Kia Motors aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Kia Motors Corporation staat beter bekend als Kia Motors. Wil je in Kia aandelen beleggen? In dit artikel leer je direct hoe je Kia aandelen kunt kopen!

Hoe kan je Kia aandelen kopen?

Wil je Kia aandelen kopen voor de lange termijn? Vergeet dan niet om goed te onderzoeken hoe de bedrijfsprestaties van Kia zich ontwikkelen. Bekijk hieronder direct bij welke brokers je Kia aandelen kunt kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Kia. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Kia & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het interessant zijn om Kia aandelen te kopen?

 • Groeipotentie: Kia heeft in de afgelopen periode veel groei ervaren doordat het bedrijf auto’s van hoge kwaliteit produceert.
 • Divers aanbod: het bedrijf produceert sedans, SUV’s en elektrische auto’s en is daardoor aantrekkelijk voor verschillende marktsegmenten.
 • Sterke merknaam: de merknaam van KIA in sterk en wordt door veel mensen verbonden met kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie.
 • Focus op duurzaamheid: het bedrijf legt de nadruk steeds meer op de ontwikkeling van elektrische en hybride auto’. Wanneer het Kia lukt om hier marktaandeel te veroveren kunnen de resultaten verder verbeteren.

Wat zijn de risico’s van beleggingen in Kia aandelen?

 • Concurrentie: de auto-branche is erg competitief en het bedrijf moet dan ook met traditionele bedrijven als Toyota en Ford concurreren. Op het gebied van elektrisch rijden moet Kia het juist opnemen tegen nieuwe partijen zoals Tesla.
 • Afhankelijk van innovatie: het succes van Kia hangt af van de mate waarin het bedrijf technologisch gezien kan blijven innoveren.
 • Key markten: het bedrijf is afhankelijk van Amerika en China voor de verkoop van haar auto’s.

Hoe kan je beleggen in Kia aandelen?

 • Stap 1: open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker.
 • Stap 2: stort vervolgens geld vanaf je bankrekening naar je broker account.
 • Stap 3: selecteer het Kia aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren.
 • Stap 4: druk op kopen om de order direct naar de beurs te versturen,

Over Kia

Dit bedrijf is een multinationale Zuid-Koreaanse autofabrikant. Het bedrijf is, na Hyundai Motor Company, de op één na grootste autofabrikant in Zuid-Korea.  Hyundai Motor Company is het moederbedrijf van Kia Motors Corporation. Dit bedrijf heeft een minderheidsbelang van 33,8% in Kia Motors Corporation.

Het hoofdkantoor van dit Zuid-Koreaanse autobedrijf bevindt zich in Seoel.

Geschiedenis van Kia

Bij de oprichting in 1944 was de naam van het bedrijf Kyunsung Precision Industries. Het is dan een fabrikant van stalen buizen en fietsonderdelen. In 1951 wordt de eerste fiets, de Samchully, geproduceerd. In 1952 wordt de naam van het bedrijf gewijzigd in Kia Industries.

Vanaf 1951 werden er Honda-vergunde kleine motorfietsen gebouwd. Later werden er vanaf 1962-Mazda vergunde- vrachtwagens gebouwd en vanaf 1974 Mazda-vergunde auto’s. In 1973 opende het bedrijf de Sohari-fabriek. Dit was de eerste geïntegreerde assemblagefabriek van het bedrijf.

De nieuwe dictator Chun-Doo-hwan dwong in 1981 de consolidatie van de industrie af. Kia werd gedwongen om te stoppen met het maken van personenauto’s. Het bedrijf moest zich concentreren op het maken van lichte vrachtwagens. In 1986 keerde Kia terug naar de auto-branche. De door Kia geproduceerde Mazda modellen, zoals de op de Mazda 121 gebaseerde Kia Pride, werden gemaakt voor verkoop in Zuid-Korea en voor export naar andere landen.

Hyundai Motor Company krijgt deel van het bedrijf in handen

In 1997 was er een financiële crisis in Azië waarna Kia zich failliet verklaarde. In 1998 werd een overeenkomst bereikt met Hyundai Motor Company. Door de overeenkomst kreeg Hyundai Motor Company 51% van het bedrijf in handen.

Door latere desinvesteringen heeft Hyundai Motor Company nu ongeveer een derde van het bedrijf in handen. Tegelijkertijd heeft Kia Motors Corporation 22 dochterondernemingen van Hyundai Motor Company deels in handen, met eigendomspercentages tussen de 4,9 en 45,37 procent.

Kia streeft Hyundai voorbij

De auto’s van het merk Kia worden steeds beter verkocht. Kia is niet langer meer het kleine broertje van Hyundai. In Europa werden er tijdens de eerste vier maanden van het jaar 122.000 nieuwe Kia’s verkocht. Dat is iets meer dan de 117.000 in Europa verkochte Hyundai’s.

In Nederland zijn de verschillen in verkoopaantallen veel groter. In de eerste vier maanden van 2020 werden er 2,5 keer zoveel Kia’s op kenteken gezet als auto’s van het merk Hyundai.

Wel of niet Kia aandelen kopen?

Of je Kia aandelen moet kopen, is uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Past het risicoprofiel van Kia bijvoorbeeld goed binnen je strategie?

Wanneer dit het geval is, is het verstandig om Kia te vergelijken met concurrenten. Op die manier kan je bepalen of Kia de beste belegging voor jou is.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *