de koers van een obligatie beïnvloeden. Dit zijn voornamelijk de marktrente en de kredietwaardigheid van de obligatie. In het artikel beleggen in obligaties lees je in meer details hoe de prijs van een obligatie tot stand komt.

De meest simpele manier om geld te verdienen met het kopen van obligaties, is door deze vast te houden. Je ontvangt namelijk rente over de obligatie en dit bedrag wordt elk jaar bijgeschreven op je beleggingsaccount. Wanneer je obligaties aan het begin van de looptijd koopt voor de rente, maakt de koers weinig uit aangezien je aan het einde van de looptijd het volledige nominale bedrag terug ontvangt.

Meer actieve beleggers kunnen ervoor kiezen om actief obligaties te kopen en verkopen. Wanneer je dit goed doet kan je meer geld verdienen. Het is hierbij van belang om het koersverloop van de obligatie te voorspellen. Dit doe je door na te denken over twee dingen:

 • Neemt de marktrente in de toekomst toe of af?
 • Neemt de kredietwaardigheid van deze obligatie toe of af?

Een dalende marktrente en een stijgende kredietwaardigheid verhogen de koers van een specifieke obligatie. Door goede afwegingen te maken, kan je de juiste obligaties kopen waardoor je voor de afloopdatum een goed koersrendement kunt behalen. Succes met het kopen van obligaties!

Hoeveel belastingen betaal je bij obligaties?

Obligaties behoren tot het eigen vermogen in box 3. Je moet binnen je belastingaangifte de waarde van je obligaties per 1 januari aangeven. Het gaat hier niet om de nominale waarde maar om de beurswaarde. Over dit bedrag betaal je vermogensrendementsheffing. Meer over belastingen en beleggen lees je in dit artikel.

Wanneer is het slim om obligaties te kopen?

Afhankelijk van je beleggingsstrategie kan het slim zijn om obligaties te kopen. Voor defensieve beleggers kan het bijvoorbeeld interessant zijn om te investeren in obligaties. Obligaties worden gezien als relatief veilig, doordat ze aan het einde van de looptijd terugbetaald worden. Wanneer de achterliggende partij failliet gaat, kan je overigens nog steeds je volledige inleg verliezen. Zeker bij staatsobligaties is de kans hierop erg klein.

Door obligaties te kopen kan je ook de risicospreiding van je beleggingen verbeteren. Door te investeren in verschillende soorten beleggingsproducten, verklein je de kans dat je veel geld verliest wanneer één beleggingscategorie minder goed presteert.

Obligaties kunnen een goed alternatief zijn voor spaarproducten. Zeker wanneer je een groot vermogen bezit, ontvang je tegenwoordig soms zelfs een negatieve rente over je spaartegoeden.

Wat voor soorten obligaties kan je kopen?

De meest veilige obligaties zijn staatsobligaties: deze worden uitgegeven door de overheid. De kans dat de overheid als geheel failliet gaat is vrij klein. Deze kans neemt natuurlijk wel toe wanneer je obligaties koopt van een minder stabiele economie.

Ook obligaties van hoogwaardige bedrijven met een goede kredietwaardigheid kennen een gering risico. Dit soort obligaties worden ook wel investment grade genoemd en hebben een beoordeling van AAA tot BBB-.

Je kunt er ook voor kiezen om obligaties te kopen van minder kredietwaardige bedrijven. In de volksmond worden deze obligaties ook wel junk bunds of high-yield bonds genoemd. De rente op dit soort obligaties kan al snel oplopen naar tien procent of meer, maar er is dan ook een grotere kans om je inleg te verliezen.

Wat zijn de risico’s van obligaties?

Obligaties kopen is veiliger dan aandelen kopen: dit betekent echter niet dat er geen risico’s verbonden zijn aan beleggingen in obligaties. Het meest duidelijke risico is het kredietrisico: wanneer de partij achter de obligatie failliet gaat kan je vaak fluiten naar je centen.

Er bestaat daarnaast ook een koersrisico: doordat de koers van een obligatie kan stijgen en dalen kan je belegging minder waard worden. Dit is geen probleem wanneer je de obligatie tot het einde vasthoudt: je ontvangt dan alsnog het oorspronkelijke bedrag van de aflossingswaarde terug.

Een ander risico is een meer technisch risico, namelijk het inflatierisico. Je ontvangt een vaste betaling in couponrente en aflossing, maar de reële waarde van dit geldbedrag kan afnemen. Dit gebeurt wanneer het algemene prijspeil stijgt. Je kunt dan minder producten of diensten kopen met hetzelfde bedrag.

Wanneer je ten slotte obligaties koopt van buitenlandse partijen, dan krijg je ook te maken met het koersrisico. De andere valuta kan dan duurder worden, waardoor je in je eigen valuta minder geld terugontvangt.

Duurzame obligaties

Wanneer je het milieu een warm hart toedraagt, dan kan je er voor kiezen om duurzame obligaties te kopen. Duurzame obligaties of groene obligaties worden gebruikt om milieuvriendelijke projecten te financieren. In veel landen ontvang je bovendien belastingvoordelen wanneer je in groene obligaties investeert. In Nederland ontvang je bijvoorbeeld een extra heffingskorting van 0,7%.

Wat voor obligaties kan je kopen?

Naast de standaard obligatie ontstaan er ook speciale type obligaties. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe de obligatie werkt voordat je deze koopt.

 • Nulcouponobligatie: je ontvangt geen rente over de obligatie. De obligatie wordt vaak tegen een lager bedrag dan de aflossingswaarde uitgegeven.
 • Converteerbare obligatie: deze obligatie kan onder bepaalde voorwaarden worden omgezet naar aandelen.
 • Eeuwigdurende obligatie: een perpetuele obligatie heeft een onbeperkte looptijd. Je ontvangt altijd rente over de obligatie, maar de oorspronkelijke som wordt nooit terugbetaald.
 • Geïndexeerde obligaties: dit type obligatie is ideaal wanneer je bang bent voor sterke inflatie. Het rendement op je obligatie wordt namelijk aangepast aan de jaarlijkse inflatie.

Hoe komt de prijs van een obligatie tot stand?

De prijs of koers van een obligatie hangt vaak sterk af van de renteontwikkeling. Het is daarom slim om rekening te houden met de rentestand wanneer je een obligatie koopt.

Wanneer de marktrente stijgt, dan dalen obligaties vaak in waarde. Dit komt doordat dezelfde obligatie met 2% rente minder aantrekkelijk is wanneer je 1% spaarrente ontvangt dan wanneer je geen spaarrente ontvangt.

Ook andere beleggingsproducten beïnvloeden de koers van een obligatie. Renderen aandelen bijvoorbeeld veel beter dan obligaties? Dan kunnen de koersen van obligaties dalen ten koste van de koersen van aandelen.

Een andere factor die de koers van een obligatie kan beïnvloeden is de kredietwaardigheid van de onderliggende instantie. Wanneer de kans dat de onderliggende partij het geld niet kan terugbetalen toeneemt, dan zie je dat de prijs van de obligatie daalt.

Conclusie: hoe kan je geld verdienen met obligaties?

Je kunt dus op twee manieren geld verdienen met obligaties: je kunt geld verdienen door te profiteren van de rentebetalingen tot het einde van de looptijd. Op die manier ontvang je dus een vast en redelijk zeker inkomen.

De tweede manier waarop je geld kunt verdienen met obligaties is door de obligatie met koerswinst te verkopen. Hiervoor moet je de markt en de vraag naar de specifieke obligatie goed inschatten.

Het is hoe dan ook belangrijk om te onthouden dat er geen veilige beleggingen zijn. Obligaties hebben het imago veilig te zijn, maar dragen alsnog de nodige risico’s met zich mee. Onderzoek daarom of het kopen van obligaties verstandig is in jouw situatie.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


 • Yordi

  “Laten we met een rekenvoorbeeld aangeven hoe een investering in een obligatie werkt. In dit voorbeeld besluit je een staatsobligatie te kopen die op 1 juni couponrente uitkeert en vervalt over 2 jaar. De koers van de obligatie is momenteel 102%. De coupure bedraagt € 1000 en de rente op jaarbasis is 5%.

  Om de obligatie aan te schaffen moet je nu € 1000 X 102% betalen wat neerkomt op € 1020. Aan het einde van de looptijd ontvang je het nominale bedrag van € 1000 terug. [b]Per jaar ontvang je ook nog € 50 aan rente.[/b]”

  zie dikgedrukt: hoe kom je aan €50 rendement? Wat is de berekening? 

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *