Zuid-Koreaanse aandelen kopen: hoe beleggen in Korea?

Zuid-Korea is een land dat erg afhankelijk is van internationale handel en export. Wanneer het goed gaat met de internationale handel, doen de aandelen van Zuid-Korea het dan ook beter. In dit artikel bespreek ik hoe & waar je Koreaanse aandelen kunt kopen.

Waar kan je Koreaanse aandelen kopen?

Je kunt direct investeren in Zuid-Korea door aandelen te kopen of door te investeren in een ETF die de markt volgt. Hieronder zie je een overzicht van de brokers waar je aandelen kunt kopen en verkopen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Veel grote Zuid-Koreaanse aandelen staan ook genoteerd op de Amerikaanse beurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Samsung. Het is voor buitenlandse investeerders vaak makkelijker & goedkoper om via de Amerikaanse beurs in Koreaanse aandelen te investeren.

In welke Koreaanse ETF’s kan je investeren?

Wanneer je in één klap wilt investeren in de economie van Zuid-Korea dan kan je een ETF overwegen. Een ETF is een beleggingsproduct dat een mandje aandelen volgt. Goede opties zijn ETF’s op de volgende index:

  • FTSE Korea 30/18: deze index volgt de grootste bedrijven van Zuid-Korea, waarbij het grootste bedrijf een maximaal gewicht heeft van 30% en andere bedrijven van 18%.
  • MSCI Korea: deze index volgt zowel grote als middelgrote Koreaanse aandelen.
  • MSCI Korea 20/35: deze index volgt grote en middelgrote aandelen. Het maximale gewicht van het grootste aandeel is 35% en van de andere aandelen 20%.

Tip: klik hier om de openingstijden van de Zuid-Koreaanse beurzen te bekijken.

beleggen Zuid Korea

Waarom kan beleggen in Korea interessant zijn?

  • Stabiele economie: de economie van Korea heeft een goede reputatie en staat bekend als stabiel.
  • Groei: er is nog veel ruimte voor de Koreaanse economie om te groeien.

Wat zijn de risico's van beleggen in Korea?

  • Geopolitieke risico's: Noord-Korea is een gevaarlijk land om als buurman te hebben.
  • Afhankelijk van export: wanneer de economie wereldwijd afkoelt, kan dit een grote invloed hebben op het succes van Koreaanse bedrijven.

Let op de wisselkoers van de Zuid-Koreaanse won

Het is belangrijk om de wisselkoers van de euro in verhouding met de Zuid-Koreaanse won in de gaten te houden. Wanneer de euro aan kracht verliest, kan je namelijk al snel een deel van je investering verliezen. Je kan dit soort risico’s eventueel afdekken met bijvoorbeeld opties.

Beleggen in de Zuid-Koreaanse won

Je kunt ook actief beleggen in het koersverloop van de Zuid-Koreaanse won met een CFD broker. Een CFD broker is een broker waarbij je met derivaten kunt speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van effecten. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe de handel in valuta's werkt.

Beleggen met emotie

Aziatische beleggers beleggen op een andere manier dan westerse beleggers. Beleggers in Korea kijken vooral naar de cashflow en niet zozeer naar de fundamentele positie van een bedrijf. Dit zag je bijvoorbeeld met de beursgang van Big Hits Entertainment dat Zuid-Koreaanse boybands managet. Met een winst van 80 miljoen ging het bedrijf naar de beurs tegen een waarde van vier miljard.

Een belegging in een vergelijkbaar bedrijf is echter risicovol: de focus ligt sterk op slechts één activiteit. Bovendien zullen veel fans instappen en die zijn snel weer weg wanneer de koers flink onderuit gaat. Pas daarom op met investeringen in Zuid-Koreaanse aandelen.

In het kort: je eerste investering in Zuid-Korea

Stap 1: open een account bij een broker

Voordat je investeert, moet je eerst een account openen bij een online broker. Zorg dat je een betrouwbare partij kiest met relatief lage transactiekosten.

Stap 2: selecteer een Koreaans aandeel

Doe vervolgens onderzoek naar Koreaanse bedrijven. Het kan lastiger zijn om informatie te vinden, aangezien veel Westerse aandelen weinig aandacht besteden aan de aandelenmarkt van Azië.

Stap 3: order plaatsen

Zodra je een aandeel hebt gevonden die je wilt kopen, kan je een order plaatsen. Vul in voor welk bedrag je wilt investeren en maak eventueel gebruik van een limiet order. Nadat je de order plaatst, koop je automatisch je eerste Koreaanse aandeel.

Kia Motors aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Samsung aandelen kopen (2024) – koers & analyse